mandag 30. april 2012

Møt Nøstemor

Det er lett å tenke at øverst i en etter hvert så stor bedrift som Nøstebarn, sitter det en gjeng med dresskledde menn og skriver viktige tall inn i skjemaer hele dagen. Vel, vi i Nøstebarn er jo ikke akkurat kjent for å gjøre som alle andre, og selv på dette punktet skiller vi oss nok litt ut. 

Innerst i korridoren på hovedkontoret i Bergen finner vi kontoret til ”sjefen sjøl”, eller Nøstemor som hun også kalles. Her ligger vareprøver, stabler med dokumenter og andre saker på vei inn (eller ut?), og her er Jannecke å finne både tidlig og sent. Hun har alltid tusen baller i luften på en gang, og på magisk vis fanger hun dem alltid opp før de faller mot bakken – arbeidskapasiteten virker endeløs! Og den kommer godt med, for Jannecke holder oppsyn med alt som skjer i bedriften og hun har en mening om alt. Men samme hvor travel hun måtte være, har hun alltid tid til overs hvis noen trenger en vurdering på noe, eller bare en liten oppmuntring.

Foto: Nina Ruud
Arvet familiebedriften
Det mange ikke vet, er at Nøstebarn tidligere het ”Nøstebaren” og var en garnbutikk drevet av Janneckes foreldre med utsalg og postordre der de også solgte tøybleier. Allerede i 1982 oppdaget de ubehandlet ull, og siden den gang har de holdt seg til denne nisjen. De valgte å legge ned utsalget da pensjonsalderen nærmet seg, men fortsatte hjemmefra med den ubehandlede ullen, - både garn og etter hvert også litt klær.
- Faren min var tekstilingeniør med ull som spesialfelt, så disse varene sto hans hjerte nær. Han døde plutselig i 1995, og da valgte jeg å bytte ut edb-jobb i bank med ull og eget firma. Jeg hadde da to barn, og tredjemann var på vei. Jeg merket hvor fantastisk godt det var å kle barna i ubehandlet ull og tenkte at andre også ville synes det, sier Jannecke.
I løpet av tiden som Jannecke har vært daglig leder, har Nøstebarn vokst seg større og større og har i dag fire fysiske butikker, samt nettbutikk/postordre. Det sier seg selv at det er mange avgjørelser som må tas, og mange hensyn som må overveies.
- I Nøstebarn tar vi ofte det vi kaller spontant gjennomtenkte avgjørelser. Vi samler da noen med meninger og får alle for- og motargumenter raskt på bordet. Som oftest ligger da svaret der. En ting vi aldri går på akkord med er etikk, uansett lønnsomhet. Ved å ha et slikt rammeverk rundt driften, blir en del avgjørelser enkle å ta.
 
Klikk "Les mer" for å lese resten av intervjuet

fredag 27. april 2012

Svar på spørsmålsrunden. Tema: Nøstebarns klær og produkter

Bedre sent enn aldri? Mot slutten av en litt hektisk uke, har jeg endelig fått samlet alle svarene på spørsmålene deres. Denne gang tar vi for oss spørsmål relatert til Nøstebarn klær og andre produkter.

Er det sånn at dere har eget vaskemiddel til klærna dere selger? Kan man ikke bruke Milo?
Ja, vi har et eget naturlig vaskemiddel, som både kan brukes på ubehandlet ull, som vår ull er, eller på superwashbehandlet ull. Vaskemiddelet vårt er også veldig godt til silke. Man kan bruke Milo, men vår erfaring er at Milo fortere vasker vekk det naturlige, beskyttende lanolininnholdet i ubehandlet ull, og at plaggene dermed føles tørrere. Noen kunder har også gitt oss tilbakemelding på at enkelte plagg tøver litt lettere med syntetiske vaskemiddel som Milo. Hilsen Stine

Hvor kan man kjøpe ullvaskemiddel til slik ull i Trondheim (sendte gaver dit)?
Vi har faktisk en Nøstebarn butikk i Trondheim hvor du kan få kjøpt ullvaskemiddelet vårt. Den ligger i Fjordgata 26. Ellers kan man også finne naturlig ullsåpe andre steder, som f.eks i helsekostbutikker. Hilsen Stine

Når jeg vasker klærne fra dere, pleier jeg å rulle de inn i håndklær for å få ut mest mulig vann før jeg henger de til tørk. Dette skal vel ikke gjøre med ullfleece-plaggene? Bør de tørkes flatt eller kan de henges opp?
Det er helt riktig at du ikke skal rulle ullfleece i håndklær, da ullfleecen blir flat. Klem vannet ut. Dra det i fasong , rist det litt og legg det gjerne flatt ut for at det skal holde fasongen og ikke få hengerender. Hvis ikke plagget er så tungt av vann, kan det også henges opp, enten på snor/stang eller kleshenger. Vær da oppmerksom på at ikke kanter stikker ut og lager ujevnheter og at ikke halsen strekkes og dermed vider seg ut. Hilsen Jannecke



Hvorfor ikke litt friskere farger enn muldvarp når man har svart fra før?
Der er noen plagg som kun er i svart og muldvarp, f.eks tynne luer, pologenser og tunika. Vi i Nøstebarn er glade i både de friske og mer nedtonede fargene, men det har vist seg at det er de mer nedtonede fargene som er de mest populære hos våre voksne kunder, i hvert fall inntil nå. Litt friskere innspill på en del plagg har netopp kommet og vil komme fremover, så vi håper du finner noe du liker! Hilsen Stine

Hei jeg er jordmor og fikk i dag et spørsmål om man skulle bruke ullammeinnlegg også om sommeren? Hva er det siste nye om bruk av ullammeinnlegg i forhold til infesjoner i brystet ved bruk av disse innleggene?
Sommer som vinter er det godt med ullammeinnlegg, luften mellom ullfibrene gjør at ull virker som en termos, varmer om når det er kaldt og svaler om når det er varmt. Samtidig slipper ull ut damp, så man ikke blir nedkjølt på brystet på grunn av fuktighet, foreksempel fra svette eller melkelekkasje. Derfor erfarer mange at ullammeinnlegg virker veldig godt for å forhindre infeksjoner i brystet, som brystbetennelse, også om sommeren. Om man skulle få soppinfeksjon/trøske anbefales det å bruke stoff som tåler høy vasketemperatur innerst, slik at disse kan vaskes varmt hyppig. Vi har testet koking av ullammeinnlegg, og det fungerer fint, så det bør man gjøre så snart man har oppdaget soppinfeksjon. Husk å la ull ligge i fred i det varme vannet, det er som regel bevegelse som gjør at ull tøver. Hilsen Stine

Hei! Jeg savner overtrekksvotter uten fôr, helst i litt vannavstøtende materiale. Vindvottene deres blir for kalde midt på vinteren og fôret gjør de vanskelige å trekke utenpå strikka votter synes jeg + at de blir så tykke å ha på seg da :-)
De rillestrikka vottene er supre, men det samler seg så mye snø i de når det ikke er noe utenpå.
En todelt løsning som du ønsker deg, er egentlig veldig godt valg, flere her på Nøstebarn har brukt akkurat det. Vi solgte en todelt løsning tidligere som var gode, men de var dessverre ikke så populære. Mange foreldre synes det er litt upraktisk å holde styr på to par votter, særlig i barnehagen. Min erfaring er at vottene med ullfrotte holder godt på varmen i de fleste tilfeller, nettopp fordi de er myke og dermed gir rom for bevegelse som igjen gir varme. I mer ekstreme forhold, som skitur i motvind og mange minus, har jeg tatt en strikkevott utenpå. Vi jobber med utvikling av votter nå og skal tenke på om vi bør få inn en egen vindvott. Takk for tilbakemelding.

Hvordan bør vi lagre ullplagg? Nå tenker jeg ikke bare på plagg strikket av Nøstebarns ubehandlede ull, men ull generelt. Tenker både på korttidslagring (f eks over sommersesongen) og på langtidslagring (f eks dyrebare plagg som dåpskjoler og andre klær vi vil beholde som gode minner).
Siden vår ull ikke inneholder ikke møllgift, bør ullklær som ikke er i bruk i lengre tid legges i tette poser - og gjerne med lavendelpose i for å unngå møllhull. Det mange av våre kunder erfarer, er at ved å legge et par lavendelposer i de skuffene de vanligvis oppbevarer sine ullklær, er en mere enn god nok løsning, også når klærne blir mere sjelden brukt og over en sommersesong. Nå passer det jo perfekt for oss å snike inn en setning om at ubehandlet ull og ull/silke er ypperlige sommerplagg, som både isolerer mot varme, luner under kjølige sommerkvelder og sørger for at du ikke blir kald og klam når du er svetter. Så kanskje du ikke trenger å pakke vekk all ullen din om sommeren? Annen ull kan være behandlet på forskjellig måte, og noe kan være behandlet med møllgift som da gjør at man ikke behøver å pakke de inn ved langtidslagring. Når det gjelder dyrebare plagg som du vil beholde lenge, så er det kanskje greit å ta alle forholdsregler og pakke de inn i tette poser sammen med lavendelposer. Hilsen Stine

Hei! Jeg lurer på om dere har noen gode tips til hvordan få et nøstebarn soveskinn til å bli som nytt? Venter mitt tredje barn og lurer på om jeg kan få det gamle skinnet brukbart igjen, eller om jeg må kjøpe et nytt. Har vært veldig fornøyd med skinnet og det har holdt godt til de to andre barna. Men nå er det ikke så pent lenger, har vasket det i maskinen. Hadde vært takknemlig for noen gode tips!
Et tips er å bruke en hundebørste og børste det opp igjen så det blir mer fluffy igjen. Det blir nok ikke helt som nytt igjen og børstingen krever litt tid, men det kan absolutt være verdt et forsøk. Det vil etter en del bruk ’floke’ seg igjen. Vurderer du å kjøpe et nytt allikevel, så kan det gamle fortsatt brukes og lune lenge enda. Mange bruker de gamle skinnene i barnevognen eller som sitteunderlag, på hytta, på verandastolene og så videre. Hilsen Stine

Vil egentlig bare takke for fantastiske klær. Babyen min hadde diaré og vi var nødt ut å kjøre. Siden hun hadde pysj på allerede valgte jeg å kle sparkebuksa med fot i ullfrotte utenpå. På tur hjem skjedde det som måtte skje. Hun hadde en løs illeluktende avføring. Lykken var denne buksa som gjorde at verken ytterklær eller bilstol ble våte engang. Hun var faktisk så tørr utenpå at jeg ble overrasket over hvor vått og grisete det var inni. Men altså, hvorfor, hvordan går dette an?
Takk skal du ha, for å dele denne historien som mange foreldre nok kjenner seg igjen i, bare ikke det heldige utfallet kanskje.. :-) Ull fungerer, særlig om det er ubehandlet ull, som et sperrelag, - et sperrelag som slipper damp igjennom og lar huden puste. Ullfibre absorberer nemlig ikke væske som bomullsfibre gjør. Ullfibre er hule, og når de blir utsatt for væske avgir de varme som omdanner væsken til damp som slippes gradvis igjennom fibrene. Når det er sagt, skal det allikevel sies at om ull blir utsatt for en mengde av rennende væske med litt trykk i, så renner det igjennom klærne, siden plaggene ikke er fysisk tette. Derfor har man en bomullsbleie som fordeler væten inni ullbuksen når den skal brukes som sperrelag for tøybleier. Sparkebuksen din har nok virket som et slikt sperrelag. Et lite tips til slutt; Ubehandlet ull inneholder lanolin som forsterker denne sperrelageffekten, samtidig som lanolin reagerer på fett og syre (urin og svette) med en forsåpningseffekt. Dampen som slipper ut, er da ren som vann, og bidrar til at ullen ikke lukter. Mange av våre kunder velger å bruke vårt skyllemiddel med lanolin eller gi plaggene en lanolin kur en sjelden gang, for å bibeholde lanolininnholdet i de ubehandlede ullklærne sine.

At det endte så bra for dere skyldes nok trolig en kombinasjon av ullens egenskaper og litt hell. Hilsen Stine og Jannecke

Det var alt for denne gang dere, håper dere har en fantastisk fin helg!

mandag 23. april 2012

Svar på spørsmålsrunden. Tema: Lapping og strikking.

Tusen takk for de fine spørsmålene vi har fått av dere! For å ikke kjede dere med alt for lange innlegg, så har vi valgt å dele opp spørsmål og svar etter tema. Først ute er våre kreative og nevenyttige damer Karoline og Jannecke som skal få bryne seg med det dere lurer på om lapping, redesign og strikking.

Hva gjør jeg med en slitt ull-silke trøye til dame. Vil ikke gå med lapp under armen?
Ull slites på utsatte steder, der det oppstår friksjon eller mye strekk, typisk på knær, hæler, og albuer og også under ermene. Hull kan også oppstå ved uhell, - man faller eller henger fast i noe. Ofte er resten av plagget brukbart lenge. Vår anbefaling er derfor å lappe plagget, enten lappe med en lapp eller å sy eller stoppe hullet. Hvis hullet under ermet er lite, kan du gjerne sy det til, hvis du føler at en lapp blir for klumpete. Hvis hullet er så stort at dette blir vanskelig kan du vurdere om du vil bruke trøyen som den er i situasjoner der det funksjonelle kommer foran det visuelle, enten bruke den under andre ting eller som arbeidstrøye, ekstratrøye på hytten eller lignende. Siste mulighet er å omgjøre trøyen til noe helt annet, hvis du er litt kreativ. Ermene f. eks til pulsvarmere og bolen til tubehals. Rester brukes til lapping av andre plagg.  Hilsen Jannecke

Jeg har denne sesongen brukt to par hverdagsullsokker, tynne, fra Nøstebarn. De holdt veldig lenge, var utrolig gode, men nå er de helt utslitte. Hva kan jeg gjøre for å unngå at de slites ut etter en sesong? Og når de nå er tynnslitte og hullete; hvordan kan jeg gjenbruke disse? Jeg er ikke overdrevent dyktig med symaskinen, men jeg ser jo at den øvre delen av sokkene er hel og fin fortsatt
Din brukserfaring er omtrent som vår. Ullsokker blir utslitt etter en tid. Ofte kan den tiden virke kort, men siden ullsokkene brukes mer enn de vaskes, er ikke brukstiden så kort likevel. To måneder med ullsokker tilsvarer omtrent ett års forbruk med andre sokker som brukes en dag i uken og deretter legges til vask. Våre oldemødre satt gjerne med stoppesoppen hver kveld for å holde liv i familiens ullsokker. De tynne sokkene er det ikke så lett å reparere uten at det blir klumpete. Derfor er det bedre, som du foreslår å se på andre muligheter med sokken. Er hullene ikke ubehagelige, kan sokkene få et nytt liv som nattsokker. Ellers kan bråtene klippes av og brukes som de er som pulsvarmere. Om du må kante litt eller kun klippe avhenger av om de er litt tøvet slik at de ikke rakner. Slike pulsvarmere er gode under regntøy fordi ullen hindrer at væten trekkes oppover. Sokkeskaftene kan også sys på som bråt (kant) på ermer eller ben på andre plagg. Jeg har sydd dem på ytterjakker som mangler god kant nede. (De tøver da litt i vanlig vask av jakken, men de fungerer likevel)  Skal man forlenge en stillongs eller en pysj (f.eks en ullpysj med utslitt fot) kan man sy dem på nederst. Kanskje har andre flere tips? Hilsen Jannecke

Hvor mange masker beregnes pr 10 cm for to-tråds ulla med pinne ca 3?
Det er ikke oppgitt noen konkret strikkefasthet på garnet fra Nøstebarn, av den enkle grunn at det går like fint å strikke det både på pinne 2,5 og på pinne 6. Aller helst skal ull strikkes litt løst, for å bevare elastisiteten i garnet, og for at plagget skal bli mykt og lett. Pinne 3 er det jeg vil kalle "gjennomsnittspinnen" til 2-trådsgarnet, og der får man ca 26 m per 10 cm i glattstrikk. Men vi strikker alle litt forskjellig, så jeg anbefaler alltid å strikke en prøvelapp (selv om det er litt kjedelig!), og justere pinnestørrelsen opp eller ned alt etter som. Hilsen Karoline

Ønsker at Nøstebarnoppskriftene gjøres litt lengre, kanskje opplyse om at "hvis du har en lang og slank modell, strikk gjerne X antall cm lengre ben".
Takk for tilbakemelding. Vi bringer ønsket videre til vareutviklingsgruppen. En del strikkere velger å tilpasse ved å velge en størrelse mindre, men bruke lengder fra den korrekte størrelsen. Det kjekke når man strikker er at man har en slik korrigeringsmulighet. Det er ikke så lett med ferdige kjøpeplagg. Hilsen Jannecke

Hvordan blir man en effektiv strikker? Har dere tips til hvordan holde på pinnene? Tips til hvordan strikke kjappere på vrangen?
Ved å øve, øve, øve! :) Det er med strikking som med alt annet: øvelse gjør mester. I starten kjennes alt klønete og vanskelig, men etter hvert får man det bokstavelig talt "i fingrene" og man slutter å tenke på hva man rent fysisk gjør. Det går bare automatisk. Jeg liker å ha ett eller to "langtidsprosjekter" på pinnene, som krever mer tid og konsentrasjon - samtidig som jeg strikker enkle og raske ting innimellom. Da får jeg brynet meg på vanskeligere mønstre, men får også mengdetrening og mestringsfølelse av å se at jeg faktisk får ferdige resultater. 

En vanlig feil mange gjør er å holde for hardt i strikketøyet. Hvis man senker skuldrene og lar garnet gli av seg selv, slipper man i det minste å få fysisk vondt. Jeg pleier å snurre garnet en runde rundt lillefingeren på venstrehånda, da synes jeg det er lettere å kontrollere hvor fort garnet glir, og strikkingen min blir jevnere. Når det gjelder å strikke kjappere på vrangen, så er du ikke alene om å ønske deg en snarvei..! Jeg har prøvd både engelsk og kontinental måte å strikke vrang på, men min favoritt er og blir den norske metoden, som jeg tror de fleste norske strikkere lærer (den kalles faktisk "Norwegian purl" på engelsk!). De andre metodene ser kanskje raskere ut, men der må garnet flyttes frem og tilbake, og det blir for styrete for meg. Men kanskje fungerer det for deg, så det er verdt å teste ut.  Hilsen Karoline

Neste svarinnlegg kommer om et par dager. Ha en fin uke inntil vi snakkes igjen.

torsdag 19. april 2012

Vårnyhetene er på plass!


Da jeg tittet ut vinduet for bare et par dager siden, dalte snøen ned fra himmelen - men det blåser jeg en lang mars i og fortsetter å insistere på at det er vår (det ER jo det!).
Nå er til og med årets vårvarer på plass i alle Nøstebarn-butikkene, og for meg er det er like sikkert vårtegn som blåveis i grøftekanten.

Den helt nye rødfargen, valmue, går igjen i flere av de nye vårplaggene, og jeg har allerede valgt meg ut den som ny favoritt. Ja, også den nye melerte muldvarp-fargen, selvsagt. Og vårgrønn. Og klarlilla. Og la oss ikke glemme jeansblå! (Hvem har forresten bestemt at man bare kan ha én favoritt?)

Noen av modellene er egne vår-/sommermodeller som vi ikke har ute i butikkene resten av året, blant de mest populære er sommerdressen med korte bein og spisslue i ull/silke. De er tilbake i år også, sammen med noen helt nye modeller - blant annet en singletbody som flere kunder har etterspurt.

Hvilken er din favoritt?

Du finner din nærmeste Nøstebarn-butikk ved å klikke HER - og du kan også handle i vår nettbutikk www.nostebarn.no. (Hvis du handler fra Sverige eller Danmark, klikker du deg inn på www.nostebarn.com)

torsdag 12. april 2012

Lurer du på noe?

Jeg er en skikkelig nysgjerrigper, alltid vært det. Å oppsøke kunnskap er jo ikke dumt, men spesielt som mamma har jeg blitt litt vel frenetisk. Skulle ønske jeg var en av de kule avslappa mammaene som hadde en sterk mavefølelse og bare fulgte den.  Det er selvfølgelig en del i forhold til samspillet med barnet man kan gruble seg grønn over. Og så er det jo de mere praktiske emnene som også skaper litt hodebry: Hva skal gutten min ha på seg om vinteren når han sover middagsluren i vogna?  Kan man virkelig vente med å vaske ulla så lenge? Er det lurt å kle han i ull når han har anlegg for barneeksem? Heldigvis har jeg erfart og fått svar på det meste, men nye spørsmål dukker allikevel opp hele tiden.  Ikke så dumt at jeg kan stikke hodet mitt ut på Nøstebarngangen og få en masse gode tips fra kloke damer.

Om du er bare halvparten så nysgjerrig som meg, så har du sikker også noe du lurer på, om det så er om barns påkledning, din egen, vask og håndtering av ulla, om garnet eller om noe helt annet som vi i Nøstebarn tusler med.

Vi får en del spørsmål hver dag, både her, på facebook, over telefon og i butikkene og vi anser de som gull verdt. De gjør oss oppmerksom på hva dere er opptatt av, hva vi kan opplyse bedre om og om det er noe som ikke fungerer helt som det skal. Det kan til og med gi oss nye ideer i forhold til utviklingen av nye produkter. I skrivende stund slår jeg meg selv på skuldra og sier: Nysgjerrigperer er uvurderlige!


Om du ikke enda har fått spurt oss om det du lurer på, så fyr løs, ingen spørsmål er for dumme!


Hvis det er noe mange av dere lurer på, eller noen spørsmål Nøstedamene bobler over  for å få svare og fortelle mer om, så kan det være vi trekker noen spørsmål ut og lager et eget blogginnlegg om bare det emnet.

Vi holder spørsmålsrunden åpen ut den 22 April.

onsdag 4. april 2012

Jakten etter det fine påskeegget. Del 2

I morgen starter påsken for fullt, og er ikke all pynten kommet frem enda så har vi jo fremdeles litt tid. Jeg manglet fortsatt noen egg å henge opp på min gren, og synes vel helt ærlig at det hadde vært morsommere med noen litt sprekere og annerledes egg enn mitt siste eggeprosjekt.  Farging av egg med mønstrete silkestoffer så spennende ut, så det måtte jeg prøve. Vil du også?



Du trenger:

· Egg, enten utblåst eller rå 
· Stofflapper i silke, store nok til å dekke eggene (Kanskje fra noen gamle slips, eller silkeskjerf)
· Tråd/garn/remser til å knyte rundt silken der du snurper den sammen
· Remser av noen bomullsstoff, ta hvitt eller ufarget stoff for sikkerhets skyld. Jeg brukte 2 remser pr egg, ca 3x30 cm
· En kasserolle, enten av rustfritt stål, glass eller emaljert.
· Nok vann til å dekke alle eggene i kasserollen, pluss litt til til damp svinn.
· 3 ss Eddik
· Noe å legge over egg som flyter opp om du bruker utblåste egg. Jeg la bare over en liten tallerken som passet.



Start med å vaske over eggene med litt såpe, deretter legger du de i hvert sin silkelapp, rettsiden av stoffet mot egget. Så pakker du egget inn i stoffet, tettest mulig (forsiktig!!) og knyter en tråd rundt der du snurper den. Her vil det jo også bli en del folder som gir et mer ujevnt resultat, så tenk på hvor du vil plassere ”snurpen”. Remsene knyter du så forsiktig rundt eggene for å sikre at silken ligger på plass og tett. Jeg brukte samme teknikk som når jeg vikler gavebånd på pakker. 

Fyll så kasserollen med vann og eddik, legg eggene i og bring det hele opp til kokepunktet. Skru så ned varmen til det småkoker. La det koke i en 20-30 minutter. Jeg fikk jo igjen problemet med at eggene ville flyte opp, men med en tallerken over så var problemet løst. Jeg vet ikke hvor mye varme en tallerken tåler, så kanskje du ikke skal ta en du er veldig redd for. 

Når eggene er ferdige, heller du bare ut vannet, lar de kjøle av og så kan du pakke opp. Spennende!


Jeg synes mine egg ble helt fantastisk fine. Det blir selvfølgelig litt ujevnt noen steder der stoffet har foldet seg, men det synes jeg bare bidro til enda mere sjarme. OPPDRAG UTFØRT! … inntil neste påske.

Ha en strålende fin Påske!