fredag 20. desember 2013

60.000 følgere på Facebook!

Da Nøstebarns Facebook-side ble opprettet 29. oktober 2010, var målet å få 4000 "likere", men allerede før året var omme var det 10.000 som hadde trykket "liker" på siden vår - og i dag rundet vi fantastiske 60.000!

Nå er det ikke mange dagene igjen til jul, og vi her i Norge er gjerne travelt opptatt med forberedelser - vaske huset, pakke inn gaver, bake kaker og planlegge julemåltider med alt mulig godt. Når vi tidligere har rundet fine, runde tall på Facebook har det hendt at vi har gitt bort gavekort til noen av dere som følger oss, men denne gangen vil vi gi disse pengene på vegne av dere isteden.

Denne lille gutten bodde med far som er rusmisbruker, men fikk bli med på sommerleir i Norge med en Peeteliungdom (han som bærer ham). Han ville ikke tilbake til far, og spurte desperat norske damer om de ikke ville være mammaen hans. Nå bor han trygt på barnehjemmet Peeteli. Her takker han dem som gjorde dette mulig, Karsten Midtun som er juleflyets far og Mati. 
I flere år har Nøstebarn sendt sekker med ullklær i utgåtte farger, vareprøver, fotoprøver og eventuelle varer med småfeil med SAS sitt julefly til Estland. Det er blant annet barn på barnehjemmet Peeteli i Tallinn som får klærne, og som takk for at så mange av dere følger oss på Facebook, sender vi 6000 kr direkte til barnehjemmet. Da vi rundet 50.000 følgere på Facebook ga vi bort 5 gavekort på 1000 kr, så isteden for å gi bort 6 gavekort når vi nå feirer 60.000 følgere, sender vi disse pengene som en julegave til noen som virkelig trenger det.

Med kalde vintre og kalde hus kan en ny ullfleecejakke varme både kropp og sjel.
Nøstebarn har i flere år gitt klær og annen støtte til fattige i Tallinn gjennom SAS-juleflyaksjon, hovedsakelig til russere som ble boende i Estland etter murens fall og som verken får støtte fra Estland eller Russland. Nød, og ofte rusproblemer, er hverdagen for mange barn i disse familiene. Midt i håpløsheten finnes en mann, Mati Sinisaar, som vier sitt liv til å hjelpe flest mulig ut av denne elendigheten.

Barna gikk ikke på skolen fordi de ikke hadde skikkelige klær, og de slo seg sammen i flokker når det ble for tøft hjemme. En slik gjeng fant ly i et gammelt filmstudio, som før invasjonen hadde vært en kirke, Peeteli-kirken. Mati og barna startet med å pusse opp lokalene, og med støtte fra blant annet Norge, er kirken gjenreist med et barnehjem vegg i vegg. Noen barn bor der, andre besøker det jevnlig.

Posene er fra matutdelingen fra juleflyet. For noen er det dette eneste kjøttmåltidet de får i året.
I tillegg til barnehjemmet, gis det nødhjelp til mange familier i og utenfor Tallinn. Med rene klær og mette mager, kan barna ta fatt på skolegangen, som er deres eneste vei ut av fattigdommen. Dette vet Peeteligjengen, og ungdommene får derfor 20 euro i måneden hvis de ikke skulker skolen og ikke ruser seg. Med triste opplevelser i bagasjen, og farlige fristelser tett på, er en slik belønning ofte det som skal til for å velge veien til et bedre liv.


I Slumområdet Kopli er de fleste barna nå hentet ut til et litt bedre liv på barnehjemmet eller de bor i leiligheter med tilgang på vann og strøm. Leilighetene er slitte og små, 9-12 m2 for en familie, og de deler gjerne kjøkken og bad med andre. Likevel er det bedre enn livet i Kopli, der det verken er vann eller strøm, tross en vintertemperatur som kan gå ned mot minus 30 grader.

Barn fra barnehjemmet sang for juleflyet da vi besøkte dem.
Nøstebarn har fått følge juleflyet til Estland to ganger, og har sett både elendighet og glede på nært hold. Når vi nå igjen velger å støtte Peeteli, vet vi at hjelpen går direkte til de som trenger det, og kan gi noen et lite lyspunkt å glede seg over.

Les mer om Juleflyet på deres nettside: www.sasjuleflyet.com
Vil du bidra? Finn ut hvordan du kan hjelpe.

4 kommentarer:

to vrange sa...

Flott tiltak! Jeg har bodd i Tallinn noen år, og kan skrive under på at vintrene der kan bli vanvittig kalde - bare ull som duger! (Det heter forresten Tallinn, ikke Tallin. :)

Karoline sa...

Oisann, det skal vi få rettet opp! Takk for hyggelig kommentar, To Vrange :) Hilsen Karoline i Nøstebarn

Tonje sa...

Kjempeflott at dere gir penger til noen som virkelig trenger det! Vi glemmer ofte hvor godt vi har det i Norge, og trenger å bli minnet på at ikke alle har det like bra

to vrange sa...

Takk for spark bak - jeg håper å få med meg andre strikkere på å bidra med å fylle juleflyet 2014 med enda mer ull. :) http://tovrange.blogspot.no/2014/01/skal-vi-fylle-juleflyet-med-ull.html