Sider

tirsdag 1. februar 2011

Ullvøl -Ny konkurranse og nytt tema

(www.synonymer.no)


Foto: Tove Breistein
Ingebjørg sit med lappa stillongs og hekleblomar på trøya. (Dette er mitt favorittbilete frå Brukt på nytt og det finaste bilete som er teke av Ingebjørg!)




Me i Nøstebarn bruker mykje tid på å informere om rett stell og bruk av ull. Det går på alt frå vask, bruk, stell og oppbevaring. Mi hjartesak er å få alle til å få kleda til å vare lenger. Anten ved å stoppe og lappe eller ved å sy om til anna bruk. Få ting som gjer meg så tilfreds som å bruke "opp" kler i staden for å leggje vekk kler som knapt er brukt.  Eg gler meg derfor storveis til å gå i gong med bloggen denne månaden. Her vert det oppskrifter, steg for steg instruksjonar, idear til redesign og tips til bruk og stell av ull. (Det vert sjølvsagt konkurranse denne månaden også.)

Foto: Tove Breistein
Ståa: Då eg stod i butikken i Oslo overraska det meg at få lappa og stoppa kleda. Det har skjedd noko med min generasjon: Me er ikkje så flinke å ta vare på tinga våre lenger? Kjøper berre nytt? (Papen meinar me har for mange pengar..) Eg huskar mor mi var heilt i sjokk etter at ei nabokjerring fortalde at ho kasta lubbene (=tjukke sokkar) når det gjekk hol i dei. Denne trenden vil me snu! Ein kan mangedoble levetida på plagga med heilt enkle grep.

For: Medan våre formødre var opptatt av at vølinga ikkje skulle synast, er det i dag berre kult med ein lapp på kneet? I alle fall ikkje noko å skjemmast over? Eg tenkjer at ein synleg lapp betyr at her er det nokon som bryr seg både om økonomi, miljø og/eller at ungane skal få gå med yndlingskleda lenger. Fordelane med å vøle er så mange.

Mot: Argumentet eg ofte høyrer er at det ikkje finst tid i ein travel kvardag. Men bruker ein mindre tid på å gå ut og kjøpe nytt? Jo meir kler ein har jo meir tid (og fokus) tek dei i forhold til stell, oppbevaring og å få dei ut av huset. Så eg oppfordrar om å ha lappesaker lett tilgjengeleg og ta dei framom fjernsynet på kvelden. Kanskje går det trått i byrjinga, men øving gjer meister.

Fylgjer du bloggen denne månaden lovar eg deg høg kompetanse på ull :-) 
Mange av tipsa treng du verken store ferdigheitar eller utstyr for å få til.
Er du allerede viderekomen, lovar eg det skal vere å bryne seg på for deg og!


Konkurranse:
Send inn eit bilete av eit nøstebarnplagg du har sydd om, lappa, stoppa eller fiksa på annan måte. Du kan nytte handsaum, maskinsaum, hekling, broderi, strikking, applikasjon o.l.
Det kan vere kreativt og/eller fint og/eller genialt enkelt.
Premiar: Hovudpremie: Gavekort hos Nøstebarn på 2000,-
Ekstrapremie: Gavekort hos Nøstebarn på 1000,-
Nokre av bidraga ynskjer Nøstebarn kanskje stille ut i butikkane og me vil då tilby å erstatte plagget med eit nytt i valfri farge og storleik.
Eg vil vise ein del av bidraga her på bloggen.
Fint om du sender med ei kort skildring om kva du har gjort og om du vil ha fullt namn eller link til blogg/nettstad med om eg legg ut bilete. Send biletet til kathrine@nostebarn.no

I tillegg vil eg kvar veke trekkje ut ein vinnar blant alle kommentarane som er posta i løpet av veka. Kva denne vinnaren får vil eg vise i eit innlegg seinare denne veka.

Gler meg til ein nyttig og kreativ månad!

39 kommentarer:

  1. min mor stopper og lapper alle slags klær fra mine barn (og fra foreldrene og)- særlig ulla, den blir jo fort slitt. MEN: mormor syns det er ille når lappen synes! En naturfarget lapp på koksgrå stillongs gjør da ingen verdens ting mener jeg, mens hun sa "han kan jo ikkje bruka denna i barnehagen, han får ha 'an som et byte her hima!" Slikt blir jeg nesten SINT av!
    Nå skal jeg forresten tipse henne om hekleblomster som lapp! Tenker hun blir lykkelig da! ;-)

    SvarSlett
  2. Hvordan sender vi deg bilder enklest?

    SvarSlett
  3. Jeg blir så glad i nøstebarnklærne til ungene så det blir stoppet og lappet ja.
    skal sende noen bilder

    SvarSlett
  4. Orsak eg gløymde å legge inn e-postadressa mi. det er gjort no :-)
    Blir glad for alle bilete til kathrine@nostebarn.no

    SvarSlett
  5. Dette gleder jeg meg til å følge med på!

    Gamle ullsokker som har gjort sin misjon blir aldri kastet, de blir nemlig til "lugga" som vi sier her nord - herlig fottøy en kald vinterdag :-)

    SvarSlett
  6. Jeg gleder meg! Har en strikket sparkebukse med en fot som har blitt rekket opp (lillegutt tyggde på den da tennene kom..), og eldstegutten har slitt hull i sine nøstebarnklær, trenger definitivt tips til hvordan lappe sammen alt :)

    SvarSlett
  7. Klipp av foten er mitt beste tips! På pysjen altså

    SvarSlett
  8. Det er fort gjort å få hull på tåa i ullpysjen. Da er det lurt å stoppe hullet med en gang før det er blitt for stort. Dette gjelder jo stopping av alt ulltøy. Er hullet for stort i en hjemmestrikket sokk, eller ullbukse, kan en jo klippe av foten, ta opp maskene og strikke en ny fot.

    SvarSlett
  9. Det er så godt å høre at flere stopper klærne til barna. Jeg sender med vilje lillegutt i barnehagen med stoppede klær for å inspirere og vise andre at det går an;) Bra tema!

    SvarSlett
  10. Jeg liker også veldig godt å "bruke opp" klærne, lager ofte lapper på, eller bruker plaggene til noe annet. De første ullsokkene jeg strikket laget jeg om til votter da de ble hullete, klippet dem opp og sydde sammen med symaskinen:)
    De siste lappeprosjektene mine har vært datterens (2,5år) ullklær: strikket en oval lapp til kneet på ullstrømpebuksen og applikerte et hjerte over magen på genseren, som hadde fått lim på seg som ikke gikk av i vask. Noen av klærne blir dukkeklær til slutt også, slik som en strømpebukse utenfor redning:)

    SvarSlett
  11. Her lapper vi også. Eldstejenten min hadde en nøstebarn pysj som ble så mye lappet og sydd på føtter og kner at det ikke gikk an å lappe mer. Så nå har den blitt til genser og er flittig i bruk av lillesøster :)Skal sende bilde!

    SvarSlett
  12. Jeg har også sendt bilder, jeg er en praktiker og det blir ikke alltid så vakkert, men supert å forlenge levetiden til ullklærne;)
    Hilsen solvibeate@yahoo.no

    SvarSlett
  13. Eg syr og stoppar alt. Syns det er tilfredsstillande å bruke ting skikkeleg opp i denne bruk og kast tida.

    SvarSlett
  14. Jeg har ikke vært så flink til å bøte ullklærne desverre, og har nok kastet longs og bodyer som er hullete..Men så kom jeg på at jeg kunne strikke lapper, og i høst lappet jeg ullribbebuksene det var blitt hull på, ved å strikke en rillelapper som matchet buksene. Det ble dekorativt, og noen skrøt til og med fordi de syntes buksa var så fin;-) Gjett om jeg var glad for at buksene ikke hadde havnet i søppla-! Vip, så varte ullklærne minst en seong til, og kan vel faktisk arves videre også.Har lappet en stilongs til vesla på samme måten.

    SvarSlett
  15. Så gøy! Jeg var faktisk innom Nøstebarn i dag nettopp for tips og råd til å lappe ullstilongs. Artig å komme hjem til denne konkurransen, mitt bidrag kommer :)

    Sofie

    SvarSlett
  16. Også jeg som ikke eier et eneste Nøsteplagg :( Jaja, bedre lykke en gang jeg har sånt i hus! Gleder meg til å følge med på dette :)

    SvarSlett
  17. Genialt ipplegg denne måneden. Foreløpig har jeg ikke noe å bidra med i forbindelse med konkurransen. Ikke som jeg kommer på nå i alle fall. Men haugen med ullsokker som bør stoppes begynner å hope seg opp...men jeg skulle så ønske at jeg hadde stoppesopp. Vet du hvor man kan få tak i det?

    SvarSlett
  18. Brukt på nytt-boka (og eit enormt stort huslån...) har inspirert meg til å bli flinkare til å reparere slitte klede. Så langt har eg lappa nokre ulltrøyer, ei ribbukse og ei strømpebukse. Ein bånsull-pysj med hol på tærne har fått nytt liv som pysj utan fot, med brot frå ei av mine gamle ulltrøyer.

    SvarSlett
  19. Så supert tema, jeg har flere plagg som må lappes og jeg trenger inspirasjon:)

    SvarSlett
  20. Kjempebra tema! Jeg trenger litt "opplæring" i lapping....Ikke noe problem å lappe strikkede klær, eller klær som lett kan lappes med symaskin, men synes det er skikkelig vanskelig å lappe tynne stilongser og undertrøyer slik at det holder....Og med 3 aktive gutter går det noen stilongsknær i løpet av vinteren....:) Her skal jeg følge med:)

    mvh Ann Kristin

    SvarSlett
  21. Så herlig tema!!
    Jeg følger spent med :-) Her har klærne holdt så langt, men ettersom nr 3 vokser til vil det vel gå hull ;-)

    SvarSlett
  22. Supert tema! Jeg reparerer all ull, og jeg er ikke alltid så nøye på at det blir pent - jeg synes tvert i mot det er viktig at unger sendes i barnehagen med tydelig hjemmelappa klær. Dette viser omsorg for kjære ting, og en vilje til å ta vare på dem.

    Har fått mange kommentarer fra andre voksne som synes det er flott å se lappet tøy - og mange sier det inspirerer dem til å gjøre det samme. Det forundrer meg at mange også gir uttrykk for at de gjerne vil, men er redd for negative reaksjoner på dette, og at de og ungene skal fremstå som økonomisk svakere fordi man lapper klærne istedet for å kjøpe nye.

    Men hvilken rikdom er det ikke å ha tid og mulighet til å reparere et kjært plagg for et kjært lite menneske - fordi man kan, og vil!!?? :)

    Ja til lapperevolusjon!

    SvarSlett
  23. Flott tema, tipper det er mange som trenger opplæring i dette. Mine små går i ullklær store deler av året, og det blir fort hull i de tynneste plaggene. Jeg har også følt på tidsnød ift reparasjoner, men har jeg det travelt stryker jeg bare på et strykemerke før hullet blir for stort (veslejenta er kjempefornøyd når hun selv får velge hvilket merke som skal strykes på).

    SvarSlett
  24. Jeg har en lei hang til dyre kasjmirgensere. De er så dyre at de faktisk må repareres noen ganger før jeg kan sy dem om til barneklær.
    Og for noen år siden tråkket jeg inn i en litt gammeldags butikk og ba om stoppegarn. Den gamle damen så storøyd på meg. Hun hadde ikke truffet på en i min generasjon som faktisk reparerte tøyet sitt.
    - Du må hilse din mor og si hun har oppdratt deg godt! sa hun.
    Knis.

    SvarSlett
  25. Karoline (karoline.nygard@yahoo.com)2. februar 2011 kl. 12:42

    Veldig bra tema :)Fint i disse bruk og kast tider å se at folk tar vare på fine ting og bruker klær "helt opp". Jeg har ingen lappa Nøstebarn klær å vise frem, men blir artig å følge med.

    SvarSlett
  26. Flott tema for måneden og syns det er supert å lese at så mange lapper ulltøy - som det ble nevnt lengre oppe i ett innlegg: det viser omsorg for ting man er glad! Gleder meg til å følge med videre her :-)

    SvarSlett
  27. Kjempebra tema! Gleder meg til å få gode tips og lære nye teknikker. :)

    SvarSlett
  28. Dette gleder jeg meg til å lese mer om! Husker godt at mormor stoppet (som vi kaller det) sine egne og våre klær da vi var små. Ulltøy er både fint, (ofte) dyrt, eller kan ha stor affeksjonsverdi hvis det er selvstrikka, så lapping er flott, mener jeg. Vesla her i huset er bare 9 mnd enda, så hun har ikke slitt i stykker noe foreløig, men til høsten når det blir barnehage, blir det nok en mer aktuell problemstilling :o)

    SvarSlett
  29. Min farmor pleide alltid å reparere ullsokkene til barnebarna ved å klippe ut hele sålen + tåa og deretter strikke nytt. Den nye delen ble delvis strikket ut fra eksisterende masker og delvis sydd fast. Vi sleit noe veldig på lestan, som vi sier, og ifm med reparasjon kunne også størrelsen justeres. Vi fikk aldri samme farge på den nye sålen da, he he.. Synd at jeg ikke har noe bilde av sokkene.
    Jeg lapper alle klær som fortsatt passer og har faktisk tatt vare på en lekedrakt i ull som er kjempeslitt og lappet flere steder - den kan brukes som nattdrakt til nestemann.
    Mitt inntrykk er at bruk -og kast-mentaliteten som har rådet lenge nå muligens er på retur. Håper iallefall det! Samtidig er det bare ei av venninnene mine som er istand til å lappe klær. Søstra mi greier ikke engang å sy i en knapp - får tipse henne om månedens tema på nøstebloggen ;-)

    SvarSlett
  30. Jeg er så glad i nattkjolen min fra Nøstebarn. Jeg bruker den hver natt gjennom høst/vinter og henger den opp til lufting om dagen. Jeg tror jeg vasker den et par ganger i løpet av sesongen (én gang etter en liten ulykke med frokost på sengen...). Jeg skulle ønske den var litt lenger, den er litt for kort. Jeg har hatt den i over tre år og den trenger ikke lapping ennå. Den kommer i alle fall ikke til å bli kastet om det skulle gå hull på den.

    SvarSlett
  31. Så utrolig artig og nyttig tema. Mine to unger på akuratt fem og snart tre har lært et viktig ord "bøte". Denne må du bøte mamma sier Halvard når han ser et lite hull på ullklærne sine:-) Jeg skal sende deg et par bilder av to veldig slitte Nøstebarn ullpysjer. Her er det nesten lapp på lapp. Jeg strikker og hekler lapper, klipper sund andre slitte plagg eller kjøper de lappene dere selger i butikken. Mange muligheter.

    Jeg syns forresten det er utrolig bra at dere som lever av å selge klær oppfordrer til å reparere i stedet for å kaste og kjøpe nytt. Det står det respekt av.

    SvarSlett
  32. Siden det ikke er et nøstebarnplagg, er det kanksje ikke lov å være med i konkurransen; men jeg prøver allikevel, siden det er ei hjemmestrikka ullbukse:

    http://meretesmonstermonster.blogspot.com/2010/05/stjerner-i-ya-mine.html

    Jeg sydde på lapp FØR buksa ble tatt i bruk, som en del av dekoren. Gutten er superfornøyd med stjerner på knærne, og han får masse komplimenter for cool bukse! Og jeg slipper lappe...

    SvarSlett
  33. jef er veldig glad i mine nøstebarnulltrøyer og ullfleece, men jeg har ikke greid å slite de ut :) Der synes jeg skal godt gjòres fordi jeg så å si bor i de.

    men cirka alle de klœrne mine er lappet. teller det? jeg har en stilongs jeg ikke greier å kvitte meg med som jeg lapper og lapper:) teller det om jeg legger fram et bilde? :)

    SvarSlett
  34. Klart vi lappar/syr om klede. Sender bilde med litt omsøm som eg òg har blogga i dag :)

    SvarSlett
  35. Jeg har forlenget levetiden på 3 av minstejentas ullongser med minst én sesong. To av dem hadde store hull på knærne, og ved å klippe av beina ved hullene og skjøte på noen lengre stykker ull ble longsene fullt brukbare igjen. En tredje var hel, men for kort, og ved å sprette opp oppleggssømmen nede på bena og sy på et stykke ull kan også denne longsen brukes litt lengre.

    Ingen av plaggene er riktignok fra Nøstebarn, så de egner seg vel neppe som konkurransebidrag, men resultatet kan sees her:
    http://merete.sprayblogg.no/1295189556_p_siste_verset.html

    SvarSlett
  36. Jeg som ikke kan strikke engang har til og me bøta sokka..
    Noe annet går bare ikke an her i huset. en mann som har totelotter som spiser sokker, men det flotte er jo at han bøter litt selv også.. også må jeg jo bøte det jeg strikker for det er som oftest fullt av hull.. favoritt fiksing metoden er likevel sånn stryk på lapp.. de er fine og enkle og tar null tid. Bøta greier er fine! hjertelig helsing Synnøve på Stord

    SvarSlett
  37. Barnebarna mine synes det er stor stas når det går hull på ullbuksene og trøyene deres, for da kan mimmi lage smilefjes eller skillpadde eller marihøne eller.... Det er noe av det beste med ull, den kan lappes og klippes opp og brukes på nye måter mange ganger. Ull er topp!

    SvarSlett
  38. Kjempekjekk blogg:) Mange kjekke tips- veldig greit å forlenge ullklærnes levetid:)
    Inger B.

    SvarSlett
  39. Vi har diverse ulltøy som ligger på vent for reparering. Har lurt litt på hvordan jeg skulle gjøre det, så det var greit å finne denne bloggen og få gode tips.

    SvarSlett