mandag 12. september 2011

Ja takk begge delar! - Trekning av konkurransen

Førre veke hadde me ein diksusjon på bloggen her: Kva skal me velje: Silkeblanding, rein ull eller begge delar? Det kom inn over  svar og eg har gått gjennom alle for å prøve å få litt statistikk av det. Mange av dykk svarte at de bukte begge delar, litt etter årstid og forhold som eksem eller design. Likevel var svaret frå dykk var ganske klart.

Her er utvalet av trøyer i Ull/Silke til born.
ca 22 % av dykk svara at de likar best 100% ull
ca 28 % av dykk svara at de likar best ull/silke
ca 50 % av dykk svara at dei brukar begge delar og oppgav grunnar som årstid, eksem, fargeutval, varme personar o.l

Det var harde tal, men ein kan også sei det på ein mjukare måte? Med litt poesi?
Eg fekk eit dikt tilsendt på E-post førre veke frå Eli (frå Røa i Oslo.) Det var eit fint bidrag til diskusjonen:

Jeg sitter her ved pc-en og gyver

løs på tastaturet, jobber hardt, men tankene de flyver
til mine små som er i barnehage uten mor.
Er de glade, triste, kalde eller våte i sine skor?
Da klikker jeg på nøstebloggens side
en liten titt, og bekymringer om barn får hvile.
For her – en verden av nøster, garn og farger full:
Nøstebarn – jeg kunne ha forgyllet deg i gull
som takk for all din nydelige ull!


Så spørres det i bloggen: Hva er best av ull eller silke?
Mitt svar er litt tvetydig, det avhenger av hvilke
årstider og værslag dagen bringer:
Når regndråper i nakken renner
og kulden brer seg mot små barnehender
som trofast holder rundt en spade, hoster litt, har kalde kinner
ja da, er ull en sikker vinner!
Men, høstsola kan også varme.
Litt ”Indian summer” gjør sjelden harme…
Det koker under regntøy og klamme jakker nå,
bortsett fra hos den som har silketrøya på!

Takk for fin poesi, Eli! Ei lita overrasking er på veg i posten til deg!


Så til vinnaren som er trekt ut via random.org.

 Anonym sa...


Hei.

Har alltid bare bruka ull, til guttane. Men til lille jenta har eg prøvd ull/silke. Sunst denne er tynnare og finare. Men nå har lille jenta fått påvist atopisk eksem, og fått beskjed om ikkje å bruke ull innderst mot kroppen, hva gjør vi da????? Vi elsker jo ull...

Klem fra Hildehg.
9. september 2011 10:39

Send oss ein e-post på blogg@nostebarn.no med kva farge og str du vil ha. Og sjølvsagt om du vil ha ull eller Ull/Silke. Og så har eg lyst å svare deg på spørsmålet ditt:
Ull og eksem:
Dessverre får mange som får påvist atopisk eksem beskjed om å ikkje bruke ull. Dette er fordi ull er ein grovare fiber enn til dømes bomull og at bruk av ull dermed vil føre til at barnet klør meir.

Men eg ser at mange av dykk har gjort same erfaring som meg: at ull/silke er fint til dei med eksem. (Ull/Silkeblandinga er glattare enn 100%ull.) Guten min har eksem, og vert dårlegare dersom han vert svett. Eg har funne ut at ull/silke gjer at huden ikkje ligg våt og han går ikkje rundt klam. Dette er også tilbakemeldinga me har fått frå mange kundar. Me rår derfor til å prøve ull/silke og sjå.
Dersom ein ser at bruken av ull/silke forverrar kløen kan ein bruke bomull eller Silke inst og ull utanpå.

Les gjerne kommentarane som kom inn. mange skriv om ull/silke og eksem. Nokon andre som har noko å leggje til?

Sjå gjerne oversikten over alt undertøyet her.

7 kommentarer:

hjertemynthe sa...

Hei! Og gratulerer til vinneren! :)
Jentene mine har også atopisk eksem, hun eldste kan ha ull/silke mot huden uten at det har gjort det verre. Hun yngste kunne ikke ha noe ull før kinnene blødde og vesket forrige vinter. Det var rimelig frustrerende når det var iskaldt ute. I år har jeg prøvd med ull og minste jenta får ingen reaksjon, jippi!! :) De fleste vokser det av seg, (heldigvis), håper dattera di også snart er fri for symptomer, Hildehg!

Anonym sa...

Til min sønn og datter som også har hatt atopisk eksem i perioder har det gått helt fint å bruke ren ull også, de har verken blitt bedre eller verre. Jeg har prøvd å teste ut under ellers like forhold, og kommet til at klær påvirker eksemet lite.

Maria Axelsen Lie

Gali sa...

Jeg er enig med erfaringene fra Maria. Det har mere å si hvordan ullen er behandlet om eksemen blir påvirket av ullen. Her er jo nøstebarnull helt suverent:-D Jeg har desverre ikke vokst det av meg men har ingen problemer med Nøstebarn sine produkter. Jeg har til og med "tvunget" en vennine som mente at hun ikke tåler ull, til å ta på nøstebarn sin ullen. Jo da, hun tålte denne ullen. Så vår konklusjon er at det ofte er de kjemikaliene i ullen som gir reaksjoner.

Anonym sa...

Gratulerer til vinneren:)
Spennende og kjekt med konkurransene på nøstebloggen!
Inger B.

Anonym sa...

Ull/silke er det BESTE man kan bruke på barn med eksem! Mykt og godt, fuktregulerende, varmeregulerende, pustende. Absolutt best!

Heidi sa...

Min gutt har atopisk eksem, og han kan absolutt ikke bruke ull innerst mor kroppen. Eksemet hans blusser veldig opp da og isteden for å få utbrudd på de "faste plassene" får han det over hele kroppen. Vi bruker derfor ren silke innerst mot huden, og ull utenpå. Det funker veldig bra. Han holder seg varm og tørr gjennom vinteren. Jeg har ikke forsøkt med ull/silkeblandinger.

Silke har de samme egenskapene som ull. Det er ganske dyrt og ikke så lett å finne stilongser og trøyer i ren silke. Kanskje nøstebarn kunne ha dette i sortimentet sitt?

Anonym sa...

JIPPI!!!!! Hadde heilt gløymt ut denne konkuransen.... Satt nettopp og leste igjennom ein del av kommentarane, og tenkte, vi kunne prøve med ei ulltrøye i ull/silke, siden lille jenta har atopisk eksem. Har kvittet meg med all ull....og vet ikkje hvordan vi skal komme gjemmom ein vinter uten ull.....?? SÅ ser jeg her at jeg har vunnet!!!!! JIPPI JIPPI!!!! Mail kommer, må bare få guttene på skolen, så til kiropraktor etterpå. Men lillejenta ELSKER LILLA... Så det blir vell i den retninga... TUSEN TAKK. Klem fra Hildehg