mandag 28. november 2011

Julekalender til store og små


Det er bare noen få dager igjen til 1. desember, og til vi kan starte nedtellingen mot julaften på ordentlig. En julekalender kan lages akkurat så enkelt eller avansert som du selv vil.
Så lenge jeg kan huske har min snille mamma laget julekalender til småbrødrene mine og meg. 24 bittesmå pakker ganger tre har hun pønsket ut og pakket inn, og tidlig tidlig 1. desember har tre par små barneføtter spent trippet ut av sengene sine for å åpne den aller første pakken. Etter hvert har vi alle tre egentlig blitt alt for store til å ha julekalender, men jammen kom det ikke pakkekalender fra mamma i år også! Kalenderen er en av mine favorittjuletradisjoner, og jeg kjenner fortsatt den deilig barnslige gleden ved å starte dagen med gavebånd og knitrende papir mellom fingrene - og å se at julaften sakte, men sikkert nærmer seg etterhvert som pakkene på kalenderen minker. De siste årene har jeg derfor bestemt meg for at nå er det mamma sin tur til å starte kalde desemberdager med en bitteliten pakke. Mamma måtte få julekalender!


Det kan være vanskelig å lage julekalender. Eller det kan være kjempelett. I fjor lagde jeg kalenderen av 24 små nummererte papirposer på en snor (enklere blir det ikke!), og oppi posene la jeg forskjellige smågaver. En refleks, en middagsinvitasjon, en julekule, en pakke drops - det tar litt tid å planlegge og kjøpe inn, gavene skal helst ikke koste så mye, men de skal også ha en slags nytteverdi. Vi har for mange ting vi ikke trenger, julekalendermagien ligger i selve det å åpne pakken - husk det!

I år gjorde jeg det omvendt, jeg lagde selve kalenderen mer forseggjort, mens innholdet er superenkelt.

Dette trenger du:
- Bordbrikker i filt, rød og grå
- Små ringer
- Maljer
- En god saks
- Limpistol
- Nål og tråd

Først tegnet jeg av tallene 1-24 på den røde filten (bruk gjerne en fin font fra dataen som mal) og klippet dem ut. Ettersom filten jeg brukte var veldig tykk, tok klippingen ganske lang tid. Det gir en fin effekt at tallene står ut fra underlaget, men kalenderen blir nok også fin med tynnere filt til tallene. (Bakgrunnen være i et tykt/stabilt materiale, ellers tåler den ikke vekten av pakkene) Deretter arrangerte jeg tallene utover den grå filtbrikken og limte dem på med limpistolen da jeg var fornøyd med plasseringen. Ringene sydde jeg fast med noen enkle sting, og etter å ha hamret på en malje i hvert av de øverste hjørnene, var kalenderen klar.

Og innholdet? Sjokolade, såklart! Jeg kjøpte 23 fristende konfektbiter hos Sjokoladebiten på Majorstuen, hver og en pakket inn i litt cellofan og ned i en papirpose med en pen sløyfe på. I den 24. pakken ligger det, tradisjonen tro, en marsipangris.

Kalenderen er klar til å sendes avgårde til mor.

Andre kalenderidéer kan være
- dele opp et eventyr i 24 deler, så man leser litt videre hver dag
- materialer til å lage julepynt av (dorullkjerner, glitterlim, silkepapir, garn, perler, kvister...)
- et byggesett (Lego el.) der man får en ny del hver dag
- en lapp hver dag med en ting du setter pris på ved personen som får kalenderen
- aktiviteter man kan gjøre sammen (lese en bok, gå tur i skogen, spille et spill, gå på kino, male, gå på teater)
- et puslespill der man får bare noen få nye brikker hver dag

...bare fantasien setter grenser, og man kan tilpasse innholdet til den som skal få kalenderen (barn, kjæreste, foreldre, besteforeldre, en god venn...).

I år skal vi i Nøstebarn for første gang lage julekalender til alle våre nøstevenner, så om du ikke har en kalender hengende på veggen hjemme, får du uansett muligheten til å vinne kjempefine premier her hos oss! Vi gleder oss skikkelig og har laget klart kalenderpakker av våre favorittprodukter - som ikke bare er gøyale å pakke opp, men også gode å ha.
1. desember legger vi ut link til den første luken både her på bloggen og på vår Facebookside (husk å like oss på Facebook, så er det lett å få med seg når det kommer en oppdatering fra oss), og helt frem til selveste julaften teller vi ned med en ny premie hver dag. Forhåpentligvis klarer vi å drysse litt julemagi over desemberdagene til alle dere som følger oss. Vil du være med, så heng på!

8 kommentarer:

Marihøna sa...

Så koselig med julekalender! Min mamma har også hvert år sagt at nå er det nok, og vi er for store for sånt, men det dukket opp pakker i år også..tror nok hun synes det er like koselig som oss :)

Bodilmor sa...

Så koselig med kalender :)

I år har jeg og "søsteren" min byttet kalendere til ungene våre, og det var litt av en utfordring... Ikke bare enkelt å finne 24 smågaver til en gutt på 8 og ei jente på 2, når man treffes bare et par ganger i året...

Anonym sa...

Jeg synes det å finne gaver til tre barn som skal være nyttige, spennende for barna, forholdsvis rimelige og små nok til kalenderen , kan være en kjempeutfordring.
I år har vi gjort det annerledes.... Alle tre har hjemmelagde, flotte kalenderen. Jeg har lagd 24 filthjerter til hver kalendren, og skal lage 24 røde ruter i vinduene på barnerommene.
Hver dag tar man ned et hjerte fra kalenderen, og henger opp i en rute på vinduet. På julaften vil vinduet være fullt av 24 små, søte hjerter til glede for alle inne og ute<3

Synnøve sa...

GLEDER MEG!! :D Et år gikk alle vi barnebarna sammen og ga pakkekalender til Bestemor - alle ga en gave hver; tegning fra 3-åringen, boomerang fra hun i Australia, etc etc. Vi er "bare" 15 barnebarn, så vi supplerte med en god venninne og oldebarna. Hun ble kjempeglad, og syntes dette var utrolig morsomt. Hun hadde selvfølgelig aldri fått noe sånt før! :D

Anonym sa...

Jeg syns det er vanskelig å finne gaver som ikke bare blir dilldall til en billig penge. I år har jeg drøyd med å kjøpe ting som mine tre barn trenger. De blir strålende fornøyde med truser og tannbørste. Sokkepar kan fint deles i to. Og noen av pakkene inneholder figurer til julekrybben, Jesusbarnet kommer på julaften. Når jeg gjør det slik tenker jeg at det er ok om noe koster litt, de får ting de likevel trenger. Og som jeg uansett måtte ha brukt penger på.

Maria Axelsen Lie

Frk.Virrum sa...

Heldige mor! :-)

Linda :) sa...

Du har så rett, og det er så moro med julekalendere.
Jeg har ei datter som stadig ønsket "gjemmebort julekalender", dvs at jeg hver dag gjemte dagens kalendergave, og hun måtte lete huset rundt etter den :)

I år har hun ikke bestemt seg enda for hva hun vil....
Men minstemann får pakkekalender som jeg har samlet til en stund nå :) gleder meg!!
Elsker magien med jula, husker sånn spenningen jeg hadde da jeg var lita :)

Mysteriet med nissen, sporene ute i snøen, grøten som er spist opp, julesokkene som alltid er fulle av spennende ting og tang morgenen julaften :) så inderlig synd barna ikke er hos meg denne jula..men de får nok en fin julaften likevel, og jeg skal iallefall skape en fin adventstid for dem :)

Anonym sa...

Er vel litt seint for årets kalender, men for de sangglade er singsangs boks med julesangkort å anbefale! En sang til hver dag, og den kan brukes år etter år. En hyggelig tradisjon!