Sider

onsdag 22. februar 2012

Babyfotografering



I forrige uke fikk jeg besøk på jobben av den skjønne lille ulltulla jeg er tulletante til, hun skulle nemlig få være Nøstebarn-modell for en dag - og jeg tenkte jeg skulle dele bildene, og et par tips til hvordan man tar fine barnefotografier, med dere som leser Nøstebloggen.


Jeg hadde satt opp et skikkelig improvisert fotostudio som rett og slett bestod av et hvitt laken som jeg hang over to stolrygger, med et soveskinn lagt oppå. Fordi jeg skulle bruke et portrettobjektiv på kameraet, tok jeg meg heller ikke bryet med å stryke lakenet. Objektivet gjør nemlig at bakgrunnen blir uklar, og modellens ansikt er det som er i fokus. Det er heldigvis "vegg-til-vegg-vinduer" på kontoret vårt, så vi hadde masse naturlig lys og slapp derfor å styre med lyssetting. Man trenger altså ikke masse fancy utstyr for å ta fine babybilder. Ulltullas mamma kunne selvsagt alle triksene for å få henne til å smile sitt beste smil, så min jobb var jo forsåvidt ganske enkel.

Mange synes det er vanskelig å ta bilder av barn, mitt beste tips er kom deg ned på barnets nivå. Ned på alle fire altså, legg deg gjerne helt ned på magen når du fotograferer babyer. De fineste bildene er ikke nødvendigvis de der barnet ser rett i kameraet, så få gjerne noen som barnet kjenner godt til å stå bak deg og lage lyder og grimaser og andre ting barnet synes er morsomt.

Bruk heller aldri blits når du tar portretter. Det gjelder særlig når det er babyer som fotograferes. Blitsen er skarp og skummel for små babyer, og resultatet vil bli et bilde med flatt lys av en forskremt baby. Skru heller opp ISO-verdien (lysfølsomheten) på kameraet og bruk en lengre lukkertid hvis du kan stille inn det.

1 - Lue i ullfrotté, farge 32 Lyng, 2 - Sparkebukse i ullfrotté, farge 42 Lilla,
3 - Body i 100% ull, farge 96 Grå/Natur, 4 - Knestrømper i 100% ull, farge 32 Lyng


Hvis du tar mye bilder med digitalkamera, kan det være lurt å legge litt tid i å lære seg et enkelt bildebehandlingsprogram. Det er ikke mye som skal til for å løfte bildene de ekstra hakkene som vil gjøre den store forskjellen.

"Hun har aldri hatt så mye rosa på seg på én gang!" var kommentaren fra ulltullas mamma da vi hadde kledd på henne antrekket for fotograferingen, så vi måtte ta et par bilder med et litt mer nøytralt antrekk også. Jeg synes hettejakka i ullfrotté er så utrolig skjønn, med den lille "pixie-hetten" med spiss. Den er litt stor i størrelsen, så mens de andre klærne vi brukte til tulla på snart 8 mnd var i størrelse 68-74, var den i størrelse 62/68 og fortsatt romslig og god.


På vår Facebookside har mange allerede lagt ut bilder av sine Nøstebarn, del gjerne dine egne bilder der også!

mandag 20. februar 2012

Nyhet hos Nøstebarn! Rundsjal.


Jeg har forelsket meg fullstendig i dette helt nye sjalet vi har fått inn til Nøstebarn-butikkene nå!

Det kom for salg for litt over en uke siden, men jeg liker å prøve ut produkter en stund før jeg anbefaler videre. Dommen var forsåvidt klar i løpet av dag én, men nå kan jeg altså si helt klart at det nye rundsjalet vårt er utrolig deilig!

Sjalet er laget av 70% ubehandlet merinoull og 30% silke, så det er mykt og godt og helt passe varmt både ute og inne. Man kan surre det en eller to ganger rundt halsen, man kan trekke det opp så det blir som en hette/lue - det er tilogmed supert å bruke som en form for bolero rundt skuldrene. Fordi fargen er så nøytral, passer det også til alt annet i garderoben min, så jeg tar meg selv i å ha det på som et slags "tilbehør" hver eneste dag nå. Det er en klassisk og enkel modell, så det er på ingen måte forbeholdt kvinner selv om det heter "sjal" - så pass på at kjæresten ikke stikker av med det! ;)

Hva synes dere? Det er en ny favoritt hos meg hvertfall! Tydeligvis hos mange andre også, sjalet har vært veldig populært i løpet av den korte tiden det har vært i salg, så nå lurer vi på om vi skal lage det i andre farger også. Det er flere hensyn som må tas når vi velger farger til varene våre. De skal selvsagt være mulig å fremstille uten bruk av tungmetaller, de skal se fine ut i det materialet plagget skal lages i, og så må de naturlig nok passe inn blant resten av sortimentet vårt. Vi har allerede noen farger på ønskelisten vår til dette sjalet, men vi vil høre fra dere også! Hvilke farger kunne du tenkt deg? Kom med forslag i kommentarfeltet - kanskje får nettopp du ønsket ditt oppfylt!

fredag 17. februar 2012

Fastelavnsris med restegarn

Som lovet i dette innlegget, viser de kreative jentene hos Nøstebarn i Bergen nå hvordan man kan pynte fastelavnsriset enkelt og helt gratis.

I går gikk startskuddet for det store salget her på Nøstebarn. Vi visste det ville bli travelt, så vi måtte rekke å pynte fastelavnsriset vårt før dørene åpnet. Restegarnskurven var heldigvis ikke ryddet vekk etter vimpelstrikkingen, så det var bare å kaste seg på pinnene – heklepinnene denne gangen. Og siden fastelavnsriset egentlig er en eldgammel fruktbarhetsskikk brukt for å hilse VÅREN velkommen, har vi valgt heklede BLOMSTER til vårt ris.


Oppskrift på hekleblomster finner du i boka vår Strikk til Nøstebarn. De tova blomstene er store hekleblomster som har fått seg en omgang i vaskemaskinen. Det er i grunnen bare å hekle skikkelig store blomster før man tover, men ønsker du oppskrift på hvordan, finner du dette i heftet vårt Nøstestrikk.



Vi har rett og slett tredd blomstene inn på kvistene. Enkelt og dekorativt.


Kan du ikke hekle, er duskene et enklere (men vel så fint) alternativ. Dette er også et fint prosjekt å gjøre sammen med de små.


Vi ønsker alle lesere av bloggen en skikkelig fin fastelavnshelg!

Salget er i gang!

Visste du at hos Nøstebarn er det bare ett stort salg i året?
For å kunne ha salg ofte og med rabatter opp mot 50-75%, må man skru opp prisene en hel del mellom salgene. Det vil ikke vi. Derfor har vi jevn pris på varene våre hele året, og så selger vi heller utgåtte modeller/farger fra forrige kolleksjon til lavere priser på vårt store, årlige vårsalg. 

I går gikk startskuddet for årets Nøstebarn-salg, noe mange av dere sikkert har fått med dere allerede. Barnevognene står på rekke og rad utenfor butikken vår her i Oslo hvertfall! Etter å ha stått bak disken under salget i flere år, kjennes det litt rart ikke å skulle "være på jobb" under årets salg - men jeg vet at de flinke nøstejentene i butikkene våre har stått på i flere uker for å forberede salget, sånn at det skal være oversiktlig og greit å finne frem til akkurat de tingene man ønsker seg.

Varer er pakket og talt og sortert, kurver i forskjellige størrelser er hentet opp fra kjelleren, prisskilt er printet og laminert, utstillingsvinduer er planlagt og gjort i stand, store og små poser er lagt klart, alle har tatt på seg gode sko - og alle er litt ekstra spente når dørene til butikken åpnes på morgenen første salgsdag. Jammen kom vi i mål i år også!

Nytt av året er at også våre svenske og danske kunder kan handle på salget via vår internasjonale nettbutikk www.nostebarn.com. Bor du i nærheten av en Nøstebarn-butikk? Det kan du finne ut HER. Eller besøk vår nettbutikk www.nostebarn.no.

onsdag 15. februar 2012

Fastelavn er mitt navn… Strikkede vimpler.

…og boller vil jeg have, hvis jeg ingen boller får, laver jeg ballade!
                               (Dansk folkevise)

Vi i Bergensbutikken fikk lyst til å markere fastelavn og barnas karneval med litt farger og fest. (Og hvem kan klandre oss - se bare hvor grått og dystert det er utenfor!). En kreativ sjel fant ut at vimpler var tingen - vimpler i alle verdens farger. I alle fall i (nesten) alle Nøstebarns farger!



Restegarnskurven kom på bordet og det ble strikket vimpler til det gnistret av pinnene. Vi synes resultatet ble fargerikt og fint. Har du lyst til å prøve selv? Vimplene er også supre som bursdagspynt, og er veldig raske å strikke.

Denne vimpelen er strikket i farge nr 76 eplegrønn, med heklekant i farge nr 35 petunia.
Dusken er i petunia og nr.32 lyng.
Oppskriften er like enkel som den er genial:
Legg opp 40 m med dobbel 2-tråds merinoull, evt enkel 3-tråds, på p nr 4. Strikk to pinner og fell deretter slik:
Strikk 1 m, strikk 2 sammen, strikk til du har 3 m igjen på p, strikk 2 sammen, strikk 1. Gjenta på hver 3. p.
Hekle en rad fastmasker eller halvstaver i kontrastfarge rundt vimpelen.

Fest vimplene på en snor, heng opp, og la karnevalet begynne! 
(Men glem ikke bollene - da blir det ballade ;) )
Slik ser det ut fra utsiden hos oss i Bergen for tiden.

Vi kan selvfølgelig ikke ha fastelavn uten fastelavnsris. I neste blogginnlegg fra Nøstebarn-jentene i Bergen viser vi hvordan du kan pynte riset med restegarn. Følg med!

fredag 10. februar 2012

Nøstebarn har vært på Sydpolen!

Linn Elise på Sydpolen iført favorittplaggene fra Nøstebarn

”Jeg er helt frelst på lanolin og ubehandlet ull nå!”

Linn Elise Rølvåg vet hva hun snakker om, hun har nemlig vært på ekspedisjon til Sydpolen – uten å fryse!

Hun forteller med innlevelse og engasjement om en fantastisk tur og naturopplevelser de færreste av oss kan forestille oss, men også om viktigheten av å være helt rett kledd fra innerst til ytterst. En av deltagerne i hennes gruppe fikk svært alvorlige frostskader på grunn av en så liten detalj som en litt for trang bukse – marginene er med andre ord små. Linn Elise er overbevist om at hovedgrunnen til at hun holdt seg varm og fri for frostskader, er at hun var godt kledd i ubehandlet ull fra Nøstebarn.

Da Linn Elise kontaktet oss og fortalte at hun skulle dra til Sydpolen, tenkte vi at dette må jo være en ypperlig mulighet for å få testet ut ulltøyet vårt i virkelig kulde. Vi utstyrte henne med det hun og vi tenkte ville være nødvendig ull-påkledning på en slik ekspedisjon, og ba henne gi oss en ærlig tilbakemelding på hvert av plaggene når hun var vel hjemme igjen. Hvis vi må velge mellom pent og praktisk, velger vi praktisk i Nøstebarn, og en polekspedisjon er den ultimate prøven på om plaggene faktisk er så praktiske som vi vil at de skal være.


Innerst mot huden hadde hun en nettingtrøye for å lage en luftlomme mellom huden og Nøstebarn-ulltrøyen. Hun valgte en trøye i 100% ull da hun syntes den var hakket varmere enn ull/silke-trøyen (og hun forteller at hun fikk flere kommentarer om de flotte fargene på trøyen, den er helt klart sprekere enn de standard blå eller sorte trøyene man gjerne får til voksne!). Med tights og mammeluk (kort ullbukse) i ull/silke og ordentlige ullsokker på beina holdt hun varmen under ytterlagene. Men den store favoritten var definitivt ullfleecejakken. ”Jeg elsker den jakken!” Linn Elise forteller at den ble brukt under alle værforhold, til og med uten gore-tex-jakke utenpå. ”Fordi den er så tykk, men samtidig puster så godt, holdt jeg varmen uten at det ble klamt å ha den under jakken, og fordi den bryter vinden var den også perfekt å bruke som ytterste lag når det ikke blåste alt for kraftig. Det kan ofte legge seg et islag på innsiden av gore-tex når det er for kaldt fordi svetten fryser før den rekker å dampe ut – da tok jeg like godt ullfleecejakken utenpå gore-tex-jakken, så flyttet jeg varmebarrieren et hakk ut. Perfekt!”

”Dette høres kanskje litt ekkelt ut,” sier hun videre, ”men jeg vasket ikke ulltøyet mitt en eneste gang underveis på turen – men det luktet faktisk ikke!”. Hun er sikker på at det er lanolinen som er grunnen til at tøyet holdt seg så bra, og vi i Nøstebarn (som heller ikke vasker ulltøyet vårt særlig ofte og som derfor heller ikke synes det høres spesielt ekkelt ut) kan ikke annet enn å nikke samtykkende. Lanolinen virker bakteriehemmende og renser seg selv, og Linn Elise forteller at hun også syntes ulltøyet ”smurte” huden hennes (hun satt for sikkerhets skyld inn alle plaggene med ekstra lanolin før hun dro) og gjorde at den ikke ble tørr og sprakk opp. Hun hadde fått strikket opp votter av ”ull rett fra sauen”, som hun kalte det, og lanolinen i ullen gjorde at hun ikke fikk vonde, sprukne fingertupper. (Vi fikk for øvrig et noe uventet tips som vi definitivt skal huske på hvis vi noen gang befinner oss på vei til en pol – superlim på sprukne fingertupper gjør at huden ikke sprekker enda mer. Kjekt å vite..!)


Det er ingen tvil om at en ekspedisjon til sydpolen er noe ganske annet enn å være på tur i Norge. Med en gjennomsnittlig temperatur på 20–30 minusgrader overlates ingenting til tilfeldighetene. Derfor er det ekstra gøy for oss i Nøstebarn å få bekreftet det vi tror så fast på – at ingenting slår ubehandlet ull!

bloggen til Linn Elise kan du lese mer om ekspedisjonen og se flere av de flotte bildene fra reisen mot Sydpolen.

fredag 3. februar 2012

Best i test av treningstøy!

Vi som er glade i ull har visst dette lenge, men nå har SIFO testet hvilke materialer det er best å trene i med tanke på lukt. Ulltrøyen fra Nøstebarn fikk terningkast 6!

SIFO sammenlignet såkalte ”antilukt”-treningsklær med klær i bomull og ull, og ull kom ut suverent på topp – selv uten å ha blitt vasket like mange ganger som de andre materialene. Å trene i ull er altså en vinn-vinn-situasjon både for oss og miljøet! Jeg har selv trent i ulltrøye både ute og inne, og synes det er deilig å slippe den klamme følelsen man gjerne får av å trene i bomull eller syntetiske materialer, svetten damper bare ut gjennom trøya. Det er også fint å unngå å bli kald under uttøyingen og på vei til garderoben – og nå er det altså også bevist at ”vaskemetoden” jeg har brukt også er den beste. Jeg henger nemlig den gjennomsvette trøya til tørk istedenfor å vaske den. Den har alltid tørket fort (perfekt hvis man, i motsetning til meg, trener ofte og ikke har tid til å vente på at trøyen skal vaskes og så tørkes før neste treningsøkt) og den lukter like fint igjen etterpå. Lanolin er bakteriehemmende, så det kjennes som om trøyen ”vasker seg selv” når den luftes.

”Forskjellen på ull og bomull består i at ull i større grad lukter akseptabelt for bruk når den er svett og våt eller svett og luftet/tørket, mens forskjellen blir mindre når de er nyvasket. Årsaken her er at bomull har god effekt av vask, mens ull har god effekt av lufting.” (”Lukten av svette: luktutvikling i ulike tekstiler”, SIFO 2011, s. 54)


I testen har de brukt en Nøstebarn-trøye i 100% ull (her ser du den i nettbutikken), og hos VGs Vektklubb, som er de som har gitt terningkast til de forskjellige plaggene basert på testresultatene, ser jeg de har kommentert at det kan bli for varmt å trene i ulltrøye inne, men det er ikke den erfaringen jeg har. Men jeg ville nok valgt en trøye i ull/silke-blanding fremfor en i 100% ull til innetrening fordi silken har svalende effekt, og sammen med ullen synes jeg den regulerer temperaturen veldig bra. Min treningstrøye er i tillegg kortermet (finnes i nettbutikken her), så jeg kjenner meg aldri for varm i den, selv under de verste knebøy-partiene på saltreningen.

Hva er din erfaring med å trene i ull?

Her finner du SIFO-rapporten:
http://www.sifo.no/page/Nyheter/Forsiden_nyheter/10178/77963.html