Sjekk temperaturen
Sjekker man barnet innimellom når utetemperaturen svinger, får man en pekepinn på hva som er riktig for den enkelte. Barn sier sjelden fra om de fryser litt eller er for varme. Noen varmetester:
· Er barnet varmt på hendene, fryser det ikke (unntak er når barnet har feber), fordi hendene er det første kroppen nedprioriterer når den får for lite varme. At barnet er kald på hendene, uten at hendene har vært utsatt for vær og vind, kan bety at han eller hun fryser, men vær oppmerksom på at noen barn har kalde hender selv om de er ellers varme. Her må man føle seg frem.
· Sjekk med hånden i nakken på barnet. Er barnet klamt og svett, har det for mye klær på seg. En god temperatur her er en god indikator på at barnet ikke fryser.
Lag på lag
Husk at bevegelse gir varme. Det hjelper ikke å ha på en dress med høyeste score på isolasjonsevne, hvis den ikke er myk nok til at barnet kan bevege seg fritt. Lag på lag gir myke klær så barnet kan holde seg aktivt. Lag på lag gjør også at man kan ta av og på et plagg dersom utetemperatur eller aktivitetsnivå endrer seg. -Kanskje det er derfor voksne ikke velger bobledress på skitur?
Ull innerst
Uansett hvor flinke vi er, vil vi alle foreldre oppleve å feile litt med påkledningen. Kanskje tar vi for mye på poden fordi vi undervurderer aktivitetsnivået, eller vi blir lengre i en oppvarmet butikk enn planlagt. En god ulltrøye innerst fanger opp varmen og fuktigheten og sikrer at barnet ikke blir klamt eller kaldt etterpå. -Barn er i grunnen litt på skitur hver dag
Mellomlag
Ull har mange fordeler som mellomlag, spesielt når det er vått eller kaldt vær. Den har ekstra god isolasjonsevne. Den lett, myk og elastisk. Den trenger sjelden vask og man trenger derfor få slike plagg. Ull trekker ikke til seg vann når regn eller slaps sniker seg forbi regntøy eller dress. Blir ullen våt, mister den ikke isolasjonsevnen, fordi ull ikke stjeler varme fra kroppen for å tørke. -Derfor fryser ikke sauene når det er vått og kaldt.
Ytterst
Det ytterste laget skal beskytte mot vind og/eller væte og beskytte klærne under. Velger man en litt romslig dress som ikke et vattert, får man et plagg som lett kan varieres med ett eller flere lag under. Det gir god bevegelse, og dressen kan brukes nesten hele året. Oftest er det greit med en hel dress til de minste, men ønsker man enda større fleksibilitet, kan man velge jakke og bukse. Da kan de brukes hver for seg, og jakken kan kombineres med regnbukse på våte dager, mellom bygene eller i våt snø. Da blir det litt lufting oppe. Ønsker man flere sett med yttertøy for å ha både til hjemme- og barnehagebruk, kan man kanskje velge en hel dress og ett todelt sett. Husk strikk til å feste under støvlene så ikke buksebena glir over støvlene.Kaldt, kaldere, kaldest - hva tar vi på?
Det finnes dessverre ingen fasit som gir svar på hvor mye man skal ha på barna ved forskjellige temperaturer. I tillegg til at barn og aktivitetsnivå varierer, endrer vind raskt de effektive gradene, og solen kan varme langt over det gradstokken viser. Der er også begrenset hvor mye man kan kle på et barn på de kaldeste dagene, uten at det blir helt polstret. Da må man heller være påpasselig med at barnet er i bevegelse, og kle barnet inn i poser eller tepper hvis det er i ro, f.eks når det sover eller sitter i vogn/pulk eller meis. Vi kjenner selv hvor kalde vi kan bli av å stå i ro ute.
Vi har likevel laget en veiledende liste, bygget på våre erfaringer med til sammen mange ullkledde småbarn gjennom mange år. Vi tar igjen forbehold om forskjellige barn og forskjellig aktivitetsnivå, og også forbehold om vind og sol som kan endre temperaturen mye i forhold til gradestokken.
Temperatur | Innerst | Mellomlag |
10 til 15 | Ulltrøye | Vanlig inneklær og evntuellt ett tynt mellomlag oppe eller oppe og nede hvis barnet sitter mye. |
5 til 10 | Ulltrøye + longs | Ett mellomlag oppe, nede eller begge. F.eks ullfrotte, hjemmestrikket eller ullfleece/ullribb på de kaldeste dagene. |
0 til 5 | Ulltrøye + longs. | Som over, men mellomlag både oppe og nede. |
-5 til 0 | Ulltrøye + longs. | Som over men eventuelt med et ekstra mellomlag oppe eller nede. |
-10 til -5 | Ulltrøye + longs. | Som over men eventuelt med et ekstra mellomlag oppe eller nede. (På enda kaldere steder og barnet er i ro, kan en polstret dress utenpå mellomlag være nødvendig.) |
Lue/votter: Tynn lue 5-15grader. Tykkere lue under 5 grader. Vindtett lue når det blåser. Tynnere votter/hansker fra noen grader over null, tykkere når under null.
Støvler/sokker: Er vinterskoen polstret, kan det bli trangt rundt tærne med et par ekstra sokker i dem. Det hindrer isolerende luftlag og hindrer at barnet får beveget tærne. Begge deler er viktig for å holde varmen. Ett par tynne/mellomtykke ullsokker er derfor ofte best. I støvler med syntetisk fuktighetsmembran fungerer også ull godt, fordi ull slipper fuktighet igjennom, tørker raskt og varmer under tørkeprosessen. Dette i motsetning til bomull som holder på væten og bruker kroppens energi når den tørker, og dermed blir kald. Velger man lærstøvler kan disse impregneres med f.eks bivoks og hårføner noen ganger i sesongen. Et par store raggsokker utenpå støvlene kan være godt for små føtter på de aller kaldeste dagene.
I litt romslige gummistøvler med litt høyde rundt tærne, kan en ullsåle og tykke sokker varme på kalde, våte høstdager.
God høst!