onsdag 22. februar 2012

BabyfotograferingI forrige uke fikk jeg besøk på jobben av den skjønne lille ulltulla jeg er tulletante til, hun skulle nemlig få være Nøstebarn-modell for en dag - og jeg tenkte jeg skulle dele bildene, og et par tips til hvordan man tar fine barnefotografier, med dere som leser Nøstebloggen.


Jeg hadde satt opp et skikkelig improvisert fotostudio som rett og slett bestod av et hvitt laken som jeg hang over to stolrygger, med et soveskinn lagt oppå. Fordi jeg skulle bruke et portrettobjektiv på kameraet, tok jeg meg heller ikke bryet med å stryke lakenet. Objektivet gjør nemlig at bakgrunnen blir uklar, og modellens ansikt er det som er i fokus. Det er heldigvis "vegg-til-vegg-vinduer" på kontoret vårt, så vi hadde masse naturlig lys og slapp derfor å styre med lyssetting. Man trenger altså ikke masse fancy utstyr for å ta fine babybilder. Ulltullas mamma kunne selvsagt alle triksene for å få henne til å smile sitt beste smil, så min jobb var jo forsåvidt ganske enkel.

Mange synes det er vanskelig å ta bilder av barn, mitt beste tips er kom deg ned på barnets nivå. Ned på alle fire altså, legg deg gjerne helt ned på magen når du fotograferer babyer. De fineste bildene er ikke nødvendigvis de der barnet ser rett i kameraet, så få gjerne noen som barnet kjenner godt til å stå bak deg og lage lyder og grimaser og andre ting barnet synes er morsomt.

Bruk heller aldri blits når du tar portretter. Det gjelder særlig når det er babyer som fotograferes. Blitsen er skarp og skummel for små babyer, og resultatet vil bli et bilde med flatt lys av en forskremt baby. Skru heller opp ISO-verdien (lysfølsomheten) på kameraet og bruk en lengre lukkertid hvis du kan stille inn det.

1 - Lue i ullfrotté, farge 32 Lyng, 2 - Sparkebukse i ullfrotté, farge 42 Lilla,
3 - Body i 100% ull, farge 96 Grå/Natur, 4 - Knestrømper i 100% ull, farge 32 Lyng


Hvis du tar mye bilder med digitalkamera, kan det være lurt å legge litt tid i å lære seg et enkelt bildebehandlingsprogram. Det er ikke mye som skal til for å løfte bildene de ekstra hakkene som vil gjøre den store forskjellen.

"Hun har aldri hatt så mye rosa på seg på én gang!" var kommentaren fra ulltullas mamma da vi hadde kledd på henne antrekket for fotograferingen, så vi måtte ta et par bilder med et litt mer nøytralt antrekk også. Jeg synes hettejakka i ullfrotté er så utrolig skjønn, med den lille "pixie-hetten" med spiss. Den er litt stor i størrelsen, så mens de andre klærne vi brukte til tulla på snart 8 mnd var i størrelse 68-74, var den i størrelse 62/68 og fortsatt romslig og god.


På vår Facebookside har mange allerede lagt ut bilder av sine Nøstebarn, del gjerne dine egne bilder der også!

4 kommentarer:

Anette sa...

Fine bilder, fin tulle, fine klær, fine tips! :)

Helene sa...

Mange gode tips her og en nydelig liten tulle!

Et tips jeg synes er viktig når det kommer til å ta protretter er å dekke bildeflaten med barnet. Gjerne 2/3 deler av bildeflaten. Ikke være redd for å kutte litt av foten eller en arm. Bakgrunnen og omgivelsene rundt barnet er helt uviktig i mange tilfeller så vi vil ha minst mulig av det.

The_K sa...

For ei fin lita tulle :-) Gleder meg til vi får jakken vår i posten...kanskje har den allerede kommet...

Marit sa...

Kjmepefine bilder! Og kjempekjempefin ulltulle!