torsdag 3. februar 2011

Lappesaker

I innlegget i går var temaet vasking og eg lova dykk ein glimrande måte å bruka dei kleda som er feilvaska (=tova) på. Ikkje hiv dei, men klypp dei opp og bruk dei til lappar. Det er mykje betre å bruke en ull som ikkje er tova fordi lappane då ikkje raknar og så er dei tjukkare (=meir å slite vidare på). Og når uhellet fyrst er ute er det glimrande å få brukt det til noko.

Du kan også tove i maskinen med fullt overlegg dersom du ikkje har noko som er feilvaska. Finn fram dei kleda som er utslite eller ikkje kan brukast av andre årsakar. Vert dei skrukkete etter vask kan du dampe dei før du finnfram saksa.Klypp dei opp i ulike storleikar. Rune eller ovalar er lettast å sy på. Bruk gjerne eit glas eller liknande til mal fyrste gongen og så bruker du lappen vidare som mal. Det går veldig raskt.


I butikkane sel me fottelappar til lapping. Lappen til høgre er tova i vaskemaskin på 60 grader.

Lappane kan ein sy på for hand og maskin. Det kjem eg tilbake i eit seinare innlegg. Det er veldig lurt å ha lappar, saks, nål og tråd liggande klart. Eg har eit metallskrin ståande i stova og då er det kjapt å sy på ein lapp over eit hol framføre fjernsynet på kvelden. Stoppesopp og stoppegarn er også greit å ha. Stoppegarnet er forsterka med litt nylon og er tynt og lett å sy med.

Me sel stoppesoppar og stoppegarn i butikkane og i løpet av kort tid skal me ha det tilgjengeleg i nettbutikken også. Du får også tak i utstyret på ein del syforetningar. 

Takk for alle kommentarar! Så flott at de deler av dykkar erfaring og kjem med gode tips. Kvar veke trekkjer eg ut ein av kommentarane frå dykk og premien er ein lappepose som inneheld 6 fargar stoppegarn, stoppesopp og ca 50 oppklyppte lappar i ulike storleikar. Alt kjem i ein stoffpose eg har sydd av gardiner. (Stoffet på posane varierer)

57 kommentarer:

Kitchen Garden Blessings sa...

Dette er en super blogg, Kathrine! Masse fine tips og triks. Jeg koser meg hver gang det kommer et innlegg. Ha en fin dag!

Klem Berit

LahrA sa...

Liker, liker liker!

Monica sa...

Virkelig inspirerende! Skal til å strikke det "snurra" skjerfet nå og gleder meg... Dere har løst dette med blogg på en super måte!

Anonym sa...

Genialt!
Helga:)

Anne sa...

Tusen takk for gode tips! Samboeren min har akkurat vasket mye av ungenes ulltøy på 60 grader, så nå vet jeg hva jeg kan bruke det tovede tøyet til! Nå skal jeg sette meg ned å hekle videre på lappeteppet mitt med alt restegarnet!

Anonym sa...

Flott at dere blogger om dette tema. Alt for mange bare kaster og kjøper nytt, istedet for å reparere. Jeg klarer meg ikke uten min "stoppesopp" som er fra 1920-tallet, arvet av min bestemor.
Hilsen Barbro Ytterstad

Anne Kate Budalbakk sa...

Heia
Dette hadde jeg aldri tenkt på. Har nok kastet mye restetråd som jeg kunne ha strikket opp lapper med. Jaja, nå husker jeg i allefall ikke kast noe garn.

Kjempe bra blogg. Ser fram til videre innlegg

Barbro-Yvonne sa...

Har lagt meg til som følger av bloggen.
Den var super.

TRUDE sa...

Dette var en super idè, skal finne frem den "feilvaska"/tova genseren med en gang!!Super blogg!

Daria sa...

kjekke tips,tror jammen meg jeg skal klippe noen ull såler i dag,takk for inspirasjon:)

Linda sa...

Flott tips! Har arva noen feilvaska Nøstebarnbodyer, hadde ikke hjerte til å kaste de, til tross for at de nok er litt for tykke til å være gode i bruk...

frk henriksen sa...

Genialt!

Farmor sa...

Kjempefin Ide!! Lapper av "feilvaska plagg" kan jo brukes til å dekorere andre plagg med, også. Herlig med "gjenbruk"

Anne Lise sa...

Takk. Flotte tips. Jeg lapper mye tøy til ungene. De liker lappene, de pynter jo opp klærne. Ha en flott dag alle sammen!

Rita L sa...

En annen lur måte å bruke feilvasket eller "utbrukt" ulltøy på er til såler i sko/støvler. Tov tøyet godt, tegn omrisset av skoen det skal brukes i, klipp ut, sy sammen og vips - verdens beste innleggssåler! Man kan godt sy sammen flere lag med ull etter hvor tykk man ønsker de.

Turid sa...

For en god ide å bruke disse som lapper på strikke tøy ell. andre stoffer for den del.
I tillegg kan en jo bruke de til å lage tepper/ bilder f.eks. bare fantasien som kan begrense bruks område. En nyttig og kreativ blogg du har!

Rannveig sa...

Genialt med gjenbruk! Og hørtes jo tilogmed overkommelig ut for en middels trebarns mamma!

Marte sa...

Takk for en utrolig bra blogg, med masse gode tips! Jeg har ikke holdt på med strikking så lenge, så jeg tar imot alle råd og tips med åpne armer :)

Marie sa...

Så bra at gjenbruk av ull blir tatt opp som tema! Kjempe kjekt! Nei til bruk og kast! :) håper eg vinner ein slik pose. Det hadde vore stas:)

Unknown sa...

Synes bloggen er fantastisk. Er inne jevnlig og henter ideer og tips. Neste prosjektet mitt er restegarn genseren :) Gleder meg veldig. Likte også tipset angående lapping, selv om jeg nok må kjøpe lapper i butikken, da samboeren min ikke får lov å vaske nøstebarn klær. hehe
Gleder meg til å se hva du finner på videre :)
Hilsen Camilla

anjamollerandersen sa...

Så smart!!
Her har vi nettopp lagt bort en knallfin ullbody jeg ikke fikk bort flekker fra, men nå kan den jo faktisk brukes til noe! :)

Anonym sa...

Bare meg som ikke har hørt om stoppesopp?

Julia sa...

Disse lappene var nydelige!!
Kunne godt tenkt meg å sy de på lillemor sin nye nøstebarnkjole. Da hadde den blitt VELDIG fin!! Tips til ny kolleksjon eller?

Berna Marie sa...

Tusen takk for gode tips og råd! Jeg elsker å ta vare på ting, og gjenbruke/redesigne. Sitter og tenker at bestemor skulle ha levd, så skulle jeg ha vist henne denne bloggen. Hun var så flink til å stoppe og lappe våre klær:) da visste jeg ikke verdien av det, men nå ser jeg jo at hun kunne ha lært meg så mye.

Anonym sa...

Hei

Godt å oppleve at dere unge følger etter!

Trine, 60 år

Reidun sa...

Stoppesopp har jeg ønsket meg lenge, men ikke vist hvor jeg kunne få tak i det. Håper på et innlegg om hvordan stoppe også, for jeg har problemer med å få det pent.

Anonym sa...

Dersom man mangler stoppesopp, kan en tresleiv gjøre nytten!

Karimor

Magnhild sa...

Å bruka tova klede til lappar er lurt ja! Tova bodyar (eller holete eller noko) kan ein også lage bodyforlenger av. Ta gjerne ein brei strikk eller noko stoff i midten, og så knappar i kvar ende, slik at den kan knappast inn på bodyen :-)

Kanskje det kunne vore ein ide å få kjøpt i butikken også?

Guro sa...

Smart å ta vare på ullklær som har tovet. Senest i går hadde en ullbody på mystisk vis sneket seg inn i tørketrommelen... Den skal så absolutt tas vare på. Skal tro om jeg kunne ha brukt slike ull-lapper til å lappe strikkalester med? Hmm...
Jeg har forøvrig en 3-åring som sliter hull på alle bukser og longser han har. Det er så ille at jeg kvier meg til å ta på ham dyre ullklær, for etter 3 dagers bruk er det hull. Nesten som at jeg burde sy på en lapp før han tar plagget i bruk! Kanskje Nøstebarn kunne lage bukser med ekstra forsterking på knærne for små villbasser? Hehe Ü
Takk for fine tips!

Unknown sa...

Fantastisk tips!!! Her spares det på knapper fra tøy som er utslitt, ødelagt, for lite m.m. Ullfrotre nattdrakten med fot som vi kjøpte i str 74 har jenta vår brukt med strikkelabb (mønster1904 madam møller babysokker) siden hun var nesten nyfødt. Nå er den tynnslitt på knærene og tåa har vi klippet opp slik at vi kan bruke den enda lengre. Jenta vår er nå 17 mnd.

Elisabeth sa...

Utrolig fint med alle disse informative innleggene fra deg. Her lapper vi de flotte ullbuksene i ribb stadig vekk, men guttungen sliter hull utenfor lappen etter kort tid. Mulig jeg må forsterke et mye større område på innsiden av knærne før jeg syr lappene på forsiden ;) Og ja, han leker veldig mye på gulvet, helst krypende på knærne. Ullbuksene er favoritten siden de er så myke, varme og gode.....

Mammablu sa...

Ull er gull! Og å ta vare på verdifullt ulltøy er den beste gjenbruk! Stoppesopp var nytt for meg- genialt!! Ser frem til å følge bloggen videre!

Ull gleder sa...

denne bloggen har blitt utrolig bra, er så kjekt med så mange gode tips og råd... skulle så virkelig ønske eg kunne få lappe noen klær eg og, men datteren min vokser bare ut av klærene sine før de rekker å bli så slitt at det trengs lapping.. men hvis det no en gang skjer så skal eg hive meg på lappingen eg og..

Lindis sa...

Denne bloggen er fantastisk! :) Mye bra ideer og inspirasjon. Lurte på hva jeg skulle gjøre med alle strømpebuksene med hull på,men nå vet jeg jo det :) Takk for gode tips!!

Gunhild sa...

Veldig kjekt å følgje med på bloggen. Her har
vi ei god bestemor som hjelper oss med lapping
og stopping, men hadde eg ein så flott lappepose kunne eg kanskje prøve meg sjølv :)

Unn sa...

Ein litt damete kommentar dette, men tova ullappar er også gode som ammeinnlegg. Når dei er tova toler dei i tillegg vask på høg temperatur. Og så er det mykje billegare enn dei til 100 kr paret.

Kathrine Kristiansen Illustrasjon sa...

for et godt tips om heimelaga ull-innlegg, Unn:)

Ullkleda våre har fått nokre små hull, så eit lappesett hadde vore genialt. Eg vaskar dei sjeldan, og alltid for hand i 30grader (trur eg), med nøstebarnsåpe....

Undrar på kva eg gjer feil. Kan det væra at eg klemmer for hardt på dei når eg skyller?

Anonym sa...

Lapping og stopping kan være veldig gøy, og en fin anledning til å fornye tøyet. Takk for inspirasjon, denne bloggen digger jeg! :)
Marie

Ellen Marie sa...

Hei! Synes det er flott at dere inspirerer oss til å lappe og stoppe klærne. Alt for mye bruk og kast idag. Satt før jul og stoppet hull i strømpebukser og klippet av nuppene på ullsokker etc. Herlig følelse når noe kan bli fint igjen og brukes en stund til. Har Brukt på nytt boka og har funnet mange tips og ideer der! Super bok det det :-) Ellen Marie

Grete sa...

Jeg stopper alltid med kontrastfarge! Jeg vil det skal synes at jeg gjør litt ekstra for mine barn! Samtidig som jeg faktisk synes det er nødvendig med tanke på miljø og økonomi...Det er andre foreldre i barnehagen som har spurt om jeg kan lære dem det! Så kanskje jeg skal holde stoppekurs!?

- fruNelia sa...

Jeg synes denne bloggen er fantastisk! Jeg er inne nesten daglig og blir allid like inspirert til å strikke - og nå også til å reparere.

*Note-to-self:Hvor la jeg den feilvaska genseren til eldstemann igjen? Må finne den...*

Vera, 30 år sa...

Åhhh så lure tips. Har noen tova plagg liggende ja, sambo har vært litt uheldig med vasken....

Anonym sa...

Ja jeg sier meg helt enig i overstående kommentarer! Kjempefin blogg og gode tips. Jeg har nettopp lagt til side noen plagg som er for små og de har hull i tillegg. Nå ska de toves og brukes til å lappe andre ullplagg som har hull.. Kjempekjekt :-)) Med beste hilsen Nina

Unknown sa...

Så flott med tips til lapping og bruk av feilvaskede klær. Vi har arvet noen feilvaskede sparkebukser og trøyer, men de har jeg bare strukket tilbake i fasong, så har ungene hatt supre, tykke ullklær.

Ingrid sa...

Jeg blir så inspirert av deg, Katrine. Og som sagt syns jeg det er utrolig bra at dere som selger klær også oppfordrer til å ta vare på det man allerede har i stedet for å kjøpe nytt.

Veronica A. sa...

Jeg kunne ha trengt et par av de lilla lappene til ei hjemmestrikka ribbebukse som er tynnslitt på knærne - de kommer kanskje i nettbutikken etterhvert? Har prøvd å strikke lapper, men det blir så "slaskete". Kanskje jeg burde tove lappene først...
Igjen; tusen takk for en super blogg med masse tips og inspirasjon!

lars123 sa...

Utrolig fin blogg med strikketøy. Å lage nettbutikk og selge det fine strikk online, er en smart og lønsomt måte for ekstra inntjening. Lykke til =)

Stine sa...

Det er så bra at det settes fokus på gjenbruk og reparering av "gamle" klær!
Jeg har strikka et ribbesett til min lille, og siden ho ikke går ennå, må jeg nok forsterke knærne om ikke så lenge. Da skal jeg velge en farge som bryter med rødfargen jeg strikka i! :-)
Har også forlenga et par rullegensere jeg strikka til niesene mine, sånn at de kunne bruke de også vinteren etter de fikk genserne (som ble strikka i str 2 år)

Marie A. sa...

Finner mange nyttig tips her på bloggen :)takk til dere!

Catzerine sa...

Ah, så lurt! Har allerede planlagt å sy siklesmekker av hullet/tovet/skadet ulltøy, og fundert på hva jeg kan bruke resten til - lapper var jo glimrende!
Ellers mange fine tips her i bloggen :)
Skader heller ikke med en så fin premie ;)

Anonym sa...

Elsker denne bloggen!! :)

Så utrolig mange gode tips og triks!!

Kristin

mariten sa...

Guttungen her går med stilongs og strømpebukser, som blir stoppet et par ganger før det sys på en lapp, hittil har lappen vært strikket eller heklet. Kanskje den godt-tova hvite strømpebuksa er perfekt til dette bruket :-)

Synnøve sa...

Kjempetips!! :)

Ellen sa...

Med så fine lapper blir det mer fristende å lappe også...

Anonym sa...

Kjempefin blogg:)
Av for små eller feilvaska bodyer/undertrøyer kan en enkelt lage hals. Klipp av under ermene og der bodyen deler seg over hofta, innbrett og søm oppe og nede. Blir som en kort buff. Så kan ermene brukes til lapper
Hilsen Inger B.

Siri Mette sa...

Supre tips her på bloggen - takker og bukker =)

Eva sa...

Så bra med gode tips, vi er nok litt for flinke til å kaste tøy som blir ødelagt i vask. Har noen velbruket plagg som skal få seg en lapp:) Ikke minst noen sokker som trenger å stoppes på hælen.