torsdag 10. november 2011

Variasjonar over Veksejakke

Ei av dei mest populære oppskriftene våre er Veksejakke/Voksejakke (Oppskrift 1921 + Strikk til nøstebarn). Namnet kjem av at jakka nettopp veks med bornet. Jakka er strikka i eit stykke i rillestrikk og i 2-tråds Merinoull eller Silkeull. (Det er også ei oppskrift på liknande jakke til vaksne: 1971 Rillestrikket hettejakke.) I dag får du sjå fire ulike variantar av Veksejakka som kom inn til Sommarstrikkutfordringa vår:

Denne vakre utgåva av Veksejakke står Tone for:
"Her kommer mitt andre bidrag til sommerutfordringen.

Denne gangen en søt voksejakke i lilla 2 trådsgarn med hekla kant og hekla små blomster.
På knappene som er fra Snella og Petronella står det: Super Søte Maja :)
Mønsteret var enkelt å skjønne seg på og det gikk utmerket å strikke i bilen på ferie :)
Et fantastisk plagg, allerede en favoritt på lille snella mi!!!!
Luen og sokkene er også fra Strikk til Nøstebarn og buksen er i ullfrotté."Kathrine har strikka ei delikat Veksejakke med litt anna løysing på knappane:
"Mitt bidrag er en voksejakke strikket i hvit silkeull fra nøstebarn.

Jeg har strikket den som i oppskriften, men uten knappehull. Jeg har heklet fastmasker rundt alle kanter, for å få pene kanter. Knappene er "rampeunger" fra Snella og Petronella, og jeg har heklet hemper for å lukke jakken."


Stine har strikka veksejakka i striper og uten hette: Kjempefin!:
"Etter å ha klart "enkel nøstebarngenser" , gjøv jeg løs på neste prosjekt. Jeg syns voksejakken på forsia av oppskriftsboka så så flott ut, og etter noen dager med tenkning, lesing av mønster og grubling på om jeg kunne klare det, tok jeg sjansen..

Nå hadde jeg fått litt mer farger, og ønsket å strikke i blått til gullklompen. Jeg syns denne blåfargen er flott, -men samtidig litt sterk, så da tok jeg brunt også for å "roe" det litt ned synsmessig. Syns de fargene sto godt til hverandre, og blå og brunt er det ofte man får guttebukser i, så da ville det bli lett å finne bukser som matchet :o)
Jeg er jo veldig glad i striper, så også denne fikk et enkelt stripemønster. Forrige genser hadde striper i ulike tykkelser, denne gangen ble det 4 riller i hver farge. Siden jakka strikkes fra arm til arm, kommer stripene vertikalt denne gang, syns det ble ganske stilig :o)
Jeg har valgt å ikke ha hette, syns det er mest "i veien" for så små barn. Ser man nøye på bildene har jeg ikke fått heklet kant rundt halsåpninga enda, men det kommer..... trur æ ;o) Kjøpte knapper med brune bamser på som passet fint til jakka."
Eli har strikka jakka i største str (3-5 år) og med ein romantisk vri:
"Mitt bidrag er en versjon av voksejakken. Jeg har laget den i mange farger og størrelser gjennom årene til mine tre barn. Modellen er veldig god fordi den både er praktisk og fin. Alle barna har jakken i flere farger - liggende i barnehagen og hjemme. Oppskriften er god å strikke for travle mødre som ofte blir avbrutt og som ikke har tid til de lange konsentrerte øktene med telling og felling.


Denne gangen strikket jeg den uten hette. Istedet satte jeg på en krage fra nøstebarnoppskrift nr. 1943. Så sydde jeg på et elastisk fløyelsbånd rundt brystet, og pyntet med en liten engel-knapp på ryggen. Revet med av all denne pyntingen sydde jeg til slutt på en strikket blonde nederst og på kragen. (Blonden er ikke nøstebarnoppskrift men fra boken "Myk start" av Mai Langhelle.) Både jeg og datteren min på fem er fornøyde med resultatet."

Takk for fine bidrag! Fint å sjå så mange variasjonar av ei oppskrift!Følg min blogg med bloglovin

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tips til hvor jeg kan finne en oppskrift på de heklede blomstene på den fine jakka til Tone?

Anonym sa...

De finner du i boka "strikk til nøstebarn" blant annet :-)

Ingeborg Marta sa...

Så fine jakker! Har lurt på å strikke en voksejakke til jenta mi på 6 år. Men mønsteret går bare til fem år. Noen som har prøvd å strikke den til større barn?

Ellen Marie sa...

Kjempefine!!! Har strikket et par sånne jakker jeg også. Enkelt og greit :-) den er iallfall grei å prøve på når man er nybegynner og er lei av å strikke skjerf og tepper.

hingva sa...

Så nydelige jakker!Og noe av det jeg liker aller best med oppskriftene hos nøstebarn- samme oppskrifta gir mulighet til å lage så ulike plagg. Supert! :-))Dette innlewgget inspirerte meg, veldig!!

june sa...

Så mange flotte voksejakker, og masse seilig inspirasjon, fikk lyst å strikke ny jakke til frøkna:)