fredag 9. november 2012

Gutte- og jentelus

De fleste av dere foreldre har vel i disse dager hentet fram eller er i gang med innkjøpet av vinterklær til småttisene. Kanskje finner du frem noe grønt og blått til guttemann eller noe rosa, lilla og rødt til jenta di. Det kan jo også være du vil gjøre opprør mot de nærmest vedtatte gutte- og jentefargene, eller at du velger mer nøytrale farger så de lettere kan gå i arv.


Kanskje du synes grå, beige og brunnyanser er de eneste kjønnsnøytrale fargene, eller kanskje du omfavner både gul, grønn, lilla, rød og turkis. Det kan være du slett ikke tenker på å være rebellsk når du kler din lille gutt i rosa, det er bare en farge du, eller han liker veldig godt.
Våre kunder er så forskjellige som skissert opp her, og vi prøver, med den størrelsen vår kolleksjon tillater oss, å møte alle.

Jeg trodde selv jeg kom til å bli en totalt fri sjel når det kom til fargevalget til min gutt, men jammen om ikke det går mest i blånyanser til han også. Greit, han kler godt blått, men jeg synes selv jeg har ganske stor apetitt på mange farger, absolutt ikke kresen.
Så hvorfor er det at jeg og mange med meg velger som vi gjør til barna våre?
Nå har jeg heldigvis våget meg ut i valmue, så nå er det den stripete valmue og natur ull/silke trøyen og ett par gule gummistøvler som er favorittene mine på lille gutt. Jepp, i høst har jeg faktisk turt å være modigere og tro mot mitt fargeglade hjerte.


Rosa til gutter er ikke lengre så uvanlig, de siste 10-15 år er dette en stadig tilbakevendende trend, men kanskje dette er først og fremst er til større gutter?
Av klær, sportsutstyr og leketøy til mindre barn har i hvert fall jeg observert at det blir brukt motiver og farger som gjør at mange kanskje heller kjøper nytt enn å la tingene gå i arv mellom storesøster og lillebror, eller storebror og lillesøster.

I Nøstebarnbutikkene opplever vi at veldig mange velger rosa og lilla nyanser til jentene sine og blå og grønnyanser til guttene. Samtidig har fargen sand seilt opp som en soleklar favoritt og denne fargen oppleves av de aller fleste som veldig en kjønnsnøytral farge som er fin til det meste.

Våre holdninger til hva vi synes er fint er veldig forskjellige, og det synes vi også de skal få lov til å være, så lenge vi alle føler at vi kan få gå i akkurat det vi vil, uten å føle oss begrenset av holdninger til farger.

Nøstebarn vil gjerne ha alternativer for alle, så langt det kan la seg gjøre. Ved å velge å ikke ha motiver på klærne, føler vi også at vi åpner enda mer opp for at flere får glede av plaggene.
Innimellom så får vi beskjeder fra kundene våre at de savner flere kjønnsnøytrale farger og alle disse tilbakemeldingene tar vi godt vare på, samtidig med at vi prøver å danne oss ett bilde av hva resten mener.Nå håper jeg at jeg har lagt litt opp til debatt, for denne bloggen er jo ett supert medium for å lufte meningene våre og lære av hverandre.
Det vi lurer på er:
Hvilke farger velger du til ditt barn og hvorfor tror du at du gjør det?
Hvilke farger og kombinasjoner ønsker du å se på Nøstebarn sine klær i fremtiden?
Hvilke farger synes du er kjønnsnøytrale?

Hilsen Stine

53 kommentarer:

Anonym sa...

Velger rødt og lilla, fordi jenta mi kler det. Men hun har også klær med både blått og grønt i. I tillegg tel mye med nøytrale farger :)

Kathrine sa...

Grønn
Orange
brun
Sand
Beige
turkis
Grå
Jeg gråter mine modige tårer over at det knapt er mulig å oppdrive noen av disse fargene på klær til gutt/kjønnsnøytrale klær. Gutten min kler orange og brunt veldig godt, grønt i mange nyanser også. Rødt synes jeg er vanskelig å finne som ikke har jentepreg over seg dessverre. Og rosa vil jeg aldri bruker, heller aldri kjøpe lyseblått......

Anonym sa...

Jeg foretrekker kjønnsnøytrale farger. Lyse, brunt, rødt og gråtoner eller fargerike klær. Men siden det dessverre finnes få kjønnsnøytrale alternativer ender vi oftest opp med lilla til datteren vår. Liker blått veldig godt, men har sett meg lei av at folk automatisk tror frøkna er gutt når hun bruker blått.

Anonym sa...

Rødt, blått, turkis, grå og brun til gutten her i huset. Han kler rødt veldig godt så bruker det en del der vi kan finne det uten typisk jentepreg.

Anonym sa...

Da jeg fikk første mann (gutt) valgte jeg å bruke mye nøytrale farger, grått, brunt, grønt, turkis og beige. Han hadde og noe blått, og jo eldre han ble jo mer blått (ble lei av at folk kalte gutten min for en nydelig jente). Valgte nøytralt i det meste jeg kjøpte fra dere siden jeg visste jeg vill ha en til i løpet av et par år, og da kunne klærne gå i arv.

Fikk jente i mars og der bruker jeg det jeg hadde fra forrige mann både nøytralt og litt blått. Men strikker jeg noe til henne eller kjøper jeg nytt velger jeg lilla nyanser. Hun er så fin i lilla (og jeg skal ikke ha fler).

Hilsen Camilla

Tina sa...

Veldig enig i alt Kathrine skriver.

Jeg savner ihvertfal grønt hos dere. blått kan brukes til jente men det har fått status som guttefarge slik rosa har blitt jente farge. vi bruker også mye rødt og brunt på gutten vår.
99% ville sikkert ikke valgt rosa til gutten sin og nå står vi igjen med kun grå pysj som alternativ uten bein. utrolig kjedelig farge.

små jenter kler seg gjerne i lilla og rosa. hvorfor ikke ha kjoler i den fargen i stedenfor pysj som begge kjønn bruker.
Ellers så ønsker jeg farge på de minste pysjene i str 50 og 56. Hvitt kan fort bli kjedelig og ikke alle babyer har tydelig jente eller gutte preg. da er det koselig å kle de i farge som viser hvem de er :)

og en sånn siste ting når jeg først skriver så skulle jeg virkelig ønske ullfleece dressen med hette var til større barn. hvem bittesmå syns det er deilig å ligge på rygg med hetta bak på ryggen fordi det blir for varmt å ha den på hode. Hette er praktisk til store :)

kinepetrine sa...

RØDT, orange, brun, grønn, blå og lilla, jordfarger. :-) Velger dette til jenta mi, hun har nydelig mørkt kobberfarget hår! Styrer unna rosa, men ikke gammelrosa/lavendel. Mest fordi hun ikke vil ha rosa. Synes alle farger er kjønnsnøytrale, kanskje med unntak av rosa. Grønn er nydelig på både gutter og jenter. Så ser gjerne rødt, grønt, brunt, orange, petrol, sand og grå hos dere i nøstebarn i fremtiden. Og kanskje gul/sennep? :-)

ANNEPÅLANDET sa...

Syns dere har en lekker kolleksjon, med farger for enhver smak. Liker også at dere ikke har motiver på klærne deres - det gjør den mer delikat, og også mer kjønnsnøytral. Dette med farger og kjønn er det jo så delte meninger om, men dere har lagt dere på en veldig sympatisk linje her. Tror det appellerer til mange.
God helg!

Anonym sa...

rød
grønn
petrol
(mørk) brun
orange
grå
(mørk) lilla

Har en gutt. Rød og lilla er ofte vanskelig å finne uten at det er jentete, men jeg syns nøstebarnklærne ofte er fine til gutter når man velger bort fargen lyng. Dere har også mange fine jordfarger, men jeg må innrømme at jeg foretrekker de klærne med sprekere farger på små barn, jeg da:)

Anonym sa...

jeg kjøper rødt, brunt, orange, blått, petroliumsblått, grønt og glade mønster med dyr og objekter til gutta våre.

Hvilke farger synes du er kjønnsnøytrale?
orange, rød, brun, grønn, sort, beige/sand, koksgrå

Kjøper av og til lilla votter, sokker etc. for å bryte litt med stereotypene, men aldri rosa - rett og slett fordi jeg ikke liker fargen. Liker forsåvidt ikke lyseblått heller (pasteller generelt)

Kanskje det kunne vært fint med en mer mosegrønn eller oliven-nyanse på Nb-klærne?

Synes forøvrig at det er forkastelig at dyre plagg som utedresser og vintersko kun fins i svært kjønnspolariserte farger.

Anonym sa...

Jeg skulle gjerne kjøpt mer i andre farger, men her går det mest i rødt og lyng fordi lille jenta (10 mnd) ofte blir kalt for han hvis hun ikke har noe utpreget "jentete" på seg. de første månedene var det meste natur og brun med tanke på arv. skulle gjerne brukt mer blått, men det får vente til hun kan ha musefletter og lignende :)

kokos sa...

Jeg skulle ønske det var mer kvalitetsull i rød, grønn, grå og brun, nøytrale farger er topp. Både grå og brun kan kombineres med rosa eller lyseblå om man ønsker det, men som hos oss med en 2-årig jente og en 5-mnd gutt er det greit at NOE av det kan gå i arv. Nå blir det mye til at minste (gutt) arver av eldste (gutt) og mellomste (jente) får mye nytt og bruker det blå ulltøyet mest som reserve.

Magnhild sa...

Eg liker godt, gul, oransj, rød, grøn og brun. Nokre blå og lilla er også vveldig fine. Eg er nok blant dei som ikkje er særleg nøgd med fargeutvalet Nøstebarn har nå, og eg synes veldig ofte det er t.d. to fatgevariantar, den den eine er klart "jentete" og den aldri nøytral/grå/"guttete" (som dressen i ull/silke som finnes i rosa/lilla eller grøn/blå). Det er veldig mykje i rosa/lilla/blåtonar nå. Eg sakner meir grøn (også i varmare nyansar), oransje, gul og rød. Supert med litt oransje og rød som har kome inn i det siste :-)

Christine Marie sa...

Hos oss går det mest i blått. Ikke fordi vi har en gutt, men fordi det er favoritt fargen til både far og mor. Dessuten ville vi aldri kledd opp en jente (om vi skulle være så heldig å få det) i rosa. Ellers er jeg glad i kjønnsnøytrale farger og. Også gult og grønt går fint på gutt.

Veronica A. sa...

Så bra at du spør:)
Jeg har måttet gi litt etter for fireåringens ønske om rosa klær, men heldigvis bare litt. Kjøper aldri helrosa klær til lillemor på halvannet, fordi jeg syns det er ensformig og fordi hun gjerne får rosa i gave. Hos oss er alle farger i bruk og sånn sett kjønnsnøytrale - det er kanskje lettere for meg som har døtre å gjøre det enn for dem som har sønner? Sist Nøstebarn hadde salg, ble det kjøpt inn trøyer i blå/grønn og blå/turkis/grå - dermed har nok også prisen noe å si for fargevalget. Smiler litt av folk som ikke slår til på kupp fordi plagget har "feil" farge.
Jeg skulle ønske Nøstebarn kunne hatt ensfarga bodyer og trøyer som er lette å kombinere med andre plagg, gjerne i grått. Kanskje på tide å introdusere gult i kolleksjonene deres? Dessuten er det for lite rødt, både i klær og i garn.

Anonym sa...

Her går det i dei fleste fargar, sjølv om det vert ein del rosa, lilla og rødt sidan vi har tre jenter. Er også veldig glad i grønt, blått og turkis og vert stadig meir glad i brunt og grått. Jentene er heldighvis glade i fargar dei også. Kjenner at eg vert litt frustrert når minste jenta på 2, med langt lyst hår får spm om kva han heiter fordi ho har på seg brunt og blått. Men er vel lettere å kle jenter i blått enn gutter i rosa.

Innestemmen sa...

Rødt til gutter og jenter, mørkelilla likeså:) Jeg kler ikke guttene mine i ren rosa, men kan gjerne ha en stripe her. Ellers skyr jeg lyseblått(Gjesp) selv, men er glad i mørkeblått til mine gutter og jenter. Grønt, oransje, brunt, turkis... si ja til et fargerikt fellesskap!!

LilleKrokodille sa...

Jeg liker spreke farger og jer er litt opprørsk...
Har to gutter og unngår å kjøpe blått så langt som mulig (hadde jeg hatt en jente hadde ho sikkert fått masse blått siden jeg liker det godt på meg selv). Guttene mine kler spesielt godt oransj, rodt, mørk lilla og brunt gjerne i kombinasjon med turkis (eller blå, man får jo tross alt mye blått når man har gutter).
Ble litt lei meg da oransj gikk ut av kolleksjonen og mangel på farger av pysj uten føtter har gjort at jeg ikke har kjøpt ny enda (men leter etter stoff for å sy selv i stedet). Ønsker meg oransj pysj med brune, røde eller turkise kanter og bukser i spreke fargekombinasjoner.

Ulla sa...

Jeg kler gutta mine i farger som kler de. Eldstemann er mørk og brunøyd og kler brunt, sand, orange, grønt og skarpe farger, mens lillebror er lys og gråøyd og kler andre farger. Rosa og lilla er for jenter, og det må jo være greitt det vel? Ulike farger for ulikt kjønn, og begge kjønn er like bra!:)

Savner kanskje litt mer fargespill hos nøstebarn, gensere med striper i flere farger, ermer i andre farger, etc etc, men syns også mye av det dere har er supert:)

Anonym sa...

Grønt, blått, turkis, rødt og lilla. Da kan lillesøster arve av storebror. :-)

Anonym sa...

Ser at jeg kjøper mest lilla, lyng og rosa til jenta mi. Men jeg har også kjøpt grått og brunt, som jeg syns er veldig fint sammen med f.eks. rosa. Da kan ihvertfall noe evt. arves.. Jeg ønsker meg veldig, veldig tilbake den fine rødfargen dere hadde for noen år siden. Den er mørkere enn den dere har nå, og etter min mening kjønnsnøytral. Håper den kommer tilbake på både ullfleece og bukser! Savner også en fin gulfarge, både på garn og klær. Det syns jeg er vanskelig å finne!

to vrange sa...

Jeg liker farger! Gjerne sterke, klare, varme farger. Strikker mye til toåringen min, og da går det mest i RØDT og grønt, og litt lilla - og dessuten en hel del grått, som gjerne freshes opp med fargerike striper eller pynt. Og så strikker jeg gjerne i regnbuefarger, med striper i rødt-oransje-gult-grønt-blått-indigo-fiolett. :)

Den eneste fargen jeg ikke strikker i (og helst ikke kjøper), er rosa (og ja, jeg har jente - hehe!) Heller ikke glad i beige/sandfarger - da vil jeg heller ha grått.

Jeg er nok blant dem som ikke er overbegeistret for fargeutvalget til Nøstebarn nå (kanskje spesielt på garn - over halvparten av totrådsfargene er rosa-lilla-blå, og det fins ikke engang en ordentlig rødfarge). Ønsker meg mer rødt (gjerne mørk rød), skoggrønt, varmgult, oransje, og så vil jeg mye heller ha grått enn sand.

Silje sa...

Eg har kjøpt mest brunt, grønt og blått til gutane mine, og mest lilla, rødt og brunt til jenta mi. Har mykje brunt, sand, grått og kvitt som eg har brukt til alle sammen. Syns ofte at det som er blått har guttepreg over seg, og det som er rosa og lilla har jentepreg over seg. Syns derfor det er flott at nøstebarn har nøytrale klær uten motiv slik at ein står fritt til å velge fargar uavhengig av kjønn. No når ungane har begynt å gi uttrykk for kva dei ønsker å ha på seg, lar eg dei velga litt fargar sjølv. Og Lilla er ein populær gutefarge her i huset!
Eg savnar meir gult og orange, miksa med andre fargar, slik at det kan brukast av begge kjønn:)

Birgitte sa...

Jeg klæder min søn i blåt (alle varianter bortset fra lyseblå, som jeg ikke kan li'), brunt og gråt fordi det klæder ham og fordi de er 'tilladte' til drenge. Jeg pepper dog også gerne op med rød fordi det er min egen yndlingsfarve og ok til drenge (modsat lyserød og pink).
Kønsneutrale farver er for mig brun, grå, beige, hvid, gul, samt nogle nuancer af blå og rød (fx jeres valmue).

Jeg er meget glad for jeres farver muldvarp, valmue, støvblå, breblå og jeansblå, så det ser jeg gerne mere af, men savner nogle flere grå farver - fx brede striber i mørkegrå og mellemgrå eller mørkegrå og den I kalder støvblå (i mine øjne egentlig en flot grå) - ville være fint.

Jeg er meget glad for striber, som dem ser jeg gerne flere af, men helst kun i to farver, ikke tre :)

Anonym sa...

Jeg er veldig overrasket over hvor tradisjonell jeg er i fargevalget til datteren min på 2 år. Før jeg fikk barn var jeg sikker på at hvis jeg fikk jente kom jeg til å kjøpe endel klær til henne på gutteavdelingen og jeg skulle ihvertfall styre unna rosa!
Men så feil kan man ta.. Her går det MYE i rosa og lilla..
Fikk mye arvetøy etter en gutt da hun ble født og det føltes av en eller annen grunn helt feil å kle henne i den veldig guttete blå pysjen.. Det kan jo selvsagt ha noe med at den var veldig guttete i uttrykket.. Nå har jeg derimot kjøpt ullbodyer i blått til henne og ble veldig overrasket over hvor godt hun kledde fargen, så jeg kommer nok til å bli litt mer "crazy" i fargevalget fremover.

Marianne Lund Evensen sa...

Jeg har en gutt som alltid har vært glad i rødt og ei jente som alltid har likt blått og minstemann som er gutt har alltid likt grønn og brun.
Så jeg synes at alle klare, friske farger kan gå til begge kjønn, i tillegg til brunt, grått og sort.
Det er ikke ofte vi kan kle guttene våre i farger, det er stort sett grått og blått, så ja takk til farger! Og det gjelder jo ikke bare Nøstebarn, dere er ganske flinke synes jeg :)

Kirle sa...

Alle farver undtagen lyserød kommer jeg mine drenge i. Mine solskinsbørn i gul og kærlighedsbørn i rød <3

Monstermønster sa...

Jeg savner klar rød. Yndlingsfargen til sønnen, og lett å arve videre. Dere hadde en superfin rød i feks garnet, men den ble tatt ut, og jeg har et ørlite håp om at den kommrer tilbake.

Anonym sa...

Jeg vil begynne med å si at jeg blir litt oppgitt over de som sier at de velger rødt/rosa til datteren sin, for hvis ikke tror andre barnet er en gutt. Og så da? Er det farlig? Noe av grunnen til at fargeutvalget på barneklær enkelte steder er så dårlig, er jo nettopp fordi folk gir etter for denne farge/kjønn-forestillingen. Både søsteren min og jeg ble tatt for å være gutter gjennom hele barndommen, siste gangen var da jeg var 12, og vi tok faktisk ikke skade av det. Vi lo snarere av alle disse dumme voksne som ikke skjønte at jenter kunne ha kort hår og gå i dongeriklær. Nå jobber jeg i skolen, og synes det er trist hvor snevre kjønnsrammer voksne setter for barna. Akkurat som oss voksne er barna først og fremst ulike mennesker, ikke først og fremst et kjønn! Så til spørsmålene :-)
1 Jeg velger ofte sterke farger og kontraster, fordi det inspirerer og gjør oss glade.
2 Klare, rene farger, gjerne hele regnbuen i ett plagg.
3 Alle!

Anonym sa...

Guttene mine bruker alle farger, unntatt rosa og lyselilla. Jeg kjøper en del lyseblått til dem, men det er rett og slett fordi de kler lyseblått.

Hadde jeg hatt en jente, hadde hun nok gått i både blå og rosa klær. Blå er fint som jentefarge (bare kanskje ikke til babyer), men rosa synes jeg ikke passer til gutter. Men gjerne rosa i striper, f.eks. blå-brun-grøn-rosa-stripete plagg kan brukes til gutt, synes jeg. Lilla-lyselilla vil jeg heller ikke bruke til gutt, men gjerne f.eks. lilla-grå.

Når det gjelder ullklær, kjøper jeg helst mørkeblått og mørkebrunt, da det holder seg best, fordi flekker ikke synes på det (det er mange flekker jeg ikke får fjernet uten å bruke enzym-vaskemiddel som ikke kan kombineres med ull).

Anonym sa...

Jentene mine har alltid hatt masse brunt, blått og grønt, og vi fikk ofte komplemeter om de fine guttene våre. Velger fortsatt helst nøytrale og jordfarge, men fireåringen vil jo helst ha rosa, så det har sneket seg inn en del lilla (kompromis). Synes dere har en fin blanding jeg!

Anonym sa...

Jeg bruker mye lilla nøstebarn klær på minstemann, da mellomste er jente og får da arve fra henne. Savner også grønt fra nøstebarn. Har ullfrotte pysjene i vårgrønn, og de er kjempefine. Rødt, brunt og noen blåfarger synes jeg også er til beggge kjønn. 70 talls farger er jo veldig unisex. Kanskje en ide til ullribbbuksene? Orange er ei stilig farge, men vanskelig og kle. Synes den dere har nå blir for skarp.

Anonym sa...

Jenta mi 2 1/2 år har alle farger. Velger kjønnsnøytrale farger dersom det finnes gode alternativ. Eg har ei trøye fra Nøstebarn som er stripete i orange og rødt med lille kant på, den skulle eg ønske dokke hadde enda. Etter min smak har dokke få kjønnsnøytrale farger med litt sprut i ! Men har en pysjamas i gressgrønn som eg er godt fornøyd med (ser at den er ute)
Eg syns dokke var beire på dette før, noke som sannsynligvis seie noke om hva folk flest velger. Min erfaring er at folk stort sett velger tradisjonelt når de kjøper gaver til andre.

Anonym sa...

Jeg har en jente på litt over året. Hun er knallfin i blått, så jeg liker veldig godt hvis klærne har noe blått i seg. F.eks den rosa/blå-stripete ullen deres :) . Jeg hadde store planer om aldri å bruke rosa, men det var vanskeligere enn jeg hadde trodd. For det første får man masse i rosa, og så er hun jo søt i rosa, og i de "vanlige" butikkene er jo 70% i rosa.. :(

Jeg liker aller best sterke, klare farger. Rødt, gult, grønt, blått, lilla, brunt, oransj. Ikke pastell!! De to nye ull/silkedressene var knall!

Farger jeg kunne ønske meg hos Nøstebarn er allikevel f.eks oliven. Sikkert fint sammen med valmue, natur, brun, beige etc etc!

Johanne sa...

Gutten min på halvannet år går i grønn, breblå, blå, lilla, lyng, lilla og lyng sammen, rød, valmue, muldvarp, sand, natur. Han har blant annet utedressen i lilla. Sist jeg var i Trondheim og handlet garn hos dere kom jeg hjem med blant annet paprika, breblå og oker, men også støvblå og natur.
Med så mange fine farger, hvorfor i alle dager skal man være nødt til å velge bort noen fordi det "ikke passer"?
Jeg tror ikke vi gjør barna våre en tjeneste ved å lære dem at dette er for jenter og dette er for gutter.

Anonym sa...

Hvilke farger velger du til ditt barn og hvorfor tror du at du gjør det?
Hvilke farger og kombinasjoner ønsker du å se på Nøstebarn sine klær i fremtiden?
Hvilke farger synes du er kjønnsnøytrale?
Lilla, blå, jeans, litt rosa, regnbuefarger, rødt, grått til jenta vår.
Savner rødt, grønt og turkis fra Nøstebarn, og kanskje en type sjokoladebrun?
Skulle ønske det var noe mer mønster i f.eks silkebuksedressene. Og sauen er jo kjønnsnøytral, den kunne jo vært med på flere ting, kanskje også som "flokk" av små sauer?
Kjønnsnøytrale farger er grønn, gul, oransj, lilla hvis kombinert med andre farger, brun, beige,rød og blå. Jeg syns ofte det har mer med fargesammensetning og snitt/ mønster enn med selve fargene om det ser guttete/jentete ut.

Anonym sa...

Gutten min liker og bruker klare farger; rødt(favoritten),lilla,grønt,orange, blått, gult og rosa pluss brunt og grått. Jenta mi er for liten til å uttrykke preferansene sine,men kles fargerikt hun også. Det er uaktuelt å ikke arve fullt brukbare klær videre pga "feil" farge.

Hos oss finnes bare farger, ikke gutte- og jentefarger!(Når det er sagt,vi har lite pasteller, svart, hvitt og beige...)

Jeg savner ordentlig rød,grønt og brunt hos nøstebarn nå.(gult hadde også vært fint) Den nye orange er fin!

Kristine T.D. sa...

Jeg kjøper masse hos dere til tantegutten min. Han er blandingsbarn, med norsk mamma og afrikansk pappa. Og dermed mye mørkere enn norske barn. Han kler det meste, bl.a. er han veldig fin i rødt, gjerne en dyprød farge, men det har dere jo ikke.

Jeg synes fortsatt kolleksjonene deres desverre bærer preg av mange jente farger. Det er mye i rosa/lyng og lilla toner, og en del i ulike blåfarger. Både på klær og garn. Det gjør det vanskelig for oss som ikke ønsker de mest vanlige fargene og som er lei av å se gutten i blått eller jenta i rosa/lilla.

Jeg savner en dyprød farge, brun, gressgrønn, turkis, petrol, flere nyanser av grått, svart, oransje, olivengrønn.

Synes det var topp at fargen sand kom inn i årets kolleksjon. Har alt kjøpt langermet trøye i sand og natur til meg selv, og skal kjøpe body i sand og natur til tantegutten. Synes muldvarp fargen bør få bli med videre, den er kjempe fin.

Anonym sa...

Eg synest kleda dykkar var meir 'kjønnsnøytrale' før, eg - når eg kikkar i katalogen/på nett no, opplever eg at det minner meir om 'kjedebutikk-fargekoding'. Mykje finst i lillatonar og blå/grøntonar - veldig 'jente/gut'-aktig.

For nokre år sidan kjøpte me masse NB-tøy til både storebror og veslesyster. Fargar me likte veldig godt til begge:
klar raud
oransje
brun (den mørke - ikkje sand!)
breblå
striper raud/oransje med lilla kant

Kvifor er alle desse friske og fine fargane vekke no? Biiiittelitt raudt igjen på ull/silke, men det er ikkje mykje.

Anonym sa...

Jeg har alltid likt duse farger og jenta mi har helt frem til nå (2 år) hatt bare nøytrale klær i brun, grå, natur, grønn, blå, utenom det hun har fått i gave og "alle" kjøper jo rosa og lilla til en jente. jeg ser jo nå at hun er veldig søt i disse fargene også og har fått øynene opp for mere jentefarger selv også, spesielt når valmue og støvrosa kom i sortementet, men jeg liker å blande de med nøytrale farger. jeg liker veldig godt at dere satte sammen støvrosa og blåbær i striper for da fikk jeg blåfargen som jeg alltid har vært så glad i sammen med noe som kan sies å være en jentefarge. men brukt på denne måten er det ikke noe i veien for at begge kjønn kan bruke disse fargene. jeg ønsker at dere kunne prøvd gult i kolleksjonen deres, og jeg ønsker flere gråtoner og på lik linje som blåbær støvrosa kombinasjonen prøve å sette sammen rosa,lilla eller gul med f.eks grå. evt. også ha med natur i en 3 -stripers trøye. grønn eller blå er også god kombinasjon i stripete varianter.
ellers vil jeg benytte anledningen til å ønske meg ullfrotte jakken uten hette også i større størrelser, når barna skal ha på utedress eller jakke er jo hetten bare i veien så den kan jo ikke brukes som et mellomplagg og jakke er mye bedre enn genser, derfor ønsker jeg jakke uten hette. samtidig ønsker jeg at ullfrottebuksen til barn også får bråt ved foten og magen slik babybuksen OG voksenbuksen har.. hvorfor har ikke barnebuksen det? det er jo mye mer praktisk med tanke på ute-påkledning med sokker som skal utenpå på buksa for å holde den på plass.

Vibeke Solbue sa...

Jeg har bare en hilsen fra kjæresten min som helt har forelsket seg i NB ulla etter at jeg kjøpte noen trøyer i ull/silke til han i fargen blå. Han elsker å bruke klær med farger, grønn, orange, rød, gul, lilla, turkis... Men herregenser har bare fargen blå, hvit og svart. Kan dere utvide fargene på herregenseren? Mennene våre kan jo være gode forbilder for våre barn :)
Ellers synes jeg det er enklere å kle jentene opp i guttefarger enn omvendt. Men min sønn elsket rosa som barn, og gikk stort sett i lilla, rosa og rødt. Det som var spesielt var hvordan han ble møtt av de voksne i bhg på rosadager kontra blå og jeans. Rosa medførte en kos til hilsen, og en voksen som med lys stemme spurte om han ville lese eller leke med klosser osv. Mens på blå dager ble han ikke møtt med klem, men et smil og en voksen med vanlig stemme som spurte hva han ville leke med.
Dette er noen år siden, men jeg tror gutter og jenter blir møtt helt ubevisst av voksne. Og da er det jo fint at man kan variere dette ved å bruke ulike farger på klærne.

Kathrine sa...

Jeg liker godt baade duse og klare farger, men barna kler absolutt ikke orange og gult, saa de to unngaar jeg, sammen med rustroedt og "gusjegroent." Jeg kler vel ikke gutten min i rosa og lilla, men elsker aa kle ham i de fleste blaanyanser - men marineblaatt er litt kjedelig. Datteren min kler godt roedt, lilla, lyng og rosa, men lyserosa blir litt blasst til henne. Hun er kjempefint i blaanyanser ogsaa. Synes vel ikke at farger har kjoenn, men ser at jeg er noksaa tradisjonell i fargevalgene ogsaa. Men snitt og detaljer har vel saa mye aa si om et plagg er "jentete" eller "guttete," synes jeg. Derfor er det fint aa beholde et unisex-preg paa ting som bukser og gensere, da er det lettere aa arve!

Henriette sa...

Hvitt, grønt, mørkeblått synes jeg er nøytralt også

Anonym sa...

Har gut og jente ganske tett og kjøper for det meste "kjønnsnøytralt". Synes det er fint med blått, turkis, raudt, mørk og lys grå, grønt og brunt til begge mine. Eg sakner som fleire andre her meir grønt og "vanleg" raud/klarraud hos NB, og synes godt at plagg som ribbukser og pysjamas utan fot kunne finnast i fleire kjønnsnøytrale alternativ. Elles flott at de har fokus på dette :)

Anonym sa...

Jeg liker best jordfarger som brun, sand og naturhvit, og dette har sønnen vår en del av. Men egentlig ønsker jeg at han skal få gå fargerikt og barnlig kledd - og ikke se ut som en mini-voksen. Dette prøver jeg å ha i tankene når vi handler klær. Det meste kjøpes på Nøstebarn, og derfor setter jeg stor pris på at mange av deres farger går godt sammen, da er det ikke sånn at vi må begrense oss til en fargesti. Grønt, blått, rødt, brunt og spesielt turkist bruker vi mye.

Den nye rødfargen deres er jeg veldig glad i!

Anonym sa...

Jeg har to jenter. Det går mye i lilla for tiden rett og slett fordi jeg liker den fargen så godt. Kombinerer det med noe rosa/offwhite, og tenker at om jeg får gutt neste gang kan jeg kombinere det med f.eks grønt eller blått. Dette er for meg "guttefarger" til de minste, men når barna blir eldre, er det ikke så nøye lenger. Jenten min på 4 bruker f.eks mye blått og er kjempefin i det! Men da hun var mindre var det så kjedelig når folk trodde hun var gutt fordi hun hadde blå klær og kort hår (tok jo noen år før det ble langt :-) )Har og kjøpt mye rødt, for det tenker jeg også at er kjønnsnøytralt. Samme med brunt, hvitt og offwhite. Grått og, men det syns jeg er litt kjedelig til barn.
Har en genser fra dere som er noen år gammel som er stripete rød/orange med mørk lilla i kantene. Denne syns jeg er kjempefin og kunne veldig godt tenke meg at dere fikk flere klær i. Dette er plagg jeg gjerne også kan bruke på en gutt i fremtiden. Mtp striper på tøyet deres, så liker jeg mye bedre de med kun to farger enn de med fire farger. Er likevel veldig glad i de settene med "joggebukse" med lapper på knærne som er lik som genseren, de som har knapp oppe (bestefarstrøye) på den nye kolleksjonen. Ønsker meg denne med kun to striper, f.eks lilla og orange på stripene og rødt som "bunnfarge", evt lilla som bunnfarge.
Jeg syns at selv om endel av tøyet deres er relativt kjønnsnøytralt, så er det likevel ofte en "jentevariant" og en "guttevariant". For eksempel gjelder dette lekedressen. Kjempefine farger på jentevarianten ja (rosa/lilla), men denne hadde jeg ikke tatt på en gutt (er jo fælt å si det, for er jo ganske råflott- men må jo være ærlig). Den blå varianten er i mine øyne veldig gutt. Så dyre klær syns jeg det er en fordel om kan gå i arv. Skal jeg bruke 500 kr på en sånn dress, ønsker jeg en fargevariant som er mer kjønnsnøytral og, f.eks valmue/natur.
Ser en har kommentert at hun vil ha hetter på tøyet for de som er litt eldre. I såtilfelle håper jeg det blir avtakbare hetter mtp kvelningsfare om barna henger seg fast i noe. Er glad i hette hos de minste, dette oppleves som ekstra varmt når de ligger i vogn i kulden. Hvis jeg kan få komme med ett ønske til. så er det noen flere ensfargete varianter på de ribbestrikkete buksene deres. Disse er vi kjempeglade i, men har en bestemor som produserer mange gensere til jentene, og disse har ofte blå som grunnfarge. Hadde vært tipp topp med en mørkeblå variant av denne buksen, blir så "rotete med mange farger til f.eks en Mariusgenser. Rød kunne og vært fint på en sånn.
MVH Ina Marie

Hanne sa...

Jeg har en gutt, og prøver jo å gå fpr kjønnsnøytrale farger, men det blir litt kjedelig med bare brunt, grått og grønt i lengden (som er de fargene jeg føler at fins i klær med guttesnitt), så da blir det jo mye blått da.

Jeg syns godt et kjønnsnøytralt plagg kan være en blanding av farger. Er en genser med blå og rosa en jente- eller guttegenser?

Dere har en veldig fin genser/body i ull/silke med grønne og hvite striper, og blå kanter. Tenk så kul den hadde vært med lilla kanter i stedet! Og aldeles ikke verken jentete eller guttete (og en god måte å få inn f.eks lilla i min vesle gutt sin garderobe). :)

Veronika sa...

Vi kler dattera vår på 8 mnd i lilla, brunt, blått, rødt, gult, grønt, oransje... Elsker knallfarger! Vi bruker bare Nøstebarn, Disana eller hjemmestrikket, så har stort sett klart å unngå rosa, som jeg haaater (ikke fordi det er noe galt med fargen, men symbolspråket - jenter skal være søte og snille, gutter tøffe og kule, æsj jeg spyr). Sønnen min som er 15 går i alle slags farger, han ELSKER farger faktisk. Men han liker ikke ull dessverre =(

Jeg savner en varm lys grønnfarge, varm orange, den fine rødfargen dere hadde før, og en klar gulfarge. Sennepsgul synes jeg ikke noe om. I det hele tatt savner jeg mer sprelske farger! Og klarrødt garn, dere kunne hatt det i hvert fall. Jeg liker ikke pasteller eller (lyse-)grått, det er bare kjedelig.

For meg er alle farger kjønnsnøytrale, unntatt rosa. Lyseblått er fint, men da må snuppa helst ha kjole på seg. Synes ikke noe omsånne typiske jente- og gutteklær, og er veldig glad for den linja dere har lagt dere på i Nøstebarn uten mønster og slikt.

Stine sa...

Oi! Så utrolig mange utfyllende kommentarer vi har fått, tusen takk for at dere har tatt dere tid!
Mange av de refleksjonene dere har gjort dere har vi også gjort oss på privaten når vi skal kle våre barn. Det er lett for å tenke at dette er en guttefarge og dette er en jentefarge, men samtidig så kan jo det virke veldig begrensende, på mange måter. Vi har notert oss at brun, rød, grønn, grå, gul, oransje og sand er de fargene de fleste mener er nøytrale og at forskjellige fargekombinasjoner kan gjøre susen. Alt er notert ned, også annet enn fargeønsker, og vi tar det opp i kommende varemøter.
Ser det er noen som etterspør den røde vi hadde før, og da kan jeg opplyse om at vi fortsatt har ulltrøyen og bodyen i ull/silke i rød og rød pysjamasen med fot i sortimentet. Dette er den samme rødfargen vi har hatt før, men den kan se litt annerledes ut i ull/silke enn på ull, som den også var i før. Det kan være det kommer en ny rødfarge i fremtiden, hvem vet? :-)
Hilsen Stine i Nøstebarn

Pia sa...

Gutta mine hadde mange klær i rødt. Oransje. De fleste farger egentlig, bortsett fra helt lys rosa. Jeg liker ikke så godt "farger" som beige, synes det blir kjedelig. Men det er jo nøytralt, og jeg forstår at mange foretrekker det.

Anonym sa...

Rødt, grønt, gult, orange er kjønnsnøytrale farger for meg, og de jeg foretrekker å bruke på gutten min.

Samme gjelder på beige/grå/brun osv, men så kjedelig da gitt.. Liker FARGER :)

Synes lilla og rosa er utpregede jentefarger som jeg unngår å bruke. Blått kan fint brukes av jente, men verre med rosa på gutt.

Florisa sa...

Jeg syns egentlig de fleste farger er kjønnsnøytrale, så lenge det ikke er en masse blonder, glitter og kjønnsinndelt pynt på klærne.

Lillebror her i huset kan godt gå i lilla, han har både lilla vintersko og lilla ullgenser. Vinterjakken, vinterdressen og luen hans er rød, rødt er jeg veldig glad i uansett kjønn!! Men jeg tar ikke på han klær som både har rosa og lilla i seg, det blir for jentete, unngår egentlig helst rosa.

Jentene har gått mye i lilla og rosa tidligere av en eller annen merkelig grunn, selvom de også alltid har hatt en del blått da. Men nå er jeg bare så lei lilla og rosa uansett hvem av oss i familien det er til! Så nå kjøper jeg rødt, grønt, brunt, grått og beige til ungene.

Savner forresten den klare rødfargen på nøstebarn garnet.

Anonym sa...

Vet dette er et gammelt innlegg, men temaet er vel alltid aktuelt så jeg slenger inn en kommentar likevel ;-)

Det jeg savner mest i farger på barneklær er oliven,salviegrønn, rustrød, burgunder og sennepsgul/oker. Jeg ELSKER disse fargene, men det er nærmest klin umulig å finne (og jeg har lett mye!). Alle disse fargene syntes jeg er både kjønnsnøytrale og flotte basisfarger som er kjempefine å kombinere med klare farger, til og med pastell. Melerte farger er også en stor favoritt her, effekten gjør alle plagg i alle farger finere (i mine øyne)!