Sider

tirsdag 15. mai 2012

1-2-3 Stopp!

En solfylt torsdag for et par uker siden, fikk jeg besøk av en trivelig journalist og en fotograf i blomstrete kjole. De hadde nemlig sett her på bloggen at vi i Nøstebarn oppfordrer til å reparere slitte klær istedenfor å kjøpe nye med én gang, og lurte derfor på om vi kunne gi Dagsavisens lesere et lite lynkurs i lapping og stopping.

Favorittsokkene får (igjen) stoppet et hull på hælen.
Det kunne vi selvsagt gjøre! Så i går kunne jeg bla opp på midtsiden i Dagsavisen til det noe merkelige synet av meg selv i avisen.

Lapping og stopping er kjempefint å gjøre på våren, så vi tok like godt med oss lappesakene ut i en park. Det er jo der man aller helst vil tilbringe dagene når solen endelig titter fram og varmer kalde vinterkropper - og om man tar med seg lappesakene ut i parken, slår man altså to fluer i én smekk! Jeg regnet med å få noen rare blikk fra de andre i parken der jeg satt under et tre med stoppesoppen min - men det var egentlig først da vi hang de lappede klærne opp i treet at de kikket litt ekstra.

Det fine med å gjøre lappingen unna nå, er at da har man alt klart til høsten, så slipper man panisk leting etter tykke ullsokker uten hull på hælen den første ordentlig kalde høstdagen (og vi vet vel alle hvor plutselig ut av intet den dagen pleier å komme!). Jeg må innrømme at jeg bruker ulltøyet mitt også i sommerhalvåret (singlettene og pysjbuksen i ull/silke er uslåelige favoritter hos meg hvertfall!), men de tykke ullsokkene - nei, de må pent finne seg i å ligge i en skuff sommeren gjennom. Men nå er favorittparet hvertfall igjen stoppet og klart til sin fjerde(!) vinter. Den dagen det ikke går å stoppe dem noe mer, det blir en sorgens dag...

Her har bildene havnet speilvendt, men å lappe er altså ikke noe hokus-pokus. 
Jeg viste også hvordan man syr igjen et lite hull (det er lurt å gjøre før det rekker å bli til et stort hull), og hvordan man syr på en lapp på hullete bukseknær. Helt enkle teknikker altså, som vi gi plaggene dobbel - kanskje tilogmed trippel levetid. En lapp oppå lappen kan faktisk også bli skikkelig kult!
Hvis du ikke fikk med deg artikkelen i papirutgaven av avisen, kan du lese den på nett HER.Vi har skrevet mye om lapping og stopping på Nøstebloggen før, hvis du klikker HER kan du bla deg bakover i innleggene fra tidligere, og få enda flere gode tips og inspirasjon til måter å lappe og stoppe.

Og stoppesopp? Det får du selvsagt kjøpt hos Nøstebarn - eller rot i kjøkkenskuffene og finn en passende sleiv eller øse. 1-2-3 STOPP!

3 kommentarer:

  1. Jeg er en "bøter"...
    Spesielt de siste årene, med to små i hus har det blitt endel hull på knærne! Jeg synes det er veldig bra å strikke lapper til å bøte med. (spesielt på store hull, eller hvis det er flere hull ved siden av hverandre) Min favoritt er en ull/ silke- longs i fargen Breblå som jeg strikket traktor-lapper til. Matchende farger til klærne gutten min bruker til... Levetiden er økt, og motivet passer eieren perfekt! Jeg blir veldig fornøyd over å kunne reparere ting jeg er glad i. Og Nøstebarn er TOPPEN!

    SvarSlett
  2. Hei!
    Her var det mange fine tips! Takk for fine ord om bloggen min og jeg kan fortelle deg at disse pelargonene er bare så herlige blomster som du må ha. Jeg tar jo bare stiklinger av mine, men vet de fås på et sted som heter Blomsterkroken. Ellers bare spør etter Mårbacka eller Dronning Ingrid. Kanskje noen kan bestille til deg? Overvintre de og ta stiklinger selv, så får du mange.
    Lykke til!

    Blomsterhilsen Trine

    SvarSlett
  3. Linken til selve artikkelen der tipsene står funker ikke fra min telefon. Noen tips??

    SvarSlett