fredag 26. august 2011

Baby teppe -Intro

Mor Signes babyteppe (oppskrift 1904 + Strikk til Nøstebarn) er det mykje av garnet me sel, vert brukt til. Eit mjukt og lett teppe strikka i mjuk ull på tjukke pinnar vert garantert mykje brukt. Teppet ersattar helseteppene i bomull og det kjekke er at ein treng berre eitt.


Historia bak..
Det var i 1986 og Nøstebarn heitte den gong Nøstebaren og var ein rein garnbutikk. Signe som var ein av dei som dreiv det, ville strikke eit godt teppe til niesa sitt ventande barn.
Ho strikka eit teppe med tynn merinoull på pinne nr 6. Fleire rynka på nasen; det såg litt rart ut!? Men tilbakemeldinga som kom frå foreldra til babyen etter ei tid: Dette teppet er best: mjukt og godt, det blir brukt døgnet rundt og babyen elskar det.


Så vart det etter kvart fleire babytepper til nye familiemedlemmar og kundane la óg sin elsk på teppet. I dag er det mange babyar i Noreg som får eit deilig teppe.

Storleik:
Teppet kan strikkast i 2 storleikar. Til det minste går det med ca 125 gram og til det største ca 200 gram. Eg har strikka det største teppet. Synes det er deilig når det er STORT. Mine ungar har brukt teppet lenge og når teppet er stort veks dei ikkje i frå det.

Ull eller ull/silke?
Babyteppet kan strikkast i både Merinoull, Silkeull og Angoraull. Me tilrår ikkje å strikke i Angoraull fordi det loar ganske mykje i bruk. Og sidan babyen ofte ligg med fjeset inn til teppet, vert det fort lo i munnen.
Men så er det om me skal velje Silkeull eller Merinoull. Fordelane med merinoull er at det litt varmare, billegare og held seg finare enn Silkeull. Medan Silkeull er mjukare og har ein flott glans. Til sistemann strikka eg to tepper: eit i Silkeull og eit i Merinoull. Eg brukte absolutt mest det i ull og eg anbefaler alle det. Men eg veit nokon svergar til Silkeull og eg ser silken gjer dei sterkare og mjukare.


Farge?
Teppene kan strikkast i kva farge ein vil. Eg synes farge 10 natur er veldig delikat og fint om ein ikkje veit kva kjønn barnet vert. Men det er også fint med ein frisk farge og det vert heller ikkje så skitensamt om ein veljer ein mørkare farge.


Fasong?
Me har to ulike oppskrifter på teppet:
Anten kan du strikke det på skrå: du byrja nede i eine hjørna, aukar utover til du nesten har strikka eit nøste og så feller du innover til du har 3 masker att.
Den andre måten er å strikke det fram og tilbake som ein stor grytelapp.
Eg strikkar tepper nokre gonger slik og andre gonger slik, for variasjonens skuld.


Variasjonar over babyteppe:
Eg har no strikka opp ein del tepper i prøvestorleik, der eg har eksprimentert med kantar, mønster og striper. Dette vil eg representere i dei neste innlegga her på bloggen. Eg har funne ut at det gode babyteppet kan varierast i det uendelege.

Kva med dykk andre? Silkeull eller Merinoull? Lite eller stort? Strikka på skrå eller fram og tilbake ? Favoritt teppefarge?

Og så ønsker eg dykk alle ei GOD HELG!
(Eg ser det er meldt skikkeleg godt strikkever i fleire delar av landet..)


27 kommentarer:

Ellen Marie sa...

Hei! Jeg har strikket ett teppe. 2 bunter med naturhvit ull. Min mor heklet tungekant rundt det, også naturhvit. Det ble likt (men litt større) til teppet hun strikket til storebroren. Jeg har altså to barn som har dette deilige teppet. I starten pakket jeg det rundt dem døgnet rundt (januarunger begge to). Etterhvert kun i vognen og bilen. Har brukt det mye, året rundt. Har nesten ikke vasket dem heller. Love it!!!!

Randi Kristin sa...

Når jeg fikk nr to var tepper den o store gaven.. Vi fikk et prinsesvøp u ubehandlet ull( tykkere enn merinoen til nøstebarn aner ikke merke), to mor signe et på skrå i alpakka og et i merino frem og tilbake og så et lappeteppe i babyull. VI har brukt alle sammen! Når bare alpakka teppe var ferdig å loe har det blitt både min og Heine sin favoritt. Og han har selvsagt blitt en koseteppe-gutt. Men godtar alle teppene og vi har de plasert strategisk rundt omkring. Men jeg er nok enig i at merino er det beste til helt små... Loinga var irriterende!

Anonym sa...

Har skråstrikka ett av to bunter brun ull. Kjempefint! Vi bruker det hele tiden :-)

Annette Svendsen sa...

Har strikka teppe to gonger i stort (200gram garn), ein gong rett fram å tebake som eg tova. Blei veldig varmt å tett teppe som "bare" er stort nok til å ha over seg i bilen eller i vogna. Det andra strikka eg på skrå. Det blei veldig stort å ikke heilt symetrisk for det va ikke nok nøste te å fullføra fellingen,men er veldig godt fornøyde med det for det om. Strikka et nøste der eg auka kvar runde å hadde då tenkt at det sko passe å fella med et nøste,men det gikk ikke helt etter planen :)

to vrange sa...

Strikker helst teppene på skrå - syns det er så praktisk, da er det jo bare å begynne å felle når man har brukt (nesten) halvparten av garnet. Vi liker farger, så jeg har strikket et rødt og et i regnbuefarget estisk ull :)

Elisabeth sa...

Jeg har strikket flere tepper, og alle er strikket på skrå i natur silkeull :)
Må kanskje variere fargebruken snart og har lyst til å strikke i brunt, men venter på silkeull i den fargen...

Anne Marie sa...

Lille her (nå 7 år) elsker sine babytepper. Jeg strikket et frem og tilbake i natur med heklekanter før hun ble født. Det ble brukt masse da hun var baby og er fortsatt i bruk. Det var så stort i begynnelsen at vi på barseltreff kunne spenne det opp mellom 4 vogner og bruke som skygge over babyene i parken :) Senere har jeg skråstrikket et i rosa som også er godt brukt av samme jente. Har også skråstrikket et i gave. Så 3 tepper totalt har jeg hatt på pinnene, og jeg liker de som er strikket på skrått best.

Anonym sa...

Fantastisk godt teppe som eg har hatt til begge gutane mine! Minstemann (4 år) har heile tida brukt teppe som koseklut. Det er kost i stykker, og består no av fleire filler med tråder og knuter. Dei er alltid innen rekkevidde, vore med på fleire sydenturar og lagt timevis i barnahagesekken og venta:)

Elisabeth sa...

Jeg har strikket noen av disse teppene. Fram og tilbake i merinoull natur, lys oliven silkeull frem og tilbake + noen hvite på skrå i natur merinoull til venninner og til NFI-prosjektet på Haukeland. Har planer om å strikke 2 tepper til i grå silkeull til å ha i sofaen i løpet av høsten og vinteren. Veldig greit å strikke disse teppene på legekontor, i bilen, på bussen og på kaffebesøk:)Jeg bare elsker disse teppene! Helseteppene vi har i bomull blir hengt foran vognen når ungene skal sove...;)

Gali sa...

Jeg har strikket en liten teppe i lys oliven merinoull med mønster. Den er god og mykt og varm. Teppen blir brukt mye men begynner dessverre liten. Den kan forsatt brukes i bil og vogn. Kanskje jeg strikker en større teppe fram og tilbake med mønster eller en på skrå med striper.

siry sa...

Har ikke tall på alle teppene jeg har strikket. Det første strikket jeg i -93 da jeg fikk barn nr.2. De fleste er strikket i naturhvit, bruker bortimot 200 gr og hekler en liten tungekant rundt. Har så og si bestandig et ferdig babyteppe liggende og det er en populær presang. Holder nå på med et lyseblått teppe, det første som jeg strikker på skrå. Strikkingen er med meg over alt, og det er et så lett strikketøy å ha med seg over alt.

Kristin sa...

Jeg har bare prøvd meg på frem-og-tilbake, men favorittfargen er grønt! :)

Veronica A. sa...

Jeg har strikka Mor Signes babyteppe til begge jentene våre. Teppene er i naturfarga merinoull - det ene i 2-tråds og det andre i 3-tråds, rillestrikk fram og tilbake. 3-åringen har fortsatt sitt i senga, mens babyen har sitt i vogna på dagtid og i senga om natta - det er så stort at det kan brettes dobbelt og likevel være stort nok. Storesøsters teppe er brukt utrolig mye, men likevel vil jeg si at jeg foretrekker teppet i 3-tråds fordi det er så stort og elastisk. Silkeull har jeg ikke prøvd å strikke teppe av...

StrikkePia - Kristine sa...

Jeg har strikket og gitt bort 4 slike tepper i merinoull. To i natur, ett i lys oliven og ett i dueblått. Holder nå på med teppe nr 5, i lys blå, også det i merinoull. Og har liggende garn til teppe nr 6, som er tenkt i turkis, også merinoull. Jeg pleier å legge opp 170 masker og strikker av to bunter, altså store tepper. Og jeg har fått masse skryt for dem. Tantegutten min på 5 1/2 mnd elsker sitt dueblå teppe, til det brukte jeg litt mindre garn, drøyt 150 gr, for det måtte bli ferdig der og da fordi det skulle leveres, men det ble mer enn stort nok. Nå holder jeg på med teppe nr to til han. I lys blå. ;-)

StrikkePia - Kristine sa...

Jeg har gjort meg en erfaring med det dueblå teppet jeg strikket, nemlig at jeg i fremtiden vil gå ned til pinne 5. Det ble så løst på pinne 6 at maskene dras ut. Jeg har allerede stoppet på det teppet. Det lyse blå var jeg allerede begynt på da denne erfaringen ble gjort, det dueblå teppet er det eneste jeg har fått følge bruken av så tett, derfor er det også på pinne 6. Men i fremtiden blir det pinne 5 her. Det er min erfaring. ;-)

Syserine sa...

Da jeg var gravid med barn nummer to var den kommende storesösteren veldig givmild, det var ikke grenser for hva i heimen som skulle deles med det kommende söskenet. Men, babyteppet fra tanten (naturbrun merinoull med limegrönn kant, strikket frem og tilbake, 200g) det skulle ikke deles! Så da måtte mor strikke selv og det ble et strikket på skrå i naturbeige. Underbart som man sier på denne siden av grensen!

Anonym sa...

Silkeull! Jeg lå på sofaen siste uken før fødsel og strikket babyteppet på skrå med hullkant. Jeg er kjempefornøyd med det, vi har ett annet ullpledd også (merino fra apoteket) og flere i bomull, men det er bare Mor Signe-teppet som er i bruk - hele tiden :)

-Peanuts

Renathe sa...

Det har bare blitt et teppe her, og det er i merinoull.. Tenkte det kanskje ville holde seg bedre. Strikket det i lime grønt, visste ikke skjønn men uannsett så ville den fargen gjøre seg på sommeren og pynte opp igjen på vinteren. Teppet ble brukt daglig. På sofaen, i senga, i vår seng, bilstolen og i vogna :) Nå ligger teppet dog i vugga, hun har blitt 1 år og elsker og BITE i nøstebarn klærne sine.. hm!

CircusD sa...

Jeg har strikket flere Nøstebarn tepper, men enda ikke fått gleden av å prøve det ut ordentlig selv.

Strikket mine to første frem og tilbake i mørk brun merino ull og i en lyng farget merino ull. Disse ble gitt i barselgave til mine to barndomsvenninner som fikk hver sin jente. Populære gaver som har blitt brukt mye både i vogn og i bil. Men hører rykter om at det nok er for enkelt å trekke ut tråder på det- strikket på pinne nr 6 kanskje jeg burde prøve å gå ned en str slik noen andre tenker på over her.

Så har jeg strikket ett frem og tilbake i melert lysegrått, utrolig delikat når en strikker på såpass store pinner. Gitt bort, men enda ikke tatt i bruk da babyen ikke har kommet.

Nå når jeg selv er høygravid har jeg gått amok. Jeg har strikket ett på skrått i naturhvitt, utrolig fint og dekorativt. Så har jeg strikket ett i en fantastisk dempet, mørk lilla farge og nå har jeg ett i gammelrosa på pinnene. Alle i stor størrelse, synes det er greit når en først strikker.

Så nå krysser jeg bare fingrene for at de er så gode som alle sier ;o)

Anonym sa...

Til alle mine 6 born har eg strikka naturkvite tepper til etterkvart dei kom til.Strikka dei i rillestrikk og hekla ulike kanter rundt teppa. Ser fint ut og forsterker teppa slik at det ikkje raknar i kantane under bruk..(vask).

No er det barnebarn (3 stk) som får nystrikka tepper og eg har brukt fargar og havbordmønster..Teppa er fine, strikka i merinoull og vert mjukare og mjukare til meir dei vert brukte.

Anonym sa...

Jeg hekler vogntepper i "oldemor"ruter, Har nå heklet ett i blått og lilla, og nå driver jeg med kanten på ett i rosa og lilla. Hekler dem i ull fordi de som skal ha det blir vinterbabyer.

Tonje Ailin sa...

Foretrekker de fleste å strikke på pinne nr 6? Både med 3tråds og 2tråds? :)

Anonym sa...

Startet på pinne nr 6, strikket 3 omganger (på skrå) - rakk opp og byttet til pinne nr 5:) 2-tråds.

Anonym sa...

ca hvor mye garn går med til å hekle rundt ? :) Er ferdig med mitt grønne nå brukte ca 160 gram på teppe .. men lyst på en fin kant rundt :)

Karoline sa...

Hei Anonym. Det pleier å gå med ca 10-15 gram 2-tråds merino til kanten, litt avhengig av hvordan du hekler. Hilsen Karoline i Nøstebarn

Anonym sa...

Hei!
Min mor har strikket dette teppet i merinoull. Jeg synes teppe er litt hardt... er det en måte å få det mykere på? Mener å huske at jeg las noe om å skylle teppet i eddik en eller annen plass...??

Unknown sa...

Straks halvveis på et teppe med totråds garn og pinne nr 6. Angrer på at jeg ikke gikk ned en pinnestr.... Noen som har erfaring med å tove det (litt)? Temp.? Hånd-/ maskinvask? Vaskemiddel osv