Sider

torsdag 10. februar 2011

Stopping steg for steg med eit ekspresstips

Det er veldig greit å kunne stoppe. Me tenkjer gjerne på stopping når det gjeld sokkar og det er nok kanskje fordi stopping er greit her fordi: Det vert nesten usynleg, ikkje klumpete å gå på og fint å gjere på grovare/strikka plagg. Men me kan med hell stoppe andre plagg også. Kort sagt er stopping fint å bruke der ein del av plagget er slite vekk/store hol.
Er det vanskeleg? Det er ikkje så vanskeleg. Eg har lært bror min, Egil, å stoppe sokkar og han får det til. No meiner eg ikkje å kjønnsdiskrimenere, for eg har også onklar som stoppar sokkar. Poenget er at han ikkje har sydd så mange sting i sitt liv og i alle fall ikkje på 40 år..

Her kjem i alle fall stopping trinn for trinn:




1.Du treng:
  • Stoppesopp (til å leggje inni plaggen medan du stoppar). Tresleiv eller øse eller anna kan også fungere.
  • Stoppegarn: det er eit tynt ullgarn som er forsterka med nylon. Anna tunt garn fungerer også. Så likt plagget i tjukkleik å farge som mogeleg.
  • Stoppenål: Ei nål med butt ende, men nål med spiss går og. Ikkje bruk for tjukk nål!
  • Saks


2.Fest
Stikk stoppesoppen inni plagget.
Fest tråden ved å sy nokre tråklesting fram og tilbake og avslutt gjerne med eit "halvstikk": Stikk nåla ned rett ved der tråden kjem opp, tre nåla gjennom løkka, stram til.
Du kan også la tråden henge og feste han i stoppinga etterpå.







3. Sy rundt holet
Hol vert større når plagget er brukt ei stund etter at det gjekk hol. Me treng derfor å strame inn holet til opprinneleg fasong:
Sy rundt holet med små tråklesting. Er plagget tynnslite rundt holet syr du litt lenger vekk frå holet.
Stram til slik at holet vert mindre, men ikkje for mykje, for då vert det klumpete.
Fest med eit halvstikk.










4. Lag "renning"
Sy fram og tilbake over holet =horisontalt. Sy opp litt på kvar side for kvar gong.









5. Innslag
Sy fram og tilbake vertikalt, men vev med nåla slik at nåla går over og under renninga du laga opå forrige trinn. Sy fast i plagget på på kvar side.
På neste rad syr du over dei trådane du sydde under sist og omvendt. Dette lærte du heilt sikkert på barneskulen?

Fest tråden slik som du gjorde i starten.



Håpar dette var til å forstå?




Eg har sydd med garn i kontrastfarge for at det skulle vise godt på bilda. Det kan jo også vere ein dekorativ effekt, men her er same type sokk stoppa med garn i nesten same farge som sokken.
Disse sokkane kjem i skostr 17 til 46 !








Ekspresstips!
Frå Oslo-avdelingen har eg fått tips om "ekspress-stopping" av sokkar:
Sy på ein lapp med store kastesting. Gjort på 0,0 ! Det vert kanskje litt meir klumpete enn stopping, men om alternativet er å ikkje gjere noko, så..
Breblå lapp er sydd på med sting i alle retningar. Lilla lapp med store kastesting og den grå lappen i likare farge på lapp og garn.
Ja då seier eg berre STOPP!

33 kommentarer:

  1. Dette er det mor som har stått for til nå, men nå skal jeg også prøve meg:-) Takk for en fantastisk blogg.

    SvarSlett
  2. Jeg stopper alltid lestene mine, det blir hull i dem altfor fort. Mye bedre å stoppe enn å strikke nye, når resten av plagget er helt og godt:) Hadde sikkert ikke gjort noe annet enn å strikke lester, hvis jeg ikke hadde stoppet de som jeg allerede har:)

    SvarSlett
  3. Takk for en fin og lærerik blogg. Nå skal jeg se om jeg ikke har et par sokker eller to som kan reddes :)

    SvarSlett
  4. Nå skal jeg prøve å stoppe selv neste gang det oppstår hull. Tusen takk for alle gode tips!

    SvarSlett
  5. Da har jeg vist min datter denne bloggen. Siden det er jeg som er "stopperen" i familien, er det fantastisk at du har laget dette innlegget slik at hun kan lese seg til det, og nu slipper jeg alt til alle barn og barnebarn.
    Stoppehilsen til deg.

    SvarSlett
  6. Min mor er formingslærer, så det der var elementært for meg - heldigvis! Når jeg tenker meg om, tror jeg kanskje jeg lærte stopping av farmor før vi kom så langt i formingstimen, he he...

    SvarSlett
  7. Tusen takk for super bruksanvisning =) etterlengtet =)

    SvarSlett
  8. Hei! Jeg er både kry og glad akkurat nå! Har stoppet noen kjempestygge hull i en genser. Det var katten som i sin tid beit 3 middels store hull på den ene armen. Tenkte å kaste den, men var veldig glad i den, så den ble liggende i håp om at det kanskje gikk an å reparere/sy om. Og nå har jeg stoppet hullene. Svart tråd på svart genser. Det synes nesten ikke :-) hurrahilsen fra Ellen Marie

    SvarSlett
  9. Dette lærte vi faktisk aldri på skolen.. så alt jeg har stoppet har vært selvlært. Så takk for etterlengtet bruksanvisning. Nå vet jeg hvordan det egentlig skal gjøres :)

    SvarSlett
  10. Dette minner meg om Trond-Viggo og Flode - de stoppet jo en sokk en gang, med rød tråd tror jeg det var :) Kan Trond Viggo det så kan vi det! :)

    SvarSlett
  11. Takk for en inspirerende blogg og mange kjekke tips... nå skal stoppesoppen som er kjøpt på loppemarked for flere år siden fram igjen og hælene endelig bli hele... og ikke minst viktig å lære barna at man ikke bare kjøper nytt hele tiden... beste hilsen mamma molly

    SvarSlett
  12. Veldig bra. Har stoppet en del selv, men det har på langt nær blitt så fint som dette. Nå skal jeg prøve. Takk for gode tips.
    Christine

    SvarSlett
  13. Dette er kunnskap som våre mødre og bestemødre besitter, men som min generasjon aktivt må be om å få lære, fordi vi heller kjøper nytt! Tusen takk for at du deler :)

    SvarSlett
  14. Takk for at du lager en så flott blogg, nå å jeg ta frem genseren til jenta mi å stoppe hullet på albuen

    SvarSlett
  15. Dette var virkelig moro å sjå.Håper mange ser denne bloggen her .Kansje det kan bli in å gå med stoppa klær.

    Finnst det stoppesopp i handelen i våre dager?

    SvarSlett
  16. You'd better stop...
    Jeg er ikke glad i sokkestopping men jeg er heller ikke så glad i å strikke sokker (det finnes jo så mye annet gøy å strikke) så stopping må til noen ganger. Takk for fint tips, jeg har jo både stoppesopp og hullete "lester" så da var det vel bare å gå i gang...jeg skal bare...

    SvarSlett
  17. Nå lærte jeg noe nytt. Det var jo kjempeenkelt, og jeg har allerede kastet meg over noen hullete sokker som har ligget og ventet på en snill mormor. Takk for god forklaring!

    SvarSlett
  18. Tusen takk for supre tips! Skal ta fram min stoppesopp neste gang det blir hull. Hilsen Cecilie

    SvarSlett
  19. Tusen takk for kjempefine tips! Jeg har lært stopping av min mor en gang i oldtiden, men det har nok gått i glemmeboka. Jeg ble "overrakt" en av min manns favorittsokker (hjemmestrikket selvsagt) forleden, med hull på den ene tåa. Nå vet jeg hva jeg skal gjøre :)

    SvarSlett
  20. Ohh. Ein skal sy rundt holet først, det hadde eg ikkje tenkt på før.

    Takk for mange fine tips, er straks igang med krabbing her så da veit vi av erfaring at det må litt lapping og stopping til..

    Ha ei fin helg.

    -Black Orchid-

    SvarSlett
  21. Jeg lærte å stoppe i speideren, men jeg mener også mamma viste meg det, men det der med å sy rundt hullet husker jeg ikke at jeg ble lært. Jeg stopper som regel ulltøy, men synes det er vanskelig å stoppe når det er hull rett ved siden av en trykknapp (bodyer og pysjer). Har du noen gode tips til hvordan man kan gjøre det der?
    God helg.

    SvarSlett
  22. Ja jeg lurer også på hvordan du fikser hull ved en knapp. Eller går det an?? Flott blogg " I like" :)

    SvarSlett
  23. hjertelig takk! Nå skal jeg gå til innkjøp av sopp og stoppenål sporenstreks! :)

    SvarSlett
  24. Flott..... akkurat det eg var ute etter.... no skal eg stoppe sokkar.... takk :))

    SvarSlett
  25. Tusen takk for fin bruksanvisning. Jeg har nå lært meg en ny 'skill' ! Et spørsmål? Stopper man sokker på vrangen?
    Hilsen Barbarella

    SvarSlett
  26. Hei Barbarella. Jeg stopper alltid sokkene med rettsiden ut, jeg synes det er lettere å få et pent resultat da :) Hilsen Karoline i Nøstebarn

    SvarSlett
  27. Så morsomt! Hadde ødelagt noe på en stoffkasse og hadde sydd rundt og begynt å veve på den. Så gikk det hull på sokken mon og jeg tenkte å veve på den, men så tenkte jeg nå at jeg først skulle sjekke hvordan en stopper noe så kanskje de holdt bedre. Nå ser jeg at jeg allerede lærte det av meg selv, bortsett fra at jeg fikk et par tips om å sy rundt hullet først og ha en stoppesopp under. Takk for at du delte, dette var til stor hjelp for meg i og med at det også var bilder=D

    SvarSlett
  28. Oldemor: Jammen på tide eg fekk eit godt tips. Eg bøte stadig ull-lestane mine, men har ikkje tenkt på at eg skal sy rundt holet føst. TAKK!!!

    SvarSlett
  29. Hei, fint at du hadde alternativer til nylongarn og stoppesopp (annet tynt garn og øse/sleiv), da ble det fort mye lettere å få det gjort. TAKK!

    SvarSlett
  30. Hei! Hvordan kan jeg stoppe en ullongs - den er tynn og tøyelig, og jeg er redd for å ødelegge den mer... http://nostebarn.no/barn/ullongs-barn.html

    Har tidligere stoppet en ribbukse, og det ble ikke så verst ;)

    SvarSlett
  31. forts. fra over:
    Ullongsen har også revnet nedover, men den er nesten helt ny, så jeg har lyst til å se om jeg kan fikse den.
    På forhånd takk for svar :)

    SvarSlett
  32. Takker for innføringen. Jeg har ei kofte med hull i den ene albuen. Kan jeg bruke samme fremgangsmåte som er beskrevet? Og er det nødvendig med stoppesopp?

    Vennlig hilsen Mario

    SvarSlett
  33. Takk for en fin gjennomgang. En alternativ stoppemetode fra Sverige som er litt annerledes beskrives her: https://kreativeideer.no/kan-du-den-gamle-kunsten-stoppe-sokker/

    SvarSlett