onsdag 23. februar 2011

Flekkfjerning

På ull legg skiten seg utanpå fibrane og dersom ein fjernar sølet med ein gong er det ofte lett å få vekk. Bruk ein tørr eller lett fuktig klut og sug opp sølet.  Men det er ikkje alt som er lett å få vekk og spesielt ikkje visst plagget har lege litt. Verstingane er etter mi erfaring banan, tran, avføring, frukt/bær, tomatsaus o.l. 
Lyse ullplagg vert og ofte litt grå etter kvart og spesielt nedst på erma og i halsen. Eg tenkte eg ville dele med dykk mine erfaringar og det kundar av oss har delt:Det beste er jo å unngå flekkar til dømes ved å velge praktiske fargar på ullkleda, slik at flekkar ikkje visar. Det er også lurt å bruke bommullsplagg utanpå ullplagg; då tar bomullen støyten og kan vaskast ofte og på 60 grader. Dette er spesielt lurt i periodar der til dømes ungane lærer seg å ete sjølv og det vert ein del søl.

Det kjem veldig an på kva flekken består av. Eit flekkfjerningsmiddel er kanskje god på ein type flekkar og ikkje på andre. Det første ein bør prøve er å ta litt konsentrert ullsåpe på flekken. Kanskje går flekkane vekk med det og ein slepp å kjøpe inn spesialmiddel. Uansett kva ein brukar for å fjerne flekken er det middelet ofte sterkt for ullplagget og der er derfor viktig å
skylle plagget godt etter flekkfjerning. Visst ikkje ligg middelet igjen i plagget og tærar på ulla og kan lage hol. = VIKTIG


Oksegallesåpe:
Dette er eit ganske effektivt flekkfjerningsmiddel. Nøstebarn sin variant er i flytande form, men den er også i fast form.
Væt plagget og ha på såpe. La det gjerne ligge litt på plagget (10 min?). Skyl av såpa og gjenta dersom flekken ikkje er vekke.

Ein kan også ha oksegallesåpe i vaskevatnet eller i maskinen ved maskinvask (1-2ss), men det er nok mest effektivt å bruke middelet direkt på flekken.Sitronsåpe: er også berekna til ull og flerie seier den er effektiv.

Olivensåpe: Er også eit vaskemiddel i fast form (?) for ull som ein kan få kjøpt i helsekostbutikkar.


Nylonvask:
Dette er ein god gamal travar. Ser heller ikkje ut som mykje er gjort med innpakninga dei siste 50 år ;-)
Eg brukte den mykje på bodyar som vart grå nedst på erma. Er effektiv på fleire slag flekkar.

Eg var ute og kjøpte ein tube i dag til biletet og då ser eg at den er merka med eit kryss utanpå pakken og teksten "IRRITERENDE" under. Så dersom ein vel å bruke denne må ein skylje EKSTRA GODT.


Zalo eller anna oppvaskmiddel:
Dette er speielt effektivt til flekkar som inneheld fett som til dømes tran, tomatsaus, dressing osv.

Lavendel: Av og til kan ein få vekk flekken, men lukta heng i. Til dømes oppkast og tran? Då kan det vere lurt å lufte plagget i frisk luft nokre dagar eller ein kan leggje plagget saman med ein lavendelpose. Då set lavendellukta seg i plagget og kanskje overdøyver ho den uønska lukta?

Sol: Har sett fleire tipse om å henge ullplagg ut i sola og at flekken då vil bleikne vekk. Det kan fungere, men ver klar over at lys ull kan bli gul av direkte sollys.

Ofte går flekkar og lukt vekk etter ei tid og fleire vask. Og dersom du ikkje få vekk flekkane kan du sy noko over. Eg hadde eit innlegg om dette før jul. Sjå HER.

Er det nokon som har erfaring med flekkfjerning på ull som dei vil dele?

23 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for gode tips! Så lurt å bruke nylonvask! Olivensåpa er super! Eg brukar den til vanleg ullvask, ein kan og raspe litt av den på kjøkkenrasp og ha i vaskemaskina. Eg kjøper fast olivensåpe (vanleg handsåpe) på invandrerbutikken Olivenmat her i Bergen og brukar den til det meste.

Takk for fin blogg! Helsing Torun!

Hannepanne sa...

Hei!
Har ett spm som egentlig ikke har noe med flekker og gjøre, men om SILKEULL !! Er ett plagg av ren ull varmere enn et plagg av silke/ull og evt om det gjelder bodyer av ull og ull/silke og strikka plagg?? OG evt hvilke ull typer er varmest.. angora, merino osv??

Hanne=)

Lene sa...

Fikk tips om flytende grønnsåpe en gang, og det funker utrolig bra. Anbefales virkelig! Det har reddet mange ullbodyer med avføringssøl.

Kathrine Gregersen sa...

Hanne: ull blanda med silke vert litt svalare, altså er plagg (Håndstrikka eller ikkje)i 100% ull varmare. Men Angora er endå varmare. Me anbefaler det til dei som treng ekstra varme eller til sokkar o.l. Angora loar ein del og det er defor ikkje anbefalt til babyplagg opp mot ansiktet.

Kathrine Gregersen sa...

Lene: Takk for tips, men ver klar over at Grønnsåpe vert brukt under toving for at plagg skal tove bedre. Men er du forsiktig så går det vel greit :-)

Anne Lise sa...

Takk for supre flekkfjerningstips.
Blod er ofte noe som kan sette flekker. Og har god erfaring med at olivensåpe tar det bort.

Veronica A. sa...

Min erfaring er at såpe av oksegalle er veldig effektiv mot flekker av avføring på babyens body - flekker som ikke er til å unngå en periode... Hvis flekken ikke forsvinner mens jeg gnir, lar jeg middelet virke i inntil 15 min før skylling. Bare husk å behandle flekken med en gang du oppdager den da en inntørka flekk er vanskeligere å bli kvitt.
Har også god erfaring med oppvaskmiddel på flekker generelt.

Skal jammen prøve nylonvask på grålige ermer, takk for tipset!

Camilla sa...

Et annet tips på grålige ermer er å gi plagget et fargebad :)

Du kan kjøpe fargebad på Helios som er fri for tungmetaller og andre giftstoffer. Eller så kan man jo prøve med blåbærsaft!
Det har gitt nytt liv til flere plagg i naturfarge fra Nøstebarn her hjemme :)

Bare husk å vaske plagget som er farget for seg selv, slik at det ikke farger av på det andre tøyet!

camilla h sa...

Hei hei!!! Flekker på ulltøy er og bli en evigvarende kamp for å få det vekk!!! Men jeg har funnet løsnng for meg, og det er gallesåpe rett på flekken, skyll i varmt vann, deretter inn i vaskemaskinen på ullvaks 40 grader. Men en ting jeg ikke forstår.... Hvordan kan bomull ta støyten for flekker når ullet er innerst? Da vil det jo komme på ullen først...OG ull skal jo være innerst på kroppen????

Kathrine Gregersen sa...

Camilla: Ull inst, bomull utanpå. Dermed tar det berre støyten frå flekkar utanfrå som mat, gulping osv. Altså ikkje ei løysing mot avføringsflekkar ;-)

Trineda sa...

Dere er flinke. Jeg har sett foreldre som bare kaster fint småbarntøy med enkeltflekker. Det synes jeg ikke noe om.

Maud sa...

Likte nylon vask tipset. Det er et genialt produkt. Det samme gjelder zalo og oksegallesåpe. har ikke prøvd olivensåpe. Skjønner at det er noe jeg bør prøve.

Når det gjelder lukt i plagg, så bruker jeg lavendelolje i bleievasken. Jeg ser for meg at det fint kan brukes i skyllinga av plagget for å få litt god lukt i plagget, men som sagt har ikke prøvd det ut.

Det er ikke så billig for lavendelolje i Norge, men denne nettsiden i Storbritannia selger store flasker med lavendelolje, som er billigere enn de du får på apoteket. http://www.babykind.co.uk/nappyessentials.htm#lavoil
De har også tea tree oil. Jeg har fått tilsendt flasker fra de flere ganger. Den pleier å være godt pakket inn og har heldigvis aldri knust.

Anonym sa...

Det er i allefall viktig at produktet som skal brukes til flekkfjerning er parfymefritt.
Jeg brukte selv Zalo før som var veldig effektiv, men den er blitt så sterkt parfymert de siste par årene, at den er ikke brukbar lengere.

Unknown sa...

Tusen takk for supre tips, jeg bruker flekkfjerningsåpen til nøstebarn og er veldig fornøyd med den :) De eneste flekkene det ikke har tatt er flekker etter jerntilskudd. Det ødela den ene lyse bodyen jeg har til guttungen min :( Så lurer på å klippe den opp til lapper.

Unn sa...

Eg har utstyrt meg med ein eigen naglekost (med ganske mjuk bust) som eg bruker til å børste vekk ferske avføringsflekkar. Held flekken under rennande lunka vatn og børstar vekk skiten - før eg vaskar plagget i vaskemaskina (det kan vente litt, sidan den verste skiten er borte). Det fungerer fint for å få vekk "lausmassane" før maskinvask. Passar på å børste forsiktig, slik at det ikkje går hol eller plagget byrjar å tove. Ein gamal tannkost kan gjere litt av same nytten, men eg er mest nøgd med naglekosten som er breiare og litt grovare.

Linda sa...

Noen som har tips til en gammel avføringsflekk? Vi er nybakte foreldre til nr 2 og her om dagen hadde hun virkelig fylt opp både bleia og bodyen. Jeg tilkalte min mann for litt assistanse og han la bodyen i en plastpose (uten at jeg reigstrerte det) og der ble den liggende til dagen derpå.. Prøvde oksegallesåpe (gnidde på og skylte av), men fikk ikke bort så veldig mye. Lurer på å prøve å farge bodyen med rosa Wilton konditorfarge, men er ikke sikker på om det vil dekke over flekken godt nok. Og så var jo den lyserosa fargen på bodyen så fin da...

Anonym sa...

Eddik kan brukes som luktfjerner, brukes istedet for skyllemiddel i vaskemaskinen.
Vi har fått mugg i psyjen, er det mulighet for å redde den? Har vasket flere gange, men er redd for at muggen sitter i tøyet..

Gunhild sa...

Gallesåpe har eg god erfaring med, men har fått nokre flekker frå avføring som ikkje har gått heilt vekk :( Nylonvask skal utprøvast på grå ermar!

Veronica A. sa...

Tips til Anonym 17:20:
Kjøp oppvaskmiddel av typen Neutral - parfymefri og like god flekkfjerner som Zalo.

Ingvild sa...

Det viktigste med flekkfjerning er nok å ta flekkene med en gang. Skulle gjerne hatt et tips for ullbodyer som har blitt gule.

Hannepanne sa...

Er også interssert i tips om hvordan få gule/gråe bodyer og jumprer og bli hvite igjen :)

Hanne=)

Pernille sa...

Hvite bodyer somer er blitt gule/grå farges her i huset.

Ellers er min erfaring at det er lettere å fjerne flekker fra den ubehandla ulla som nøstebarn sin enn i behandlet ulltøy. Flere med den erfaringen?

Anonym sa...

Her er ein fin-fin link til grøn kvardag sine tips om fjerning av flekkar på kler ved hjelp av gode kjerringråd! http://www.gronnhverdag.no/nor/Bolig/Inneklima/Rengjoering/Flekkfjerning
helsing Torun