mandag 30. april 2012

Møt Nøstemor

Det er lett å tenke at øverst i en etter hvert så stor bedrift som Nøstebarn, sitter det en gjeng med dresskledde menn og skriver viktige tall inn i skjemaer hele dagen. Vel, vi i Nøstebarn er jo ikke akkurat kjent for å gjøre som alle andre, og selv på dette punktet skiller vi oss nok litt ut. 

Innerst i korridoren på hovedkontoret i Bergen finner vi kontoret til ”sjefen sjøl”, eller Nøstemor som hun også kalles. Her ligger vareprøver, stabler med dokumenter og andre saker på vei inn (eller ut?), og her er Jannecke å finne både tidlig og sent. Hun har alltid tusen baller i luften på en gang, og på magisk vis fanger hun dem alltid opp før de faller mot bakken – arbeidskapasiteten virker endeløs! Og den kommer godt med, for Jannecke holder oppsyn med alt som skjer i bedriften og hun har en mening om alt. Men samme hvor travel hun måtte være, har hun alltid tid til overs hvis noen trenger en vurdering på noe, eller bare en liten oppmuntring.

Foto: Nina Ruud
Arvet familiebedriften
Det mange ikke vet, er at Nøstebarn tidligere het ”Nøstebaren” og var en garnbutikk drevet av Janneckes foreldre med utsalg og postordre der de også solgte tøybleier. Allerede i 1982 oppdaget de ubehandlet ull, og siden den gang har de holdt seg til denne nisjen. De valgte å legge ned utsalget da pensjonsalderen nærmet seg, men fortsatte hjemmefra med den ubehandlede ullen, - både garn og etter hvert også litt klær.
- Faren min var tekstilingeniør med ull som spesialfelt, så disse varene sto hans hjerte nær. Han døde plutselig i 1995, og da valgte jeg å bytte ut edb-jobb i bank med ull og eget firma. Jeg hadde da to barn, og tredjemann var på vei. Jeg merket hvor fantastisk godt det var å kle barna i ubehandlet ull og tenkte at andre også ville synes det, sier Jannecke.
I løpet av tiden som Jannecke har vært daglig leder, har Nøstebarn vokst seg større og større og har i dag fire fysiske butikker, samt nettbutikk/postordre. Det sier seg selv at det er mange avgjørelser som må tas, og mange hensyn som må overveies.
- I Nøstebarn tar vi ofte det vi kaller spontant gjennomtenkte avgjørelser. Vi samler da noen med meninger og får alle for- og motargumenter raskt på bordet. Som oftest ligger da svaret der. En ting vi aldri går på akkord med er etikk, uansett lønnsomhet. Ved å ha et slikt rammeverk rundt driften, blir en del avgjørelser enkle å ta.
 
Klikk "Les mer" for å lese resten av intervjuet

Trygt for miljøet og trygt for oss
Nøstebarn har lagt seg på en strengt miljøvennlig og etisk ansvarlig linje, og har blant annet som motto at ”må vi velge mellom pent og trygt, velger vi alltid trygt”. Heldigvis kan vi oftest velge begge deler. Jannecke er opptatt av at plaggene hun står bak, ikke skal være til skade for noen, verken mens de produseres, når de skal tas i bruk, eller når de ikke lenger brukes.
- Mange tenker at det vi enkeltmennesker gjør ikke betyr så mye, men verden består kun av enkeltmennesker. Det er vårt forbruk og våre kjøpsvaner som bestemmer hva som skal produseres. Avfallsortering er superviktig, men enda viktigere er å være bevisst på hva man kjøper, slik at man begrenser avfallet. Å unngå engangsprodukter og å være kritisk til hva man kjøper gir stor miljøgevinst. Å kjøpe ting man vet man vil bruke mye, er en god vane. En annen god vane er å forestille seg hvordan tingen man vurderer å kjøpe vil se ut etter en del bruk. Mange ting taper seg fort og havner i søppelet selv om de egentlig er brukbare.

På spørsmål om hva som er hennes hjertebarn i Nøstebarn, er ikke Jannecke i tvil.
- Det må være tøybleiene, sier hun uten særlig betenkningstid. - Før jeg prøvde dem på mine barn, trodde jeg ikke at en ullbukse kunne fungere som sperrelag, og jeg trodde tøybleier ville gi mye ekstra arbeid. Likevel ville jeg prøve, både fordi jeg er skeptisk til syntetiske sugestoffer og plast rundt barnestumpen, og fordi jeg visste hvilke miljøproblemer engangsbleier gir. Og jammen virket det! Noen av barna holdt tett med standard løsning, mens andre måtte ha innlegg for å holde tett. Vi kalte vaskemaskinen bleieautomaten. Den leverte rene bleier – inne i huset! Ingen tur til søppelspann ute og ingen bleiehandlerunder. Og så ble alle barna bleietørre før toårsalder. For hvert bleiebarn som bruker tøybleier, spares naturen for ett tonn(!) avfall. Å selge tøybleier gir derfor dobbel gevinst.

Mor til fire …eller var det 49..?
Som mor til fire barn, i tillegg til å være Nøstemor for oss 45 ansatte, skulle man tro at hun hadde fått utdelt noen timer ekstra i døgnet for å rekke over alt, men det kan hun lattermildt avkrefte.
- Døgnet mitt har også bare 24 timer, dessverre, men jeg bruker dem godt. Jeg går for det meste i løpestreng mellom jobb og hjem, så det er lite tid til annet. Heldigvis elsker jeg jobben min og har et godt bakland. Det er avgjørende når man skal yte mye på jobb. Jeg har en driftig mann, og våre fire barn har gitt oss minimalt med bekymringer og er alle blitt (eller født?) selvstendige. Vi organiserer oss godt på hjemmefronten og prøver å rasjonalisere husarbeidet mest mulig. Vi jobber sent annenhver dag, og den som går tidlig hjem fra jobb fikser middag, eventuelle fritidsaktiviteter, og legging. Det er forutsigbart for alle, og gir jobbmulighet uten dårlig samvittighet. Å gjøre ting godt nok er også en god ting i en travel hverdag. Ting trenger ikke være perfekt.
Det er 22 år siden Jannecke ble mor for første gang, og hun synes at morsrollen og –vanene har endret seg fra den gang og til i dag.
- Forbruket har endret seg, sier hun. - Det er nå helt greit å premiere og kjøpe leker og bøker utenom bursdag og jul. Jeg tror mange er redde for at barnet skal føle seg utenfor og få dårlig selvtillitt hvis de ikke får alt det ”alle de andre” har.
Kanskje ikke det svaret man forventer å få fra sjefen for en av norges større klesbutikker for barn? Men Jannecke trekker fram de etiske grunntankene hun bygger bedriften på for å forklare:
- Det er jo ikke kjekt å være helt utenfor materielt sett, men å dilte etter alt det andre kjøper og gjør, gir motsatt effekt, tror jeg. Med det viser man barnet at det er viktig å kjøpe og gjøre som andre for å være god nok.

Nøstebarn i dag og i morgen
Som leder av en så stor, liten bedrift som Nøstebarn, kan dagene i perioder være ekstra slitsomme når man har hovedansvaret hvilende på sine egne skuldre, men Jannecke har aldri ønsket å gi opp.
- Det har vært tider der jeg har vært utrolig sliten og langt nede etter alt for lange arbeidsøkter. Da kan jeg i et kort øyeblikk drømme om en jobb som man kan slippe når arbeidsdagen er over. Jeg ante ikke hvor krevende det skulle bli da jeg gikk i gang, men jeg ville aldri byttet likevel. Jeg kan ikke huske en dag jeg har gruet meg til å gå på jobb, uansett hva som venter meg.

Mange bruker strikking som en metode for å roe ned og ”være selv” når det stormer som verst, og man skulle tro at lederen for ”strikkebutikken” Nøstebarn var ivrig tilhenger av denne metoden, men Jannecke ler hjertelig når vi spør.
- Det er ikke mange som har sett meg med strikkepinner, nei. Jeg strikket en Fana-babyjakke til tredjemann. Det var før vi fikk oppskrift på den, så den ble utregnet og laget etter en voksen Fanajakke for mannen min. Den er godt tatt vare på som bevis for at jeg kan strikke og faktisk har strikket. Strikkeoppskrifter forstår jeg likevel ganske godt. Jeg ser på det som matematikkoppgaver, og det har jeg alltid likt.

Hun trekker frem kollegaene som en av hovedgrunnene til at tunge dager blir lettere å komme gjennom.
- Jeg har fantastiske kollegaer! Det er så flott å jobbe med en slik gjeng med lojale og driftige mennesker.
Og driftige mennesker er en nødvendighet når man skal få hjulene i en bedrift til å gå rundt. Selv om det er en naturlig høy- og lavsesong når man jobber med ullklær, er det alltid noe som må gjøres i Nøstebarn.
- Akkurat nå er vi i gang med å bestemme forbedringer på nettbutikken. Den er under stadig utvikling. Vi er også nettopp i mål med høstens hovedbestillinger. Det er en stor og viktig oppgave hvor vi bruker fjorårets salgsstatistikker sammen med tanker om hvordan nye farger og modeller vil selge. Det er alltid litt skummelt å skulle bestemme hvor populær en ny vare vil bli, så dette bruker vi en del tid på. Vi er også i gang med 2013-kolleksjonen. Det er lang prosess fra ide til ferdig plagg. Neste prosjekt er å planlegge og gjennomføre fotografering til høstens katalog. For meg og en del andre kollegaer er ofte lavsesongen den travleste tiden fordi alt må på plass til høsten.

Vi gir henne et fiktivt ønske fra ånden i lampen, og – ikke overraskende – svarer hun at med høstens ordrebestilling i mente, ville det vært fint å kunne forutse hvor mange av hver vare kundene ville kjøpe fremover, slik at riktig antall ble produsert. Samtidig bedyrer hun at hun er blant de som velger å ”leve i nået”. Nøstebarns fremtid planlegges etter hvert som bedriften utvikler seg.

- Mine fremtidstanker dreier seg oftest om for eksempel forbedringer på web, nye medarbeidere, forbedrede rutiner. Å vokse slik vi har gjort i mange år er kjekt, men samtidig krevende. Fokus er derfor som oftest på å holde tritt med veksten på alle fronter. Vi har jo åpnet og utvidet flere butikker underveis. Hvis vi føler vi har kapasitet, kan det være vi går i gang med det igjen. Ellers er målet å fortsette å ha fokus på våre verdier og på å skape produkter som er så bra at folk kjøper dem.

- Det aller beste med jobben min er at den er så allsidig og i forandring hele tiden. I starten jobbet jeg med alle ting selv, men i takt med veksten, har oppgavene endret seg, og jeg har måttet lære meg nye ting hele tiden. Jeg får brukt mange sider av meg selv, siden jobben både er kreativ, analytisk og praktisk rettet. Det er også stort å jobbe med produkter jeg kan stå 100% inne for, og selv kunne sette de rammene Nøstebarn skal jobbe for.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fortell meg om den fine tunikaen du har på deg! Hvilket mønster, hvilket garn, pinnenr. Denne du har på deg virker så tett og fin. Jeg strikker en i dueblått på pinne nr 5 og den ser ikke så fin ut som din......Håper den tover seg litt sammen ved bruk og vask????

Hilsen trofast kunde gjennom 14 år!

Anonym sa...

Hyggelig lesning,koselig å bli kjent med nøstemor sjøl :)
Og lurer også på oppskrift på den lekre tunikaen du har på deg, klødde plutselig i strikkefingrene mine!! :)

Silkesauen sa...

Så fint å få historia bak Nøstebarn! Respekten min for dette firmaet berre veks! Og tankevekkjande ord om forbruk frå Nøstemor.

Apropos forbruk/gjenbruk: Eg kunne tenkje meg ein "brukt-børs" på nett for avlagte Nøstebarn-plagg (ungane veks!), og gjerne for garnrestar også (... eg har nemleg ein del...). Kanskje må eg starte ei slik side sjølv, hehe:-)

Ventar elles spent på haust-katalogen, eg drøymer f eks om ein fin og miljøvennleg raudfarge i silkeull!

Anonym sa...

det er vel tunikaen fra det nye strikkeheftet Nøstestrikk hun har på seg.. Får kjøpt heftet i nettbutikken. i den utgåtte rødfargen.

Karoline sa...

Tunikaen Jannecke har på seg er noe så enkelt som en ribbestrikket trøye med korte raglanermer (oppskrift #1905 hos Nøstebarn), som er strikket lengre i bolen. 30-40 cm ekstra lengde burde fungere fint, men lengden kan selvsagt tilpasses som man vil :) Hilsen Karoline i Nøstebarn

Anonym sa...

ÅÅÅ, så genialt enkelt :) Takk for tipset :)

Anonym sa...

Vi har vært kunder gjennom 10 år, og vi er alltid like fornøyde!! Det startet med at vi snuste litt på tøybleier, og jamen har vi brukt dem på alle våre 4 små!! De gode plaggene lappes og arves, de er en glede å ta frem til nestemann. Etterhvert er de lappete og fulle av deilige minner. Takk, nøstebarn!!