Fleire ansatte i nøstebarn har bedd meg om å vide korleis ein kan vøle ribbukser. Dei vert mykje brukt, både under dress/regnkler og mange bruker dei inne og. Det som vert mykje brukt blir det jo hol i og det er kanskje ikkje det lettaste å vøle? I dag tek eg derfor for meg 4 metodar du kan bruke. Kva av dei du skal velje kjem litt an på kor fingernem du er, tolmodighet, korleis holet er og om du vil ha synleg eller usynleg vøling.
1. Lapping: Sy på ein lapp som er forklart i innlegget i forrige veke. Å sy på lapp er greit når me ikkje bryr oss om lappinga synes eller når holet er stort. La gjerne lappen vere som eit monster som her. Sjølve monsteret er ein tova bit av ein body og munnen ein filtbit. Hender og føter er sydd på med kjedesting, tennene med franske knutar og sjølve monsteret er sydd på med forsting
3.Strikk opp rakna masker: Her er ein reklamasjon me har fått inn. Det hadde løsna ei maske i skrittet og den har rakna langt oppover. (Eg gløymde å ta bilete før eg sydde, har ikkje juksa!) Ein kan sy saman holet som oppstår, men det aller beste er å ta ein tynn heklekrok (1,25-1,5mm). Ta tak i maska og hekle opp gjennom alle dei lause trådane. Etterpå festar du maska godt med litt stoppegarn eller anna tråd.
4. Stopping: Stopp holet som forklart i innlegget i går. Blir nesten heilt usynleg.
3. Stopping med forsterking: Legg ein bit av eit ullstoff på baksida av holet og sy tråklesting på kryss og tvers. Enkelt, raskt og resultatet blir slitesterkt.
4. Strikk over holet. Dette er veldig greit å gjer når du ikkje vil at lappinga skal synast så godt. Fint å bruke på strikkplagg det går store hol i. Eg har brukt 2-tråds Merinoull i farge 74 Gressgrønn og pinne nr 2. Ta opp masker i plagget eit stykke under holet. Strikk fram og tilbake over maskene til det dekkjer holet. Slit av tråden og bruk han til å sy fast lappen øverst med maskesting. Sy langs sidene med kastesting.
Andre som har nokre tips dei vil dele om det å vøle strikkeplagg?
Ønsker dykk ei alle ei flott helg!
Takk for alle tilbakemeldingane!
Måndag trekkjer eg ein av alle kommentarane som er (eller blir..) posta denne veka og sender ein lappepose du kan sjå bilete av her.
Så bra at du viser bilder, blir mye lettere å forstå da:) Her har alt som skal stoppes blitt sendt til mamma, men nå tror jeg jammen det jeg skal begynne å prøve litt selv også! Takk for tips og inspirasjon:)
SvarSlettAnn Kristin
Det er kjekt å ha en enkel og trinnvis forklaring til hvordan man kan reparere plagg med hull. Synes det er en fornuftig og bra ting å stoppe hull, fremfor å kaste plagget for å kjøpe nytt med det samme!
SvarSlettDette er jo genialt.
SvarSlettGrunnet posten din i går så fikk jeg fikset armen på genseren til 11 åringen min. etter det var gjort så jeg at den var tynnslitt på den andre siden også.
Litt vanskelig å forklare uten bilder, men jeg vevde en tråd gjennom alle de vrange maskene over hele feltet ullen var tynnslitt. Nå kommer det ikke til å bli hull der og det synes ikke i det hele tatt
Genialt!
SvarSlettJeg blir så inspirert til å begynne ¨å vøle selv også, og denne halga planlegger jeg å vøle et par ulltrøyer og bidra i månedskonkurransen!
Tusen takk!
SvarSlettJeg har etterspurt reparasjon av ribbtøy her tidligere, og nå vet jeg hvordan :-) Kommer til å prøve meg på å strikke over hullet, men lurer på om jeg skal stikke 2r2vr for å bevare den elastiske egenskapen ribbtøy har... Får prøve meg litt fram.
God helg!
Jeg fikset faktisk tre ullbukser igår. Og en av dem var en stripete ullribbukse fra nøstebarn. Har stoppet den uttallige ganger, men nå blei det lapper på begge knea ;) Har to gutter som krangler om å bruke den, så den er populær!
SvarSlettDigget monsterlappen øverst her, den må jeg prøve å kopiere.
GOD HELG!
Veldig bra igjen. Når man strikker lappen, er det også en mulighet å strikke den ribbestrikka, sånn som resten av buksa. Det er mere elastisk.
SvarSlettHar aldri tenkt på at man kan strikke over hullet. Det er jo genialt! Må prøve det en gang. Ellers blir små hull tatt så fort som mulig her og resten blir spart til mormor kommer på besøk, må jeg innrømme...
SvarSlettEg prøvde å få bestemor mi på 85 til å lære meg å stoppe sokkar i sommar. Eg hadde tatt med yndlingssokkane mine, som eg brukar som tøflar, så dei var godt slitt under. Men bestemor er (som meg) av den utolmodige typen, og fann ut at det gjekk fortast om ho stoppa sokken sjølv. Ho kommenterte også at det løner seg å stoppe hola før dei blir altfor store. Og så fekk eg tips om at det kanskje hadde vore like lurt å strikke ein ny sole og sy han på, så ville levetida på yndlingssokkane bli endå lengre.
SvarSlettDet er så fint å lære så mange ulike teknikker! Inspirerende blogg!! :)
SvarSlettTakk for supre tips! Liker spesielt godt den første med monsteret på, som jeg har lyst til å kopiere. Hilsen Cecilie
SvarSlettFigurlappene du lager er utrolig fine, spesielt monsterlappen øverst i dette innlegget. Jeg er og imponert over hjullasteren du viste for noen uker siden. Jeg får nesten lyst til å lappe uten at det er hull i plagget...
SvarSlettHer var det mange gode tips! For en super blogg!
SvarSlettHer i huset har spesielt Nøstebarns ribbebukser fått fort hull på knærne - Nei, det er ikke fordi det er dårlig kvalitet men heller fordi de er så gode at ungene bruker de hver eneste dag i vinterhalvåret.
Når buksene er lappet over lappene og vel så det, kan de bruke buksen "bakvendt" for da ble de slitt på andre siden også.
Etterhvert fant jeg ut at det var like greit å sy på en lapp på knærne mens de er helt nye. Så unngår vi slitasje på selve buksen og lappen kan bare byttes ut. I tillegg er buksen like pen når den går i arv. Og her kommer jo monsterlappene til nytte! :)
Takk for inspirerande blogg! Vøling er ein god tradisjon som alt for få av oss under 60 driv på med. Med desse fine bilda og instruksjonane er det jo berre til å setta i gang.
SvarSlettKreative tips:)
SvarSlettBlir jo like inspirert hver gang jeg besøker bloggen:)
Inger B.
Så supert med tips om vøling av ribbebukser! Nå er det håp for buksene til jentene :)
SvarSlettSå mange gode og fint illustrerte tips! Kva med å samle alle i eit hendig lite hefte som Nøstebarn-kundane kan få med når dei handlar...? Eit kort med adressa til Nøstebloggen bør i alle fall følgje med :-) Eg gler meg til fleire slike "spark bak" som inspirerer til reparasjon! Har forresten lese om eit stoppe-tips ved hjelp av FILTNÅL. Har ikkje prøvd det sjølv, men synest det ser effektivt ut: Når strikkaplagg får små hol kan ein ta KARDA ULL (slik som ein brukar til hobby-filting osv) i same farge og stikke desse "ull-fjona" gjennom plagget med filtenåla. Ein skal stikke på både rettsida og vrangsida vekselsvis (med noko mjukare enn stoppesopp under). Plagget må kanskje vere litt robust (som f eks strømper) for å tole dette?
SvarSlettTusen takk for inspirerende blogg. Her i huset går vi for monsterlapp på kneet, tenker eg!
SvarSlettMvh Sigrun
For meg kom dette temaet som bestilt. Jeg har lenge hatt planer om å lære meg å stoppe ullklær og har etterhvert samlet meg en stor skuffe som jeg kan gå igang med - så blir det nesten som å få en ny garderobe plutselig.
SvarSlettLikte særlig monsterlappen, for den gir god inspirasjon til egne kreasjoner samtidig som at også nybegynnere kan være med.
vh. Lin
Det er forresten veldig lurt å sy igjen hullet før man plukker opp for å strikek lapp over. Strikkaplagg rakner fort, og da hjelper det ikke med en lapp over. Rakninga stopper ikke der.
SvarSlettTusen takk for fantastiske tips!! Har en "hel haug" ullklær som trenger litt ekstra omsorg :)
SvarSlettSuper blogg!
Hilsen Aina