onsdag 23. mai 2012

I kulissene: Årets katalogfotografering

1. september er alltid en stor dag i Nøstebarn, det er nemlig den datoen vi slipper årets nye varekatalog - og innen den tid er det mye som må være på plass. Blant annet må alle de nye varene fotograferes.

Årets fotouke fant sted første uken i mai. Det er mye organisering fra da de første klesprøvene bestilles, og frem til det står klart en kurv per fotodag med sirlig pakkete poser med klær og tilbehør. ”Bilde F3 Vetle. Husk støvblå trøye fra Thea bilde T1” står det på én pose.




Excel er et godt organiseringsverktøy, og filen med 40 kolonner med fargekoder på klær, tilbehør og modellnavn kunne blitt er stort fargerikt lappeteppe. Likevel, - ikke alt lar seg planlegge. Vareprøver blir borte underveis, og hetten på hettegenseren er sydd på foran i stedet for bak. Været kan vi heller ikke dirigere. Vi er jo vant til noe regn her vestpå, men at det skulle regne fem av fem fotodager var litt i meste laget. Kaldt var det også, så det var godt det var ull vi skulle fotografere, og ikke nystrøkne tynne sommerkjoler.







 


Det aller viktigste under seansen er selvsagt våre små og store modeller som vi stort sett låner blant kollegaer, venner og bekjente. At Excelfilen er fin og posen med klær er pakket og navnet, er ingen garanti for at alt går som planlagt når de aller minste skal i foran kamera. De fleste små er ikke veldig opptatt av om de vil ta seg godt ut i høstens katalog. Egentlig er de ikke bekymret for katalogen i det hele tatt. Og slik skal det jo være. Med underholdning, små bestikkelser og premier, blir det likevel en fin stund for de fleste små skjønne. Tove-fotograf er tålmodig og vennlig, mens vi voksne rundt kler av og på, klovner som best vi kan, holder lysskjermer og prøver å beskytte kamera, modeller og fotograf mot regnet med paraplyer.








Det er hektisk men kjekt, og det er alltid spennende å se i bruk klærne og fargene vi har tegnet til høsten. Mye fint, er vi enige om.

Vi er allerede begynt med ideer til neste års fotoseanse. Da kan været bare bli bedre.

tirsdag 15. mai 2012

1-2-3 Stopp!

En solfylt torsdag for et par uker siden, fikk jeg besøk av en trivelig journalist og en fotograf i blomstrete kjole. De hadde nemlig sett her på bloggen at vi i Nøstebarn oppfordrer til å reparere slitte klær istedenfor å kjøpe nye med én gang, og lurte derfor på om vi kunne gi Dagsavisens lesere et lite lynkurs i lapping og stopping.

Favorittsokkene får (igjen) stoppet et hull på hælen.
Det kunne vi selvsagt gjøre! Så i går kunne jeg bla opp på midtsiden i Dagsavisen til det noe merkelige synet av meg selv i avisen.

Lapping og stopping er kjempefint å gjøre på våren, så vi tok like godt med oss lappesakene ut i en park. Det er jo der man aller helst vil tilbringe dagene når solen endelig titter fram og varmer kalde vinterkropper - og om man tar med seg lappesakene ut i parken, slår man altså to fluer i én smekk! Jeg regnet med å få noen rare blikk fra de andre i parken der jeg satt under et tre med stoppesoppen min - men det var egentlig først da vi hang de lappede klærne opp i treet at de kikket litt ekstra.

Det fine med å gjøre lappingen unna nå, er at da har man alt klart til høsten, så slipper man panisk leting etter tykke ullsokker uten hull på hælen den første ordentlig kalde høstdagen (og vi vet vel alle hvor plutselig ut av intet den dagen pleier å komme!). Jeg må innrømme at jeg bruker ulltøyet mitt også i sommerhalvåret (singlettene og pysjbuksen i ull/silke er uslåelige favoritter hos meg hvertfall!), men de tykke ullsokkene - nei, de må pent finne seg i å ligge i en skuff sommeren gjennom. Men nå er favorittparet hvertfall igjen stoppet og klart til sin fjerde(!) vinter. Den dagen det ikke går å stoppe dem noe mer, det blir en sorgens dag...

Her har bildene havnet speilvendt, men å lappe er altså ikke noe hokus-pokus. 
Jeg viste også hvordan man syr igjen et lite hull (det er lurt å gjøre før det rekker å bli til et stort hull), og hvordan man syr på en lapp på hullete bukseknær. Helt enkle teknikker altså, som vi gi plaggene dobbel - kanskje tilogmed trippel levetid. En lapp oppå lappen kan faktisk også bli skikkelig kult!
Hvis du ikke fikk med deg artikkelen i papirutgaven av avisen, kan du lese den på nett HER.Vi har skrevet mye om lapping og stopping på Nøstebloggen før, hvis du klikker HER kan du bla deg bakover i innleggene fra tidligere, og få enda flere gode tips og inspirasjon til måter å lappe og stoppe.

Og stoppesopp? Det får du selvsagt kjøpt hos Nøstebarn - eller rot i kjøkkenskuffene og finn en passende sleiv eller øse. 1-2-3 STOPP!

torsdag 10. mai 2012

Ull under finstasen

Kom mai du skjønne milde! Mai er godt i gang, en måned det knytter seg store forventninger til. Nå burde våren være godt innskredet for vi har jo så mange fridager og ikke minst 17. Mai.

Dagen da både vi og Norge skal vise seg i sin fineste prakt. Sola skinner fra skyfri himmel, bjørken spretter og korpsmusikk akkopagneres av fuglekvitter og høye HURRA!! Overalt skal det være barn i bunad og annet pent som løper rundt med en is i den ene hånden og ett flagg i det andre.
Når forventningene til omgivelsene er så høye legger man godt merke til det når de ikke helt innfrir. På YR.no kan man lese at det i 1997 var 135 cm snø i Tromsø mens det i 2000 var 25.8 grader på Værnes. Over hele landet har man opplevd vidt forskjellige nasjonaldagsvær; regn, sludd, snø, sol, kaldt og surt, varme sommertemperaturer, eller bare litt av det hele fordelt utover dagen. Det smått irriterende ordtaket, ”Det finnes ikke dårlig vær bare dårlige klær” har vel litt for seg, det er gjerne vanskelig å kle seg praktisk når man samtidig vil være fin, og det setter noen ganger en demper på dagen med kalde og våte barn og voksne. 
Ubehandlet ull og ull/silke er perfekt å ha under pentøyet, også på 17 mai, så har du ei ulltrøye under finstasen er det topp. Velg trøyer med lang eller kort erme om det er meldt surt vær eller singlet om temperaturene skal bli høye. Ulla isolerer som en termos, både mot kulde og varme, så uansett om det skifter litt, så er du godt forberedt. Blir du våt enten av svette eller regn, sørger ubehandlet ull for at du ikke blir klam eller kald. Mange foretrekker ull/silke om våren og sommeren fordi de opplever det som litt svalere, men ren ull er også et supert alternativ som kan brukest året rundt.
Man trenger nødvendigvis ikke å gjemme ulltøyet heller, bare se på vår lille inspirasjonscollage med tips og bruksområder under her.

1. Frisk valmuerød babykjole i myk ull/silke            
2. Når det er kjølig er det kjekt å ha med ribb-jakke med glidelås                         
3. Under pappas penskjorte skjuler det seg en naturhvit singlet                 
4. Lun små ører med en babylue i ull/silke                
5. En valmue stripet barnetrøye i ull/silke kan være tøff under en pen jakke
6. Stripete body i ull/silke er fin til en vest eller ermeløs kjole
7. Denne barnestrømpebukse kan kles opp med knikkers og pene sko
8. Under bunaden synes mange at det skal være røde barnestrømpebukse i ull
9. Ho mor skal ikke bli kald i ei langermet trøye      
10. Fin jeansblå longs i ull/silke

Klikk på produktnavnet for å komme til produktet i Nøstebarns nettbutikk
Koblingene er kun for vår norske nettbutikk, så vil du handle utenfor Norge, gå til http://nostebarn.com/ for å finne disse og mange andre fine klær.

Håper dere får en nydelig solfyllt 17. mai fri for regn, sludd og snø!