torsdag 29. november 2012

Adventstipset: Vindusgirlander

Knapt noe setter stemningen og pynter så fint opp som julepynt i vinduet synes jeg. Som en ekstra bonus så gir det jo også julestemning til de som passerer utenfor. Å lage girlandere til å henge i vinduet er et kjempefint prosjekt som kan gjøres så lett eller avansert som fantasien tillater. Her kan alle være med, store som små.

Jeg fikk dessverre ikke noen gode bilder av girlanderne i vinduet, men de pynter fint opp andre steder i hjemmet også.

Jeg laget vindusgirlanderne for første gang i fjor, og brukte faktisk kun det jeg hadde liggende. Nå skal det allikevel sies at jeg har mye liggende. Prinsippet er enkelt: Vannrette snorer som festet med enten tape, nåler eller en spiker i vinduskarmen, hvor du først trer på, eller knyter på alt mulig gøy. Hvilke materialer du velger å bruke og hvor mye du velger å lasse på girlanderet er opp til deg, kanskje liker du å pynte til jul med hvite, lyse nyanser og nostalgiske motiver, kanskje skal det være tradisjonelle julefarger som rød og grønn, eller kanskje du som meg liker et fargesammensurium og masse mønster.
Tråd
Tråden du vil tre all denne fine pynten på kan enten være et skikkelig blikkfang som kjemper om oppmerksomheten, eller den kan være mer diskret og la pynten skinne. Det kan være hekletråd, vanlig hvit husholdningstråd eller det mer brunlige hampbåndet. Se hva du har hjemme eller kikk i hobbybutikkenes store utvalg. Det viktigste er at den ikke er for tykk til å tre på perler hvis du ønsker det.
Perler
Funklende eller fargerike perler er kjempefint for å fylle på litt nakne partier på tråden, eller det kan være en slags innledning til en litt større ting på tråden, som en 2-3 perler før en pompong eller en papirstjerne.
Det er viktig å forsikre seg om at perlehullet er stort nok til tråden du bruker og eventuelt nålen. Det gjør seg best med litt store perler synes jeg, og det gode med disse er at de oftest også har store hull. For å feste perlene, må du knyte store nok knuter så perlene ikke vandrer rundt på tråden.


Pomponger
Små, morsomme pomponger lager du kjapt ved å surre garn rundt en gaffel, for så å binde en tråd rundt alt som er surret (mellom tann 2 og 3 på en gaffel med 4 tenner), for så å klippe over alle løkkene på begge sider. Med Nøstebarns 2 tråds merinogarn valgte jeg å snurre 100 ganger rundt gaffelen. Tråden som knytes rundt surringen kan med fordel være sterkere enn merinogarnet, da det kan ryke lett. Jeg brukte stoppegarnet. Rufse til pompongen etter at den er klippet og prøv så godt det lar seg gjøre å kamuflere der den skiller.
Mine pomponger ble litt rufsete og ujevne, jeg velger å skylde på metoden, men heldigvis synes jeg det er litt sjarmerende. Det kan være lurt å ikke surre for stramt i starten, og å stramme mer på til større omkrets surringen må ta, da blir trådene i hvert fall litt mer jevne i lengden. En annen ting er at man ikke helt kan unngå å se den samlende tråden inni pompongen fra noen vinkler. Det kan være verdt å kamuflere tråden, om den ikke har samme farge som pompongen, med litt garn. Vil du ha større Pomponger, så kan du bruke serveringsgafler, eller du kan bruke de gode gamle runde pappsirklene med hull i. Jeg synes å huske at de blir litt penere men at det tar lenger tid å lage de.

Papirklipp
Papirstjerner, hjerter, julemenn eller julegriser er kjempefine og dekorative å henge i girlanderet, og så enkelt da! Det enkleste du gjør er å tegne rett på pairet (husk blyant og viskelær) eller å bruke f.eks pepperkakeformer som mal. Du kan også lage dine egne maler, jeg brukte rutepapir for å utforme min stjerne. 
Andre fine motiver kan være engler, fugler og nisser. Det skal være enkelt å se hva det forestiller selv om det bare er et omriss, så tenk i enkle former uten for mye detaljer. Klipp ut formen på dobbelt lag papir, med de fine sidene ut. Lim sammen de to papirklippene, med girlandertråden imellom. Om papiret er tynt eller du ha det litt stivere så det ikke krøller så lett under oppbevaring, så kan det være lurt med kartong i mellom. Vær nøye når du plasserer girlandertråden mellom de to papirklippene som limes, så det henger fint i forhold til det andre som henger på.

Kurver og kremmerhus
Helt nederst i girlandertråden er det også fint å feste kurver eller kremmerhus. Om du ikke har laget eller husker hvordan man lager flettede julekurver, så finner du lett en oppskrift på nettet. Jeg synes å huske at jeg laget sånne kurver da jeg var helt liten, men da må jeg ha vært mer fingernem enn nå, for det krevde faktisk litt konsentrasjon og nøyaktighet. Enklere kan det allikevel gjøres med bare tre flapper som skal flettes.
 
Andre ting du kan henge i girlanderet 
Juletrekuler, Origamibrettede figurer (har sett noen fine stjerner rundt omkring på nettet), Telyslykter (men husk sikkerheten!!), pepperkaker, Nabbiperle figurer, kongler, bjeller og mandariner.

Samtidig som jeg oppdaterte fjorårets girlandere, laget jeg i år også 2 girlandere i et litt mer romantisk, nostalgisk utrykk.
 
 
Synes det ble kjempe flott med kurven og stjernen i det gamle notepapiret. Visste dere forresten at før i tiden så kjøpte man gjerne notene til de aller nyeste sanger når de kom ut?  Istedet for å vente på at sangene ble spilt på radioene så kunne man spille dem for seg selv eller underholde med det aller nyeste til sammenkomster.
Håper dette innlegget kunne inspirere litt og gjør denne første helgen litt kreativ.

Så helt på tampen:
Hvilke farger, mønstre og motiver liker du å pynte til jul med?
Hilsen Stine i Nøstebarn

2 kommentarer:

Siljes kreative rom sa...

Så fine girlandere. Eg liker aller best å pynte oop med pynt som eg har laga sjølv. Gjerne litt utradisjonelt, og gjerne med andre fargar enn dei typiske julefargane :-)
Silje

Fuglemamma sa...

De var fine, og veldig fint med et tips som kan benyttes på ulike måter alt etter hva slags stil og uttrykk man ønsker seg. Jeg kan forresten tenke meg at dette kunne vært en fin måte å henge opp barnas perlebilder på også.

Jeg tenkte jeg skulle tipse dere om en "tidlig utgave" av Nøstebarns ullundertrøye for voksne som jeg fant i en museumsutstilling på Svalbard i forrige uke. Dere kan se bilder av den på www.fuglemamma.blogspot.com. Dessverre turte jeg ikke å brette den ut for å ta et bedre bilde.