torsdag 24. februar 2011

Klippe, klippe!

Overskrifta i dag er henta frå eventyret "Kjerringa mot straumen". Mor mi bruker dette uttrykket kvar gong nokon held på sitt og vil gjere ting på sin måte 
-og absolutt ikkje vil gi seg. Men i dag er det meint som ei oppfordring til å finne fram saksa. Ofte er det nok å klippe litt i eit plagg for at det kan få fornya liv vidare:Ullplagg litt tova i bruk, så ofte treng me ikkje gjere noko med kantane. Plagget vil ikkje rakne og fungerer slik dei er. Men vil du sy på kantar sjå innlegget som viser korleis du kan sy ulike kantar: Nye kantar.


 • Body blir trøye: Dette er grei å gjere når bodyen er blitt for kort i overkroppen til å få knappa. Body er utruleg praktisk, men når ungane sluttar med bleie er det ikkje like praktisk.
 • Er ermane korte kan du sy på ny kant eller klippe dei av slik at det vert korterma trøye.

  Pysj/dress:
 • Er nedste delen av pysjen veldig slitt kan du klyppe av og bruke vidare til jakke.
 • Dersom nedste delen ikkje er så slitt kan du sy bukse av denne delen. Sy då på ein kant som du trer strikk gjennom. • Strømpebukser kan enkelt bli til longs eller mameluk?
 • Langerma trøyer kan bli korterma?
 • Magen på bodyar eller trøyer kan bli "buff" eller hals. Eller kanskje ei lue, dersom ein snurpar saman toppen med eit band?
 • Ermane på trøyer eller kantar på sokkar kan bli pulsvarmarar eller leggvarmarar?
 • Toppen av ei sparkebukse kan bli vest eller kjole?
Neste veke kjem det mange eksempel. Då kjem ein del av bidraga i konkurransen og her er det mykje som garantert vil inspirere :-)

Er det nokon som har tips til korleis ein kan endre plagg bare ved hjelp av saks?

*Klippe, klippe!* :-)

  11 kommentarer:

  Misemor sa...

  Tips: Jeg ser for meg at bodyen kan vare lenger om man ikke klipper den av der streken går, men beholder kantinga foran og forsøker å "heise" kanten litt opp bak. Samtidig kan man plukke ut knappene og tette igjen evt. hull med noen sting for å unngå at plagget rakner.
  Ellers vil jeg takke for mange gode tips i denne bloggen!

  bustekaffi sa...

  Jeg har hatt en sånn sparkebukse uten ben i ullfrotté og den har holdt kjempelenge! Men nå er grensen nådd for hvor mye jeg kan strekke på den, så da tok jeg frem saksa og klippet av beina. Og vips - en kjekk ullvest! Jeg bruker ullvester hele tiden om dagen, så dette var midt i blinken for meg. Trikset er å klippe av beina slik at vesten blir så lang som mulig :) Jeg har ikke sydd kanten ennå, men det blir vel etter hvert. Ullfrotté holder seg jo fint uten sying også :)

  safro sa...

  For en masse inspirasjon jeg får her i denne bloggen! Supert!
  Tips for gravide: magen på topper og trøyer kan fint brukes rundt magen som en "skøyte" mellom over og underdel, når de vanlige klærne begynner å bli trange og trøya ikke lenger dekker magen.
  Siden du skrev om "buff" - jeg har lurt en stund på om Nøstebarn har noen tanker på å produsere slike??? De har ett stort bruksområde og burde vært flott med tynn ull el ull/silke.
  Sabina

  Kathrine Gregersen sa...

  Safro: *min munn er lukket med syv seil* ;-)

  Kathrine K. sa...

  Har akkurat laget en pysj om til en jakke/genser. Pysjen ble for kort i kroppen og beina var hullette, men ble mer enn lang nok som jakke. Klippet av beina, sydde opp kanten, og byttet ut mansjettene med noen lengre, avklipte alpakkasokkemansjetter i naturhvitt som matchet sauen på brystet. Ikke vakkert håndarbeid men mor og toåring er glad :). Har også lappet fem knær på ulike ullbukser med tovede lapper i det siste - takk for inspirasjon!

  Berit Hætta sa...

  det var mange gode tips... skal gå å studere de ullklærne jeg har ryddet unna fordi de er blirr for små... kanskje vi kan bruke de lenger...
  ejg synes det er ergelig å rydde ut klær som vi nesten ikke har rukket å bruke før de er for små...
  takk for flotte tips...

  LahrA sa...

  Nok en goood ide! LIKER!

  Ingeborg sa...

  Vi lånar vekk ullkelde som er for små til den eldste dottera vår til fetteren hennar, og så får vi dei tilbake sånn at den yngste dottera vår kan bruke dei. Så eg kjem nok ikkje til å klippe i kleda berre fordi dei er for små.

  frk henriksen sa...

  En utrolig god idé aa gjenbruke klaernene paa denne maaten. Jeg boeyer meg i stoevet --- her inne blir jeg alltid inspirert :-)

  Maud sa...

  Takk for gode tips igjen.
  På denne bloggen

  http://kapteinbiff.blogspot.com/2011/02/bokmerkedypdykk-uke-7-lag-ditt-eget.html

  er det link til en annen blogg, som viser hvordan man kan gjenbruke t-skjorter til garn. Det eneste du trenger er en saks :)

  Utrolig smart synes nå jeg.

  Anonym sa...

  Kanskje jeg også skal prøve å klippe uten å legge opp kanten og sy. Veldig glad for nye tips!

  Inger B.