I forrige veke var tema lappar med stoff klyppt opp av tova ullstoff. Det er veldig fint å strikke lappar og. Dei kan jo varierast i det uendelege med mønster, striper, stoleikar, former og fargar. Det er også ein glimrande måte å få brukt opp små garnrestar på (Apropos temaet forrige månad her på bloggen..)
|
Her har eg lappa knea på ein heil ullfrottepysj med glattstrikka lappar. La opp med Silkeull 30m på pinne nr 3. Strikka glattstrikk med 2 p i kvar av fargane 75 Vårgrønn og 10 Natur. Silken i Silkeullen gjer garnet sterkare enn Merinoullen. Lappen til venstre er sydd på med maskin og lappen til høgre for hand. |
|
Her er det leikedressen som har fått rillestrikka lappar i 2-tråds Merinoull farge 42 Klar Lilla. La opp 30 masker på pinne nr 3 og strikka 20 riller (=40 pinnar). Til høgre har eg sydd på for hand med små kastesting i kanten. Lappen til venstre har eg sydd på med maskin og sikk-sakk. |
Korleis få fine kantar? I mange oppskrifter står det at ein skal ta første maske på pinnen laus av og strikke siste maske på kvar pinne vrangt. Eg har aldri gjort det for eg synes at eg får finast kantar (både i rillestrikk og glattstrikk) når eg strikkar fyrste maske. Kva gjer de andre? Nokon som har lure tips for korleis ein kan få fine kantar?
Husk Ullvøl-konkurransen! :-)
17 kommentarer:
Hei. Når det gjelder å strikke fine kanter på rettpinne. Løsning: Legg tråden over på vrangen og ta av den siste masken løst av. Strikk så den første (den du tok løst av) vridd.
Jeg tar første maske løs av og strikker alle de andre maskene vanlig. Synes kantene blir fine da. Jeg strikket lapper formet som hus til ullbuksa til min eldste sønn. "Broderte" enkle vindu og dør på lappene i kontrastfarge. Han fikk så skryt på skolen av både elever og lærere. Det var morro :)
Jeg gjør som Anne Lise for å få fine kanter - men skal jammen prøve det øverste tipset også!
Temaet denne måneden er bare sååå bra!!! Jeg lurer litt på hva som er beste måten å fikse hull i knærne på ribbebuksen fra nøstebarn? Har prøvd etter beste evne å stoppe, men syns det ble hull igjen veldig fort. Går det an å sette lapper på disse? Ellers gleder jeg meg til innlegg om hvordan fikse hullete tær på ullfrottepysjen!!
Mvh, hildegunn
I natt kom storetåa til 2-åringen ut av nattisfoten, så no gler eg meg til tips om korleis redda denslags. Lappesetta du har laga er utruleg fine, dei burde de hatt for sal også.
Mvh Mariann
Jeg har en hjemmestrikka bukse i ribb som er tynnslitt på knærne. Skulle gjerne ha reparert med lapper og har strikket sånne ovale fra boka, men syns det er så vansklelig å feste dem... Bibben skal jo være elastisk, mens lappen er i rillestrikk. Har du noen gode råd til hvordan lappe ribbestrikka ting?
På forhånd takk!
Jeg strikket lapper til ribbebuksen til guttungen min, laget lappen i ribbestrikk og ca. samme størrelse som hullet og samme farge. Det ble kjempe vellykket, er bare når du ser etter at man ser at buksen er lappet. Dette var noe jeg prøvde etter å ha stoppet i over en mnd, et par ganger i uken. Men etter jeg lappet knærne har det holdt i en mnd.
Mamma pleide ofte å redde hjemmestrikka ullbukser ved å klippe av foten og strikke ny (da jeg var liten). Resulterte i mange 'morsomme' føtter som ikke passa riktig til buksa, men det kan man jo velge selv... Det er også en fin måte å få buksebeina lengre på - om de fortsatt passer i vidda.
Takk for tips om strikka lapper til ullpysj/lekedress. Det skal prøves - kanskje jeg rekker konkurransen :0)
Jeg gjør ikke noe spesielt med kantene når jeg strikker. Synes det ikke blir så stygt, egentlig. Men, for moroskyld kan det hende jeg prøver noe av tipsa over her. Det hender jeg hekler en enkel kant rundt, på fx små jakker etc.
Jo, forresten, på knappestolper som monteres i etterkant, så strikker jeg helst rett-vrang, men de to ytterste rett, for da krøller kanten seg litt innover.
Jeg tar alltid første maske løst av, synes det blir fine kanter da. Jeg strikket lapper i rillestrikk og sydde på ullribbebuksene. Strikket lappene i "hovedfargen" på buksa, og det ble i grunnen fint. HAr aldri vært så glad i lappede klær, men det ble litt dekoreffekt av det. Flere har kommentert buksa fordi de syntes det var fint. Det er jo litt artig da. Jeg strikketlapp i dobbel 2 tråd, for å få det mest mulig slitesterkt, og eldstesønnen har nå brukt buksa et halvt år med lapp på knærne uten at det er slitasje i det hele tatt på lappen. Buksa ble i grunn god som ny:-) Den ble litt videre på knærne, men det gjør ingenting, god og elastisk likevel.
Jeg strikker hjerter og hekler kant rundt etterpå. Supre lapper, og fint å se på;)
Jeg tar også av første maske, men skal teste tipset over. Når det gjelder lapping av ribbebusker, er det en mulighet å plukke opp masker og strikke en lapp i ribber, som sys fast på toppen i fellekanten.
Jeg gjør som du skriver i bloggen; strikker alle masker vanlig, både den første og siste. Jeg strammer kanskje litt ekstra i tråden når jeg strikker maske nr.2, men synes kantene blir fine uten noe triksing.
Jeg er så imponert over at du kunne blogge en hel måned om restegarn og nå en hel måned med ullvøl. Lurer på hva det neste blir....?
Jeg strikker alltid både første og siste maske som vanlig, og har aldri hatt problemer med kanten min!
Jeg kan ikke strikke (eller det vil si: har ikke lært meg det godt nok enda...), så jeg overleverer slikt arbeid til min flittige mamma. Superidé med lapping på slitte og hullete nøstebarnklær - takk for tipset!
Eg tenkte eg ville strikka lappar og tova dei slik at dei vert meir slitesterke. Er det nokon som veit kor mykje større eg bør strikka dei?
Takk for tips om korleis me kan få fine kantar!
Mariann: Eg skulle gjerne laga lappesett for sal. ikkje kapasitet no, men kven veit?
msofie87: Eg har ikkje strikka og tova lappar, men det er jo ein god ide. Eg foreslår 2-tråds garn og pinne nr 4-5? Strikk lappen ca 20% større på breidda og 30%prosent større i lengda enn du vil ha den ferdige lappen. (Kun eit forslag!) Kjekt om du gir oss tilbakemelding om du prøver!
Legg inn en kommentar