onsdag 2. oktober 2013

Vi kaster ikke ull

Ny sesong betyr nye farger, men det betyr også at vi må si farvel til noen av de gamle fargene. Selv flotte farger må innimellom skiftes ut for å gi plass til nye.

Leverandørene våre farger garnet som klærne lages av i store omganger, og da hender det noen ganger at vi sitter igjen med mye garn i en utgående farge mot slutten av sesongen. Istedenfor å kaste den gode ubehandlede ullen fordi den har ”feil” farge, gir vi den heller nytt liv i nye kombinasjoner. Kanskje settes de utgående fargene sammen med andre farger, eller så lager vi et helt nytt plagg. Siden målet er å bruke opp fargene, blir disse plaggene kun tilgjengelige i et begrenset antall.

Denne gangen er det lilla, lyng og brun som har fått gjenoppstå i form av stilige stripete sokker og stillongs. Longs med matchende sokker er en uslåelig kombinasjon, da er det enkelt å bytte ut sokkene når de er utslitt. God ubehandlet ull skal ikke gå til spille. Den skal brukes, og brukes helt opp!

Stillongs i stripete lilla/lyng, finnes kun i begrenset antall. Pris fra 178,-. (Ballongkjole fra 325,- og body fra 278,-)
Men hva gjør Nøstebarn med de klærne i utgåtte farger som vi allerede har på lager? De tar vi i første omgang frem igjen og har på salg på vårparten. Salget er veldig populært, og mye blir raskt utsolgt, men det er likevel alltid noe igjen. Dette sender vi, sammen med vareprøver, fotoprøver og eventuelle feilvarer, med SAS sitt julefly til Tallin i Estland. Det er iskaldt i Estland om vinteren, og ullklærne fra Nøstebarn kommer direkte til de som trenger dem, nemlig barnehjemmet Peeteli, som ble startet opp av ildsjelen Matti med midler fra Juleflyet. Les mer her: http://www.ba.no/nyheter/article6406986.ece

Karsten Midtun er en ildsjel for SAS’ julefly. Her fyller han bilen med Nøstebarnklær som skal varme trengende i Estland.
Det er også andre flotte ildsjeler som vier tid og krefter på dem som fryser rundt om i verden. Det er godt å kunne bidra med litt av vår overflod, så vi fyller gjerne en koffert eller to til slike prosjekter også.Men hva med det som absolutt ikke kan brukes? Reklamasjoner og andre tekstiler som vi ikke kan bruke på andre måter, får nytt liv som lapper. Ull slites som regel på utsatte steder, mens resten av plagget er helt i orden. Da kan en påsydd lapp gi plagget flerdoblet levetid. Vi selger disse lappene i alle butikkene våre, og viser gjerne hvor enkelt det er å sy dem på. Vi har skrevet mye om lapping og stopping her på Nøsteblogg, klikk her for å lese innleggene.

Du kan også selv klippe lapper av dine gamle ullklær, som vist her.
Nøstebarn kaster ikke ull, fordi vi synes at tekstiler som er laget med omtanke fortjener å bli tatt vare på. Store mengder klær kastes rundt om i verden hver dag, både av private og av bedrifter. Det ønsker ikke vi å være en del av. Det går mye råvarer og energiressurser med til tekstilproduksjon, så å bruke alle plaggene som produseres, og gjerne bruke dem helt opp, er et viktig bidrag til bevaring av våre felles ressurser.

6 kommentarer:

to vrange sa...

Så fint å lese at Nøstebarn bidrar! Har bodd i Tallinn noen år, og kan skrive under på at det ofte er IIIIISKALDT i Estland om vinteren.

Synnøve sa...

Bra tips! Jeg har noen hullete sokker og en sliten genser liggende som jeg ikke har hjerte til å kaste. Men hvordan lager dere lappene? Toves de først, slik at dere slipper å sy rundt kanten? Eller klipper dere bare ut lapper og venter med å sy rundt kanten til de skal sys på et annet plagg? Eller klipper og syr dere rundt kanten med en gang?

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Kjempeflott at ingenting går til spille. Det er mange som trenger vintervarme :D

SILKESAUEN sa...

Applaus til Nøstebarn! Slikt likar eg å lese om!

Er også glad for at de er "tilbake" på bloggen - lenge sidan sist! Når de har så mange bra tiltak, manglar det i alle fall ikkje på noko å skrive om!

Og no vart eg inspirert til å lappe alle dei velbrukte Nøstebarn-trøyene vi har i huset ...

mimouna sa...

Kjekt å lese både hvordan dere tenker og hva dere faktisk gjør. Kjempebra! Jeg strikker mye selv, og jeg er vel den eneste jeg kjenner som har stoppesopp i huset, hihi. Men en lapp, eller god gammeldags rutestopp, kan jo forlenge levetiden til et plagg betraktelig.

Solveig M. Lode sa...

Slike som dere har laget kan brukes til ull-ammeinnlegg....! Har gjort det med gamle gensere som er ødelagt og ikke kan brukes.! :-) noen av de dere har er jo litt små...til den bruken! Men de andre kan brukes til det. Det er også fin barselgave å gi bort...! Som igjen slipper å bruke lommeboka...! :-) hehe!