fredag 1. februar 2013

Lappeteppe av gamle ullklær


Rekk opp hånda de som ved et uhell har kjørt et ullplagg eller to på 60 grader og endt opp med dukketøy? Eller som har måttet lappe oppå lappen som sitter oppå det stoppede hullet på kneet i ullbuksen til poden? Jeg hadde hvertfall "plutselig" liggende en liten haug med ullklær som av forskjellige grunner ikke lenger var brukbare. Det ville jo vært veldig synd å kaste all den fine ullen bare fordi jeg ikke trenger mange lapper at det var noe poeng i å klippe det opp til dét, så da tenkte jeg at jeg (frossenpinn som jeg tross alt er) aldri kan få nok ulltepper - og bestemte meg for å prøve meg på et lappeteppe.

Et lite utvalg av ulltøyet som enten var krympet i vask eller hakket for slitent til fortsatt bruk.
Jeg endte opp med å bruke "skjørtet" fra to damenattkjoler, en voksensinglet og beina fra en dametights. På bildet over ser dere også malen jeg har klippet bitene etter, som er et rektangel klippet diagonalt. Bruk helst en ordentlig stoffsaks, det letter klippejobben enormt, i tillegg til at rette klippekanter gjør det lettere å sy sammen lappene etterpå.


Jeg la ut lappene på gulvet samtidig som jeg klippet dem for å prøve meg fram til et fint mønster. Stripene i stoffene har jeg lagt i samme retning for å "roe ned" uttrykket, og jeg har prøvd å få til et mønster der én farge går igjen på to rader, for så å forskyves videre med den neste fargen. Men her er det bare kreativiteten (og stofflageret, selvsagt) som setter grenser!

Symaskinen min har en søm som heter "fagottsøm", som gjør at man kan sy stoffbiter sammen kant-i-kant eller med et lite mellomrom, men man kan også bruke vanlig sikk-sakk-søm og la stoffbitene overlappe litt for å være sikker på at sømmen holder. Pass på å bruke bomullstråd, polyestertråd vil gnage på ullstoffet og kan gjøre at det rakner. Jeg dro litt i stoffbitene mens jeg sydde for å få hjørnene til å treffes, og dampet heller teppet lett til slutt for å glatte ut der stoffet bølget seg.


Og sånn ble det ferdige teppet! Jeg sydde en veldig enkel kant rundt med 3-trådsgarn for å avslutte.
Hilsen Karoline i Nøstebarn

8 kommentarer:

Lene sa...

Dette var jo kjempelurt! JA, jeg har masse utslitt eller for hardt vasket ull liggende på syrommet, uten noen plan. Takk for inspirasjonen!

Guttemamma sa...

Perfekt! Takk for ultimat inspirasjon!

Anonym sa...

Kjempefint :)
Inspirerer til å ta fram symaskina igjen :)

Synnøve sa...

Utrolig stilig!! :) Takk for bra tips!

Unknown sa...

Kjempefint teppe :) Så lurt å bruke resteklede på denne måten. Takk for supert tips :)

Misemor sa...

Så fint det ble! Jeg har også lekt med tanken på å lage lappeteppe av gamle ullklær, men da av utslitte sokker. "Halsene" er jo ikke slitte, så det er jo dumt å kaste dem. Nå må jeg nok ta en titt i kurva for å se om det kan omsettes til virkelighet!
Takk for inspirasjonen.
Klem Tone =)

Margareth sa...

Flott og nyttig tips!
"Halsene" på utslitte ullsokker er gode pulsvarmere, men de kan sikkert brukes i lappeteppe også.

Unknown sa...

Super fint!!