Sider

mandag 29. oktober 2012

Stilig i striper


Før helgen lanserte vi to nye farger i ull/silke-heldressene våre, som dere kanskje allerede sett i nyhetsbrevet eller på Facebook-siden vår - eller hvis dere har vært en tur innom en Nøstebarn-butikk i løpet av helgen. Fordi disse to fargene kommer i et begrenset opplag, fikk vi dem ikke i tide til å ta bilde av dem på de små modellene våre samtidig som vi fotograferte årets hovedkolleksjon, så vi hadde egentlig bare varebilder av disse dressene. Og det er jo alltid litt kjekkere å få se hvordan plagget vil se ut på et barn, eller hva?

Tilfeldighetene skulle ha det til at jeg på torsdag fikk koselig spontanbesøk på kontoret av kollegaen min og hennes gode lille Marthe, og da benyttet jeg selvfølgelig sjansen til å knipse noen bilder av henne med telefonen min.

Marthe er 7 mnd gammel og har på seg str 74/80 - dressen var da god og romslig på henne, men de lange bråtene holdt den fint på plass rundt hendene og føttene.

Hva synes dere om de nye fargene? Noen drar kanskje kjensel på fargene i den breblå/vårgrønne dressen? De er ganske like en utgave av denne dressen som vi hadde i en tidligere kolleksjon, men denne gangen har vi laget brede striper. Jeg synes også at den vårgrønne/lyng-fargede dressen er knallfin. Det var en litt uvant fargekombinasjon i starten, men da vi fikk den på Marthe, så vi med en gang hvor tøff den faktisk er. Modellen selv var forøvrig strålende fornøyd med begge fargene!

Hilsen Karoline

lørdag 27. oktober 2012

Nøstevams - gratis strikkeoppskrift



Nøstebarn har i mange år hatt oppskrift på en lettstrikket rillegenser til barn (#1960 Rillestrikket genser), og opp gjennom årene har flere av Nøstedamene strikket denne modellen også til seg selv. Nå i disse strikkefebertider tenkte vi det var på tide å få også voksenstørrelsen ned på papiret, så vi kan tilby oppskrift på en voksengenser som alle kan klare å strikke. Her får du størrelsene fra 10 år - voksen XL - helt gratis! Klikk her for å laste ned pdf-filen fra vår nettside.

Størrelse 1 - 6 år kan du kjøpe i nettbutikken vår til bare 8 kr (selges kun sammen med garn).

Heidruns genser er strikket i fargene 59 Støvblå (merinoull) + 52 Dueblå (silkeull),
Therese har genser i fargen 15 Muldvarp (silkeull).

onsdag 24. oktober 2012

Babybukse

Tenk å være så heldige som har så kreative og skaperglade Nøstedamer i butikkene! Mer enn gjerne vil de bidra på bloggen og denne gangen er det Tonje som er så kjekk å dele med oss sine fine kreasjoner:

Babybukse i ull/silke har i høst fått selskap av en lik modell i ullfrottè. Det er praktisk med enkle bukser som sitter godt på, og som man kan ha en strømpebukse under når det blir kaldere.

I Nord-Trøndelag sier vi smætt-på-boks, og jeg liker godt modeller der jeg slipper å kneppe så mye. Jeg har brukt vår oppskrift 1940 – Sparkebukse som utgangspunkt når jeg har strikket en lignende bukse.
Oppskriften dekker  0-3 mnd, 6 mnd og 9-12 mnd

Legg opp 100 – 116 – 124 masker og strikke vrangbord i 5 -6 – 7cm, strikk inn en hullrad (1r, 1vr, 2rett sammen, 1kast eller 2r,2vr sammen, 1kast, etter om du strikker enkel eller dobbel vrangbord) Fell ut til riktig maskeantall og følg oppskriften videre fra «Fortsett å strikke rett. Dersom du skal byte farge…»

Jeg har valgt å ikke strikke hel fot denne gangen, men avsluttet med vrangbord. Flett/tvinn/strikk en snor og tre i hullraden, eller sett i strikk.


Mangler du henger når du skal ta bilde av ullklær? Ingen problem, finn et grovbarket tre og smell det opp!



Jeg har strikket madam møllers babysokker til buksen, men har du en baby med kalde tær fungerer det kjempefint å ta strikkasokkene rett på huden innenfor strømpebuksa. Da får du mer luft i ulla som isolerer rundt de små føttene. Min treåring bruker ofte bunadsstrømpene innenfor strømpebuksa på kalde dager


Nå skal buksa og mere til sendes til Bergen der vi venter en liten nevø i løpet av førjulsvinteren.

Hilsen Tonje

torsdag 18. oktober 2012

Snorer i lange baner

Vi har vært så heldige å få den kreative og fingernemme Linda til å skrive for oss. Hun jobber i Nøstebarn Trondheim og har tidligere gjesteblogget for oss. Blogginnlegget hvor hun beskriver hvordan man strikker et beskyttelseslaken i lanolingarn ble kjempe populært, så vi gleder oss til å se hva mer hun har på lager. Værsågod Linda! 

I løpet av de siste årene, så har jeg laget en del barselgaver. Votter, sokker, luer og skjerf er fine og lettlaga ting, som i tillegg er praktiske og nyttige gaver. Julegavelagingen starter kanskje også nå for noen. Så her kommer litt inspirasjon og erfaring fra meg.
Jeg har prøvd meg på flere ulike oppskrifter og garntyper til småplagg, og har nok funnet mine favoritter. Men det som jeg sjelden finner noen gode tips på er snorer. Hvilke er best til ulike plagg? Men også hvilke er lettest å lage?

Hekling – enkel
Hvordan:
Denne lager du enten med ei heklenål eller vanlig fingerhekling. Bruker du to-tråds merinogarn, kan det være lurt å hekle med dobbel tråd, så snoren ikke blir for tynn. Jeg brukte heklenål nr. 3,5 på dobbel to-tråds. Utfordringen med denne snora er å stramme maskene likt hele veien for å få et jevnest mulig utseende.
Utseende og bruksområde:
Jeg synes snoren har god elastikk, slik at det er lett å stramme og knytte sløyfe. Tykkelsen er fin til babysokker og babyluer. Til større luer blir den kanskje noe puslete. Men da kan du eventuelt ta tre- eller firedoblet tråd. Husk å bruke større heklenål.

Dobbelfingerhekling
Hvordan:
Har du ikke prøvd å lage denne snoren før, kan det være litt innviklet å forstå. Begynnelsen er verst, men kommer du inn i teknikken, går det ganske fort. Bruker du to farger får du en fin effekt, og det er lettere å se hva du gjør.
Ta to tråder, gjerne i ulike farger. Lag en renneløkke på begynnelsen av begge trådene, som ved vanlig hekling. En god huskeregel er at trådene skal aldri krysse hverandre. Ha den rosa i venstre hånd og den blå i høyre hånd hele tiden.
Dra den blå løkka inn i den rosa med høyre pekefinger. Stram så den rosa tråden og «lås» den blå løkka. Så drar du den rosa løkka gjennom den blå løkken med venstre pekefinger, og lager en rosa løkke. Stram den blå løkka for å låse den nye rosa løkka, osv.
Synes du det høres vanskelig ut, så ta et søk på nettet og let etter instruksjonsvideoer. (Eng: Double finger knitting).
Utseende og bruksområde:
Dette er kanskje min personlige favoritt. Jeg synes effekten av to sammenvevde farger er veldig fin. Den er gøy å lage og går ganske fort. Den er også veldig elastisk og har en fin tykkelse. Jeg bruker den mest på sokker og litt på babyluer. Jeg bruker å sy sammen endene i en liten spiral, for å få fine ender. Dette bør gjøres etter at du har tredd i hullraden på babysokker. Men den vil nok også gjøre seg i en bukselinning eller i halsen på en tunika. Teknikken gjør at snoren tvinner seg som en spiral. Jeg synes det er fint, men andre kan kanskje irritere seg over det?


Strikket
Hvordan:
Legg opp 4 masker. Jo tynnere pinner, jo tettere og mer kompakt blir snoren.
*Strikk 1 r, legg garnet foran arbeidet (mot deg), ta 1 m løst av p som om den skal strikke vrang, legg garnet bak arbeidet igjen (fra deg), strikk 1r, legg garnet foran arbeidet (mot deg), ta 1 m løst av p som om den skal strikke vrang, legg garnet bak arbeidet igjen (fra deg).*
Gjenta fra *-*.
Du får nå en rundstrikket snor. Husk å strekke litt i arbeidet innimellom for å få «strekke ut» maskene. Fell av når du synes snoren er lang nok.
Utseende og bruksområde:
Denne snoren gav meg en åpenbaring i min lueproduksjon. Der mange snorer blir for tynne, synes jeg denne er fin og lett å lage, og passer perfekt til alle luer. Noen synes kanskje de er litt tykke for babyluer, men det er en vanesak tror jeg. Den strikkede snoren har en fin elastikk og tykkelse som gjør at den ikke sklir opp. Når den er såpass tykk, men luftig, gnager den heller ikke mot barnets hud. Denne kan også brukes i linningen ribbestrikket busker i stede for strikk. Jeg har også sett armbånd laget med denne teknikken.


Flettet
Hvordan:
Ta tre tråder og knytt dem sammen med en knute. Det kan være lurt å feste snorenden med en sikkerhetsnål i sofaen eller buksa før du begynner. Da får du en stram line, slik at det er lettere å arbeide videre. Knytt en ny knute når du synes snoren er lang nok. Lag eventuelt dusker i endene.
Utseende og bruksområde:
Jeg synes snoren ble litt tynt med tre stykk to-tråds merino. Og vil nok bruke dobbeltgarn neste gang. Jeg synes snoren er litt lite elastisk. Men den er fin å se på. Den er kanskje finest på babysokker og som pyntebånd i midja på tunika eller kjoler.



Tvinnet
Hvordan:
Ta en lang tråd. Fest den ene enden i et dørhåndtak eller en venn slik at du får en strak line, men ikke strekk for mye. Tvinn tråden i en retning. (OBS: Er dere to som tvinner samme tråd, må dere tvinne i hver deres retning). Når du har tvinnet en stund, kan du slakke litt på tråden og se om den gir en god tvinn, eller om du vil tvinne litt mer. Når du har tvinnet nok, prøv å finne midten og brett tråden dobbel. Dra ut «sidesnurrene» med hånden til du har rettet alle ut og får en fin snor.
Utseende og bruksområde:
Dette vekker barndomsminner. Om forklaringen min ovenfor virker noe innviklet er den lett og rask å lage. Den er også morsom å lage sammen med barna. Tykkelsen varierer du med hvor mange tråder du velger å tvinne til å begynne med. Dette er en elastisk og fin tråd som kan brukes til det meste. Alt fra luer, sokker og som medaljebånd i det lokale påskerennet eller bånd til hundebamsene.



Andre alternativ:

Silkebånd – Silkebånd i babysokker er veldig pent og pyntelig. Fint når man skal gi bort i gave. Men jeg legger ved ofte ved en dobbelfingerheklet snor i tillegg som er mer praktisk i bruk.

Bomullsbånd – Stoffbutikker har ofte et stort utvalg av såkalte ripsbånd og bendelbånd i bomull eller med mønster. Disse kan skape en fin kontrast og fiffig detalj til hjemmestrikka sokker.

Gjenbruk – Har du krympet ei lue eller om den har krympet i vask, så kan det hende at du kan bruke snorene på nytt. Tovet eller ikke.

Tips – I mange overdeler kjøpt hos større kleskjeder, er det i dag montert et tynt satengbånd ved halsen som brukes for at plagget ikke skal skli av kleshengeren. Disse kan klippes av og brukes som snorer eller pynt på småplagg og gaveinnpakning.

Hilsen Linda


lørdag 6. oktober 2012

Følger du oss på Instagram?

For et par måneder siden så hoppet vi på Instagram-bølgen som så smått skyller over oss. Denne mobilapplikasjonen er et fint sted å kjapt dele inspirasjon, vakre eller finurlige motiver eller også bare en koselig visuell oppdateringer på hverandres hverdag.

Den siste halvannen måned har vært ganske så innholdsrik og hektisk her i Nøstebarn, vi har blant annet lansert høst/vinter-kolleksjonen, fått ny logo og fine nye skilter. Vi har vært på netthandelsseminar, butikkene har laget koselige høstutstillinger og det har kommet nye strikkemodeller i butikkene. Alt dette og mere til er foreviget og postet på Instagram, så er du nysgjerrig og enda ikke har lagt oss til, søk på @nostebarn og følg oss.

Har du heller lyst til å se bildene på dataen din, kan du også se våre Instagram-bilder her: http://web.stagram.com/n/nostebarn/ 

Håper dere synes det er litt kjekt!