torsdag 9. august 2012

Mønsterstrikk

Tonje i Trondheim forsyner oss gladelig med mere inspirasjon og i dag serverer hun mønsterstrikkinspirasjon:

Helårsjakke

 ♬♫♬..fem elefanter kom marsjerende bortover edderkoppens fine nett..♬♫♬  

 Når Emil fikk velge selv ble det røde edderkoppknapper, og da var det ikke vanskelig å finne tema for årets tynne ulljakke. Han sovner som regel når den 15. elefanten marsjerer og med et kjapt søk på nett fant jeg dette diagrammet å jobbe ut i fra. Helårsjakken måtte justeres litt for å få maskeantallet til å gå opp, men et par masker i pluss eller minus har lite å si for størrelsen.


Bilder lyver ikke, og jeg må innrømme at jeg er ganske utrenet på mønsterstrikk. Jeg har likevel plukket opp et par nyttige tips, og det viktigste er nok å strikke løst, samtidig som man kan dra litt i strikketøyet underveis for å jevne ut. Øvelse gjør mester!

Volangkjole


Jeg har ofte strikket kjoler med mønsterborder i barselgaver. Volangkjolen som vi kom med mønster på sist høst er kjempefin til dette, for det er ganske mange masker i skjørtet og ingen fellinger som kommer i veien. Man må altså ofte gjøre om litt på maskeantallet for å få mønsteret til å gå opp. Denne er strikket i blåbær og gammelrosa, min favorittkombinasjon!


Bleiebukser
I fjor hadde vi et innlegg om hjemmestrikkede bleiebukser, der jeg brukte mønsterrapportene fra Fanakofta. I tillegg til Fanamønsteret, er oppskrift 1930 – Kattegenser en av våre mest populære mønsteroppskrifter. I tillegg har vi den mer ukjente, men kjempefine 1914, som både har mønster og strukturstrikk.

Man kan legge inn mønster overalt hvor det er glattstrikk og det finnes mye inspirasjon på nett, det finnes til og med apper på telefonen der du kan tegne inn egne mønstre. Et annet tips er å se igjennom bestemors gamle oppskriftsbøker og hefter, der finnes det nok mange fine border og diagrammer.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Volangkjolen er jo nydelig med fine fargekombinasjoner!

StrikkePia sa...

Digger elefantene og bleiebuksen med Fana mønster på!! Utrolig stilige!! :-)

Tuttasb sa...

Gjør man et søk på Hønsestrik/Hønsestrikk vil man også finne masse inspirasjon. Er man ekstra heldig har man tilgang på Hønsestrikk-bøkene til Kirsten Hofstätter (vet de har den på utlån på Bilbioteket i Trondheim), de gir mange råd og tips til hvordan å strikke og lage mønster selv.

Så forresten Volangkjolen og Elefantjakku du hadde strikket på Ravelry, kjempefine og inspirerende begge to!