tirsdag 16. april 2013

Nytt liv, fra genser til jakke!

Tonje i Trondhjemsbutikken har sendt oss noen knakende fine blogginnlegg. I dette innlegget så beviser hun igjen at om man bare er fingernem nok, trenger man ikke løpe på butikken eller svinge strikkepinnene igjen om behovet for et nytt plagg melder seg:
Mine siste hesper av 2tråds merinoull i den gamle rødfargen skulle bli en stor og god genser til en voksende gravidmage. Men allerede etter 6 måneder var den enkle raglangenseren altfor trang, slik det kan gå når man strikker på måfå.
Men jeg bestemte meg for å klippe den opp og lage en jakke i stedet for. Mange synes det er skummelt å strikke rundt å klippe opp, men ubehandlet ull er et veldig godt materiale til dette for de krusete fibrene holder igjen av seg selv slik at det ikke rakner.
En god metode er å hekle kanter rundt den masken du skal klippe i. For meg går det raskere enn å ta fram symaskinen og det gir pene, elastiske kanter. Hvis man i utgangspunktet vet at man skal klippe opp er det greit å legge opp 3 ekstra masker og strikke disse vrange hele veien og hekle på vrangen. Jeg markerte midtmasken med en tråd i kontrastfarge, og heklet fra retten.
Man hekler altså de ytterste leddene i midtmasken fast i den neste masken på hver sin side med fastmasker. Da får du en slags stige av tråder mellom kantene som klippes opp.
En annen fin effekt av denne metoden er at sårkantene blir pene og man slipper å strikke belegg på innsiden.


Denne metoden kalles ”steeking” og kan søkes opp på youtube. Der ligger det flere informative videoer som viser prosessen steg for steg.


Sånn, da ble det bedre plass.

Hilsen Tonje

13 kommentarer:

Ann M sa...

wow, dette var veldig smart! må prøves, takk for tipset

Ingunn sa...

Takk for tips, Tonje! Har du oppskrift på genseren også? Eller ihvertfall noen tips (enda den var strikka på måfå)?

Søster Æblekind sa...

Super smart. Tak for de gode tips.

Frihet sa...

Så lurt og fint ble det!!

Anna Therese sa...

Det var en virkelig god ide :)
Og jakken ble kjempe fin :)
Ønsker deg en fin kveld videre..

Silkesauen sa...

Så fin og inspirerande idé, og kjekt med steg-for-steg foto til teksten! Og jakka vart ein fin ramme rundt magen :-)

Det einaste eg sakna var korleis Tonje laga framkantane til slutt? Men etter det eg kan sjå har ho tatt opp masker langs kantane og strikka vanleg vrangbord?

Elles synd at denne gamle raudfargen ikkje finst meir (nr 22?), dén ynskjer eg tilbake igjen, om muleg.

Marie sa...

Takk for tipset, det skal prøves!

Jeg vil også gjerne ha oppskriften til genseren og vite hvordan hun strikket stolpene i front.

Greta sa...

Hei. Hadde meg ein litt bloggrunde på leit etter gode ideer. og da fann eg denne. Det er den beste idden eg har fått på lenge. så smart da. Har ikkje høyrd om det før. Men det skal garnantert prøves ut. tusen takk for tipset.

Nøstebarn sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Nøstebarn sa...

Takk for fine tilbakemeldinger.

Silkesauen:
Jeg har hentet opp masker langs kantene og har perlestrikket stolper. Jeg synes at det ofte blir penest om man plukker opp 2 av 3 masker for å få passende maskeantall.

Ingunn:

Her er mine gensernotater, det er virkelig ingen oppskrift, men kanskje du kan bruke det:

Genseren er strikket ovenfra og ned i dobbelt garn på pinne 4,5.
Jeg la opp 120 masker for en vid båthals, men her kan man se på en oppskrift med samme strikkefasthet som det man bruker selv for å finne et utgangspunkt.
(Vil man ha vanlig halsåpning kan man strikke forkortede rader i nakken.)

Så strikket jeg 5-6runder halskant i perlestrikk, før jeg gikk over til vanlig glattstrikk. Jeg fordeler så maskene i 6 deler, her kan man bruke maskemarkører, med en del per arm og to deler til for- og bakstykker. Altså 20m til ermene og 40m både foran og bak. Økte til raglan annenhver omgang, 8 masker per gang, til jeg hadde nok masker til at ermet går rundt overarmen min.

Da satte jeg ermemaskene på en hjelpetråd og strikket bolmaskene til det målte ca 48cm fra ermene, men her kan du måle selv. Jeg felte til midje 2 masker i hver side etter 8-11-13-16cm og økte to masker i hver side etter 20-23-26-29-32cm.

Strikket 8-10runder perlestrikk og felte av.

Plukket opp ermemaskene og strikket til de var så lange som jeg ville ha de. Felte 2 masker, 6 ganger jevnt fordelt. 6 runder perlestrikk og felte av.

Har du spørsmål så nås jeg på mailen til Trondheimsbutikken: butikktrondheim@nostebarn.no.

Vennlig hilsen Tonje

Silkesauen sa...

Hjarteleg takk for svaret - og oppskrifta!
Kant i perlestrikk er stilig!

Frida/Silkesauen

Komadyret sa...

Wow så smart :) ble jo mye finere ennn med symaskin....

Emmy sa...

Dette så jo ut som en smart måte å montere en jakke på :) har du prøvd det på mønsterstrikk? Rakner det ikke i klippekanten?