onsdag 14. mars 2012

Redesign: Hvordan trekke om en lenestol

Solen holder seg våken litt lenger for hver eneste dag som går. Snøen smelter sakte, men sikkert og renner i små bekker på fortauene. Etter hvert tørker asfalten opp så man igjen kan ta tøysko på beina. Og ett av de aller sikreste vårtegnene: Skolekorps og idrettslag over hele landet lader opp til loppemarkedsesongen!

Det har de siste årene blitt utrolig populært å kjøpe slitne gamle bord, pinnestoler, hyller og skap på loppemarked, for så å male dem om til et nytt og bedre liv. Men stoler og sofaer med stofftrekk forbigås ofte i stillhet dersom trekket er slitent. All verdens maling kan jo ikke redde dét. Frem til jeg prøvde det selv, var jeg også vettskremt ved tanken på å forsøke å trekke om en stol, men nå må jeg beherske meg så jeg ikke fyller opp leiligheten min med "skatter" som "bare" trenger et nytt trekk. (Det er jo faktisk begrenset hvor mange lenestoler man trenger og har plass til på 60m2). Litt jobb er det selvfølgelig, og ja, det er lurt å lese seg opp litt før man går i gang, men å trekke om en stol er altså ikke en så umulig oppgave som jeg hadde sett for meg.

Som en motivasjon til å satse på stolen med den fantastiske konstruksjonen, men ødelagt trekk som du finner på neste loppis, tenkte jeg å vise hvordan jeg har trukket om den ene lenestolen min. Stolen jeg viser i dette innlegget, har jeg riktignok arvet, men den var til gjengjeld i en sørgelig tilstand da jeg overtok den...

Venstre: Stolen før. Høyre: Etter første omtrekking.
Stolen er visstnok en norsk designklassiker, men den levde ikke akkurat opp til navnet. Det synes ikke så godt på bildet, men den var skitten. Og jeg fikk den ikke ren. I et anfall av "kjære vene, denne orker jeg ikke å bo i samme hus som!" fikk den seg først et nytt trekk og et strøk hvitmaling. Overivrig som jeg var, ble både stoffvalg og utførelsen en gedigen fiasko. Stoffet var fullstendig mismatch med alt annet i leiligheten min, og jeg klippet det for snaut så det raknet da jeg skulle stifte det rundt de buede kantene øverst...

Etter å ha gjemt stolen inne på soverommet i et halvt år, tok jeg endelig mot til meg og startet på nytt. Jeg har bare lært om møbeltapetsering ved å lese forskjellige beskrivelser på nett (riktignok i tillegg til å ha fått noen gode råd av min tidligere sjef, som tilfeldigvis er utdannet møbeltapetserer), så jeg sier ikke at dette er sånn det "skal" gjøres, men det fungerte veldig fint for meg.

Trykk på "Les mer" for å se hele fremgangsmåten!

---------------------------------------------------------------------------

Dette trenger du:
* En lenestol
* Stoff i møbelkvalitet - det er VIKTIG at stoffet tåler en støyt. Lengden beror på stolens størrelse. Styr unna striper, det er vanskelig å få pent
* Platevatt. Mengden kommer an på stolens størrelse og på tilstanden den eksisterende polstringen er i
* Skrutrekker med lite, flatt hode
* En knipetang med tynn tupp (begge disse trengs for å fjerne gamle stifter)
* Møbelstiftemaskin. Ikke kjøp den billigste plast-varianten, det vil du angre på (lytt til erfarne fjellfolk, er det ikke det de sier?)
* Tusen millioner stifter. Kjøp to pakker mer enn du tror du trenger
* En skål til å samle de gamle stiftene i
* Et tykt pledd el. til å beskytte gulvet med mens du jobber

Eventuelt:
* Symaskin. Det kommer an på stolen om du trenger å sy noen sømmer
* Møbelnål. Buet nål som er kjekk hvis du må sy stoffet på for hånd
* Møbelbånd og limpistol. Hvis du ikke vil sy, kan du lime bånd over stiftekanter som synes
* Knapper +  en lang møbelnål
* Maling

Først må du ta av det gamle trekket. Bruk skrutrekkeren og knipetangen til å trekke ut gamle stifter. Ikke kast det gamle trekket. Det skal du bruke som mal til det nye. Noter deg også hvor på stolen de forskjellige delene av trekket hører til. Det kan være lurt å nummerere de gamle stoffbitene og fotografere underveis hvordan de har vært festet og i hvilken rekkefølge du har tatt dem av. Du skal nemlig gjøre det samme i omvendt rekkefølge etterpå.


Sånn så min stol ut på innsiden. Til venstre er baksiden av stolryggen, med polstringen (og et lag platevatt) løftet opp, og til høyre ser du undersiden av setet. I midten kan man se hvordan stoffet fra setet og ryggen er festet til konstruksjonen.

Her har jeg startet med å feste det nye stoffet på setet. Jeg har klippet til stoffet etter at jeg har stiftet det på, men hvis du bruker det gamle stoffet som mal, pass på at du legger til ekstra bredde på alle kanter så du er sikker på at du har nok. Jeg startet med å stifte stoffet fast langs kanten foran, så trakkk jeg stoffet gjennom glippen mellom ryggen og setet, trakk det stramt til og stiftet det fast også der. Pass på at stoffet trekkes så stramt som du får til, ellers blir det ikke pent.


Til venstre har jeg stiftet også langs sidene på setet, og til høyre ser du hvordan det ble da setet var klart. Hjørnene har jeg foldet så pent jeg fikk til. Se på din egen stol hvordan trekket har vært satt på før, på mange stoler er det en søm i hjørner som dette.

På kisten skimtes polstringen til ryggens bakside.
Da turen kom til å ta på trekket på forsiden av ryggen, turte jeg, klok av skade fra omtrekking nr. 1, ikke å klippe stoffet på forhånd. Min stol har buet rygglene, så jeg valgte å legge stoffet skrått (on the bias, som det så fint heter) for å få elastisiteten i bredden. Så stiftet jeg prøvestifter på noen få steder (ved å holde stiftemaskinen litt skrått, så bare det ene "stiftbeinet" går inn i treverket, da er de lette å plukke ut igjen) for å se hvor jeg kunne klippe - og så gikk jeg forsiktig fram derfra. Stifte, trekke stoffet stramt, stifte, klippe, fjerne en annen stift, trekke litt i en annen retning. Dette er selvsagt lettere når man har klippet ut stoffet etter en mal på forhånd, men altså - pass på at du har klippet godt med ekstra stoff rundt malen din.

 Her er et nærbilde av hvordan baksiden av ryggen ble til slutt. Hakkene er klippet for å gi stoffet bevegelsesfrihet. Her ser du også hvordan knappene er festet på baksiden av stolen. Sterk hyssing er stiftet fast først en gang, og så lagt oppå seg selv og stiftet en gang til. Hvis det er knapper på din stol, vil du mest sannsynlig se samme metoden.

Her er rygglenet ferdig og alle knapper er festet. Her ser du også bedre hvordan stoffet fra setet og nederst på rygglenet er dratt gjennom glippen og festet på baksiden.


Nå gjenstår bare å klippe ut bakstykket med det gamle stoffet som mal. (Katten Barnum var ikke til spesielt god hjelp, hvis det skulle være noen tvil...). Jeg festet først stoffet med knappenåler langs hele kanten med den gamle ryggpolstringen under. Da var det lett å justere stoffet og polstringens plassering, og å trekke stoffet stramt, før jeg sydde det fast med møbeltråd og usynlige sting. Her kan man også velge å stifte langs kanten og lime på et bånd for å skjule stiftene. Men igjen: Se på din egen stol og bruk samme metoden som er brukt fra før. Kanten nederst ble stiftet fast under stolen til slutt.

Og voila! en helt "ny" stol! Historien endte altså godt til slutt, og lenestolen og jeg kan nå leve sammen i sus og dus i alle våre dager.






























Her er også før- og etterbilder av en stol jeg fant i en container utenfor der jeg bor. Etter å ha fått litt lim på det ene beinet og et flott nytt trekk, kunne også denne få fortsette sin karriere som stuemøblement:

Venstre: Før. Høyre: Etter.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Stilig! Inspirerende,dette skal jeg prøve.
Inger

to vrange sa...

Åh, genialt! Jeg drev faktisk tidligere i dag og fabulerte om å trekke om en stol jeg har arvet etter bestemor, så dette var virkelig midt i blinken. Takk for inspirasjon og informasjon :)

Ullugla sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Ullugla sa...

Dette var midt i blinken for min del også, jeg ble venn med stiftemaskina i helga og trakk om strykebrettet mitt, så dette var en spire til videre utvikling i lag med stiftemaskina mi;)
Takk!

Anonym sa...

Veldig fin og veldig inspirerende! Skal gjøre det samme med min stol som har akkurat det samme grønne møkkete trekket. Men skal ikke gjøre helt det samme da. Skal ikke male over det flotte treverket. Der synes jeg du har gjort en stor feil.

Marten sa...

Wow! Flotte stoler og god inspirasjon :D

Hannepålandet sa...

Å!!! Dette var midt i blinken! Har ikke mindre enn fire lenestoler som skal trekkes om... Tusen takk!!

Bobleriet - Gjenbruk og Redesign sa...

Kjempe flott! Dette vil jeg prøve selv:)

Anonym sa...

Så flott! Men hvor får du knappene fra, trekker du dem selv? Jeg finner bare plastknapper til omtrekking og de blir vel ikke solide nok? (stoff og stil)
Hilsen Merete

Karoline sa...

Hei Merete! Knappene er trukket i samme stoff som stolene, ja. Jeg synes å huske at knappene jeg har brukt er en metallplate med en plast-"dutt" man putter inni for å feste stoffet - de er standardvarianten fra Stoff&Stil hvertfall. Jeg var, som du sier, redd for at de ikke ville være holdbare, men enn så lenge sitter de som støpt. Nå utsettes ikke disse stolene for så veldig heftig bruk, men jeg tror knappene skal holde greit :) Hilsen Karoline i Nøstebarn

Anonym sa...

Så flott at du har laget en så bra oppskrift ot tatt bilder underveis av stolomtrekkingen. Du er kjempeflink!! Tusen takk for godt illustrert fremgangsmåte. Kjøpte en lenestol på loppis som må trekkes om. Fikk prisoverslag fra en møbeltapeserer, som skulle ha 6000 for jobben. Tror nok jeg går for din oppskrift.....

Hanne sa...

Hei! Jeg har en helt maken stol som den nederste du la ut bilde av, og lurer på om du brukte helt samme metode som på den øverste stolen? Hvis ikke, kunne du lagt ut eller sendt meg noen ord om framgangsmåten?
Vil gjerne gi den fine stolen nytt liv :)
Mvh Hanne

Nøstebarn - Karoline sa...

Hei Hanne! Jeg brukte stort sett samme metoden på begge stolene ja - bortsett fra at på den nederste stolen må det syes noen sømmer (ved armlenene og langs kanten på setet), og stoffet på baksiden har jeg stiftet på for så å lime møbelbånd over stiftene.

Mitt beste tips er å ta mange bilder mens du tar av av det gamle trekket (som regel starter man med baksiden, og derfra skal det være greit å finne neste logiske del), for så å gjøre alt i motsatt rekkefølge med det nye stoffet. Bruk det gamle stoffet som mal (men husk å legge til noen cm ekstra), nummerér gjerne de forskjellige delene for å huske hvor på stolen de hører til, og særlig ved sømmer må du prøve deg frem litt for å få det stramt nok.

Lykke til med stolen din (den er en favoritt hjemme hos meg hvertfall!), og gi oss gjerne et lite pip hvis du blogger om den når den er ferdig. Det hadde vært gøy å se! :)

Hilsen Karoline i Nøstebarn

Gårdsjenta sa...

Så flott det ble :) jeg driver å jobber meg opp.. Har tatt 8 stoler med løst sete, det var veldiglett. Skal ta en rokokko stol nå med fast setetrekk, og så har jeg en rokokko sofa og en lenestol stående.. Men det krever litt mot kjenner jeg, takk for god beskrivelse og inspirasjon, det ble jo så kjempeflott! :)

Caroline sa...

Jeg får ikke opp bildene jeg :( Jeg går med tanker om å trekke om en gammel sofa, så jeg hadde blitt veldig glad for å se hvordan du har gjort det med stolene.
Håper det kan fikses :)

Kamilla sa...

Har dere tatt vekk innlegget? Jeg får ikke frem bildene :(