mandag 4. juni 2012

God ullsommer!

- Ull om sommeren? Er ikke det for varmt? Etter hvert som gradestokken kryper oppover og det nærmer seg sommermånedene, stilles spørsmålet oftere og oftere. Selv bor jeg i ull hele året, og kan trygt svare nei på dette. Og det skyldes ikke bare høyst varierende somre på vestlandet – ullen blir med meg på ferie uansett hvor jeg skal. Tilbakemeldinger fra kunder og personlige erfaringer tilsier at det ikke er varmere med ull/silke-blanding enn bomull, tvert i mot er det mindre klamt og det puster bedre. Selv foretrekker jeg ull/silke om sommeren, da de glatte fibrene føles behagelige og svalende i varmen, og jeg synes det er mykere og mer behagelig enn bomull. Der har jeg med meg mange kunder, men en del sverger også til 100% ull hele året.

Det mange ikke tenker på er at man er utsatt for skiftende temperaturer også om sommeren. Man er ut og inn av avkjølte butikker, sitter og griller i solen og blir sittende til solen har gått ned og har air condition i biler. I bomull er det lett å bli småsvett og klam i varmen, og nå da temperaturen synker begynner man å fryse. Ubehandlet ull og ull/silke trekker ikke varme fra kroppen for å tørke, og da unngås dette.

Det er også deilig med ull for barna. De skifter stadig mellom aktivitet og hvile, og kan spille fotball eller hoppe strikk i solen, før de setter seg ned med en is. Eldre barn vil ofte gå med kule t-skjorter med trykk, og da kan en kortermet trøye eller en singlet under være et godt kompromiss. Både i overgangen mellom vår og sommer når temperaturen plutselig synker, og når sommeren er kommet for å bli. Ull er jo også lett å tørke av med en fuktig klut, fordi lanolinet hindrer skitten å trekke inn i fibrene, og med litt lufting innimellom, kan plaggene brukes flere dager etter hverandre. Trenger det allikevel en vask, kan det skylles opp i kaldt vann eventuelt med ullsåpe. Supert hvis man skal på ferie og har begrenset plass i kofferten.

Apropos ferie – jeg kan enda huske en sommer for et par år siden da hele familien skulle til Kreta. Flyet gitt fra København altfor tidlig om morgenen, så vi måtte overnatte der en natt. Så var det opp klokken fem om morgenen etter en litt for lang tur på Tivoli dagen før, og alle fem småhutret på vei til flyplassen. Vel nede på Kreta var det ca 30 grader ute. Og mens vi gikk rundt i solen og lette etter leiebilen med et lite berg av kofferter på slep, kjente jeg at ull/silke-singleten var god å ha. Først hjalp den mot kulden i København, og deretter unngikk jeg å bli klam, og dermed kald når vi til slutt fant leiebilen og fikk satt oss inn der med air condition. Ellers er den trofaste nattkjolen alltid med på ferie. Den har fulgt meg helt fra den første høsten vi hadde nattkjoler, og er etter hvert blitt ganske kort både her og der etter at den ble vasket litt varmt et par ganger. Men jeg klarer ikke legge den vekk likevel. Jeg tar i stedet på pysjbukse også, og så satser jeg på at den holder en stund til.
Jeg er ikke alene om å ta med ullklær på ferie. Mange pakker med minst én langermet trøye og noen singleter eller kortermete trøyer for å ha under sommerblusene. De kan brukes i dagevis før de må vaskes, og sparer dermed plass i kofferten, i tillegg til at de er kjempedeilige å ha på. Ellers er fleecejakken også god å ha når sommerkveldene blir kjøligere. Lett å ta med da den tar liten plass, og luner kjempegodt. Jeg har tilbrakt mang en kveld med bål på kaien og fleecejakken på til det begynner å lysne av dag. Det er få ting som slår lukten av salt sjø og bål blandet med lyse sommerkvelder når det gjelder kos og sommerstemning.

I år er den nye favoritten min ull/silke-cardiganen i muldvarp. Fantastisk lett å ta med seg steder, en nøytral farge som passer til hele garderoben og den luner godt når det trekker litt eller man sitter i skyggen. Så den skal få bli med på min ferie, sammen med min etter hvert ikke ubetydelige samling singelter. Og så tenker jeg å kjøpe meg en ull/silke- kortbukse til å ha under sommerkjolene, så trenger jeg ikke bekymre meg for å sitte på kalde steiner, eller for om det skulle komme en litt kraftig bris og løfte på skjørtet. Hva er dine sommerfavoritter?

Sommerhilsen fra Birgitte


1. Deilig å ha under genseren, eller med lubne bare armer når det er varm. Body kort erme i ull/silke
2. Singlet i frisk sommerlig farge som absolutt ikke bør gjemmest vekk. Singlet til voksne i ull/silke
3. Luner godt og tar liten plass i kofferten. Cardiganjakke i ull/silke
4. Myk og god bukse til å sprelle i. Babybukse i ull/silke
5. Søt på eller kjekk å ta med. Babyjakke i ull/silke
6. Fin som sommerkjole eller som tunika. Kjole i ull/silke
7. På de dagene hvor tempraturen ikke ble som man håpet på. Trøye lang erm til voksne
8. Frisk kortermet trøye i valmuerød og natur, fint til både gutter og jenter. Barnetrøye i ull/silke
9. Blir lett et uunværelig plagg utover de små nattestimer. Jakke til voksne i ullfleece
10. Søt sommerdress som også fungerer fint som kortermet body. Sommerdress i ull/silke

Klikk på linkene for å se størrelser, priser og andre fargevarianter av plaggene. Det finnes også masse annet fint til sommeren inne på våres nettside: Nøstebarn.no. Linkene hører desverre kun til vår norske side, men for våre kunder utenfor Norge, så finner dere lett plaggene inne på Nøstebarn.com.

4 kommentarer:

Anonym sa...

ull/silke kortbukse? er dette noe dere får inn snart?

Lillis verden sa...

Ja, kanskje det skulle vært shoppet inn litt sommerull her i huset også. Jeg har som oftest med ullsett til ungene og alltid et helseteppe i ull, men nå må jeg inn å se litt på butikken :)

Ingrid sa...

Jeg har alltid med ull til hele familien uansett hvor vi drar. Det har redda oss unna mange kalde opplevelser. Og blir man våt er ull ubetalelig. Da ungene var mindre var også Mor Signes ullteppe alltid med, varmer godt og tar liten plass.

Stine sa...

Beklager sent svar! Tenker du som helt ny modell til barn? Noe ala denne?: http://nostebarn.no/produkt/Ull-okologiske-Sportsklaer-Sportstoy-Ullklaer-Ullundertoy/Kort--bukse--ull-silke

Hilsen Stine i Nøstebarn