lørdag 21. desember 2013

Venninnegave i siste liten - pulsvarmere

Nå midt i førjulsstria er det deilig å tillate seg selv en pause i sofaen med et avslappende strikketøy, og hva er vel bedre enn å strikke noe kjapt og enkelt som i tillegg blir en flott gave? Jentene i butikken vår i Bergen har laget denne strikkeoppskriften på lekre pulsvarmere som blir ferdige i løpet av en kveld.



Er du en av dem som allerede har pakkene klare med sløyfebånd og navnelapper, sortert i poser ved inngangsdøra etter hvem som skal ha hva? Eller tar du ting litt etter innfall og øyeblikksinspirasjon i siste liten?

I teorien tilhører jeg selv den førstnevnte gruppen, men finner meg selv like overraskende i sistnevnte, hver eneste jul. Sannsynligvis i likhet med majoriteten av den norske befolkning... Uansett hvilken type du er: mangler du noe til en mor, tante, søster, venninne, bestemor - eller ønsker å gjøre ekstra stas på en du allerede har gave til - så er Ane sine pulsvarmere midt i blinken.

Selv har jeg aldri vært spesielt begeistret for pulsvarmere, men da Ane tryllet frem disse en dag, fikk jeg lyst til å prøve. Først et par til meg selv. Så til min datter. Så til en venninne, deretter to til... Tilsammen har jeg strikket i alt 7 par den siste uken. For ikke bare var de veldig lette og varme å ha på, de var også feminine og fine på håndleddet. Og det beste av alt: du strikker et par på en kveld.
Pulsvarmerne er strikket av 15-20 gram 2-tråds merinoull. Her kan du bruke restegarn, eller kjøpe to 10-gramsnøster i en av butikkene våre.

Legg gjerne ut bilde av det ferdige resultatet på Instagram! Tagg bildet ditt med #nøstebarn - og følg oss gjerne, vi heter @nostebarn!


Lykke til!

Anes pulsvarmere
Strikkes rundt og rundt.
Legg opp 36 m på strømpepinner nr 3,5 (evt 40 m på p 3).
Strikk 10 omg glattstrikk, deretter 2 omg vrang.
Fortsett rapporten til ønsket lengde eller til 10-gramsnøstet er slutt.
Avslutt med 10 omg glattstrikk. Fell løst av.

Hilsen Therese og Ane, Nøstebarn Bergen

fredag 20. desember 2013

60.000 følgere på Facebook!

Da Nøstebarns Facebook-side ble opprettet 29. oktober 2010, var målet å få 4000 "likere", men allerede før året var omme var det 10.000 som hadde trykket "liker" på siden vår - og i dag rundet vi fantastiske 60.000!

Nå er det ikke mange dagene igjen til jul, og vi her i Norge er gjerne travelt opptatt med forberedelser - vaske huset, pakke inn gaver, bake kaker og planlegge julemåltider med alt mulig godt. Når vi tidligere har rundet fine, runde tall på Facebook har det hendt at vi har gitt bort gavekort til noen av dere som følger oss, men denne gangen vil vi gi disse pengene på vegne av dere isteden.

Denne lille gutten bodde med far som er rusmisbruker, men fikk bli med på sommerleir i Norge med en Peeteliungdom (han som bærer ham). Han ville ikke tilbake til far, og spurte desperat norske damer om de ikke ville være mammaen hans. Nå bor han trygt på barnehjemmet Peeteli. Her takker han dem som gjorde dette mulig, Karsten Midtun som er juleflyets far og Mati. 
I flere år har Nøstebarn sendt sekker med ullklær i utgåtte farger, vareprøver, fotoprøver og eventuelle varer med småfeil med SAS sitt julefly til Estland. Det er blant annet barn på barnehjemmet Peeteli i Tallinn som får klærne, og som takk for at så mange av dere følger oss på Facebook, sender vi 6000 kr direkte til barnehjemmet. Da vi rundet 50.000 følgere på Facebook ga vi bort 5 gavekort på 1000 kr, så isteden for å gi bort 6 gavekort når vi nå feirer 60.000 følgere, sender vi disse pengene som en julegave til noen som virkelig trenger det.

Med kalde vintre og kalde hus kan en ny ullfleecejakke varme både kropp og sjel.
Nøstebarn har i flere år gitt klær og annen støtte til fattige i Tallinn gjennom SAS-juleflyaksjon, hovedsakelig til russere som ble boende i Estland etter murens fall og som verken får støtte fra Estland eller Russland. Nød, og ofte rusproblemer, er hverdagen for mange barn i disse familiene. Midt i håpløsheten finnes en mann, Mati Sinisaar, som vier sitt liv til å hjelpe flest mulig ut av denne elendigheten.

Barna gikk ikke på skolen fordi de ikke hadde skikkelige klær, og de slo seg sammen i flokker når det ble for tøft hjemme. En slik gjeng fant ly i et gammelt filmstudio, som før invasjonen hadde vært en kirke, Peeteli-kirken. Mati og barna startet med å pusse opp lokalene, og med støtte fra blant annet Norge, er kirken gjenreist med et barnehjem vegg i vegg. Noen barn bor der, andre besøker det jevnlig.

Posene er fra matutdelingen fra juleflyet. For noen er det dette eneste kjøttmåltidet de får i året.
I tillegg til barnehjemmet, gis det nødhjelp til mange familier i og utenfor Tallinn. Med rene klær og mette mager, kan barna ta fatt på skolegangen, som er deres eneste vei ut av fattigdommen. Dette vet Peeteligjengen, og ungdommene får derfor 20 euro i måneden hvis de ikke skulker skolen og ikke ruser seg. Med triste opplevelser i bagasjen, og farlige fristelser tett på, er en slik belønning ofte det som skal til for å velge veien til et bedre liv.


I Slumområdet Kopli er de fleste barna nå hentet ut til et litt bedre liv på barnehjemmet eller de bor i leiligheter med tilgang på vann og strøm. Leilighetene er slitte og små, 9-12 m2 for en familie, og de deler gjerne kjøkken og bad med andre. Likevel er det bedre enn livet i Kopli, der det verken er vann eller strøm, tross en vintertemperatur som kan gå ned mot minus 30 grader.

Barn fra barnehjemmet sang for juleflyet da vi besøkte dem.
Nøstebarn har fått følge juleflyet til Estland to ganger, og har sett både elendighet og glede på nært hold. Når vi nå igjen velger å støtte Peeteli, vet vi at hjelpen går direkte til de som trenger det, og kan gi noen et lite lyspunkt å glede seg over.

Les mer om Juleflyet på deres nettside: www.sasjuleflyet.com
Vil du bidra? Finn ut hvordan du kan hjelpe.

fredag 1. november 2013

Baggy luksuslue i angora og silkeull

Noen ganger trenger man litt luksus i hverdagen. Nå går det mot kortere dager og kaldere kvelder, og ubehandla ull er gull, også for voksne ører.


Denne lua er strikket etter oppskriften på luen i Nøstestrikk 2, men med en liten vri. Det er brukt to tråder angora-ull og en tråd silkeull og strikket vrangbord på liten rundpinne 5 og lua på pinne 7.

Resultatet blir en eksklusiv, varm og myk lue som går raskt å strikke. Lua er strikket etter nest minste størrelse, 52-56, med en vrangbord på 5 cm og passer fint til en voksen. Legg opp 6 eller 12 masker færre og strikk på pinne 5 eller 6 om du vil ha en mindre størrelse.

Til en voksen trenger du et hespe angoragarn og et halvt hespe ull/silkegarn. Har du en Nøstebarn-butikk i nærheten (oversikt over butikkene våre finner du her) har du muligheten til å handle halve hesper med ull/silkegarn.

Synes du det er vanskelig å strikke pene vrangborder? Denne oppskriften ber deg å strikke
rettmasken vridd, som betyr å strikke vanlig men ta opp masken i det bakerste leddet istedetfor det fremste leddet. Da vrir rettmasken seg og resultatet blir jevnt og pent.

Nøstestrikk 2 finner du her og garn finner du her.

God strikking!

Marion fra Nøstebarn i Trondheim

mandag 21. oktober 2013

Strikk til babyen fra Nøstestrikk nr. 3


Har du fått hendene i vårt nye strikkehefte Nøstestrikk 3? Der er det flere fine oppskrifter, både til barn, voksen og baby. Denne bodyen har Trondheimsbutikken fått strikket opp – fin som barselgave eller til sitt eget lille nøstebarn.

Bodyen er enkel å strikke, den strikkes nedenfra og oppover ryggstykket før det felles til hals. Videre strikkes hvert av forstykkene for seg før man strikker videre nedover fremsiden.

Ermene strikker du ved å ta opp masker på siden. Kanten rundt halsåpningen er heklet på etter montering og kantene rundt bena er strikket i vrangbord og brettet inn.



Til bodyen hører det også en bukse til. Den er en vid og behagelig modell med langt bråt både på mage og nederst på beina, slik at den kan brettes ned i begynnelsen og vare en god stund.

Settet strikkes på pinne 2 ½ og 3 i to-trådsgarnet vårt, enten merinoull eller silkeull. Her er det blitt brukt merinoull i naturbeige og den nye fargen gul. Det finnes i størrelsene 0-2 mnd, 3-9 mnd og 10-18 mnd.

Heftet kjøper du her og garnet finner du her.

God strikking!

Hilsen Nøstebarn i Trondheim

onsdag 16. oktober 2013

HURRA HURRA HURRA!

I 2003 hadde vi postordrehandel, netthandel, og én butikk i Bergen. Mange pakker ble sendt til kunder i Oslo og omegn, og vi fikk stadig ønsker om butikk østpå. Vi ville veldig gjerne ha en butikk der, men hvor skulle den ligge og hvem skulle drive den? Svaret kom en vårdag i 2003 da Kathrine Gregersen var på bergensbesøk og inn i butikken vår der. Hun ville gjerne drive butikk i Oslo og hun visste veldig godt hvor den burde ligge. I løpet av en halvtime var jeg overbevist om hvor det ideelle butikkstedet var og overbevist om at jeg hadde funnet den rette til å drive den. Dette var starten på butikken på Sagene. Her er Kathrines historie.
- Jannecke Riisøen, daglig leder i Nøstebarn

Kjekt å blogge litt igjen. Eg skal altså fortelje historia til Oslobutikken som er 10 år i haust. Det de kanskje ikkje veit er at det slett ikkje var ein sjølvfølge at denne butikken skulle vere liv laga. Mange meinte derimot akkurat DET var mot alle odds...

Eg sa opp lærarjobben min og gjekk i gong med å pusse opp butikklokaler. Det var mykje som skulle på plass og det var mange som hjalp til av både familie og vener. Ikkje minst var beisinga av alle hyllene ein stor jobb, men til slutt var det klart for å få varene på plass. Nøstemor Jannecke kommer over fjellet fra Bergen med fullstappa varebil. Butikken var ikkje større en 23 kvm, så det var en koseleg og intim butikk. Me hadde berre eit lite bakrom til lager og resten i kjellaren. Dette burde vere rikeleg?

Ja me fekk mange kommentarar på at me hadde satsa for stort: det var gale-Mathias å opne ullbutikk på Sagene! Og at me i tillegg hadde ansatt ei som skulle arbeide deltid var høgt spel. Sjølv hadde me tru på dette, for Sagene er fin fin stad og er lett å kome til både om du køyrer kollektivt, bil eller kjem trillande. Me vart vel alle overraska...

Den første juleutstillinga i den koselege butikken.
Det var mange innom kvar dag og etter kvart såg me at det var fast jobb til fleire. Vel var butikken intim og koseleg, men det var vanskeleg å finne plass til varer og barnevogner. Som oftast var butikken ganske ribba på slutten av dagen og kveldane gjekk med til å fylle på. Me nytta kvar cm frå golv til tak både på butikk og lager og vart ganske så kreative etterkvart for å få plass. Me skjøna at me måtte gjere noko, men hadde lite lyst å flytte frå Sagene der me treivst så godt. Etter nesten to år var me heldige og fekk overta heile hjørnet i same gård.

Berit var me frå starten av og her står me bak disken den dagen me skulle flytte over i ny butikk.
Så då gjekk me i gong igjen med planlegging og oppussing. Den nye butikken skulle bli meir enn dobbelt så stor og lageret omlag 10 gonger større.

Opning i nye lokaler i mai 2005 (og den søte jenta som har lurt seg med lengst til høgre i biletet er Ingebjørg som i dag er 12.)
Her er det plass til barnevogner!

Lett å la seg inspirere av ein slik garnkrok.
No vart det betre for både oss ansatte og kundar. Lyst og fint og ikkje minst godt å sleppe å gå ned i kjellaren etter varer. Men sjølv om me no trudde at me hadde god nok plass for alltid, såg me etter kvart at det me trengte meir plass. Varesortimentet vårt auka mykje i desse åra og butikken var godt besøkt. Så i mai 2011 fekk me overta kiosklokala ved siden av og bygde om butikken.




Blide Nøstebarn-jenter som feirer at butikken er 10 år i år!
No vart det pauserom til dei ansatte, betre plass til barnevogner og plass til ei ekstra kasse på ein stor og god disk. I dag er det flere ansatte i Oslobutikken og mange kundar finn framleis fram til butikken på Sagene. Så ein ullbutikk på Sagene var absolutt liv laga.



Gratulera til Nøstebarn og takk til alle som har vore ansatt eller stilt på dugnad i desse 10 åra. Og ikkje minst ein stor takk til alle de som har vore innom i desse 10 åra! Hurra Hurra hurra!

- Kathrine Gregersen

fredag 11. oktober 2013

I Bakvendtland der kan alt gå an


...der er de like tøysete og rare, alle mann! Forrige uke fikk vi inn disse flotte stripete longsene som er kjempegode å bruke på små bein nå som temperaturen kryper nedover. Men de er faktisk også veldig artige å ha på hodet! Ull er ikke tull, men det er helt lov å tulle med ulla :)

Nå kan du vinne gavekort på 500 kr hos Nøstebarn hvis du deltar i konkurransen vår på Instagram. Tagg ditt strømpebukse-på-hodet-bilde med #nøstebarnpåhodet, og vi trekker en heldig vinner 23. oktober! Følg oss gjerne på Instagram, vi heter @nostebarn.

NB! Husk at du må ha en åpen Instagram-profil for at vi skal kunne se bildet du tagger. Bilder fra lukkede/private profiler blir ikke med i trekningen.

Strømpebukse på hodet går aldri av moten!
Her er Karoline sammen med bestevennen på midten av 80-tallet.

onsdag 2. oktober 2013

Vi kaster ikke ull

Ny sesong betyr nye farger, men det betyr også at vi må si farvel til noen av de gamle fargene. Selv flotte farger må innimellom skiftes ut for å gi plass til nye.

Leverandørene våre farger garnet som klærne lages av i store omganger, og da hender det noen ganger at vi sitter igjen med mye garn i en utgående farge mot slutten av sesongen. Istedenfor å kaste den gode ubehandlede ullen fordi den har ”feil” farge, gir vi den heller nytt liv i nye kombinasjoner. Kanskje settes de utgående fargene sammen med andre farger, eller så lager vi et helt nytt plagg. Siden målet er å bruke opp fargene, blir disse plaggene kun tilgjengelige i et begrenset antall.

Denne gangen er det lilla, lyng og brun som har fått gjenoppstå i form av stilige stripete sokker og stillongs. Longs med matchende sokker er en uslåelig kombinasjon, da er det enkelt å bytte ut sokkene når de er utslitt. God ubehandlet ull skal ikke gå til spille. Den skal brukes, og brukes helt opp!

Stillongs i stripete lilla/lyng, finnes kun i begrenset antall. Pris fra 178,-. (Ballongkjole fra 325,- og body fra 278,-)
Men hva gjør Nøstebarn med de klærne i utgåtte farger som vi allerede har på lager? De tar vi i første omgang frem igjen og har på salg på vårparten. Salget er veldig populært, og mye blir raskt utsolgt, men det er likevel alltid noe igjen. Dette sender vi, sammen med vareprøver, fotoprøver og eventuelle feilvarer, med SAS sitt julefly til Tallin i Estland. Det er iskaldt i Estland om vinteren, og ullklærne fra Nøstebarn kommer direkte til de som trenger dem, nemlig barnehjemmet Peeteli, som ble startet opp av ildsjelen Matti med midler fra Juleflyet. Les mer her: http://www.ba.no/nyheter/article6406986.ece

Karsten Midtun er en ildsjel for SAS’ julefly. Her fyller han bilen med Nøstebarnklær som skal varme trengende i Estland.
Det er også andre flotte ildsjeler som vier tid og krefter på dem som fryser rundt om i verden. Det er godt å kunne bidra med litt av vår overflod, så vi fyller gjerne en koffert eller to til slike prosjekter også.



Men hva med det som absolutt ikke kan brukes? Reklamasjoner og andre tekstiler som vi ikke kan bruke på andre måter, får nytt liv som lapper. Ull slites som regel på utsatte steder, mens resten av plagget er helt i orden. Da kan en påsydd lapp gi plagget flerdoblet levetid. Vi selger disse lappene i alle butikkene våre, og viser gjerne hvor enkelt det er å sy dem på. Vi har skrevet mye om lapping og stopping her på Nøsteblogg, klikk her for å lese innleggene.

Du kan også selv klippe lapper av dine gamle ullklær, som vist her.
Nøstebarn kaster ikke ull, fordi vi synes at tekstiler som er laget med omtanke fortjener å bli tatt vare på. Store mengder klær kastes rundt om i verden hver dag, både av private og av bedrifter. Det ønsker ikke vi å være en del av. Det går mye råvarer og energiressurser med til tekstilproduksjon, så å bruke alle plaggene som produseres, og gjerne bruke dem helt opp, er et viktig bidrag til bevaring av våre felles ressurser.

torsdag 26. september 2013

Babyjakke i ett stykke

Flere har ønsket seg oppskrift #1955 Babyjakke i ett stykke i større størrelser, og det er heldigvis ikke så vrient å få til - i dette innlegget forklarer Marion som jobber i butikken vår i Trondheim både hvordan man kan gjøre jakken større og mindre.

Det er så koselig å kunne strikke barselgaver til venner og familie som er så heldige å få et lite knøtt. Nøstebarn har mange fine oppskrifter til baby, for eksempel babybodyen og undertrøya, det perlestrikka hentesettet, eller så klart det deilige babyteppet.

Min personlige favoritt, som jeg har strikket mange varianter av, er Babyjakke i ett stykke. Denne strikka jeg både til storebror og lillesøster, og flere små venner har fått en sånn hos oss i barselgave.

Her er storebror i jakka si, 5 mnd gammel

Storebrors jakke har jeg strikket etter oppskriften på Babyjakke i ett stykke. Oppskriften skal gi en jakke som passer omtrentlig til en 6 mnd gammel baby. Her har jeg brukt naturfarga silkeull som grunnfarge og strikket stripene i 2-tråds merinoull.

Om du ønsker å gjøre jakka litt større enn originalen, er det bare å strikke ekstra riller i knappestolpen og legge opp noen flere masker i starten for å gjøre den lengre. Legger du opp ekstra pinner fremme må du øke med omtrent like mange på bakstykket også. Du kan også gå opp en pinnestørrelse eller to for å lage en større variant.

Mange synes denne jakka er fin når den er strikket ensfarget. Selv liker jeg så godt stripe-effekten mønsteret gir. Du trenger ikke klippe av tråden for hver rille du strikker, ta heller med deg tråden til neste rille – den lille tråden som blir synlig gjør ingenting spør du meg.


Da lillesøster skulle komme, hadde jeg lyst til å strikke en litt mindre variant som passet med én gang, siden hun likevel skulle arve en i str 6 mnd.


Her er lillesøster 2 dager gammel, i babyjakka si strikka i angoraull. Én stripe er i 2-tråds merino og én stripe er i silkeull. Angoragarnet valgte jeg fordi lillesøster ble født i januar, da er det godt med noe ekstra varmt.

For å få jakka til å bli en str 3 mnd ca, la jeg opp 5 færre masker, dvs 51 masker totalt. Jeg strikket 10 riller knappestolpe, men du kan gjerne strikke 2 færre riller på hver side for å gjøre jakken smalere. For ordens skyld kan jeg nevne at 2 pinner frem og tilbake tilsvarer en rille.

Deretter strikket jeg til det var strikket 55 pinner totalt (6 pinner mindre enn originaloppskriften). Husk at rillene du strikket først skal regnes med i totalen!

Jeg beholdt samme maskeforhold øverst på jakken, det vil si at jeg strikket 39 masker, snudde og strikket tilbake. Deretter strikket jeg 45 masker, snudde og strikket tilbake. På neste pinne strikket jeg over alle maskene og tilbake.

Ermene strikket jeg som normalt, men de ble også kortet ned med 5 masker. På bakstykket kuttet jeg 12 pinner, for at det skulle bli rett i forhold til fremstykkene, det vil si at jeg strikket 102 pinner totalt på baksiden. Neste fremstykke strikket jeg likt det første og til slutt riller med knappehull.

For å strikke halskanten plukket jeg opp hver maske i enden, totalt 70 masker på denne jakken.


For en liten stund siden fikk en god venninne av meg en liten krabat som kom fem uker før tiden. Han var heldigvis frisk og rask, men ganske så liten. Jeg fikk veldig lyst til å strikke noe til han – så da ble det en babyjakke i ett stykke i prematurstørrelse, som tilsvarer Nøstebarns prematurcardigan i str 38.


Som dere ser er den ikke helt ferdig montert enda, men jeg jobber med saken.

Denne jakka er strikka i kun silkeull (i utgåtte farger dessverre). Her la jeg opp 46 masker og strikket 5 riller. Jeg strikket til det var totalt 51 pinner (inkludert de fem rillene), men kunne gjerne ha kuttet 6 pinner med stripestrikk for å gjøre jakken smalere. Her strikket jeg 34 m, snudde og strikket tilbake. Deretter 40 m, snudde og strikket tilbake. Til slutt over alle 46.

Ermene kuttet jeg med 18 pinner, dvs 66 pinner totalt. Jeg la opp 20 m til ermene i stedet for 30, og strikket mansjett etter 4 masker istedenfor 5. På bakstykket strikket jeg 96 pinner før jeg strikket neste ermet lik det første.

Deretter strikket jeg fremstykket lik det andre fremstykket og avsluttet med 5 riller og knappehull etter den 2. rillen.

Jeg tok opp 68 masker og strikket en liten halskant.

Til premature barn som ligger på sykehuset ønskes det oftest luer, sokker og tepper. Men når de er blitt sterke nok til å dra hjem, kan det jo være fint med en liten jakke som faktisk passer.

Ønsker du å strikke mer til premature barn, har vi lagt ut gratisoppskrifter på litt forskjellig i små størrelser. Last ned PDF nr 6 "Oppskrifter til de aller minste" fra nettsiden vår.


Hilsen Marion hos Nøstebarn Trondheim

mandag 29. juli 2013

Bakgårdshygge og heklerier

Med sol og sommer følger liv i bakgården for oss her i Sandvikas Nøstebarnbutikk. Her er det god mat, underholdning og lekemuligheter for barna. Vi ville selvfølgelig også være med, og laget oss en egen liten krok utenfor bakdøren vår.


Bakdøren har vi nå åpnet opp slik at dere som vil komme en tur innom kan gå rett inn uansett om dere befinner dere foran eller bak butikken vår. Litt ubehandlet ull måtte selvfølgelig til for å sette prikken over i’en. Derfor heklet vi store oldemorsruter i dobbelt tretrådsgarn, og har de som sitteunderlag på stolene våre.



Oppskriften på oldermorsruter har vi her: Oldemorsruter 

Om dere er i nærheten i sommer, så håper vi dere finner veien innom Nøstebarn Sandvika og bakgården!

Sommerhilsen fra Nøstedamene i Sandvika.

tirsdag 9. juli 2013

Sommerkveldsgenser

Denne deilige sommerkveldsgenseren er faktisk lett på to måter, den føles lett på kroppen samtidig med at den er lett å strikke. Strikk den i totråds merinoull eller silkeull, så luner den akkurat passe på kjølige sommerkvelder. Det er Therese i bergensbutikken har laget oppskriften og hun deler den gjerne med dere. Last ned gratisoppskrift på Sommerkveldsgenseren på nettsiden vår!

Kate har på seg en lyng sommerkveldsgenser i silkeull, i størrelse S

Her har Kate på se en naturgrå sommerkveldsgenser i merinoull med rust kant, størrelse M. Man kan fint ha den i en størrelse større enn man pleier om man liker litt ledige gensere.
God strikkesommer ønskes fra oss i Nøstebarn!

mandag 17. juni 2013

Pannebånd

Norsk sommervær er ikke alltid like forutsigbart og det krever sitt når det kommer til påkledning. Det kan være lurt å ha små fiffige plagg for hånden. Dette er en oppskrift på pannebånd som også er flott sommerstid om man skal gå i fjellet.

Med dobbelt totråd  merinoull eller silkeull legger man opp 25 masker og strikker perlestrikk (rett – vrang, annenhver omgang) til remsen er lang nok til å passe godt rundt hodet. Strikk deretter en liten remse på 5-7 masker på omtrent 7 cm i glattstrikk.


Sy endene sammen til en sirkel og legge den lille remsen over så den skjuler skjøten, og få et pannebånd i moderne 70-talls turban-stil. Denne er strikket i perlestrikk og glattstrikk, men her kan man bruke flettestrikk, strukturstriper, vrangbord eller alle fargekombinasjoner man måtte ønske. Som sagt, perfekt på vår og høst, eller kalde somre til fjells.

Hilsen Jenny

fredag 31. mai 2013

Plantepotter av avispapir

Vi er så heldige at vi har kreative Nøstedamer i hver en butikk.  En av dem er Jenny som jobber i Oslobutikken. Det kommer flere innlegg fra denne nevenyttige dama og en del som omhandler strikking har jeg hørt. Det første innlegget fra Jenny handler derimot om hvordan du kan lage sjarmerende plantepotter av ting du sikkert har liggende hjemme: Avispapir, mel og matvare-emballasje



Vårens verandakasser skal fylles, og en liten veranda midt i byen skal forhåpentligvis bli en grønn oase på solfylte kvelder. Hvem sier at man ikke kan kose seg med å plante egne grønnsaker og krydder selv om man bor midt i byen? Ungene koste seg veldig med å lage disse plantepottene som er både dekorative og gode ”barnerom” for små spirer.

Vi tok utgangspunkt i oppskriften på plantepotter man finner i ”Brukt på nytt” boka som selges på nøstebarn, men gjorde noen mindre endringer. Den første tingen vi gjorde annerledes var at det i oppskriften står at man skal bruke papirlim. Vi brukte heller en gammel oppskrift på hjemmelaget lim, som er uendelig enkel. En blanding av hvetemel og vann. Den inneholder ikke noen skumle tilsetningsstoffer, er helt vegetabilsk og gjør at man kan kaste hele potta i komposten etter bruk uten å være redd for miljøpåvirkning. Limet bør stå i ca 20 min å tykne, så det er stedet å begynne.


Konsistensen skal være tykk, men likevel ikke tykkere enn at man kan smøre et tynt lag med en pensel.


Deretter klipte vi opp remser av avispapir i litt ulike bredder, fra 7 til 12 cm. Vi hadde valgt oss ut litt ulike former vi brukte, en tom boks fløte, en smalt vannglass osv. Her setter kun fantasien grenser.




Brett deretter papiret som om det var en julegave, påfør rikelig med det hjemmelagede limet alle steder hvor papir møtes, og vips! Plantepotter!

Hilsen Jenny

tirsdag 14. mai 2013

Itj nå fest uten trøndervest!



Er ikke Tonje sin egenkomponerte trøndervest helt nydelig? Jeg ble ihvertfall inspirert til å se om jeg kan huke tak i noen som kan gjøre noe lignende, inspirert av "min" bunad.
Tonje forteller:

I fjor arvet jeg min farmors bunad fra Nord Trøndelag. Flere av oss barnebarna har allerede brukt den til konfirmasjonene og det skal også min lillesøster få i mai når det er hennes tur.

  
3åringen Emil skal få seg ny strikkevest til tantes konfirmasjon, og da fikk jeg ideen om å lage bunadsvest til han og.



Jeg har tegnet av mønsteret så godt jeg kan og strikker etter Nøstebarns oppskrift 1962.



Jeg strikker den i 2tråds merinoull i fargene 85-rust og 11-naturbeige, vesten jeg har tegnet av er burgunder, men den som skal brukes på dagen er i fargen rust, så da vil de matche bra!  



Vesten ble ferdig i tide, og maisola i Trøndelag er ikke for varm for ullvest.



Emil syns det ble tatt litt mange bilder etterhvert, og ville heller spille fotball.


Konfirmanten poserer med bestemor og bestefar. Bestemor er forøvrig opphavet til den store strikkeinteressen i familien og har holdt oss varme vinteren gjennom i alle år 

Maihilsen fra Tonje