tirsdag 24. mai 2011

Myke gaver av feilvasken / Konkurranse


001 Ikke fortvil hvis bestemor vasket i stykker ullfleece-dressen!

Det går nemlig an å resirkulere gamle eller feilvaskede ullklær til myke, kosete gaver


(Dressen til venstre er vasket på 40 grader, dressen til
høyre er samme str. i uvasket)


008

”Sy myke dyr i naturmaterialer, K. Neuschütz, 1996”
Vi fant en bok med mange artige oppskrifter til hvordan man syr egne myke dyr. Alle oppskriftene er superenkle. Du trenger minimalt med materiale og utstyr (det liker vi!), stort sett bare: stoff, garn, tråd, saks og nål.


012
Noen krabater ble litt rarere enn de andre. Men er det ikke utrolig hvor glad en blir i det en lager selv, pussig eller pen, sammenlignet med det masse-produserte vi får slengt etter oss?
Det er i hvert fall alle dyrene våre enige i.
014
Du kan også bruke restegarn til hjemmelagde og myke gaver. I boka ”Brukt på Nytt” finner du oppskrifter til både dukker og bamser. Strikket eller sydd er det samme: Det er så flott å gi og å få gaver det er lagt ned tid og omsorg i.
022
(Ballen er Lise sin design, laget av restegarn. Flott babyleke!)

- - - - KONKURRANSE - - - -
Har du laget noe koselig av restegarn eller annet gjenbruk? Kanskje du ønsker å lage noe?

Fortell oss om det! Vi trekker tre innlegg som vinner boka ”Brukt på nytt”. Den bugner av tips og ideer til gjenbruk av ting vi likevel har liggende hjemme.
Frist for innlegg er 7. juni.

041
Ha en flott dag alle sammen!

Hilsen fra NøsteZoo i Trondheim

29 kommentarer:

KjerstiM sa...

Oi så mye fint - jeg vil gjerne vinne boka "brukt på nytt". Har sydd flere store og små prosjekter av gamle klær (noen brukbare, andre mindre brukbare) - det siste var vel bunadsjakke til junior som ble sydd av et ullskjørt jeg fant til 10 kr på fretex (knapper og for kjøpte jeg ved siden av da).
http://megtildeg.blogspot.com/2011/05/bunadsjakke.html

Hanne Elseth sa...

Så utrolig smart! Tusen takk for gode tips. Jeg leser nøstebloggen med stor glede, og blir ekstra glad når min favoritt-klesbutikk er opptatte av gjenbruk, reparasjoner og å få klær til å vare lenge!

Frihet sa...

Så søte dyr!!

Anonym sa...

Jeg har sydd stoffposer av sjal (Det er fort gjort: brett i to og lag løpegang til snor øverst), og av buksebein av vide linbukser. De blir satt pris på som gaveinnpakning. De blir ikke kastet, men gjenbrukt til andre ting.

Hilsen Synnøve

Anonym sa...

Jeg strikket et helt fruktfat av restegarn. Det vil si - jeg strikket jo bare selve frukten, ikke fatet...Pæren er favoritten min, kanskje tett etterfulgt av den halvskrelte bananen. Ta en kikk inn på bloggen min, så ser du resultatet! Innlegget heter "5 om dagen".
http://marialovviken.wordpress.com/2011/02/12/5-om-dagen/

byRandi sa...

Jeg har strikket en liten bamse. Mangler ører ennå, men er nå ganske søt likevel :) http://byrandi.blogspot.com/2011/05/strikkebamse.html

therese sa...

Strikk 'tau' til småunger! de elsker å binde sammen ting. C. 5 cm bredt i alle mulige restegarnsstumper, så langt hjertet måtte begjære. Se f.eks. her er et jeg har laget:

http://jordnaert.blogspot.com/2009/12/restegarnsleke.html

Ellen Marie sa...

Heisann! Har sydd litt i det siste ja. Sydde først en bukse til gutten min av pappas gamle dongeribukse (med en lang rift i rumpa). Den satt faktisk bra på. Ble litt kry og fikk bedre selvtillit på syfronten :-) Er nesten ferdig med en shorts til ham også, sydd av min egen gamle levisbukse (som bare så rar ut når jeg prøvde den på sist). Har også sydd noen Barbieklær til min niese av mormors gamle rosa bluse. Kjempeartig med gjenbruk. Gir meg en veldig god følelse innvendig, og så er det så kjekt å lage noe. Har ikke laget bamser ennå, men har tenkt litt på det. Koselig å gi bort til de søte små :-) og artig å ha selv også når jeg tenker meg om.

Anonym sa...

Syns baby-ballen (Designet av Lise)på bildet var flott! Har en liten en som garantert hadde likt den :o) Noen mulighet for at oppskriften kan legges ut her?

Maria Nøstebarn Trondheim sa...

Åh så mye flott folk finner på å lage!

marialovviken: Ha ha ha, så bra! Bananen er bare helt fantastisk.

byRandi: Bamsen er utrolig søt (med eller uten ører ;))og de små tøflene, så vakre detaljer.

therese: Lurt å kvitte seg med garnrester på den måten. Trur vi er mange som har "knyte-unger" hjemme :).

Synnøve: Den skal vi huske! Gaveinnpakning blir fort kjedelig. Flott gjenvinning!

Ellen Marie: Det er herlig når selvtilliten kommer. Da kan man få til de rareste ting ;)Å sy barneklær av voksenklær er genialt!

Anonym: Lise er igang med å skrive ned oppskriften. Vi legger den ut litt senere idag.

Lise Nøstebarn Trondheim sa...

Lise sin babyball

Ball, strikket i to deler som sys sammen til slutt, hver halvdel har åtte ruter.

Legg opp 15 masker
strikk
1p. rett
2p. 3m,snu
3p. 5m,snu
4p. 7m,snu
5p. 9m,snu
6p. 11m,snu
7p. 13m,snu
8p. alle 15m,snu
9p. Ny farge, alle 15 rett
10p. som pinne 1, osv...
til du har åtte ruter.

Stikk så den andre halvdelen.

Fylles med noe mykt (garnrester, stoffrester etc kan brukes), putt eventuelt en bjelle inn for en koselig lyd.

Sy sammen.

Anonym sa...

Garnrester blir ofte sokker og votter hos meg, men for tiden synes lille frøkna at det er mye kjekkere at mamma bruker garnrestene på dukkeklær. Veldig populært. og med inspirasjonen herfra kan det jo bli noen dyr også etterhvert... marit

Mari sa...

Hei!:)

Jeg strikker som regel luer av restegarn, gir det bort i julegaver, sammen med andre ting :) Har også laget pulsvarmere av restegarn..kjekt å ha ;)

mhv Mari

Anonym sa...

Hei!

Jeg er ikke vært så flink til å bruke restegarnet mitt, men nå har jeg funnet en enkel babyoppskrift på sokker, så nå skal restene minke!

En tykk strømpebukse ble til skosåler, da den plutselig kom ut av vaskemaskinen, ferdig tovet.

Mvh Marit BG

Anonym sa...

Jeg vet ikke om dere fortsatt selger fleeceposen med hette, men når eldstemann var vokst ut av posen/vasket ut av den, farget jeg den med løkskall. Deretter klippet jeg av bunnen til passe lengde til en jakke. Klippet en del til en lomme forann for å skjule den avklipte glidelåsen og sydde på forlengere på ermene.

Silje Steinert sa...

Fars gamle skjorter kan enkelt sys om til posebukser for de minste.
En gammel høyhalset lammeullsgenser kan enkelt sys om. Bruk halsen og klipp den til og sy sikksakk langs kanten, eller kant den med et deilig stoff. Vips har du en hals til deg selv eller poden. For eller bakstykket på bolen kan sys om til matchende lue. Klipp til en remse på ca 30x 60cm sy kortsidene sammen. Den langsiden med vrangbord lar du være som den er. Den andre langsiden brettes og sys - her trer du inn en strikk som du snører hardt og knyter. Luen vrenges og er ferdig. Av armene kan man enten lage leggvarmere eller pulsvarmere dette er så enkelt at jeg overlater oppskriften til fantasien. Et annet alternativ er å bruke halsen på genseren som ugangspunkt til en posebukse for de minste. Dette er superenkelt. Det er bare å klippe bena ut fra halsen (som da er buksens liv) sy sammen i sidene. Buksen er både myk og varm. Alternativt kan man lage en varmepose med halsen som liv. Bruk halsen som utgangspunkt og klipp en avlang runding av bolen på genseren. Sy den sammen på vrangen og vreng. Varm pose der småføtter kan sparke fritt.

Anonym sa...

Jeg har sydd nye bukser til minstemann på 1 1/2 år. Så da kom min og min samboers gamle linbukser til god nytte....

Mamma mø sa...

Har en sønn som fingerstrikker. Han kom heim fra to ukers sommerleir med over 50 meter fingerstrikking i bagasjen.
Den ble strikket til et mangfoldig mangefarget skjerf på pinne størrelse 15.
Nå har vi begynt å produsere sitteunderlag. Denne gangen med garn som kan toves. På denne måten får vi glede av restegarnet mange ganger :-)

bustekaffi sa...

Ullteppe ble sitteunderlag (litt leit, men man trenger jo det etter hvert da) og ellers blir det strikket babyvotter og luer av restegarn. Ellers har jeg laget smekke av hullete ullgensere og skapet er fullt av gamle ullklær som er klare til gjenbruk!

Solveig sa...

Spennende ... her var det forslag til rimelige julegaver :-)

Ann-Kristin sa...

Det mest spesielle eg har laga av gjennbruk er tøfler av tova pels frå katten vår. Ho var innekatt i nokon år, og vi børsta den lage pelsen hennes kvar dag. Etterkvart fikk vi nok pels til at vi kunne tove den. Av "stoffet" vi fikk da klipte vi ut babytøfler. Gode og varme - og veldig personlege:)

Misemor sa...

Heisann. Holdt nesten på å gå glipp av denne konkurransen, og det hadde jo vært synd, så flott premie som dette er. =)
Jeg har planer om å gjøre om en strikket VM-genser fra 80-tallet til et par lange strømper (armene) og bolen er jeg ikke helt sikker på hva det blir av enda, men mulig jeg tover den til sitteunderlag! =)

Anonym sa...

Eg har akkurat strikka ferdig eit sitjeunderlag av restegarn, og fekk brukt opp ikkje mindre enn 14 nøste. I kveld skal eg feste trådar, og i morgon skal eg tove det i maskina. Er spent på resultatet, for eg har strikka med Vamse-garn, som forhåpentlegvis tovar bra, og eit "effekt-garn" som ikkje tovar (trur det heiter Mega?).

- ingeborg -

Anonym sa...

Av restegarn (veldig små nøster) har jeg blant annet laget: luer, strikket og heklet tøfler, sokker,smekker og små kosedyr. Katteleker og dokketøy er også noe å bruke smårester til.
Jeg har også sydd baby og barnetøy av gammelt tøy etter voksne. Av gensere som har blitt tovet ved en feiltagelse har jeg bla. laget tøfler.

mf.i@hotmail.com

Anonym sa...

Jeg syr om endel fravokste klær til minstejenta.
Så får storesøsters klær nytt liv:)
Kosedyr og tøydukke har jeg veldig lyst å sy!
Inger B.

Anonym sa...

Jeg hadde noen bittesmå garnrester som ble til noen bittesmå dyr, blant annet griser, mus og en rev. Se her: http://marialovviken.wordpress.com/2011/06/03/gris-mus-rev/

Ida Lind sa...

Jeg har faktisk laget en bukse en gang av noen gamle gardiner- skikkelig gjenbruk. Hadde jeg hatt litt mer kunnskaper (som jeg prøver å tilegne meg), så hadde jeg forsøkt å lage kjoler til datteren min i gamle retro-stoffer. Det blir så stilig! Men enn så lenge har det blitt med tanken.

Hildes Scrappeunivers sa...

Jeg har laget lappeteppe, og har nå planer om å sy kosedyr og lekeballer til lillegutt av gamle klær.

KristinB sa...

Med inspirasjon fra denne bloggen har jeg strikka og hekla lapper til å feste på steder med punktslitasje eller vanskelige flekker på ulltøyet. Blomster, rundinger, hjerter eller bare firkanta lapper i forskjellige størrelser krever veldig lite garn og er en super måte å få brukt opp selv de minste restene på.

Veldig kjekt å ha et lite lager med lapper, så er det så mye lettere å få vølinga unnagjort - eller hvorfor ikke gi bort en pen bunke i gave til andre ull-glade foreldre!