fredag 10. februar 2012

Nøstebarn har vært på Sydpolen!

Linn Elise på Sydpolen iført favorittplaggene fra Nøstebarn

”Jeg er helt frelst på lanolin og ubehandlet ull nå!”

Linn Elise Rølvåg vet hva hun snakker om, hun har nemlig vært på ekspedisjon til Sydpolen – uten å fryse!

Hun forteller med innlevelse og engasjement om en fantastisk tur og naturopplevelser de færreste av oss kan forestille oss, men også om viktigheten av å være helt rett kledd fra innerst til ytterst. En av deltagerne i hennes gruppe fikk svært alvorlige frostskader på grunn av en så liten detalj som en litt for trang bukse – marginene er med andre ord små. Linn Elise er overbevist om at hovedgrunnen til at hun holdt seg varm og fri for frostskader, er at hun var godt kledd i ubehandlet ull fra Nøstebarn.

Da Linn Elise kontaktet oss og fortalte at hun skulle dra til Sydpolen, tenkte vi at dette må jo være en ypperlig mulighet for å få testet ut ulltøyet vårt i virkelig kulde. Vi utstyrte henne med det hun og vi tenkte ville være nødvendig ull-påkledning på en slik ekspedisjon, og ba henne gi oss en ærlig tilbakemelding på hvert av plaggene når hun var vel hjemme igjen. Hvis vi må velge mellom pent og praktisk, velger vi praktisk i Nøstebarn, og en polekspedisjon er den ultimate prøven på om plaggene faktisk er så praktiske som vi vil at de skal være.


Innerst mot huden hadde hun en nettingtrøye for å lage en luftlomme mellom huden og Nøstebarn-ulltrøyen. Hun valgte en trøye i 100% ull da hun syntes den var hakket varmere enn ull/silke-trøyen (og hun forteller at hun fikk flere kommentarer om de flotte fargene på trøyen, den er helt klart sprekere enn de standard blå eller sorte trøyene man gjerne får til voksne!). Med tights og mammeluk (kort ullbukse) i ull/silke og ordentlige ullsokker på beina holdt hun varmen under ytterlagene. Men den store favoritten var definitivt ullfleecejakken. ”Jeg elsker den jakken!” Linn Elise forteller at den ble brukt under alle værforhold, til og med uten gore-tex-jakke utenpå. ”Fordi den er så tykk, men samtidig puster så godt, holdt jeg varmen uten at det ble klamt å ha den under jakken, og fordi den bryter vinden var den også perfekt å bruke som ytterste lag når det ikke blåste alt for kraftig. Det kan ofte legge seg et islag på innsiden av gore-tex når det er for kaldt fordi svetten fryser før den rekker å dampe ut – da tok jeg like godt ullfleecejakken utenpå gore-tex-jakken, så flyttet jeg varmebarrieren et hakk ut. Perfekt!”

”Dette høres kanskje litt ekkelt ut,” sier hun videre, ”men jeg vasket ikke ulltøyet mitt en eneste gang underveis på turen – men det luktet faktisk ikke!”. Hun er sikker på at det er lanolinen som er grunnen til at tøyet holdt seg så bra, og vi i Nøstebarn (som heller ikke vasker ulltøyet vårt særlig ofte og som derfor heller ikke synes det høres spesielt ekkelt ut) kan ikke annet enn å nikke samtykkende. Lanolinen virker bakteriehemmende og renser seg selv, og Linn Elise forteller at hun også syntes ulltøyet ”smurte” huden hennes (hun satt for sikkerhets skyld inn alle plaggene med ekstra lanolin før hun dro) og gjorde at den ikke ble tørr og sprakk opp. Hun hadde fått strikket opp votter av ”ull rett fra sauen”, som hun kalte det, og lanolinen i ullen gjorde at hun ikke fikk vonde, sprukne fingertupper. (Vi fikk for øvrig et noe uventet tips som vi definitivt skal huske på hvis vi noen gang befinner oss på vei til en pol – superlim på sprukne fingertupper gjør at huden ikke sprekker enda mer. Kjekt å vite..!)


Det er ingen tvil om at en ekspedisjon til sydpolen er noe ganske annet enn å være på tur i Norge. Med en gjennomsnittlig temperatur på 20–30 minusgrader overlates ingenting til tilfeldighetene. Derfor er det ekstra gøy for oss i Nøstebarn å få bekreftet det vi tror så fast på – at ingenting slår ubehandlet ull!

bloggen til Linn Elise kan du lese mer om ekspedisjonen og se flere av de flotte bildene fra reisen mot Sydpolen.

3 kommentarer:

dqpage sa...

Spændende :o)
og rigtigt at uld har nogle helt fantastiske egenskaber. Dog tankevækkende, at det er så små marginaler, det handler om (hvor tæt det sidder).
hilsen Mona

khs sa...

Fantastisk at plaggene fungerer så bra!
Kan ikke dere på bloggen skrive litt om hvilke nyheter som kommer fra Nøstebarn til våren?
..Venter spent! :)

Anonym sa...

Kjempe bra at ullplagg av lanolin ull fungerer så godt.