Sider

tirsdag 8. februar 2011

Ny hals

Pysjar, trøyer og bodyar vert av og til vide i halsen. Spesielt dersom dei er vaska for hardt eller dei har vore på ungar som siklar/gulpar mykje. Eg tenkte at ei løysing på dette problemet kunne vere å strikke ny hals.

Her har bestsellaren til Nøstebarn Heil pysj som har fått ny hals. Så blir det ingen nakne kalde halsar. Halsen på biletet er strikka i silkeull i farge 75 Vårgrønn. På bodyar er det kanskje praktisk å ha lukniga på sida?

Halsen er strikka fram og tilbake og der fasongen vert danna ved at ein snur akkurat som i Jakke strikka i eit stykke (Oppskrift 1955 + Strikk til nøstebarn). Fordelen med å strike på denne måten er at ein kan måle undervegs og avslutte strikkinga når den rekk rundt halsen på plagget.






Her kjem oppskrifta:
ca 10-15 gram 2-tråds meinoull eller Silkeull frå Nøstebarn
Pinne nr 3 (2 strømpepinner eller rundpinne) Vil du ha ein fastare hals strikkar du på pinne nr 2,5.
Strikkast rett fram og tilbake = rillestrikk
1 rille = 2 pinnar rett

Legg opp 14 m. Strikk 3 riller. Strikk inn knapphol på neste pinne slik:
Strikk 2m r, 2 r sm, 1kast, 4 r, 2 r sm, 1 kast, strikk de siste 4m.
Neste pinne strikkes alle masker og kastene rett.
*Strikk 8m, snu og strikk tilbake,Strikk 2 p* Gjenta *-* til kragen rekk rundt halsen på plagget minus ca 2 cm. Strikk 6 riller. Fell av.
Hekle 1 rad fastmasker langs halsringinga med heklekrok 2,5-3.

Sy på kragen for han eller maskin før du ev klypper vekk det som du vil ha vekk av halsen på plagget. På maskin kan du sy på med sikksakk og for hand med attersting eller sikksakk (sjå her).
Du kan klyppe vekk ein del av halsen på plagget, men la det stå att ca 1/ cm utanfor saumen du har sydd på halsen. Sy i to knappar.

Slik ser det ut på vranga: Til venstre har eg sydd på halsen for hand, og kasta over kanten på pysjen. Til høgre har eg sydd på maskin (sikk-sakk).

Eg er ikkje så glad i å sy med symaskin på handstrikka plagg. Det kjennes heilt feil (som å gå med sølete støvlar i stova?). Men her vil eg sei at det fungerte veldig godt å sy på halsen med sikk-sakk. Saumen vert "usynleg" og det vart elastisk og fint.

17 kommentarer:

  1. Det var lurt! Jeg har en gutt som har lang rygg, slik at vi må kjøpe store størrelser i pysj til ham og halsen blir som regel litt vid. Nå vet jeg hva jeg skal gjøre! Frem med nøstebarnboka og strikkepinnene :)

    SvarSlett
  2. Genialt. Og jeg har nettopp lært noe nytt, wrap and turn ved snuing midt i omgangen. Da blir det så fint uten hull. Teknikken er beskrevet her:
    http://g-anette.blogspot.com/2010/08/oppskrift-annas-bolero.html.
    Jeg har strikka denne boleroen i bomull nå, og den ble så fin. Nå blir det en til, denne gang i ull.

    SvarSlett
  3. Veldig god ide! Flott at tøyet kan brukes enda litt lenger- nå skal det strikkes og syes!!!

    SvarSlett
  4. Veldig lurt tips :) klipper du av den opprinnelige halsen på pysjen da?

    SvarSlett
  5. Kjempegod idé! Og dette kan man vel sikkert gjøre på beina også (strikke på litt lenger altså)?

    Lurte på en ting, bør man alltid stoppe hull med stoppetråd? Vanlig sytråd duger det ikke? (Sånne spoler man kjøper til symaskina..)

    Så kjekt med praktiske tips som gir plaggene lenger levetid og gjør de enda mer særegne og bedre i bruk!

    SvarSlett
  6. Tusen takk for gode tips til å få gode klede til å vare enda lenger! Gler meg til neste innlegg og fylgjer spent med på bloggen! Kjempefin blogg du har laga:)

    Ingvild

    SvarSlett
  7. Tusen takk, Ingrid! Jeg har alltid irritert meg over at det blir hull ved snupunktene. Særlig har dette blitt veldig synlig når jeg har strikket bukser med ekstra plass bak, men nå vet jeg bedre :-)

    SvarSlett
  8. Superlurt! Dette må prøves. Har brukt å sy ny hals av gamle utslitte longser.. (bretter dobbelt, og syr fast der den gamle var. Men det er jo ikke alltid jeg har det tilgjengelig. Men garn og strikkerpinner har jeg alltid :)

    SvarSlett
  9. Takk for tipset ;) Super idè ;)

    SvarSlett
  10. Kanskje dere kan selge ribbestoff til halskanter og ermer, Det finnes sikkert rester på samme måte som ullfrotte bitene. Jeg har en hettegenser der armkantene har blitt spist opp av borrelås, 8 -åringen er litt kresen mht. til mors kreative lapping.

    SvarSlett
  11. Hei, dette blir litt raskt svart fordi eg sit i bergen, men eg ser at de svarer kvarandre. Det er jo glimrande!
    Takk for tips om snuing uten hol. Det kan jo vere ein dekorativ effekt, mener jo fint uten og :-)
    Kjekt med tips om enkle nybegynnaroppskrifter. Ribbukse, jakke med rundfelling og långis er også greit å starte med. Eg planlegger nybegynnarkurs her på Bloggen også.

    SvarSlett
  12. Tusen takk for deling av god ide, dette skal jeg jammen prøve meg på!

    SvarSlett
  13. Kjempelurt!
    Gav meg inspirasjon til å strikke "ermestykke" og sy på gensarar o.l. som er blitt for korte i armane men passar elles.

    Korleis fungerer det forresten å sy ny hals på bodyar med konvoluttopning? Går det an?

    SvarSlett
  14. Så lenge plagget i seg sjølv er maskinsydd ser eg ikkje heilt problemet med å vøle det med maskin ;)

    Men så er jo eg over gjennomsnittet (trur eg) glad i å sy på symaskin.

    SvarSlett
  15. Hvor mange masker bør jeg legge opp til ny vrangbord på ermene til en pysj i str 1 år? Strikkes i to tråd nøstebarn garn.

    SvarSlett
  16. Pernille: Det kjem meir om kantar i eit innlegg denne veka, men til kantar til pysj i str 1 år kan du leggje opp ca 40 masker (pinne nr 2,5) eller 36 masker på pinne nr 3. Lykke til!

    SvarSlett
  17. Er det noen som har testet å lage denne hals til body el trøye? Skulle veldig gjerne se bilde på resultatet! Og rapport om hva ungene synes det er å ha på seg:-) Sønnen har en ull/silke trøye som er blitt veldig vid i halsen og det hadde vært greit å få gjort noe med det...
    Sabina

    SvarSlett