torsdag 22. mars 2012

Jakten etter det fine påskeegget. Del 1

Nå er det ikke så fryktelig lenge til påske, -har dere rukket å kommet i påskemodus?  Mitt påskehumør kommer som regel sigende først når jeg godt inn i påska sitter og maler påskeegg sammen med noen av familiens mer eller mindre entusiastiske tenåringer.
 
Høna har allikevel ikke helt glemt at hun selv var kylling, så nå må de vel få slippe. Jeg har jo en liten en selv nå og forhåpentligvis kommer han til å synes at sånt er spennende i mange år fremover. I år vil jeg prøve å komme i påskehumør mye tidligere, men foreløpig må min lille gutt med de ukordinerte nevene settes på sidelinjen. Litt mere energi må jeg legge i det, påsken kommer som julekvelden på kjerringa for min del, så derfor rekker jeg ofte heller ikke å starte på større prosjekter enn å male eggene med vannfarger. Litt synd, det finnes jo et hav av spennende dekorasjonsmuligheter.

Det første jeg vil prøve er å farge eggene i god gammeldags naturfarger, som er laget av grønnsaksskrell og krydder. Akkurat nå er jeg mer glad i litt friske farger enn jordfarger og da er det visstnok best å farge eggene i et kaldt fargebad som står minst et døgn i kjøleskapet. Når man farger egg i fargebad pleier man som oftest enten å koke egget først eller la det koke i et fargebad, en konstatering jeg nok ikke vil glemme etter at jeg prøvde å få mine tomme egg til å synke ned i fargebadene. Tom for andre gode ideer endte jeg så med å stå og suge vann inn igjen i egget, en smule ekkelt i følge min samboer. Noen egg ble det litt vanskelig å få vann i, så de endte jeg bare med å legge en åpen tesil over så de sank. Man tager det man haver. Her er en fremgangsmåte som er tenkt til de 3 fargene jeg ville prøve, 2 egg per farge.
Du trenger:
 • 6 kokte eller blåste egg
 • Fargestoffer :
  • Gult: 1/3 krydderglass Gurkemeie
  • Rød: Skall av 2 rødløk (Denne endte med å bli veldig lilla i mitt tilfelle)
  • Orange: Skall av 3 vanlige løk 
 • 1 sil
 • 3 skåler eller glass. Store nok til 2 egg i hver, enten i høyden eller bredden, men heller ikke til så mye mer enn det.
 • 3 kasseroller med vann. Nok vann til å dekke eggene senere (mål opp med de overnevnte skålene) + litt vann til svinn i form av damp
 • Om du har blåste egg, så kan du enten suge vann i egget (husk å holde for hullene når du legger de i) eller noe å holde eggene nede i fargebadet med f. eks en tesil

Fargestoffene skal i hver sin kasserolle med vann og småkoke i en time. Om vannet er litt sparsomt, så kan det være en god ide å røre litt innimellom, så alt løkskall blir godt dekt og får slippe farge. Avkjøl så fargene til romtemperatur og fjern skrell og krydderklumper ved helle væskene gjennom en sil, og ned i hver sin skål. Vask eggene med litt såpe, skyll godt og legg eggene i skålene. Sørg for at de er godt dekt av fargevæsken, på den ene eller andre måte. Rydd plass i kjøleskapet og la skålene stå der i hvert fall natten over. Ta de ut, skylle av de fargeklisset og  tadaaa, du skal nå ha fine naturfargede påskeegg. Om du vil ha skinnende egg så kan du gni de inn med olje.Konklusjon på prosjektet: Joda, jeg har kommet i påskehumør, absolutt, men jeg har også oppdaget to ting som skuffet bitte litt. Det ene var at de eggene jeg trodde skulle bli røde, altså de i rødløk badet, ble mer lilla og ujevne, og når jeg smurte alle eggene inn med olje så ble de fine der og da, men effekten forsvant ganske fort igjen. De gule og oransje eggene ble kjempe fine synes jeg, men en annen gang vil jeg også prøve rødbeter som skal gi en rosa farge og rødkål som gir en blå-lilla farge.
Har dere prøvd å farge egg med naturfarger før? Ble de fine? Har dere tips og forslag til andre metoder? Jeg tenker å sette meg i sving med en annen spennende metode, nemlig å farge med gamle silkestoffer, det kan bli spennende. Jeg håper dere følger med når jeg avanserer en smule i jakten etter det fine påskeegget.
Et lite tips her til sist, om du nå har en masse egg og løk som skal brukes: Du kan jo lage eggemuffins. Supert å ta med til lunsj både for store og små, lett å ha i hånden på vei ut av døra, eller i stedet for kjøtt til middag.  De kan de varieres i det uendelige og er glimrende å putte middagsrester i og annet man bare har stående i kjøleskapet. Noe jeg alltid har i dem, bortsett fra egg selvfølgelig, er en god håndfull kvernede nøtter og frø. Det gir de den lille ekstra fylden og smaken som gjør at de skiller seg fra omeletter.


Litt på slump: 6 Egg, en neve kvernede mandler, litt sesamfrø og havregryn, en skvett fløte, 2 teskjeer fiberhusk, 1 hakket rødløk og 4 knuste hvitløks fedd, litt soltørrede tomater og fetaost. Salt og pepper, gjerne friske urter om du har. Pisk eggene først før du har i det andre, hell alt i muffinsformer eller små ildfaste former og stek i ovnen ved 175 grader i rundt 20 minutter eller til de er gylne. Kos dere!

6 kommentarer:

Anneli sa...

Delikate egg, overraskende blanke :)

Anonym sa...

Plukk en krokus el to. Kok den sammen med egget, gjerne pakket inn i aluminniumsfolie (del blomsten og legg tynt lag med krinblader, støvbærere og stilk rundt egget, fest den litt løst med folie). Da blir egget grønt.
MGj

Anonym sa...

Pakk løkskall (gult eller rødt) rundt utblåste egg. Legg tørkepapir rundt og fest m strikk. Eggene må vektes ned så de ikke flyter opp når de kokes. Husker ikke helt tida, men prøv m 15 min. Blir nydelig marmorerte egg. Enda flottere hvis de sprayes m blank lakk etterpå :-)

Stine sa...

Takk! Desverre så trakk olja seg inn og de ble mere matte å se på... men men, det gjør seg på bilder da! :-)

Stine sa...

Høres spennende ut. Tror kanskje jeg prøver det til neste påske.

Stine sa...

Jøss, det er virkelig mange morsomme metoder ute og går, skriver den ned og prøver den også neste år tror jeg.. :-)