fredag 14. desember 2012

Adventstipset :: Strikket lanterne + heklet trekk til tennbrikettboksen

Det hender ofte at jeg tar meg selv i å tenke at "den der kan jeg jo lage selv til en brøkdel av prisen" når jeg finner noe fint i en butikk, men det har en tendens til å bli med tanken. Kathrine som jobber i butikken vår i Bergen, derimot, hun gjennomfører også - og når hun her deler oppskriften på to av disse prosjektene har jeg vel strengt tatt ingen unnskyldning for ikke å ta pinnene fatt, jeg også..?
- KarolineDisse flotte lanternene lager du av restegarn og gamle syltetøyglass, og du kan enkelt tilpasse mønsteret så det passer til størrelsen på syltetøyglasset du vil bruke. Lanternene blir kjempefine julegaver, og det beste er at de er ferdige på en kveld!

Du trenger: Syltetøyglass (eller tilsvarende) som er ganske rett i formen, minimum 20 gram dobbel totråds merinoull eller tretråds merinoull eller tilsvarende garn. Heklenål nr 3,5 og strømpepinner nr 3,5.

Forkortelser:
lm = luftmaske(r)
kjm = kjedemaske(r)
fm = fastmaske(r)

Bunnen hekles slik: 
Legg opp fire lm på heklenål 3,5. Ta til en ring med 1 kjm.
1. omg: Hekle 8 fm om lm-ringen.
2. omg: Hekle 2 fm i hver fm (= 16 m).
3. omg: Hekle *1 fm, 2 fm i neste fm*. Gjenta *-* ut omg (= 24 m).
4. omg: Hekle *2 fm, 2 fm i neste fm*. Gjenta *-* ut omg (= 32 m).
5. omg: Hekle *3 fm, 2 fm i neste fm*. Gjenta *-* ut omg (= 40 m).

Fortsett slik rundt og rundt, med 1 m mer mellom hver ''2 fm i neste'' til du har en sirkel som dekker bunnen av glasset ditt. Nå plukkes det opp masker gjennom bakre maskeledd langs hele kanten. Sett disse på strømpepinne 3,5. Sjekk at maskeantallet er delelig med 8.


Nå strikkes resten av lanternen, slik:
1. omg: Strikk *2 vridd r, 2 vr* ut omg.
2. omg: Strikk *1 vridd r, 1 kast, 1 vridd r, 2 vr, 2 vridd r, 2 vr* ut omg.
3. - 9. omg: Strikk *3 vridd r, 2 vr, 2 vridd r , 2 vr* ut omg.
10. omg: Strikk *1 vridd r, slipp av neste m, 1 vridd r, 2 vr, 1 vridd r, 1 kast, 1 vridd r , 2 vr* ut omg.
11. - 17. omg: Strikk *2 vridd r, 2 vr, 3 vridd r, 2 vr* ut omg.
18. omg: Strikk *1 vridd r, 1 kast, 1 vridd r, 2 vr, 1 vridd r, slipp av neste m, 1 vridd r, 2 vr* ut omg.
OBS: Maskene som blir sluppet av skal rekkes opp nedover, slik at mønsteret dannes.

Gjenta fra 3. omg til du har et lanternetrekk som når opp til der glasset svinger inn på toppen. Når du er kommet hit, slipper du av de økte maskene, og strikker 2 vridd r, 2 vr rundt og rundt til du har nådd toppen. Fell av veldig løst. Hvis du vil kan du hekle en kant øverst. Hvis du er redd trekket vil sige litt nedover glasset, kan du tvinne en tråd eller bruke et fint bånd til å knyte en sløyfe i innsvingen på glasset. Her kan du for eksempel feste et lite kort eller skilt med ''God Jul'' på! :)

Ull er tungt antennelig, men gå allikevel aldri fra lys som brenner!
"Hvis vi må velge mellom pent og praktisk, velger vi praktisk" - dette er en setning vi i Nøstebarn alltid har i bakhodet når vi utvikler produkter. Men det har vist seg igjen og igjen at pent og praktisk ikke nødvendigvis er på kollisjonskurs. Det praktiske kan som oftest også gjøres pent, og den andre oppskriften Kathrine deler i dag er et eksempel på akkurat dette. Det er koselig med peis, men den mindre pene boksen med tennbriketter har laget små skår i gleden for noen av Nøstedamene. Å måtte hente den fram fra et skap eller kott hver gang man vil tenne i peisen, er alt annet enn praktisk. Så for å kombinere det praktiske med det pene, har boksen nå fått seg et lekkert heklet trekk, så den kan stå fremme ved peisen hele tiden.Du trenger: Minimum 50 gram dobbel tretråds merinoull fra Nøstebarn eller tilsvarende tykt garn, heklenål nr 5 og en rund boks med tennbriketter.

Forkortelser:
lm =  luftmaske(r)
kjm = kjedemaske(r)
fm = fastmaske(r)
hst = halvstav(er)
st = stav(er)

Bunnen: 

Legg opp 4 lm og ta til en ring med en kjm. Hekle 8 fm om lm-ringen.
1. omg: Hekle 2 fm i hver fm ut omg (=16 m)
2. omg: Hekle *1 fm, 2 fm i neste fm*. Gjenta *-* ut omg. (=24 m )
3. omg: Hekle *2 fm, 2 fm i neste fm*. Gjenta ut omg. (=32 m)
4. omg: Hekle *3 fm, 2 fm i neste fm*. Gjenta ut omg. (=40 m)

Fortsett slik, med 1 m mer mellom hver ''2 fm i neste'' for hver omg, til du har en sirkel som nesten dekker bunnen på boksen du vil bruke, avslutt med 1 kjm i neste fm.
Nå hekles en omg fm gjennom bakre maskeledd, slik at det dannes en ''kant'' som markerer overgangen fra bunn til side.
Etter dette hekles 1 lm, deretter bare hst rundt og rundt til trekket er ca 3 cm høyere enn boksen (prøv på!). Avslutt siste omgang med 1 kjm i neste hst.
 

Nå hekles hullrad, slik: Start med 4 lm, *hopp over 1 fm, 1 st i neste fm, 1 lm*. Gjenta *-* ut omg og avslutt med en kjm i den 2. av de 4 lm du begynte med. Hekle en omg hst gjennom bakre maskeledd, trekk tråden gjennom og fest den.

Snor til å træ i hullraden: Legg opp ca 85 lm og hekle kjm i hver lm. Fest trådene og træ snoren gjennom løpegangen. Man kan også bruke et fint bånd, tau eller hyssing etter ønske.2 kommentarer:

Gina sa...

Fineste tennbrikett-trekket til no, det skal eg sette i gong med til helga! Og søt lanterner:)

Gina

Siljes kreative rom sa...

Enig!! Finaste tennbrikett-trekket :-) skal prøvast!