- Weja Stoffarger - Livos
- Textile Colour - Herdins
- Konditorfarge - Wilton
- Naturlig fargestoff - Rødbete eller løk
Naturleg fargestoff er ikkje med på biletet, rett og slett fordi det eg ikkje har klart å skaffa rødbetar endå. Trur kanskje eg må gå for sylta rødbetar. Nokon som veit om det fungerer? |
- Plantefargingskurs (Veldig kjekt og kan anbefalast!)
- Har farga ein del med fargestoffa frå Livos
- Farging og trykk med reaktive fargar på Høgskulen.
- Farging av ein del klede i maskin opp gjennom åra med meir eller mindre heldig resultat.
- Enkle i bruk?
- Resultat (jamn farge?)
- Sikre (ift miljø og hud)
- Held plagga fasongen?
- Andre erfaringar
- Fargeekte?
Nokre generelle tips:
- Gryte: Det står at ein ikkje skal bruke same gryta til mat etter at ein har farga i ho. Eg har skrubba mi godt med stålull og "kokt ut" gryta etterpå og deretter brukt ho til mat. Det er jo mogeleg å få tak i billege gryter på bruktbutikkar eller kanskje har nokon ståande ei gryte som aldri blir brukt ?
- Husk å verne kjøkenbenk med til dømes aviser. Bruk hanskar dersom du skal ta i fargebadet. (Eg fekk blå hand og det sat lenge i. Gjekk ikkje av med verken sterk såpe, klor eller white spirit. ) Det kan også vere lurt å ta på klede som du ikkje er så redd for eller skjerme deg med eit forkle.
- Fargen er ikkje heilt dekkande og det betyr at du kan ikkje farge plagget til ein lysare farge. Dersom fargen på plagget er sterk vil dette påverke resultatet: Dersom du til dømes fargar eit rosa plagg blått, vil blåfargen bli rødare.
- For at fargestoffet skal fikserast må det varmast opp til ein spesiell temperatur. Ofte 80 grader. Eg har ikkje hatt temeraturmålar, men har satsa på at det er 80 grader når det startar å ryke!?
- For at fargestoffet skal trenge inn i fiberen og feste seg tilset ein ofte eddik. Dette kan ein også ha i siste skyllevatn for å gjere plagget litt mjukare. Det korrekte er visst 12% Eddik, men eg brukte 7%.
- For at fargen skal setje seg må ein bevege på stoffet undervegs i prosessen. Husk då at ull tovar lett, så ikkje ver for hardhendt.
- Av same grunn bør ein ikkje utsetje plagga for store temperaturendringar. Ikkje skyl plagg som held 80 grader i kaldt vatn. La dei ligge til dei er lunka.
- Husk at saumane ofte ikkje tek farge fordi dei er ofte med syntetisk eller bomullstråd.
- Og husk: Du er ikkje garanert eit 100% perfekt resultat. Ofte vert det litt skjoldete eller fargen ikkje vert heilt som planlagt.
Eg har testa ut å farge garn og korleis lage batikkeffekt.
Om nokon har erfaring med farging som dei vil dele er det heilt supert om dei kommenterar på innlegga denne veka!
Så spanande :) Gledar meg til å sjå meir!
SvarSlettHar farget mye flekkete ullklær, men med andre produkter, så gleder meg til å se mer om dette :)
SvarSlettVenter i spenning! Hadde vært kjekt å vite syltede rødbeter fungerer!
SvarSlettTakk for at du legger ut dette, veldig nyttig og noe jeg har hatt lyst til å gjøre lenge!
SvarSlettJeg har aldri prøvd syltede rødbeter, men eddik klarer og "fester" gjerne fargen, så det er kanskje ikke så dumt.
SvarSlettKonditorfarge - Wilton har jeg veldig god erfaring med i hvert fall. Koker opp vann, har i fargen og legger i tøyet. Rører av og til, men ikke for mye, for da tover deg seg. Har fått masse skryt av de fine fargene, spesiellt en body som var hvit med blonder. Farget den med lilla wiltonfarge. Blondene ble knall rosa, og bodyen lilla. Kjempekul og veldig uvanlig kombinasjon.
SvarSlettDette er noe jeg har gått og fundert på lenge så gleder meg virkelig til å følge med på fargingen.
SvarSlettGleder meg jeg også! Lurer på om lanolininnholdet påvirker fargeprosessen? Har så lyst til å friske opp noen gamle bleiebukser!
SvarSlettplantefarging er bra! Men tror at rødbeter fungerer dårlig, like dårlig som blåbær, men blåbærlyng gir en fin gul farge, som som pors og bjørk. Løkskall er ikke fargefast og plaggene blir blasse om de står i sollys direkte.
SvarSlettullproduktene må helst beises før farging, og eddikk fikserer fargene sånn at de forblir, eller finnes det mange sopp og lavarter som gir fine fargen og mange flere vekster som er fine å bruke!
Jeg har ikke forsøkt selv men jeg tror at farging med sopp gir veldig fint resultat. Iallefall på garn. Soppen er jo gratis og kan plukkes selv.
SvarSlettNår det starter å ryke er det 60 grader - det er i hvert fall det som står på Gløgg-oppskriftene! ;) Ellers null erfaring med farging!
SvarSlettSpennende :-)
SvarSlettFor å vere litt vitenskapelig: når det startar å ryke er avhengig av luftfuktigheita og temperatuern i det rommet ein er i, og dermed ikkje alltid til å rette seg etter.. Kaldt rom fuktig luft blir tidlig røyk...Har gode erfarigar med Wilkinson eg og, men kleda fargar av litt/smittar viss dei blir liggande litt med bæsj eller gulp før vask.
SvarSlettSkjønte plutselig at nitor sin stoffarge ikkje er med i testen din her.. Grunn til det?? Ikkje så snill mot verden? Det er vel denne som er enklast å få tak i??
SvarSlettJeg har farget ull med skall fra rødløk, det fikk en mosegrønn, pen farge :) http://lilliannef.blogspot.com/2011/03/ingen-stygg-farge.html
SvarSlettJeg har farget ullklær med Wilton sine kakefarger, både ubehandlet ull og Janus-ull. Fikk gode resultater, men ser at etter en hel sesongs bruk er fargene blitt blassere og litt ujevne noen plasser. Jeg hadde ett par hvite strikkede votter fra jeg var liten, de er blitt nydelig gammelrosa nå:) Jeg prøvde en gang å ha eddik i vannet når jeg farget, men da trakk all fargen i vannet rett inn i ulla med en gang og det ble skjoldete. Måtte farge den ladningen på nytt med mørkere farge for å dekke over. Gleder meg til å følge med på innleggene fremover om farging, for det er kjempemoro!
SvarSlettBlåbær og rødbeter har fantastisk farge- men egner seg nok ikke til å farge ull med... Derimot finns et vell av enkle og lett tilgjengelige ting: løkskall (forskjell resultat fra gul/rød og øko/konvensjonell!), karry, gurkemeie, kaffe, te, hasselnøttskall, tyttebærlyng... Det meste gir gule og oransje farger, noen flotte brune. For å få blå ( og dermed lilla og grønne) er det kjempespennende med indigo, som ser grønn ut i gryta og som endrer seg til blå når ulla kommer i kontakt med luft- helt magisk!
SvarSlettHvis man vil farge rosa er cochenille uslåelig, og krapp gir en fantastisk rødfarge. Det finnes noen gode bøker om plantefarging på bilblioteket...
Lykke til!
Jeg og naboen har farget en god del ull med Herdins som du har i testgruppen din. Resultatet har vært noe variert (MYE skjolder i enkelte gryter), men vi har konkludert med at man ikke må stappe for mye i gryta (logisk nok egentlig). Det er ofte fargestoff til ganske mye mer enn det som er angitt på pakken, og siden det er 2 poser i den lønner det seg å bare bruke en av gangen (ihvertfall hvis man ikke har en kjempegryte).
SvarSlettHar testet farging av en arvet bleiebukse og en gulnet ullfrottepysj som begge var lanolinisert (ikke like før) - de ble betydelig blassere enn resten av fargebadet, men fortsatt ubegripelig mye finere enn før. Gleder meg til å se dine resultater!
Gleder meg til å lære om farging! Jeg var med på et plantefargingskurs for mange år siden, hvor vi farget garn. Spennende å se hva resultatet ble!
SvarSlettEllers har jeg ei venninne som har farget mye garn til veving, skal tipse henne om bloggen.
Obs! Farging krev kjemikalier. Ein bør ikkje helle ut fargebad/beis kvar som helst -med tanke på plantefaging spesiellt. Kvar kan ein tilføre metaller? Verken til kompost eller bekk!! Då er det betre med godt kontrollera pigment , td frå Zenit. Då treng ein berre forsikkre seg om at badet held same pH som springvatnet.
SvarSlettNokre fargar krev sjølvsakt meire kjemikalier enn andre, td turkis og blått. (har ikkje vore burti dei leverandørane som skal nyttast her :) ) Vert spennande å sjå resultata, Farging er jo så fantastisk spennande!!
Eg har farga ullbodyar med te og kaffi med godt resultat! Lagde ferdig kaffien/teen, avkjølte, tilsette eddik (trur eg, det er lenge sidan dette) og kokte opp. Så lot eg alt bli kaldt før eg skylte plagget.
SvarSlettKaffi gav ein fin brunfarge, og teen litt raudbrun (men det er nok avhengig av kva type te ein bruker).
Bodyane ligg dessverre fint pakka ned saman med resten av babytøyet, og kjem ikkje fram igjen før til hausten... Ellers skulle eg gjerne vist fram :)
Jeg har prøvd Herdins på bleiebukser, og de ble veldig skjoldete. Regner med at det skyldes lanolinen.
SvarSlettDersom rødbeter fungerer dårlig kan du kanskje prøve rødkål. Har brukt et oppkok av dette i en del laboratoriearbeid og det gir masse farge. Kos deg med farginga
SvarSlettJeg har engang farget ull med en klasse jeg hadde. Vi farget da med røsslyng (=gult) og hadde i alun for at fargen skule fikseres. Isden brukte vi ulla til å tove påskeegg. Elevene var med på alle deler av prosessen, fra planlegging, ut på tur, farging og toving. Det var et spennende og vellykket prosjekt med 4.klassinger!
SvarSlettHeisann!
SvarSlettDa min snart elleve år gamle jente var baby, var ikke alle de fine fargene som Nøstebarn har på klærene kommet enda. Da kunne vi velge mellom hvitt og indigo. Indigo hadde vi en del av, etter broren som er to år eldre, og hvitt ble kjedelig i lengden. Løsningen ble løkskall.
Jeg har farget både garn, body, strømpebukse og ullfleece med løkskall, og laget i sin tid en veiledning til hjemmesiden jeg hadde da. Den finnes fortsatt her: http://www.lises.net/hobby/farge/
Rødbete har jeg også prøvd. Før skylling var fargen utrolig flott, etter skylling forsvant alt sammen, og luen jeg testet det på endte om som veldig svak, kald gul... Det ble med den ene gangen, for å si det sånn.
Løkskallfarget ull trenger ikke etterbehandling, og tåler både vask og sol.
Jeg har nylig kjøpt ullfarge herfra:
SvarSletthttp://www.spinnvilt.no/index.php?main_page=index&cPath=53
Har dere noe erfaring med det?
Spennende tema :) Prøvde å farge garn med sylta rødbeter i speidern for leenge siden, fin farge først, men ble veldig mye blekere etter ordentlig skylling. Husker ikke om vi brukte garnet til noe så kan ikke si noe om hvor godt fargen holdt ved bruk. Men kanskje rå rødbeter funker bedre...
SvarSlettEg har brukt blåbærsaft frå Lerum til å farge tildels flekkete kvite ullklede som borna mine har arva frå sine fettrar. Ei flaske saft i ein stor Tupperwarebakebolle og fyll på kokande vatn frå vasskokaren. Fyll opp bollen med ullklede, og hell på meir vatn så det dekker kleda. Lat det stå over natta. Vask ullkleda i maskina som vanleg. Ein endar opp med ein flott gråfiolettfarge (i hovudsak grå), og ein ser ikkje flekkane så godt lenger :)Fargen held seg i vask.
SvarSlett