tirsdag 15. februar 2011

Stillongseksperiment og litt meir ribb

Eg lagar stort sett innlegga dag for dag. Det vert litt hektisk og eg prøver no å gjere klar ein del slik at eg kan liggje litt i forkant. (Det er jo alltid ei god kjensle ;-) Dagens innlegg er kome til på impuls i dag tidleg då Hansemann sat der i yndlingslongsen sin. I går spurde "tayport" om nokon hadde tips om lapping av større hol. Eg kom då på at eg ville fortelje litt om stillongsesperimentet mitt:Eg sto i butikken til Nøstebarn i Oslo fram til 2006 og etter det har eg hatt kundekontakt via telefon og ved butikkbesøk. Får av og til kommentar på at Nøstebarn er dyrt, men eg meiner at me ikkje treng så mange plagg og at det difor ikkje vert avskrekkande? Til dømes har eg framholdt at me klarar oss med 2 longsar per barn per år. Så må eg innrømme at det har blitt meir på mine ungar: Ungane får varene dei har på når dei blir fotografert og eg får ofte varer frå leverandør til utprøving. Så då måtte eg teste om det var hald i det eg sa.

Så forrige sesong hadde eg bare to longsar i Ull/Silke til hansemann. Han var 3 og vart 4 i mai. Han slit longsane mykje på knea fordi han sit mykje på golvet og leikar. Ute har han på ribbukse og inne vil han helst springe i longsen. Det kom hol allereie etter halvanna månad, men eg satte ein lapp på. Etter ei tid gjekk det hol i lappen og eg sette ny lapp utanpå der. Så gjekk det hol ved sida av lappane og eg smeiste på ein ny lapp som overlappa dei gamle. No var me kome godt utpå våren og det hadde berre vore disse to longsane han hadde brukt, men no haldt det hardt. Det var liksom ikkje noko longs å feste lappen på!

Men då sydde eg på STORE lappar som eg sydde på med maskin. (Og svaret til deg Tayport: jo større hol, jo større lapp; erstatt gjerne delar av plagget med nytt stoff.) No holdt longsane resten av sesongen og eg meiner eg har belegg for å seie at ein klarar seg med to longsar jamvel om ein har ein hardtslitande 3-åring. (No er jo ikkje dette eit fullverdig ekperiment som viser at dette fungerer for alle ungar i alle familiar altså!) Hadde han brukt bukser utanpå hadde det nok heller ikkje slite sånn på longsane? Som ein liten kuriositet kan eg vise korleis longsen ser ut på vranga: 
Ikkje mykje igjen her, nei.. Longsen er framleis i bruk. Den er herleg tynnslite, mjuk og god!
Litt meir om ribb
Forrige veke hadde eg innlegg om tips til å vøle ribbukser eller strikka kler. Eg blir liksom aldri heil ferdig og måtte prøve korleis det fungerte å lappe/stoppe dei med symaskin. Her er resultatet:
Til venstre la eg ein ullapp under holet og sydde over på kryss og tvers med rettsaum. Til høgre la eg lapp over holet og sydde over lappen med sikk-sakk.
Konklusjon: Det sit litt langt inne å sy på symaskin på strikka plagg. Det gjekk heilt fint å bruke symaskinen, men det var litt utfordrande sidan plagget er så elastisk. Det vart veldig sterkt, men også hardare enn vølinga eg gjorde for hand. Dette gjekk vel ganske mykje raskare. Så konklusjonen vert: Raskt, sterkt, men ikkje så fint? Kva erfaring har de andre?

No skal eg i gong og vøle kleda på biletet med teknikken nålefilting. Presenterer resultatet i innlegget i morgon.

26 kommentarer:

Anette Skogshuldra sa...

Du er da bare helt fantastisk, detta er kjempe inspirerende :o)

www.skogshuldra.com

ohelene sa...

Det var god utnytting av bukse! Set du alltid berre lapp på eine sida av plagget?

Trur forreste eg må finne fram nokre ullplagg - symaskina og lage eit blogginnlegg på lapping av "strikka"tøy med maskin. ;)

Kathrine Gregersen sa...

Set som regel berre lapp på ei side av plagget. Eg bryr meg ikkje så mykje om korleis ting ser ut på vranga.. Gler meg til blogginnlegget ditt, ohelene!

Bodil sa...

Nå gleder jeg meg veldig til innlegget som kommer om vøling med nålefilting! Har aldri tenkt på at man kan fikse ullklær med å filte, men det tror jeg kan bli riktig så fint :o)
Nok en gang: takk for en super og kjempeinspirerende blogg!

Linda sa...

Har en gutt på snart fire år og har til dags dato aldri klart helt å slite ut en ull-longs! De som ble kjøpt da han var to er fortsatt i bruk, enkelte mindre hull er blitt stoppet med vanlig sytråd. Så ull lønner seg!

Anette sa...

Hei! Takk for fantastisk blogg, Kathrine! Jeg er fan, og sitter klistra! Jeg har lært en hel masse av deg! Til og med mamma'n min er imponert! ;)

Lurte på om du hadde et lite tips. Jeg har en hel pose med arvede ullklær, naturhvitt (i utgangspunktet), men det er blitt ganske stygt. Veldig gult, og en del flekker og skjolder sånn. Jeg lurte på hvordan jeg kan få brukt det på nytt igjen. Det er jo fine plagg! Lurte på å farge det? Hvordan er din erfaring med det?

Unknown sa...

Jeg har prøvd å lappe ribbestrikkede klær på maskin, men ble ikke helt fornøyd med resultatet. Endte med at jeg tok opp igjen og lappet for hånd.

Men jeg er helt enig med deg angående at barna ikke trenger mer en to longs, blir en del lapping, men da rekker klærne og bli slitt på hver str.

Synnøve sa...

Har du nokre gode råd for bøting av brot som har rakna på heimestrikka plagg. Dei kan jo "strikkast" opp att med ei heklenål, men dette er tidkrevande. Har ungar som tygger på gensererma ;)

Gunhild sa...

Eg er heilt enig i at vi ikkje treng så mange plagg. I fjor hadde eg to ullstrømpebukser til toåringen min og med litt stopping av ei snill bestemor var det nok.

I haust klipte eg av føtene og har brukt dei same strømpebuksene til ekstraskift i barnehagen. Heilt tynnslitne på knea, men framleis gode nok til sitt bruk.

Eg synest at det er viktig å lære borna våre at vi ikkje treng å kjøpe nytt heile tida. Heller kjøpe god kvalitet og bruke kleda litt lenger!

Kathrine Gregersen sa...

Anette: Angåande farging av ullplagg: Det kjem det kjem;-) Planlegg å ha ein test av ulike fargemetodar og gjennomgå resultata her på bloggen. Har farga ein del med reaktive fargar og plantefargar (Livvos)
Synnøve: Det luraste er å strikke nye kantar. Eg har strikka litt og det kjem innlegg om det i løpet av veka.
SÅ FØLG MED! :-D

Sidsel Veierland sa...

Jeg har klipt av oppspiste vrangborder, siksa med maskin rundt klippekanten. Så plukker jeg opp masker langs klippekanten, og strikekr nye vrangborder.
Tusen takk for mange supre lappetriks

Elisabeth sa...

Hei, og takk for en inspirerende og flott blogg! Viktig å sette fokus på gjenbruk og reparasjon!

Jeg har god erfaring med å strikke en lapp i glattstrikk, og sy den utenpå longsen. Plutselig varte den et helt år til! Og så ser det jo litt festlig ut:) Brukte tynt ull og pinner i str 2,5. Hvis man vil gjøre litt ekstra utav det, kan man jo for eksempel strikke i perlestrikk.

Anonym sa...

Yøss her hadde det aldri holdt med to på hvert barn. De griser nemlig så mye at selvom ullen ikke trengs å vaskes så ofte, må klærne vaskes ofte likevel pga. flekker.

Anonym sa...

Eg tykkjer det er greitt å ha bytelongs/strømpebukse som kan liggja fast i barnehagen, og då blir det litt knapt å berre ha to, tykkjer eg. Må jo ha ei å ha på heime når den andre er i vask. Men me har berre to nøstebarnstrømpebukser, og stort sett så greier me oss med dei.
Tusen takk for inspirerande blogg!

Mariann

safro sa...

Ja, slike longs har jeg sett før:-) Her lappes det for fullt, mest knær. Fint at se lite eksempel på maskin. Jeg har god erfaring med lapping med maskin, også da det gjelder ribb. Da jeg hadde sydd på lapper for hånd på ullfrotte buksen til 5-åringen, løssna dem etter en dag i barnehagen (mye lek på gulvet). Det kan jo ha vært jeg som sydd dårlig, men da åkte symaskinen frem. De nye maskinsydde lapperne sitter godt på også etter at buksa er blitt mye brukt.
Da jeg har sydd for hånd har lappene suttet godt på på ribbtøy, men altså ikke på frotte.
Sabina

Ingrid sa...

Vi hadde aldri klart oss med to til hvert barn. Vel, den ene hadde det gått fint, men den andre blir våt flere ganger per dag, så da trengs det mange skift. I løpet av den tida du har laget innlegg, har jeg laget meg et lite lappeskrin jeg har nede i stua. Der er det sytråd i de fargene jeg har ullklær i, noen ferdigklipte lapper og synål. Det er veldig ofte det starter med et lite hull, men så kommer ikke mor så langt at hun har ordna det før det vokser seg stort..... Ungene mine er godt opplært, så så fort de ser et hull, varsler de mor om at her nå det bøtes:-)

Anne Lise sa...

Jeg syr som oftest på maskin når jeg fester lappene. Synes det holder best... men det er jo ganske kronglete på de smale beina. Jeg har aldri brukt tova lapper så har følt at det har vært litt nødvendig med maskinsøm så lappene ikke skal rakne. Hvis jeg får tak i tova lapper har jeg lyst å prøve meg på håndsøm da jeg synes det pynter litt ekstra opp.

Kathrin`s lille verden sa...

Supre tips! :) Jeg gleder meg også til å se hvordan filtingen av hull blir. Og i mellomtiden er det vell bare å finne frem det supertynne ullgarnet mitt og strikke noen lapper til noen tynnslitte stillongsknær:)

frk henriksen sa...

Tusen takk for fin blogg! Jeg laerer saa mye her --- titter innom hver dag :-)

Anja sa...

Jeg lærer så utrolig mye av å følge bloggen din. Jeg aaaante ikke at det gikk an å vøle ullplagg på så mange gøye måter. Jeg har liksom kjørt meg litt fast i en måte å gjøre det på.

Takk for inspirerende blogging!

Synnøve sa...

Et lite tips: Hva med å sy på lapper på knærne på longsen FØR det blir hull? Da kan man ta bort lappene når de er slitte, og når longsen i seg sjøl er slitt kan man lappe på nytt :) Du har jo vist flere ganger at lapper kan være dekorative, så det er jo ingen fare da :)

Unknown sa...

Her tror jeg egentlig det hadde holdt med to par longs, men vesla har nettopp sluttet med bleie og kan tisse seg ut alt fra ingen til fire ganger dagen, så størrelse to år har vi mange longs og truser i. Regner med at vi ikke kommer til å trenge så mange til neste år. Håper det!

hingva sa...

Synes det ble fint med en stor lapp- og egentlig så ønsker jeg at nøsteabarn hadde produsert longs/bukse med dobbelt stoff på knærne, slik at det ble mer slitesterkt. Det er dessuten fin dekoreffekt også, slik som joggebukse fra (fjor)årets katalog:-)
Dette er en fin blogg jeg er innom daglig, mange gode tips å hente! Og så er jeg blitt enda litt mer hekta på nøstebarn sine produkter;-)

Mari Sofie sa...

Gler meg til innlegget om farging av klede. Med aktive ungar blir det mykje flekkar!

Janette sa...

Takker først for fantastisk inspirerende blogg. Har selv begynt på haugen med ullsokker som har samlet seg opp gjennom årene. Tidligere levert de til mamma men takket være nøsteblogg kan jeg nå gjøre d selv. Ventet på boken Brukt på nytt på biblioteket, men så dukket bloggen veldig beleilig opp:) Det blir dessverre uten stoppesopp som de var utsolgt for på NB Bjølsen. Får bruke en øse. Øver meg først på sokker før jeg tar til med strømpebukser og ulltrøyer. Det er altså undertøy som slites mest her i huset foreløpig. Lurer på hvilken stoppeteknikk som er den beste for tynt ulltøy, også med silke? Hadde først tenkt å stoppe hullene med tråd men lurer på om lapper er det beste? Ser du bruker lapper på stillongs. Men hva med tynne silke/ull strømpebukser? Har flere av de som er slitt bak på ankelen. Takk for svar. Grattis med bursdagen i går foresten.

Kathrine Gregersen sa...

Janette: Det er kjekt å høyre at du lar deg inspirere til vøling! Stoppesopper kommer nok snart inn igjen i butikken.
Når det gjeld vøling av tynne plagg i ull/silke kjem det litt an på:
Dersom det er eit hol, men stoffet ikkje er så slitt rundt holet ville eg sydd igjen holet med sytråd. Dersom holet er stort og/eller plagget er tynnslitt ville eg sett på ein lapp.
Stopping med stoppegarn fungerer betre på litt tjukkare plagg som sokkar, ribbestrikka kler osv..
Lykke til!