torsdag 15. november 2012

Sokkekalender


24 – 23 – 22 – 21 … Den store nedtellingen
Muligens jeg er litt unormal, men julestemningen har allerede kommet over meg. Julebrus og pepperkaker må fint vente til desember, men jeg snikkikker på julepynt og tar til meg alle juleluktene jeg kommer over. Snøen daler ned over Trondheim og det er god stemning i butikken.

Denne julekalenderen lagde jeg for over ti år siden, innimellom forelesninger og lesesal. I år blir første gangen min lille gutt skal innlemmes i tradisjonen, så det blir stas.
Kalenderen min er en alletiders prosjekt for deg med en bugnende restekurv. Eller deg som trenger en unnskyldning til å kjøpe enda mer garn. Bruk det garnet du har for hånden, lag mønster, striper eller ensfargede utgaver.
Mangler du basisoppskrift på sokk kan du finne en ved å  trykke her. (eller her om du vil handle fra Sverige eller Danmark) 

Jeg henger sokkene på en tykk hyssing med noen gamle treklesklyper. Kalenderen henger godt synlig i heimen og lager fin stemning før resten av julepynten gjør sin inntreden.

Kanskje får du litt dårlig tid? Har du votter eller sokker liggende som kanskje har mistet sin partner, kan du gi dem ny mening i livet som adventskalender.


Har du gått tom for ideer til gaver du kan ha i kalenderen? Her kommer noen tips:

 - Lag et puslespill med 24 brikker. En brikke hver dag.

- Aktivitetskalender: fingerhekling, perler, baking, nisselaging. (Legg i noen nøtter, så kan du lage en krans av dem senere)

- Kinobilletter

- Fargeblyanter

- Et lite lekedyr hver dag (kan også lages selv) og lag bondegård. Oppskrift på bondegård og sagmuggdyr finner du i boka Brukt på nytt

- Strikk dukkeklær av garnrester.

Hilsen Linda

4 kommentarer:

Silje sa...

Åå,så fiiiin!! Det må bli neste års prosjekt! Ser ikkje for meg at eg skal strikke 24 sokker før 1.des. Sjølv lm dei er små! Takk for tipset!
Silje

Hanne Beate sa...

Tusen takk for kjempebra tips! :-)
I tillegg til at man kan miste sokker, vokser jo de små ut av de også.
Junior sin julekalender består av ei nissedame i tre, som vanligvis holder ei lykt. I adventstida bytter jeg ut lykta med en striesekk, som jeg legger ei pakke oppi for hver dag.

Astrid sa...

Den fineste julekalenderen jeg vet om, er den farmor broderte til min bror. Vi fikk selvsagt dele på den, siden både jeg og min søster kom til etterhvert. Nå er det igjen min bror som er enehersker over favorittkalenderen, siden han nå har to barn i passende alder.

Kalenderen består av et stort stykke kongeblått tøy, ca 1,5 x 1,5 meter, med 25 (!) ruter merket opp med hvite kroklisser. Først 2 rader á 5 ruter øverst, så 2x1 rute på hver sin side av en større rute som dermed er med størrelse som tilsvarer 2x3 "vanlige" ruter, så nye 2x5 ruter.

Her hadde farmor sydd inn en trykknapp i hver liten rute, samt to trykknapper i den store ruta i midten. Så fikk vi en pose med små broderte lapper i, ca 10-15 cm store, montert på et lite stykke bomullstøy og påsydd en liten trykknapp på baksiden. Hver dag valgte vi en passende lapp og trykte den fast på kalenderen, vi begynte alltid øverst i venstre hjørne. Lappene var med bilder av lys (1-4 lys for adventssøndagene), en luciaengel, lussekatt, et grantre i skogen, en pakke, en liten katt, julestjerne, hyrder osv.

Jeg vet at farmor ikke rakk å gjøre hele kalenderen ferdig i tid, så hun erstattet noen av broderiene med noen små plastdyr (sau, ku), en liten bjelle og en "pepperkake" av litt tynn kryssfinér malt brun, ferdig pyntet med "melisglasur" av korrekturlakk/hobbylakk.

For hver dag ble julekalenderen litt mer ferdig og fin, og på julaften hang vi opp det største broderiet som forestilte julekrybba. Denne skulle henge i midten, og var mye større enn de andre broderiene. Dessuten har den en liten kant av blonde helt ytterst. Når kalenderen var ferdig, var det også jul, og kalenderen fikk henge oppe som julepynt helt til 20. dag jul.

Ingen gave- eller sjokoladekalender kan noen gang bli finere enn farmors hjemmebroderte julekalender.

Astrid sa...

Kalenderen har selvsagt 25 ruter fordi 1. søndag i advent kan falle på en dag i november, samt at 4. søndag i advent kan falle på en lille julaften eller selve julaften.