tirsdag 2. desember 2014

Gaver uten bismak


Endelig er adventstiden her og kanskje er du godt i gang med årets julegaver. Vi legger ofte mye tid og penger i gavekjøpet, for vi ønsker at gavene skal glede og gjerne brukes mye.
Kanskje har du også tenkt at de gavene vi kjøper påvirker andre enn de som faktisk får gaven.
At produksjon av varer har hatt konsekvenser som har skadet menneske, dyr og miljø er ikke noe nytt, men først i de senere årene har det vært mye fokus på det. Når vi nå vet så mye, kan vi heldigvis gjøre noe med det og velge å gi gaver uten bismak.Når du gir bort myke pakker, er det noen vurderinger du kan gjøre før du kjøper:

1. Betyr det noe hvilken kvalitet og stoff jeg velger på plagg?
Bomullsproduksjon står for 1/4 del av verdens sprøytemiddelbruk og har et stort vannforbruk. Syntetfiber som polyester bruker 200 år på å brytes ned i naturen og  kan inneholde miljøgifter (Typisk vann og smussavstøtende plagg som allværsjakker og parkdresser). Ull er en av de mest bæredyktige materialene som finnes, men konvensjonell ull kan ha svakheter som dårlig dyrehold og kjemikaliebruk.

2. Er ullen preparert for maskinvask?
Nesten all ull på markedet er kjemisk preparert for å kunne merkes med maskinvaskbar. Den klorbehandles da først og får en syltynn plastfilm utenpå alle fibrene, men er likevel merket 100% ull. Kun ubehandlet ull, uten superwash behandling, har alle ullens gode egenskaper i behold. Denne superwash behandling fører også desverre til at store mengder av giftige kjemikalier kommer ut i spillvannet.
 
3. Hvordan er det med dyreholdet?
Krav om billige tekstiler går ofte på bekostning av dyrevelferden

4. Hva med arbeidsforholdene på fabrikken?
Vi har sett forferdelige eksempler på utnytting av arbeidskraft og farlige fabrikker. Les mer om arbeidsforhold her og se forbrukerinspektørenes program om skadelig produksjon her.

5 .Hva skjer når jeg vasker plagget?
Syntetisk fleece gir fra seg inntil 2000 skadelige microplastfibre ved vask og noen allværsklær og parkdresser kan gi fra seg fluorstoffet PFOA i vask .

6. Hvordan er det med vask og varighet?
Kan store klesmengder som vaskes ofte og brukes lite byttes ut med færre plagg som vaskes sjeldnere og brukes mye?7. Når plagget er slitt hva da?
Ullplagg kan enkelt lappes eller sys om. Når de er helt oppbrukte kan ubehandlet ull brytes helt ned og gå tilbake til naturen.


8. Hvordan er det med fargestoffer og andre tilsetningsstoffer?
EU utelukker kun stoffer man vet er farlige eller setter grenseverdier på hvor mye klærne kan inneholde av stoffene. Allikevel blir det gang på gang oppdaget brudd på dette. Man vet heller ikke enda effekten små mengder av stoffer kan virke sammen i kroppen. Når microplastfibre som løsner fra fleeceplagg er et problem for miljøer, hva gjør de med dem som bruker plaggene?Hvordan skal man finne ut av alt dette helt selv?
Dette er mye å ta inn over seg og skulle finne ut av, men heldigvis trenger det ikke å være så vanskelig å finne gaver uten bismak. Noen setter kriterier og kontroller for deg slik at du kan se etter sertifiserte gaver. Det mange forskjellige sertifiseringer, noen er sikrer økologiske råvarer, noen sikrer rettferdig lønn og trygge fabrikker og noen sier noe om hvor trygt sluttproduktet er i bruk. Noen sikrer hele forløpet. GOTS og IVN er to av markedets strengeste sertifiseringer, som netopp setter høye krav til hele produktets fremstilling og livsløp.

 Nøstebarns ulltøy er GOTS eller IVN sertifisert.

 Det sikrer:

 - Trygge, økologiske tekstiler - uten bruk av giftige fargestoffer eller kjemikalier.

 - Gode arbeidsforhold basert på ILO standarden. -Ikke barnearbeid og sikre arbeidsplasser.

 - Økologisk og ansvarlig dyrehold,- uten bruk av mulesing.

 - At fremstillingen etterlever de strengeste miljøkrav.


Ha en fin førjulstid!

3 kommentarer:

Veronika sa...

Og (også) derfor elsker jeg Nøstebarnklærne! For meg er det viktigste (bortsett fra kvaliteten på klærne) at de som syr har en anstendig lønn og gode arbeidsforhold.

Weronica sa...

Fint at dere deler!!! Kjempeviktig!

myhuonglequyen sa...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ