torsdag 18. oktober 2012

Snorer i lange baner

Vi har vært så heldige å få den kreative og fingernemme Linda til å skrive for oss. Hun jobber i Nøstebarn Trondheim og har tidligere gjesteblogget for oss. Blogginnlegget hvor hun beskriver hvordan man strikker et beskyttelseslaken i lanolingarn ble kjempe populært, så vi gleder oss til å se hva mer hun har på lager. Værsågod Linda! 

I løpet av de siste årene, så har jeg laget en del barselgaver. Votter, sokker, luer og skjerf er fine og lettlaga ting, som i tillegg er praktiske og nyttige gaver. Julegavelagingen starter kanskje også nå for noen. Så her kommer litt inspirasjon og erfaring fra meg.
Jeg har prøvd meg på flere ulike oppskrifter og garntyper til småplagg, og har nok funnet mine favoritter. Men det som jeg sjelden finner noen gode tips på er snorer. Hvilke er best til ulike plagg? Men også hvilke er lettest å lage?

Hekling – enkel
Hvordan:
Denne lager du enten med ei heklenål eller vanlig fingerhekling. Bruker du to-tråds merinogarn, kan det være lurt å hekle med dobbel tråd, så snoren ikke blir for tynn. Jeg brukte heklenål nr. 3,5 på dobbel to-tråds. Utfordringen med denne snora er å stramme maskene likt hele veien for å få et jevnest mulig utseende.
Utseende og bruksområde:
Jeg synes snoren har god elastikk, slik at det er lett å stramme og knytte sløyfe. Tykkelsen er fin til babysokker og babyluer. Til større luer blir den kanskje noe puslete. Men da kan du eventuelt ta tre- eller firedoblet tråd. Husk å bruke større heklenål.

Dobbelfingerhekling
Hvordan:
Har du ikke prøvd å lage denne snoren før, kan det være litt innviklet å forstå. Begynnelsen er verst, men kommer du inn i teknikken, går det ganske fort. Bruker du to farger får du en fin effekt, og det er lettere å se hva du gjør.
Ta to tråder, gjerne i ulike farger. Lag en renneløkke på begynnelsen av begge trådene, som ved vanlig hekling. En god huskeregel er at trådene skal aldri krysse hverandre. Ha den rosa i venstre hånd og den blå i høyre hånd hele tiden.
Dra den blå løkka inn i den rosa med høyre pekefinger. Stram så den rosa tråden og «lås» den blå løkka. Så drar du den rosa løkka gjennom den blå løkken med venstre pekefinger, og lager en rosa løkke. Stram den blå løkka for å låse den nye rosa løkka, osv.
Synes du det høres vanskelig ut, så ta et søk på nettet og let etter instruksjonsvideoer. (Eng: Double finger knitting).
Utseende og bruksområde:
Dette er kanskje min personlige favoritt. Jeg synes effekten av to sammenvevde farger er veldig fin. Den er gøy å lage og går ganske fort. Den er også veldig elastisk og har en fin tykkelse. Jeg bruker den mest på sokker og litt på babyluer. Jeg bruker å sy sammen endene i en liten spiral, for å få fine ender. Dette bør gjøres etter at du har tredd i hullraden på babysokker. Men den vil nok også gjøre seg i en bukselinning eller i halsen på en tunika. Teknikken gjør at snoren tvinner seg som en spiral. Jeg synes det er fint, men andre kan kanskje irritere seg over det?


Strikket
Hvordan:
Legg opp 4 masker. Jo tynnere pinner, jo tettere og mer kompakt blir snoren.
*Strikk 1 r, legg garnet foran arbeidet (mot deg), ta 1 m løst av p som om den skal strikke vrang, legg garnet bak arbeidet igjen (fra deg), strikk 1r, legg garnet foran arbeidet (mot deg), ta 1 m løst av p som om den skal strikke vrang, legg garnet bak arbeidet igjen (fra deg).*
Gjenta fra *-*.
Du får nå en rundstrikket snor. Husk å strekke litt i arbeidet innimellom for å få «strekke ut» maskene. Fell av når du synes snoren er lang nok.
Utseende og bruksområde:
Denne snoren gav meg en åpenbaring i min lueproduksjon. Der mange snorer blir for tynne, synes jeg denne er fin og lett å lage, og passer perfekt til alle luer. Noen synes kanskje de er litt tykke for babyluer, men det er en vanesak tror jeg. Den strikkede snoren har en fin elastikk og tykkelse som gjør at den ikke sklir opp. Når den er såpass tykk, men luftig, gnager den heller ikke mot barnets hud. Denne kan også brukes i linningen ribbestrikket busker i stede for strikk. Jeg har også sett armbånd laget med denne teknikken.


Flettet
Hvordan:
Ta tre tråder og knytt dem sammen med en knute. Det kan være lurt å feste snorenden med en sikkerhetsnål i sofaen eller buksa før du begynner. Da får du en stram line, slik at det er lettere å arbeide videre. Knytt en ny knute når du synes snoren er lang nok. Lag eventuelt dusker i endene.
Utseende og bruksområde:
Jeg synes snoren ble litt tynt med tre stykk to-tråds merino. Og vil nok bruke dobbeltgarn neste gang. Jeg synes snoren er litt lite elastisk. Men den er fin å se på. Den er kanskje finest på babysokker og som pyntebånd i midja på tunika eller kjoler.



Tvinnet
Hvordan:
Ta en lang tråd. Fest den ene enden i et dørhåndtak eller en venn slik at du får en strak line, men ikke strekk for mye. Tvinn tråden i en retning. (OBS: Er dere to som tvinner samme tråd, må dere tvinne i hver deres retning). Når du har tvinnet en stund, kan du slakke litt på tråden og se om den gir en god tvinn, eller om du vil tvinne litt mer. Når du har tvinnet nok, prøv å finne midten og brett tråden dobbel. Dra ut «sidesnurrene» med hånden til du har rettet alle ut og får en fin snor.
Utseende og bruksområde:
Dette vekker barndomsminner. Om forklaringen min ovenfor virker noe innviklet er den lett og rask å lage. Den er også morsom å lage sammen med barna. Tykkelsen varierer du med hvor mange tråder du velger å tvinne til å begynne med. Dette er en elastisk og fin tråd som kan brukes til det meste. Alt fra luer, sokker og som medaljebånd i det lokale påskerennet eller bånd til hundebamsene.



Andre alternativ:

Silkebånd – Silkebånd i babysokker er veldig pent og pyntelig. Fint når man skal gi bort i gave. Men jeg legger ved ofte ved en dobbelfingerheklet snor i tillegg som er mer praktisk i bruk.

Bomullsbånd – Stoffbutikker har ofte et stort utvalg av såkalte ripsbånd og bendelbånd i bomull eller med mønster. Disse kan skape en fin kontrast og fiffig detalj til hjemmestrikka sokker.

Gjenbruk – Har du krympet ei lue eller om den har krympet i vask, så kan det hende at du kan bruke snorene på nytt. Tovet eller ikke.

Tips – I mange overdeler kjøpt hos større kleskjeder, er det i dag montert et tynt satengbånd ved halsen som brukes for at plagget ikke skal skli av kleshengeren. Disse kan klippes av og brukes som snorer eller pynt på småplagg og gaveinnpakning.

Hilsen Linda


7 kommentarer:

Unknown sa...

Tvinn snor med el visp. Er ferdig på 123. Efektivt :-)

Maud sa...

Så bra innlegg. Jeg har lett endel på nett for å finne snorteknikker, men ikke funnet så mye om det. Nå har jeg flere teknikker å velge mellom på samme sted:) lærte forresten dobbelthekling av Bestemor på mandag. En genial snor:)

Christine sa...

Jeg pleier å hekle snorer til luene jeg hekler, en rad med 45 luftmasker og hekler så kjedemasker bakover tilbake til start. Blir passe tykk og god syns jeg, når jeg hekler med nål nr 3.5 eller 4.

Stine sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Stine sa...

Takk for gode tips Unknown og Christine! Koselig med bestemor som lærer bort, sikkert like så kjekt for henne som for deg Maud!

Hilsen Stine i Nøstebarn

astrid sa...

Litt tungvinn strikkasnor? Jeg legger opp 3-4 m avhengig av garnets tykkelse.Strikk maskene rett.Flytt pinnen med maskene over i v.hånd,ikke snu den.Stram garnet litt bak pinnen,og strikk maskene igjen. (1.maske strikkes også,ikke ta løs av.)Fortsett sånn til snora er lang nok. Ikke min ide,fant den for lenge siden.

Anonym sa...

Tusen takk for oppskrift på strikket snor! Ble perfekt for et lite prosjekt jeg holder på med.