Sider

fredag 13. juli 2012

Når uhellet er ute - Tisselaken av lanolingarn

Jeg tror ikke det bare er meg som synes dette blogginnlegget fra Linda i Nøstebarnbutikken i Trondheim er veldig relevant akkurat nå og i månedene som kommer. Vurderer faktisk å ta pinnene fatt helt selv. Jeg skynder meg bare å gi ordet til Linda først:

Lillegutt begynner å bli stor. Mamma tenker at sommeren er en perfekt årstid for å slutte med bleie. Det er stor stas og bare løpe rundt i trusa. Kanskje tar det en stund før han sover uten bleie om natten. Og litt uhell må man vel regne med.

Men når uhellet er ute, er det greit å være litt forberedt. Et tisselaken må man da ha. Men mange av lakenene som er på markedet i dag er plastbelagt. Selv synes jeg det virker ubehagelig, klamt og svett å ligge på et syntetisk materiale i flere timer. Så hvorfor ikke bruke samme metode som bleiebuksene tenkte jeg da?
Bleiebuksene er strikket av lanolingarn. De fungerer som et sperrelag mellom bleien og klærne, for at urinen ikke skal lekke ut. Laken laget i samme materiale vil få den samme funksjonen mellom madrassen og barnet. Årsaken til at ulla holder tett er at lanolinholdig ull kun absorberer vanndamp og ikke flytende væske.

Men lakenet trenger å ”trutne”, og vil derfor lekke litt de første gangene det er i bruk, på samme vis som bleiebuksene. Men ull-lakenet vil holde barnet tørt selv om det har tisset i sengen. Først når ulla er mettet, vil den slippe væten gjennom.

Tisselakenet henges opp til tørk etter bruk. Når lanolin og urin blandes dannes det såpe. Derfor kan man kun skylle det opp i lunket vann ved behov. Etter en tids bruk kan lanolinet være ”brukt opp”, og lakenet vil da lukte litt urin. Da kan du sette det inn med ekstra lanolin, ullkur.

Nylig kom en kunde innom butikken og fortalte at hun hadde strikket slike laken til sine små for 30 år siden. Nå hadde hun blitt bestemor og skulle produsere en ny kolleksjon til neste generasjon. Jeg ble overbevist.

Full av inspirasjon satte jeg svigermor på oppgaven. Nå er lakenet ferdig. Så nå er det bare å vente i spenning for å se når junior blir tørrlagt.



Oppskrift på tisselaken

Bredde 60 cm, lengde ca 65 cm.

300 gr tretråds Nøstebarn lanolingarn

Rundpinne 6
Fremgangsmåte:

Legg opp 100 m på rundpinne 60 eller 80 cm. Strikk rett frem og tilbake, såkalt rillestrikk. En rille består av to omganger. Denne strukturen egner seg godt til tisselaken. Det blir luftig og godt å ligge på. Samtidig som det er tett nok og lakenet ligger fint oppå madrassen uten å rulle inn i sidene som et rettstrikket laken ville ha gjort.

Strikk til ønsket lengde. Av tre hesper får du ca 65 cm langt laken.

(NB: sprinkelsenger er ofte 120 x 60 cm store)

14 kommentarer:

  1. Javisst er dette en smart ide som flere må bli gjort kjent med:) og ikke minst miljøvennlig å slippe å måtte kaste lakenet etter hvert uhell!

    SvarSlett
  2. Dette er en veldig god ide. Selv synes jeg også det funker veldig bra med soveskinnet som dattera mi har hatt siden hun var nyfødt. Da lekker det ikke gjennom til madrassen, og skinnet kan bare skylles litt på tisseflekken og henges til tørk, ev vaskes ved store lekkasjer. Men man kaster da vel ikke lakenet selv om man har uhell?? Men kjedelig å vaske så mye, og spesielt madrasstrekk og fare for tiss langt nedi madrassen...

    SvarSlett
    Svar
    1. Tisselaken i plast er vel til engangsbruk, ergo kastes etter hvert uhell?

      Slett
    2. De kan vaskes på 60 grader...

      Slett
    3. Såkalte tisselaken finnes i flergangsutgaver som vaskes og brukes i det uendelige (oftest plastbelagt frotté) og engangsutgaver som kastes etter bruk (også kalt kladder, kjøpes på apotek - sånne som brukes på sykehuset feks under fødsel) :-)

      Slett
  3. Supert! Sat akkurat å tenkte på noke liknande, strålande å få ei oppskrift her, som ein enkelt kan lage lenger om ein ønskar det:)
    Då var det til å bestille meir garn, for her er nattbleieavvenninga godt i gong. Men ho mor er litt lei av å vaske tisselaken heile tida:P Så absorberande laken som stort sett kun treng luftast er gull verdt! Skal jammen lage 2stk for å vere sikker på å ha eit klart.
    Takker så mykje for fint innlegg!:)

    SvarSlett
  4. Tipper Synnøve bruker disse engangstisselaknene man får kjøpt i matbutikk og på apotek :)

    SvarSlett
  5. Kjempelurt, takk for oppskrift! Har selv hatt en sengevæter som syntes plastlakenet var ekkelt å ligge på. Skulle ha visst om dette da, men jeg hadde ikke erfaring med tøybleier og lanolinull på den tiden. Ellers har jeg faktisk i ettertid tenkt at å sette inn en bit av et gammelt ullteppe med lanolin kunne vært lurt :-) Skal i gang å strikke bleibukser til nr fem nå, og skal jammen ta meg tid til et par ull-laken også!
    Klem, KristinB

    SvarSlett
  6. Dette har jeg tenkt på selv flere ganger, men finner alltid mer "spennende" prosjekter å holde på med. Men skal få strikket noen av disse altså for vi trenger det. :) Så takk for tips :)

    SvarSlett
  7. At jeg ikke har tenkt på dette selv, så enkelt og så genialt. Tusen takk for oppskrift og tips!

    SvarSlett
  8. En god idè, men anser det likevel som litt upraktisk sida vi samsover og ho beveger seg ganske mykje mellom meg og faren i løpet av natta :) Men så har ikkje ho tissa på natta på det eg kan huske heller, dette varerer vel mykje fra barn til barn.

    SvarSlett
  9. Så... var det tilfeldig at "Når uhellet er ute" ble publisert på fredag den 13. ?

    åslaug

    SvarSlett
  10. Høres kjempesmart ut :-)

    Men for de som fortsetter med plasttisselaken. Vi har alltid brukt en tynn overmadrass over tisselakenet. Da blir det ikke klamt å ligge på. Ja overmadrassen må også vaskes ved uhell men man sparer madrassen. Men allikevel er det bedre å måtte vaske en ovrmadrass enn å ligge på plasten. Hadde jeg skulle hatt barn nå hadde jeg strikket etter å ha lest her men nå er snuppa straks 9 så her blir det plast og ovrmadrass så klenge vi trenger det.

    SvarSlett
  11. Det kan vel også brukes til syke voksne, sykehjemspasienter, til eldre for bedret søvnkvalitet osv? ?

    SvarSlett