mandag 7. februar 2011

Nuppings

"Ull loer og piller noe, men på grunn av at fiberen er svak, blir nuppene lett slitt av" 
(Testiler, Bergstøl 1993)

Kor mykje det nuppar er avhengig av:
  • Ulla: Kva type ull det er og om det er blanda i andre fibrar: Til dømes nuppar silkeull meir.
  • Strukturen: måten plagget er laga på og korleis fibrane er spunne. Jo lønare plagg og jo lausare det er vevd/strikka/spunne jo meir nuppar. Fordi det er meir ullfibrar som ligg på overflata av plagget og kan samle seg i nuppar. 
  • Brukarane av plagget: nokre nuppar meir enn andre. (Eg har ein unge av kvar..)
  • Nærmiljøet: Dersom ein har syntetisk jakke over ullplagg, sit i syntetisk sofa eller kryp/går på syntetiske golv (f.eks tepper/laminat) nuppar plagga meir. Meiner eg har lest at det er fordi det dannar seg statisk elektrisitet og då nuppar plagget meir.
Nuppar er ikkje så fint, men plagget er akkurat like godt sjølv om det nuppar. Men det kan jo vere greit å fjerne nuppane. Mi erfaring er at plagget nuppar mest i byrjinga; fjernar ein nuppane kjem dei ikkje i like stor grad tilbake. På nokre plagg går det an å nappe av nuppane. Det finst nuppekammar i handelen, men disse har eg ingen erfaring med. derimot har eg med stort hell brukt batteridreven nuppefjernar:

Her er Ingebjørg sin Ribbjakke. Den er mykje brukt og har nuppa ein del.
Her er ermet etter ein runde med nuppefjernaren. Det er viktig å dra inn ev. lause trådar til vranga før ein byrjar. Ellers vil nuppefjernaren kutte dei av og plagget vil rakne.

Legg til bildetekst
 Min nuppefjernar er liten, 10 år gamal og kosta 50 kroner då. Den fungerer heilt greit. Ein nuppefjernar fungerer på den måten at nuppane blir sugd inn i holete munnstykke og så vert dei kutta av der. Nuppane hamnar i den blanke behaldaren og kan tømast.Den er batteridreven og batteria varer lenge.


Eg tenkte kanskje det hadde skjedd litt på "nuppefjernarfronten" og tok ein tur i butikkane. Mange likna min, men ein på Jula verka litt sterkare og betre enn dei andre. Denne vart min for ein knapp hundrelapp. Eg har testa den på ullfleece, ullribb, ullfrotte, heimestrikka plagg og tynn ull/silke. Den fungerer fint og går nok litt raskare og stoppa ikkje så lett opp ved gjenstridige nuppar. Den hadde har ei regulering på kor nærme knivane skal vere stoffet. Eg kan altså anbefale den, men trur nok ein kjem langt med dei til halve prisen og :)På begge nuppefjernarane set det seg fast lo og ein må opne og ta vekk loa frå kniven. (Pass på at den er avskrudd når du gjer dette.) Den minste modellen var det lettare å opne og kome inn til knivane.


Nokon andre som har erfaringar med nuppar og nupperfjerning?

Og så til tremninga av vinnar av konkurransen forrige veke:

Vinnaren vart:

Jeg har arvet en ullpysj som har et digert hull i ene foten, altså tærne stikker ut. Jeg lurer på hvordan jeg skal håndtere dette, klippe av foten og legge opp eller forsøke å lappe. Har noen et tips?


Av Vibeke Solbue den Lapp i vei på 05.02.11

Send meg ein e-post med di adresse, Vibeke, så kjem lappeposen i posten!
Og tips om kva du kan gjere med pysj-foten kjem i eit innlegg snart.Eg trekkjer ny lappepose neste mandag. Skriv ein kommentar på eit innlegg denne veka, så er du med i trekninga!

31 kommentarer:

Husfruen sa...

Nuppefjerner ja, det trenger jeg.
Har hørt folk som bruker barbermaskin også, litt skummelt

Anonym sa...

Jeg laget hull med vilje i tærne på ullpysjen til eldstejenta mi da hun vokste ut av føttene slik at hun kunne bruke den lengre...Så sydde jeg dem igjen når lillesøster arvet den. Nå må jeg snart klippe opp foten igjen, for minsten er blitt stor..
Helga

Hanne sa...

kremt, min 2-åring synest at den elektriske nuppefjerneren er noe av det mest spennende i verden. Han stod og så på at jeg brukte den på klærne mine, og ville gjerne prøve den etterpå.

Dette resulterte i en ulltrøye full av små musehull....

Det ser ut til at jeg behøver lappesaker...:)

Hanne

Hannepanne sa...

Lure på om man får kjøpt en sånn lappepose?? Har en bunke med Nøstebarn klær liggende som treng en lapp el 2 på kneet el har ett lite hull på magen på bodyen! MEN har ikke "råd" til og ofre ett klesplagg for og bruke det til lapp... dæm er jo så fine alle sammen :)

Hanne :)

Bodil sa...

jeg har en liten bosch nuppefjerner som jeg er veldig fornøyd med. Kjøpte den for ca 10 år siden, brukes ikke kjempeofte, men er så glad for at jeg har den de gangene den taes fram :)

Jeg prøvde en gang å fjerne nupper på en fin, tynn bomullsgenser mens jeg hadde plagget på meg... ingen god ide! Ble mange små hull rundt ermet på genseren, og den røk i søpla... Nå vet jeg heldigvis bedre :)

Anonym sa...

Her bruker vi slik nappemaskin v den billige typen, brukt den på alt, og aldri fått hull, ikke jentene heller når de slår seg løs på nuppeplaggene sine.
Ser noen bruker barberhøvel, og det er jeg skeptisk til, ser for meg det sliter veeldig på klærne ?!
Maren B N

Anne-Britt sa...

Nuppefjerner er kjempebra investering. Jeg har brukt min mye. Digger virkelig denne bloggen. Er ofte innom :) Så fortsett arbeidet med nye innlegg ;) Og ha en fin uke :)

Anonym sa...

Grattis til heldig vinner :)
Jeg husker når disse nuppefjernerne kom, og jeg husker og hvor teite jeg synes de var, uvitende som jeg var! Nå kan jeg ikke unnvære vår :)
Hilsen fra myr

Anonym sa...

Den hjemmestrikkede voksejakken til høstjenta vår har nuppet mye. Et synlig bevis på at den er verdsatt og mye brukt. Hittil har jeg kun brukt manuell nuppefjerner (les: fingrene), men en liten elektrisk er nok mer effektiv.

Ingrid S

Veronica A. sa...

Jeg har veldig god erfaring med nuppefjerner, plaggene blir jo som nye etter en liten omgang. Nuppefjerneren vår er av enkleste type og er nok litt treg, så kanskje jeg skal teste den som ble beskrevet her... Takk for tips!

Ling sa...

Har noen ullpysjer til baby som har hull på knærne og noen andre mystiske steder (skjønner ikke hvordan de kan ha oppstått, hehe). Har tenkt å kaste dem, men nå kan jeg jo prøve å lappe dem istedet :-)

trineda sa...

Jeg nupper! Vanvittig mye.

Og nuppefjerneren min er ikke noe tess. Eller så er det jeg som ikke får det til.

Unknown sa...

Hmmm, nuppe fjerner ja. Det har jeg ikke tenkt på ,men nå får jeg kjøpe meg en slik. Plagget ser jo heltb nytt ut. Smart.

Ingrid sa...

Jeg har også nuppefjerner, som jeg bruker mye.

Frk. Hannepanne, du kan strikke et stykke som du kan vaske litt hardt og klippe lapper av. Ved strikke den stripete kan du få mange artige effekter ved påsying også, med striper i flere retninger.

Unknown sa...

Prøver å være flink til å alltid vaske klærne med vrangen ut. Syns det hjelper litt.

Ellers fjerner jeg nuppene ved hjelp av en pinsett. Får lett tak. Spesielt er dette bra på små klær og babysokker. Der er det ikke lett å få plass til en maskin!

Unknown sa...

Jeg synes at nøstebarnklærne nupper mindre når man passer på å sette dem inn med lanolinkur en gang i blandt -så det kan jo være et tips. I tillegg blir det mye lettere å tørke bort søl på plaggene.

Maud sa...

Perfekt tema denne måneden. Synes det er høyst aktuelt at man blir flinkere til å ta vare på det man har og takk for en super og inspirerende blogg.

Jeg er en nupper og er avhengig av nuppemaskinen.

Nå har ullplaggene til lillesnupp blitt brukt en stund og jeg venter på ett hull slik at jeg kan få prøvd meg på litt lapping.

Så for en stund tilbake en film på youtube med filting av hull på en voksengenser på albuene. Opprinnelig var genseren i en kjedelig farge, men med rød filting på albuene fikk den litt glød igjen og ble utrolig stilig.

Anonym sa...

Anbefaler VARMT "OBH Nordica" sin Nuppefjerner.
Den ble best i test (TV2 hjelper deg, mener jeg)
Koster mellom 79 og 99 kroner.

Mvh. Maya

Anonym sa...

Denne nuppefjerneren er det som anbefales. Fås på Elkjøp, Jernia mm.
Link til bilde:
http://www.elkjop.no/product/hus-hjem/tilbehor/NOR2009/obh-nordica-nuppefjerner

Maya (ikke eierinteresser, bare fornøyd forbruker;-)

Maud sa...

Her er forresten videon jeg refererte til over:

http://www.youtube.com/watch?v=SFDg4tqmETQ&feature=player_embedded

Det var ikke rødt på albuene. Det må jeg tydeligvis ha drømt om å gjøre selv (lenge siden jeg så filmen) ......, men utfallet her er like så kult synes nå jeg og setter prikken over i'en på en ellers kjedelig genser.

Synnøve sa...

Nuppefjerner er en sånn ting man tenker "kjekt å ha", men så har man det ikke! Tror jammen jeg må kjøpe en ved neste anledning :)

Turid sa...

Harofte sett nuppefjerner til salgs i div. postordre kataloger- mest ledd av det -og tenkt skal bare tru at den fungerer, men det skjønner æ jo at de gjør etter å ha lest innlegg og kommentarer her.
Stå på -nyttige tips her!

Linda sa...

Har også en nuppefjerner(obh nordica) men anbefaler det ikke på alle ullklær. Prøvde på sparkedressen i ullfrotte og den hekta seg fast og det ble hull. For frotteklær er litt sånn trådete. Mest skånsomt er nok hendene. Men ser at mange trives med å bruke den. Kanskje var jeg litt uforsiktig? Bruker den gjerne på vanlige klær da.

Unknown sa...

Flott innlegg, nå skal jeg ut å kjøpe nuppefjerner. Har vært litt redd for at det skulle ødelegge plaggene, så ble veldig glad nå. Jeg så det var en annen som spurte om det gikk an å kjøpe en pose med lappesaker, det lurte jeg litt på og.

Syserine sa...

Jeg klaget på et kjöpt ullplagg engang (ikke Nöstebarn) og fikk beskjed at noen nupper mer enn andre, for eksempel når man ammer (noe jeg ikke gjorde da). Synes det var et merkelig resonnement, er det liksom kroppslukten : ) men jeg ser jo av kommentarene her at det er en erfaring flere deler!

Miriam Elisabeth ツ sa...

Dette var en flott og innholdsrik blogg! Glad jeg fant den :) Har dette årets satt meg som nyttårforsett å prøve å bli flinkere med håndarbeid. Her går det som regel i strikking og hekling etter fri fantasi for de fleste oppskrifter er som gresk for meg. Kan du tipse om noen oppskrifter som er lette å forstå seg på for en amatør som har lyst å klare mer enn bare slik strikking man lærte i barndommen :)

Irene sa...

Jeg har en nuppefjerner som er en slags slipestein. Den fungerer utmerket!
Fikk den fra en garnbutikk en gang som en ekstragave. Hadde jeg bare husket hvor......

KristinB sa...

Jeg har også en OBH nuppefjerner som er i flittig bruk, den er billig og fungerer supert, lett å rense er den også. Bruker den på tynne trøyer, ullfrotte og hjemmestrikka plagg, og den har aldri laga hull for meg. Viktig at plagget ligger helt flatt på et jevnt underlag for godt resultat. Innimellom setter det seg lodotter fast mellom knivene og gjør at maskina ikke tar ordentlig, da er det enkelt å ta av dekslet og rense den med en liten børste. Kan virkelig anbefales, plagget blir som nytt!

KristinB sa...

Miriam; Du bare må prøve nøstebarn sine oppskrifter, de er så fine og enkle å forstå! (finnes under garn og oppskrifter i nøstebarn sin nettbutikk)
Er nybegynner selv på strikkefronten, lærte å strikke for et år siden, og i løpet av det året har jeg strikka masse fra nøstebarn. Det aller første prosjektet mitt var baskerlua med skjerf til (oppskrift nr 1954), og det settet får jeg skryt for hver gang det er i bruk! Ingen vil tro at det var det første jeg noen gang har strikka, men det var virkelig lett å få til. Det er lurt å starte med noe som ikke tar så lang tid å gjøre ferdig, så skal du se at både selvtilliten og ferdighetene øker raskt!
Lykke til med det som for meg har blitt en utrolig givende hobby=)

Stine Alice sa...

Jeg skjønner jeg må få meg nuppefjerner, sitter ofte og fjerner nupper for hånd, og det tar tid=) Så nå skal det innvisteres i nuppefjerner.

Har aldri had tro på nuppefjerener, men skjønner jo nå at det har noe får seg.

Mammablu sa...

Nuppefjerneren her blir godt brukt også! Klærne blir som nye- gjenbruk på en veldig enkel måte:)
Akrylklær nupper bare jeg ser på dem,men jeg har samme erfaring med ull som du skriver. At etter å ha fjernet nuppene første gang blir det ikke like nuppete igjen. Ull nupper generelt mindre en syntetisk materiale også. Så nuppefjerner er en god og rimelig investering!